Bartosz Rosa 2 561 Napisano 20 Października 2025 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2025 w Integracja z PrestaShop W dniu 17.10.2025 o 14:02, Michał Olszewski napisał: Czy w pierwszej wersji pobranie towarów to tytuł, symbol, zdjęcie ? Oraz jeśli towar będzie już w subiekcie to czy go np zaktualizuje? np dodając zdjęcie ? Serwisy posługują się różnymi nazwami, typu aukcja, oferta, towar, produkt i pewnie jeszcze 7 innych. W Sello NX trzymamy się nazewnictwa, jakie już jest w Allegro, więc mówimy tutaj o ofertach i pobieraniu ofert (to co widzi kupujący w serwisie/sklepie). I tak, oferty będą pobierane jak wspomniał Daniel. Zapraszam też na nowe strony z opisem pluginów integracji: https://sello.pl/integracje/ . Tam więcej na temat aktualnych możliwości danej integracji, oraz wszelkie dodatkowe tematy związane z daną integracją będą się pojawiać. Cytuj Link to postu
Piotr Cichocki 10 Napisano 22 Października 2025 Udostępnij Napisano 22 Października 2025 w Integracja z PrestaShop zamiast zrobić to dobrze raz na 10 lat bo tyle juz chyba każdy czeka na integrację z Prestashop to robienie integracji bez wariantów = atrybutów itp nie ma sensu bo 60% sklepów internetowych ma warianty nawet jak jest 1 ktoś ma np. wariant 1 kg . 1 szt lub dla ubrań XL lub L rozmiar to jeśli ma nie pobierać zamówień itp. Cytuj Link to postu
Rafał B. 45 Napisano 23 Października 2025 Udostępnij Napisano 23 Października 2025 w Integracja z PrestaShop (edytowane) W dniu 20.10.2025 o 16:35, Bartosz Rosa napisał: Zapraszam też na nowe strony z opisem pluginów integracji: https://sello.pl/integracje/ . Tam więcej na temat aktualnych możliwości danej integracji, oraz wszelkie dodatkowe tematy związane z daną integracją będą się pojawiać. "Czy będzie obsługa PrestaShop 8? Tak, planujemy dodać taką integrację w niedługim czasie." Czy coś wiadomo kiedy będzie obsługa PrestaShop 8? Zaczęliśmy wdrażać PrestaShop, ale już w wersji 9 i tu takie rozczarowanie? Musimy wstrzymać pracę, bo określenie "niedługi czas", to może oznaczać wszystko? Domyślam się, że macie bardzo dużo na głowie, ale to też nasz stracony czas. Można było to zakomunikować wcześniej! Edytowane 23 Października 2025 przez Rafał B. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 23 Października 2025 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2025 w Integracja z PrestaShop 17 godzin temu, Piotr Cichocki napisał: zamiast zrobić to dobrze raz na 10 lat bo tyle juz chyba każdy czeka na integrację z Prestashop Sello NX ma dopiero 2 lata. W Sello 1 nie było mowy o zrobieniu jakiejkolwiek dodatkowej integracji, więc zostawmy temat Sello 1 bo Sello NX to zupełnie inny program, napisany od nowa, nowa era i od niej liczmy czas. To co było w starym Sello, zostaje w starym Sello. 17 godzin temu, Piotr Cichocki napisał: robienie integracji bez wariantów = atrybutów itp nie ma sensu bo 60% sklepów internetowych ma warianty nawet jak jest 1 ktoś ma np. wariant 1 kg . 1 szt lub dla ubrań XL lub L rozmiar to jeśli ma nie pobierać zamówień itp. Integracja z PrestaShop jest obecnie w laboratorium - to jest wstępne preview, aby można było to wziąć, sprawdzić, zgłosić sugestie i problemy. Warianty nie zostały zrobione w tej wersji, bo zrobione zostało tyle, na ile wystarczyło czasu. Obsługa tych wariantów wymaga rozeznania w temacie, bo różne tutaj mogą być podejścia do ich obsługi. Pisałem o tym wcześniej ja: Pisał o tym Daniel Pytałem również o obsługę wariantów, bo było nam to potrzebne aby w ogóle ugryźć ten temat. Cytat 7. Czy korzystacie z produktów z wariantami i jak to się ma do kartoteki w Subiekcie? Czy są to osobne towary czy może modele subiektowe? Pojawiła się jedna odpowiedź. A musimy wiedzieć jak z tego