Skocz do zawartości

Integracja z PrestaShop

Polecane posty

Błąd mapowania waluty EUR/USD w Sello NX (Integracja PrestaShop 8.1.5) – Zamówienia wpadają jako PLN
W przypadku zamówień złożonych w sklepie w walucie EUR/USD (płatność kartą przez Global Payments/eService), Sello NX importuje zamówienia z błędną walutą. Przykładowo: zamówienie na kwotę 150 EUR trafia do systemu jako 150 PLN. Wartość cyfrowa zostaje zachowana, ale symbol waluty jest nadpisywany domyślnym PLN.
W konfiguracji konta sprzedaży internetowej w Sello NX (zakładka Parametry -> Parametry ofert i zamówień wysyłkowych) widoczne jest jedynie pole: "Cennik domyślny dla ofert w walucie PLN".
Brakuje możliwości dodania/wybrania analogicznego mapowania dla waluty EUR, mimo że cenniki te istnieją w bazie Subiekta.

W dniu 20.02.2026 o 13:48, Tomek Mazur napisał:

Uwagi do importu zamówień z presta:

1. Zamówienia ze statusem "płatność zaakceptowana" wpadają bez oznaczenia jako zapłacone

2. Nie zapisuje się numer paczkomatu - w zamówieniu po stronie sklepu jest on zapisany w zakładce "przewoźnicy" - załączniki poniżej. Nie wiem czy ma znaczenie wtyczka która zapisuje ten parametr. 

Zrzutekranu2026-02-20134256.png.87ac928933200f71a633a788dbe36f55.png

Zrzutekranu2026-02-20134024.thumb.png.8ed6f5a895b54ec19e8474650a08e8be.png

Tomku co to za plugin jest? nie możemy go zlokalizować, a działaliśmy zawsze na oficjalnym Inpoście bezpośrednio od nich ze strony. 

Edytowane przez Daniel Salamucha
21 godzin temu, kasia waszczuk napisał:

Błąd mapowania waluty EUR/USD w Sello NX (Integracja PrestaShop 8.1.5) – Zamówienia wpadają jako PLN
W przypadku zamówień złożonych w sklepie w walucie EUR/USD (płatność kartą przez Global Payments/eService), Sello NX importuje zamówienia z błędną walutą. Przykładowo: zamówienie na kwotę 150 EUR trafia do systemu jako 150 PLN. Wartość cyfrowa zostaje zachowana, ale symbol waluty jest nadpisywany domyślnym PLN.

Ten błąd będzie poprawiony w v60.

21 godzin temu, kasia waszczuk napisał:

W konfiguracji konta sprzedaży internetowej w Sello NX (zakładka Parametry -> Parametry ofert i zamówień wysyłkowych) widoczne jest jedynie pole: "Cennik domyślny dla ofert w walucie PLN".
Brakuje możliwości dodania/wybrania analogicznego mapowania dla waluty EUR, mimo że cenniki te istnieją w bazie Subiekta.

Obsługę domyślnych cenników dla ofert w innych walutach niż PLN dodamy w kolejnych wersjach.

• 3 tygodnie później...

Witam,

jak poprawnie zmapować zamówienia pobraniowe z Presty? Mam zrobione to tak:

image.png.77e6574397de034f82c44b275b5de31b.png

image.png.0a31c74f53f78edf8a143993f3da0401.png

image.png.76f4e62f5bd035aa99917cdf0fd8bae4.png

Nie ma modułu pobraniowego. I zamówienie pobrane z presty, które jest za pobraniem, pobrało jako opłacone z góry przez Przelewy24

image.thumb.png.ffde9c89c8863e09308f9cae2914bb0d.png

Usunąłem z EZ płatność Przelewy24, którą przypisał automatycznie, ale nie mogę teraz zmapować poprawnej płatności

image.png.a09061297ac4e6ee8beaec84a6809d6d.png

Edytowane przez centrumstali com

W przypadku mapowań dla zamówień COD, są jeszcze błędy, część została poprawiona do v60 (np. mapowanie sposób dostawy), ale jeszcze czekają nas poprawki w obrębie mapowania form płatności.
Problem, o którym wiemy, dotyczy możliwości mapowania formy płatności z poziomu EZ tylko na gotówkę (płatność z serwisu musi być ps_cashondelivery). Można takie mapowanie wykonać od strony formy płatności, więc obejście jest, ale postaramy się dodać poprawkę możliwie szybko.

