Skocz do zawartości

Sello NX uprawnienia konfiguracja

Polecane posty

Jest jakiś łatwy sposób lub klucz do nadawania uprawnień ? Pamiętam że jak robiłem użytkownikom Gestora do obsługi emaili i faktur  i użytkownikom Sello 1 i faktur Subiekta to było bardzo dużo kombinowania bo co chwila brakowało jakiegoś uprawnienia żeby zrobić fakturę.

Klucz logiczny albo wskazówka coś w rodzaju zeby zrobić fakturę z sello NX trzeba dać uprawnienia do tego tamtego i jeszcze tego. Żeby dać uprawnienia do wysatwiania aukcji to do tego a do samej edycji akcji to do tego ..... 

Niestety nie ma takiego klucza. Każdy program ma swoje własne uprawnienia i jeśli np. Sello wystawia dokumenty w Subiekcie to tutaj my jako zespół Sello nie zajmujemy się tymi uprawnieniami do wystawiania faktur. Jeśli w którymś momencie Sello będzie chciało ustawić jakieś pole, które w Subiekcie jest objęte uprawnieniami to tego już pilnuje Subiekt. Nie wnikamy w naszym zespole jak działają uprawnienia w innym programie, bo takie uprawnienia dochodzą, dochodzą funkcje i w zasadzie musielibyśmy non stop monitorować co robi każdy zespół w nexo i czy przypadkiem nie wpływa to na jakąś funkcję używaną przez Sello. Jest to zbyt skomplikowany system i trzeba zacząć od uprawnień najbardziej oczywistych i w razie potrzeby dodać te, których brakuje.

W samym Sello NX jako takich uprawnień do funkcji jeszcze nie ma, są tylko niektóre, wymagane przez platformę nexo, albo przez moduły wspólne, z których korzysta Sello NX. Temat czeka na realizację, bo w zasadzie do tej pory nie było specjalnie zgłoszeń dotyczących tego tematu - a staramy się realizować w pierwszej kolejności to co zgłaszają użytkownicy. Odnotowuję zatem zgłoszenie zapotrzebowania na uprawnienia.

• 6 miesięcy temu...

@Bartosz Rosa

Panie Bartku, czy coś się zmieniło w tym temacie?

Teraz i u nas konfigurujemy Sello NX i brak uprawnień będzie sporym problemem. Dostęp do Sello NX ma około 15 osób, i te osoby są od działu sprzedaży, biura obsługi czy magazynu. Dział sprzedaży ma dostęp do ofert internetowych, wysyłanie, aktualizacja stanów i cen, a do tego nie potrzebują osoby z działu obsługi klienta czy magazynów.

Tak samo drukowanie np. dokumentów końcowych. Nieuprawniona osoba może "przez przypadek" wydrukować paragon lub fakturę a później może być problem z odkręceniem tego biorąc pod uwagę, że KSEF coraz bliżej.

Przy braku uprawnień, może być lekki chaos gdzie osoba z innego działu coś zrobi np. z ciekawości już nie mówiąc o nowych osobach.

W Sello 1 uprawnienia może i nie były jakoś rozbudowane, ale były wystarczające aby ograniczyć niektórym osobom funkcje, które nie są potrzebne w codziennej pracy.

• 2 tygodnie później...

Myślę, że najlepiej byłoby przenieść uprawnienia takie jakie były w Sello 1. Jeszcze nie wiem jakie są uprawnienia w strukturze Nexo, wiec mogę powielać.

Takie najpotrzebniejsze to:

- konfiguracja kont integracji, poczty, tworzenie użytkowników oraz nadawanie ich uprawnień

- pobieranie ofert ręcznie

- wysyłanie ofert

- aktualizacja ofert

- wysyłanie zmian oczekujących

- Konfiguracja akcji automatycznych

- Tworzenie ofert, ich edycja oraz usuwanie w gotowych do wysłania i edycji

- edycja asortymentu

- drukowanie dokumentów końcowych oraz tworzenie wstępnych

- tworzenie paczek czy nr nadań

- poprawa zamówień, tworzenie ręcznie oraz ich usuwanie

- uprawnienia do asortymentu, ofert internetowych oraz zamówień (do całego wyglądu)

• Lubię to 1
10 godzin temu, centrumstali com napisał:

Wystarczy założyć hasło na archiwum. Ustawia się to w parametrach archiwizacji

Nie chodzi o gotowe archiwum zrobione przez autoryzowanego użytkownika i przetrzymywane na niezabezpieczonym nośniku tylko, żeby nieutoryzowany użytkownik nie mógł wykonać archiwizacji. Bo co mi po założonym haśle na archiwum, skoro poprzez archiwizację nieautoryzowany użytkownik zrobi sobie drugie archiwum bez hasła?

Chodzi mi o zablokowanie możliwości wykonania archiwizacji na uprawnienie. Chyba, że robi się to w NEXO PRO.

Edytowane przez HotKey .
7 godzin temu, HotKey . napisał:

Nie chodzi o gotowe archiwum zrobione przez autoryzowanego użytkownika i przetrzymywane na niezabezpieczonym nośniku tylko, żeby nieutoryzowany użytkownik nie mógł wykonać archiwizacji. Bo co mi po założonym haśle na archiwum, skoro poprzez archiwizację nieautoryzowany użytkownik zrobi sobie drugie archiwum bez hasła?

Chodzi mi o zablokowanie możliwości wykonania archiwizacji na uprawnienie. Chyba, że robi się to w NEXO PRO.

arch.png

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1

Poproszę o uprawnienie na wydruk etykiety wysyłkowej po raz drugi.

No nie ma na ten moment żadnej ochrony przed dublami. W każdej firmie przemysłowej, gdzie pracowałem, to na wydruk kolejnej etykiety na produkt to trzeba było protokół spisać, nie było opcji, żeby kierownik produkcji nie wiedział o konieczności dodrukowania etykiety. Bo jak z dublami etykiet kontrolować ilość wyprodukowanego towaru?

W Subiekcie NX są zabezpieczenia w KSeF przed wysyłką od KSeF faktury która została uprzednio wydrukowana. A w SELLO NX ochrony przed kolejnym wydrukiem nie ma żadnej i to jest bardzo trudna sytuacja dla pakowaczy tutaj w dzień w SELLO NX tyle dubli potrafi u nas powstać na pakowaniu ile w SELLO GT przez całą historię używania w naszej firmie.
Tak jak w hipermarkecie jesteś i trzeba coś usunąć z listy na kasie przed zakupem to dzwoni kasjerka po kierownika, a kierownik przybiega i swoim uprawnieniem zatwierdza możliwość usuniecia, tak w SELLO NX nie ma absolutnie żadnej ochrony na ten moment przed pomyłkami na pakowaniu, zaś system nie wspiera zupełnie swoją obecną funkcjonalnością Pakowaczy w minimalizacji liczby błędów na pakowaniu. I kolumnę z ikonami poproszę na gridzie informującą, czy etykieta była już wydrukowana tak jak to ma Subiekt NX analogicznie dla informacji o statusie wydruku np. faktur. Dziękuję.

Edytowane przez HotKey .
  • Lubię to 2