korzystacie lub chcecie korzystać. Aby to w pełni zrealizować konieczne są zmiany w modelu ofert internetowych Sello NX - to nie jest kwestia tylko samego plugina do Presty. Trzeba również dodać, że obsługa sklepów internetowych znacząco różni się od marketplaców, bo w sklepach do gry wchodzi również obsługa rozszerzeń instalowanych w sklepie, np do obsługi dostaw czy płatności i to w jaki sposób Sello NX będzie rozmawiać ze sklepem zależy bardzo mocno od tego, jakie pluginy są poinstalowane w sklepie. To jest dla nas priorytet i to chcemy w pierwszej kolejności obsłużyć, bo bez tego obsługa kompletów nikomu się nie przyda, jeśli dostawy i płatności nie będą działać. Tak, że spokojnie. Jest pierwsza wersja w laboratorium, kto nie korzysta z wariantów, może ją pobrać, zainstalować, sprawdzić, dać nam znać, wprowadzimy poprawki dla podstawy działania tej integracji, wtedy pójdziemy dalej i będą warianty. 1 godzinę temu, Rafał B. napisał: "Czy będzie obsługa PrestaShop 8? Tak, planujemy dodać taką integrację w niedługim czasie." Czy coś wiadomo kiedy będzie obsługa PrestaShop 8? Zaczęliśmy wdrażać PrestaShop, ale już w wersji 9 i tu takie rozczarowanie? Nie jestem Ci w stanie teraz powiedzieć, jak nie wiemy jeszcze jaki feedback będzie odnośnie wersji 1.7. Uznaliśmy ją za podstawową i na jej podstawie realizowaliśmy plugin insertowy instalowany po stronie sklepu. Integracja z Prestą jest w trakcie realizacji, więc 8 jest raczej gdzieś niedaleko na liście. Natomiast z racji tego, że wersja 58 wychodzi w grudniu to w zasadzie kończymy za chwilę prace programistyczne nad tą wersją, a jeszcze nie mamy feedbacku z 57 (taka niestety kolej rzeczy, związana z testowaniem całego nexo), prawdopodobnie Presta 8 będzie dostępna na wiosnę - bo wtedy pojawia się kolejna duża wersja nexo. 1 godzinę temu, Rafał B. napisał: Musimy wstrzymać pracę, bo określenie "niedługi czas", to może oznaczać wszystko? Zgadza się, nie jest to precyzyjne określenie, ale na tę chwilę bardziej precyzyjnie określić się nie da. Możemy spróbować rozwiązania takiego, że nawiążemy bliższą współpracę z częścią użytkowników aka program Sello NX InsIDER, który kiedyś prowadziliśmy i spróbować podrzucać kolejne wersje poza standardowym cyklem wydawniczym nexo. Wtedy na przykładzie kilku konkretnych wdrożeń uda się wypracować w miarę uniwersalną integrację. Dajcie znać, czy jesteście zainteresowani takim tematem, sprawdzimy po naszej stronie czy będzie to możliwe (polityka, prawo, technologia). 2 godziny temu, Rafał B. napisał: Domyślam się, że macie bardzo dużo na głowie, ale to też nasz stracony czas. Można było to zakomunikować wcześniej! Wybacz. Byłem przekonany, że wspominaliśmy o tym na forum. Na pewno jest ta informacja na stronie integracji https://sello.pl/integracje/prestashop/, może dlatego miałem mylne poczucie, że było takie pytanie na forum i było odpowiedziane. 1 1 Cytuj Link to postu
Rafał B. 45 Napisano 25 Października 2025 Udostępnij Napisano 25 Października 2025 w Integracja z PrestaShop W dniu 23.10.2025 o 09:17, Bartosz Rosa napisał: aka program Sello NX InsIDER, który kiedyś prowadziliśmy i spróbować podrzucać kolejne wersje poza standardowym cyklem wydawniczym nexo Bardzo zainteresowany 😁 1 Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 25 Października 2025 Udostępnij Napisano 25 Października 2025 w Integracja z PrestaShop 5 minut temu, Rafał B. napisał: Bardzo zainteresowany 😁 Chętnie. 1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 28 Października 2025 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2025 w Integracja z PrestaShop W takim razie, zadzwonimy do Panów (gdy się na to zdecydujemy). 