22 godziny temu, centrumstali com napisał:

Nie ma modułu pobraniowego. I zamówienie pobrane z presty, które jest za pobraniem, pobrało jako opłacone z góry przez Przelewy24

image.thumb.png.ffde9c89c8863e09308f9cae2914bb0d.png

Usunąłem z EZ płatność Przelewy24, którą przypisał automatycznie, ale nie mogę teraz zmapować poprawnej płatności

image.png.a09061297ac4e6ee8beaec84a6809d6d.png

Widzę, że na screenach jest metoda płatności Cash on delivery with fee plus in-store to metoda dodana przez, któryś z pluginów zainstalowanych na sklepie i nie jest on jeszcze obsługiwany. Z serwisu przyszła płatność cashondeliverywithfee, aktutalnie obsługujemy tylko domyślną płatność przy odbiorze ps_cashondelivery. 

Z jakiego pluginu/modułu do płatności korzystacie? 

Lista aktualnie obsługiwanych przez SelloNX pluginów zewnętrznych, jest w tabeli na stronie https://sello.pl/integracje/prestashop/. Będziemy sukcesywnie dodawać kolejne, zachęcamy do zgłaszania propozycji. 

55 minut temu, centrumstali com napisał:

Witam,

czy będzie wprowadzona możliwość wyboru, jakie zamówienia (o jakich statusach) chcemy pobierać z Presty do NX?  

Tak, planujemy dodać to filtrowanie do innych integracji, w pierwszej rundzie skupiliśmy się tylko na tych, za które pobierane są inspunkty, ale pozostałe mamy w planie do zrobienia.

Edytowane przez Rafał Stępień
W dniu 24.03.2026 o 10:33, Rafał Stępień napisał:

w pierwszej rundzie skupiliśmy się tylko na tych, za które pobierane są inspunkty, ale pozostałe mamy w planie do zrobienia.

Właśnie o to mi chodzi, że do NX nie zaciągało mi zamówień z Presty głownie o statusie 'Oczekiwanie na płatność przelewy24', takie zamówienia często są niedokończone - kupujący składają nowe zamówienie, bo wcześniej coś z płatnością nie poszło. I takie zamówienie zabiera InsPunkty po zaciągnięciu go do NX

23 godziny temu, Mateusz Kamionka napisał:

Czy oraz kiedy zostanie wdrożona opcja Kombinacji (wielowariantowość)? Na tą chwilę wszystkie produkty w Prestashop mamy w wariantach (różne rozmiary - różne kody EAN).

Tak, mamy zaplanowaną obsługę wariantów, plan jest na ten rok, postaramy się szybciej niż później, ale nie mogę obiecać konkretnej wersji. 

• Lubię to 1
W dniu 3.04.2026 o 15:47, centrumstali com napisał:

A dlaczego takie a nie takie:?

image.thumb.png.166af4149a46ea3ce8ccf86b925c3be1.png

Zdecydowanie powinienem wrzucić te, mój screen był z jakiegoś testowego środowiska, na którym były nadane nadmiarowe uprawnienia. Dziękuję za czujność, usunąłem tamten zrzut ekranu :D

W dniu 3.04.2026 o 15:47, centrumstali com napisał:

I na pewno macie do zaktualizowania tą listę, bo czegoś brakuje po wydaniu v60, ale nie pamiętam już co to było, ale chyba coś z insert

Faktycznie brakuje informacji o dwóch zasobach, zleciłem dodanie tych informacji na stronie.

Edytowane przez Rafał Stępień
  • Lubię to 1