1 Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 256 Napisano 29 Października 2025 Udostępnij Napisano 29 Października 2025 w Integracja z PrestaShop Zaraz - jest w laboratorium ale wersja tylko dla 1.7 ? U nas już od jakiegoś czasu gotowy nowy sklep na Presta 8 i czekałem z przeinstalowaniem na debiut NX 57 żeby już mieć integrację ogarniętą w Sello 😮 Czyli nawet nie ma sensu próbować integracji Presta 8 z NX? Mój plan sprzed kilku miesięcy i ustawiany pod debiut wersji z obsługą Presta właśnie runął... 😢 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 29 Października 2025 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2025 w Integracja z PrestaShop Wersja 8 będzie niebawem, po prostu zabrakło nam czasu aby przetestować działanie na wersji 8 dlatego w tej chwili jest tylko wersja 1.7. Możliwe, że na wersji 8 również będzie działać ewentualnie będą potrzebne jakieś drobne zmiany ale póki tego nie sprawdzimy nie możemy napisać, że plugin obsługuje wersję 8. Damy znać. 1 Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 256 Napisano 29 Października 2025 Udostępnij Napisano 29 Października 2025 w Integracja z PrestaShop (edytowane) Szkoda, że nie zapytaliście jaką wersję mają osoby gotowe testować rozwiązanie w laboratorium - żeby nie okazało się, że nie ma kto testować. A już w tym wątku widzę dwie osoby gotowe to robić ale właśnie w wersji 8. Edytowane 29 Października 2025 przez Tomek Mazur Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 29 Października 2025 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2025 w Integracja z PrestaShop Skoro i tak wiadomo, że dużo sklepów działa na 1.7 to łatwiej nam było zrobić najpierw obsługę wersji wcześniejszej i ją później dostosować do zmian w wersji 8 niż na odwrót. Tak przynajmniej mówi teoria. Nie panikujmy, zrobimy i niedługo będzie . Prace programistyczne związane z obsługą Presty 8 są już zrobione, czekają na testy, wiec szanse na 58 są duże. Której dokładnie wersji Presty używacie w tej chwili? Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 256 Napisano 29 Października 2025 Udostępnij Napisano 29 Października 2025 w Integracja z PrestaShop Właśnie porzucamy 1.7.8.3 a gotowa jest 8.2.0 Ta nowsza była gotowa już jakiś czas temu ale odciągałem moment wgrania do debiut Sello 57 - żeby już nie kombinować z integracjami (standardowo to polega na wrzucaniu zamówień do SGT i pobieraniu tych zamówień przez Sello). Ale skoro piszesz, że NX w tej wersji ma cień szansy zadziałać z 8-ką to może już skuszę się na testy. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 29 Października 2025 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2025 w Integracja z PrestaShop Z tego co widzę, programistycznie prace były prowadzone na 8.2.3. Cytuj Link to postu
Piotr Cichocki 10 Napisano 30 Października 2025 Udostępnij Napisano 30 Października 2025 w Integracja z PrestaShop 19 godzin temu, Tomek Mazur napisał: Właśnie porzucamy 1.7.8.3 a gotowa jest 8.2.0 Ta nowsza była gotowa już jakiś czas temu ale odciągałem moment wgrania do debiut Sello 57 - żeby już nie kombinować z integracjami (standardowo to polega na wrzucaniu zamówień do SGT i pobieraniu tych zamówień przez Sello). Ale skoro piszesz, że NX w tej wersji ma cień szansy zadziałać z 8-ką to może już skuszę się na testy. ja robiłem aktualizacje 2 sklepów presta 1.7.6.xx do 8.2 Obecnie używam do importów presta ---- Subiekt nexo pro integratory.pl s2s.... testuje też apilo.pl pod marketplacy i mam problem z integracją api presty. Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 256 Napisano 30 Października 2025 Udostępnij Napisano 30 Października 2025 w Integracja z PrestaShop No ja liczyłem/liczę na to, że przy pomocy NX uda się pominąć dodatkowe zewnętrzne aplikacje i proces pobierania zamówień najpierw do Subiekta. Tym bardziej, że mapowanie ofert i produktów jakie znamy z Sello1 było dla nas lepsze (łączenie wielu ofert w sklepie z jednym produktem w magazynie). Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 30 Października 2025 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2025 w Integracja z PrestaShop Przy sklepach internetowych trzeba mieć świadomość, że każdy dodatkowy plugin zainstalowany w sklepie np do obsługi kuriera czy płatności, musi być obsłużony w pluginie sellowym instalowanym w Preście. Na tę chwilę jest tam obsługa kilku popularnych pluginów, ale może się zdarzyć, że trzeba będzie jakiś dorobić we własnym zakresie, lub poczekać aż to dorobimy. Niestety tak działają sklepy i ze swej natury integracja z nimi jest bardziej skomplikowana niż z marketami. Pomijając już nawet mnogość wersji. Informację o tym jakie pluginy są w tej chwili obsługiwane wrzucimy na stronę pluginu https://sello.pl/integracje/prestashop/ Cytuj Link to postu
Piotr Cichocki 10 Napisano 30 Października 2025 Udostępnij Napisano 30 Października 2025 w Integracja z PrestaShop 1 godzinę temu, Bartosz Rosa napisał: Przy sklepach internetowych trzeba mieć świadomość, że każdy dodatkowy plugin zainstalowany w sklepie np do obsługi kuriera czy płatności, musi być obsłużony w pluginie sellowym instalowanym w Preście. Na tę chwilę jest tam obsługa kilku popularnych pluginów, ale może się zdarzyć, że trzeba będzie jakiś dorobić we własnym zakresie, lub poczekać aż to dorobimy. Niestety tak działają sklepy i ze swej natury integracja z nimi jest bardziej skomplikowana niż z marketami. Pomijając już nawet mnogość wersji. Informację o tym jakie pluginy są w tej chwili obsługiwane wrzucimy na stronę pluginu https://sello.pl/integracje/prestashop/ ok a jakie polecacie pluginy do obslugi kurierów paletowych gabarytowych nie tylko Inpost , DPD .... Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 256 Napisano 30 Października 2025 Udostępnij Napisano 30 Października 2025 w Integracja z PrestaShop (edytowane) Utknąłem na pierwszym kroku połączenie Sello ze sklepem: Co ważne - próbowałem adres z api/ oraz api - na końcu i bez, z http i bez, https. To akurat screen z próby łączenia 8-ki ale spróbowałem też z 1.7.8 i identyczny komunikat. Pytałem wdrożeniowca Presta czy widzi jakieś przeszkody - nie widzi, podobno API działa, wysłał mi logi jako dowód. Ktoś coś? Gdzie szukać rozwiązania? Edytowane 30 Października 2025 przez Tomek Mazur Cytuj Link to postu
Mariusz Sokołowski 1 Napisano 30 Października 2025 Udostępnij Napisano 30 Października 2025 w Integracja z PrestaShop 18 minut temu, Tomek Mazur napisał: Utknąłem na pierwszym kroku połączenie Sello ze sklepem: "Adres sklepu" to główny adres URL bez dopisku /api czyli np. https://mojurl/ Także w powyższym przykładzie proszę o zamienienie https://mojurl/api/ na https://mojurl/ 19 minut temu, Tomek Mazur napisał: Co ważne - próbowałem adres z api/ oraz api - na końcu i bez, z http i bez, https. To akurat screen z próby łączenia 8-ki ale spróbowałem też z 1.7.8 i identyczny komunikat. Aktualnie wersja presty 8.* nie jest obsługiwana, a obsługa zostanie wprowadzona w przyszłych wersjach SNX. Proponuję weryfikację na wersji 1.7.8. Jeśli chodzi o protokół to w zależności od tego jak jest skonfigurowany sklep, jeśli skonfigurowaliśmy sklep z SSL/TLS to protokół będzie szyfrowany czyli https (z tego co zauważyłem po zdjęciach to powyższy sklep ma protokół https). Proszę sprawdzić czy klucz API jest włączony w dwóch poniższych miejscach w preście 1.7.8: Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 256 Napisano 30 Października 2025 Udostępnij Napisano 30 Października 2025 w Integracja z PrestaShop No pisałem, że próbowałem w różnych wariantach: 2 godziny temu, Tomek Mazur napisał: Co ważne - próbowałem adres z api/ oraz api - na końcu i bez, z http i bez, https. To akurat screen z próby łączenia 8-ki ale spróbowałem też z 1.7.8 i identyczny komunikat. Z Prestą 1.7 też, efekt ten sam: Cytuj Link to postu
Mariusz Sokołowski 1 Napisano 30 Października 2025 Udostępnij Napisano 30 Października 2025 w Integracja z PrestaShop (edytowane) 19 minut temu, Tomek Mazur napisał: Z Prestą 1.7 też, efekt ten sam: Tutaj błąd wskazuje, że podanemu kluczowi KGLZ* brakuje stosownych uprawnień. Czy w kluczu są nadane jakiekolwiek uprawnienia? Jak nadać uprawnienia oraz które z nich zostały opisane na stronie: https://sello.pl/integracje/prestashop/ Jeśli uprawnienia nie zostały nadane to proszę wejść w edycję uprawnień powyższego klucza KGLZ*: Następnie nadać uprawnienia według linku, którego przesłałem Edytowane 30 Października 2025 przez Mariusz Sokołowski Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 256 Napisano 31 Października 2025 Udostępnij Napisano 31 Października 2025 w Integracja z PrestaShop W obu prestach (1.7 i 8 ) nie ma na liście uprawnień: insert_order i insert_payment W przypadku 1.7 zwraca błąd tych powyższych uprawnień. W przypadku 8-ki nawet jak ustawimy uprawnienia na full (już tak wczoraj testowałem) to "błąd komunikacji z serwisem" - a właśnie na tym silniku mi zależy. Cytuj Link to postu
Mariusz Sokołowski 1 Napisano 31 Października 2025 Udostępnij Napisano 31 Października 2025 w Integracja z PrestaShop 2 minuty temu, Tomek Mazur napisał: W obu prestach (1.7 i 8 ) nie ma na liście uprawnień: insert_order i insert_payment Czy nasz moduł do presty został zainstalowany? On rozszerza API właśnie o te dwa zasoby, o których Pan wspomniał. Nasz moduł jest dostępny na stronie, o której pisałem powyżej: https://sello.pl/integracje/prestashop/ Znajduję się tam przycisk do pobrania plugina oraz informacja jak go zainstalować. 4 minuty temu, Tomek Mazur napisał: W przypadku 1.7 zwraca błąd tych powyższych uprawnień. Jeśli aktualnie jest tylko problem z uprawnieniami insert_order, insert_payment, to po instalacji pluginu w uprawnieniach kluczą zostaną dodane dwa wpisy z tymi uprawnieniami, a po dodaniu uprawnień do tych zasobów problem zniknie. Aby zweryfikować czy plugin jest zainstalowany można przejść do "Moduły" -> "Menedżer modułów" i w kategorii "Inny" powinien znaleźć się zainstalowany moduł InsERT. 5 minut temu, Tomek Mazur napisał: W przypadku 8-ki nawet jak ustawimy uprawnienia na full (już tak wczoraj testowałem) to "błąd komunikacji z serwisem" - a właśnie na tym silniku mi zależy. Tak jak wspominałem wcześniej w aktualnej wersji SNX presta 8.* nie jest obsługiwana. Jeśli nawet ustawi Pan uprawnienia, zainstaluje plugin to dalej będzie problem z dodaniem konta. Musimy poczekać do następnych wersji gdzie problem zostanie rozwiązany. O tym wspomniał również Bartek W dniu 29.10.2025 o 11:23, Bartosz Rosa napisał: Prace programistyczne związane z obsługą Presty 8 są już zrobione, czekają na testy, wiec szanse na 58 są duże. Cytuj Link to postu
Łukasz Gorbacz 1 Napisano 31 Października 2025 Udostępnij Napisano 31 Października 2025 w Integracja z PrestaShop Jak najlepiej dodawać asortyment do prestashop z sello? Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 256 Napisano 3 Listopada 2025 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2025 w Integracja z PrestaShop Najlepiej to byłoby z poziomu Sello ale na chwilę obecną masz takie opcje: - ręcznie przez panel sklepu - przy pomocy narzędzi ...tu niestety nie mogę wymienić (są konkurencją dla Sello) - poczekać na kolejne wersje Sello, które dodawanie ofert będą obsługiwać Cytuj Link to postu
Polecane posty