Skocz do zawartości

Sello NX i dzisiejsza aktualizacja zmienia rozmiar wydruku etykiet

Polecane posty

5 minut temu, Marek Falitor napisał:

hmm, tylko że nie każdy ma taką samą drukarkę - ja mam XPRINTER i u mnie opcje są ograniczone, a po drugie mam ustawienia takie cały czas i u mnie to nic nie zmieniło

U mnie nie wchodziłem w PREFERENCJE DRUKOWANIA tylko we WŁAŚCIWOŚCI DRUKARKI. Może masz podobną opcję w panelu sterowania? 

W PREFERENCJACH miałem 10x15 a we WŁAŚCIWOŚCIACH inny kierunek i format. Widocznie tutaj drukarka narzuca sposób wydruku, kiedy nie robi tego np. A.Reader...  ?

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl

Dlatego o tym wspomniałem, że sterowniki do drukarek i te okna konfiguracji mają "te same" parametry w kilku miejscach w różnych podzakładkach i trzeba się przez to przeklikać. Teraz korzystamy z rozwiązania innej firmy do drukowania PDF i tam mogą być brane pod uwagę zupełnie inne parametry drukarki niż brał Adobe Reader. Niestety świat drukarek rządzi się swoimi prawami, dlatego prosiłem o te zrzuty, bo może coś bym nam wpadło w oko, co może mieć znaczenie. W Zebrze akurat dotyczyło to ustawień domyślnych.

W XPrinter może to być coś innego. Np. w edycji formatu papieru - co tam się znajduje?

5 minut temu, Marek Falitor napisał:

jak wchodzę we właściwości drukarki to odpala mi się panel XPRINTER , czyli to co już wysyłałem wyżej. 

I dokładnie tak samo było w przypadku Marcina, okno wygląda identycznie (różnica tylko w tytule), a jednak jest to jakaś kolejna warstwa ustawień, w tym drukarkowym uniwersum. 

Edytowane przez Rafał Stępień
27 minut temu, Rafał Stępień napisał:

Ok, czyli w przypadku zebry Właściwości drukarki -> Zaawansowane -> Domyślne ustawienia drukowania -> Opcje -> Ustawienie wymiarów 

@Marta Mrowiec możesz sprawdzić u siebie?

Faktycznie, na Zebrze po zmianie wymiarów domyślnych ustawień drukowania zadziałało. Pomimo tego, że w normalnych preferencjach drukowania były poprawne wymiary. Dziękuję za pomoc. Dzisiejszy dzień to był horror, ale to już za nami :)

• Lubię to 2

Nie trzymam konkretów w rękawie. A szukamy po omacku, bo każda drukarka ma inny sterownik i ciężko wskazać konkretne miejsce w dowolnej drukarce gdzie należy to zmienić. Badamy różne rozwiązania po stronie kodu, ale niezależnie też staramy się jakkolwiek naprowadzić na rozwiązanie z poziomu sterownika drukarki.

dobra mam chwilę oddechu po pakowaniu i....... 

....... udało się. BRAWO Rafał Stępień i Marta Mrowiec! Przeczytałem to co napisała Marta Mrowiec i faktycznie po wejściu dokładnie tak jak napisał Rafał Stępień teraz jest prawidłowy wydruk.

Serdeczne dzięki! U mnie wszystko działa.

A dla Panów z Insert którzy wymyślili tą zmianę - dziękujemy Wam za tą nowość bez sprawdzenia z każdej strony. Ile nerwów dziś zjedliśmy  - niepoliczalne! Panie Bartoszu - dzięki że Pan był z nami w tych chwilach i naprowadzał nas.

Edytowane przez Marek Falitor
  • Lubię to 1

Ustawienia dla XPRINTER

UstawieniadlaXPRINTER.thumb.png.1ab7b80c60e11ee5e934bcdf9e3c4810.png 

Jak widać w przypadku XPRINTER ustawienie jest zupełnie dziwne- może to kwestia tłumaczenia :) (Opcje sterownika/Zgodność oprogramowania - "Wyłącz format papieru zdefiniowany przez użytkownika"). Ważne jednak, że wydruk wrócił do normy. 

Edytowane przez Krzysztof Szyper
  • Lubię to 1

U Nas z kolei etykiety są trochę mniej zadrukowane ale nie znacznie. 

Gorszy temat jest taki że przy wybranej drukarce etykiet w parametrach zamowień wysyłkowych drukuje się jedynie na drukarce która jest ustawiona jako domyślna systemowo. Czyli npo etykiety i fvat wszystko na A4

Jeśli odznaczy się drukarkę która jest przewidziana do druku etykiet to tak pojawia się okno wyboru drukarki na której etykiety mają być drukowane- wtedy też drukują się w pełnym rozmiarze.... ale to nie jest zbyt wygodne.

Jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny ?

a odnośnie zadruku - to fakt, my też mieliśmy wydruki trochę mniejsze, ale trochę kombinowałem i zmieniłem format papieru z 10x15 na 11x16 i mam już większe wydruki ale przesunięte lekko w lewą stronę (jakby system nie rozumiał że ma wskazane marginesy). Myślę, że Insert ten temat przerósł i mam nadzieję, że naprawią te błędy.

Ale tu nie ma (przynajmniej na tę chwilę) zdiagnozowanych żadnych błędów. To jest kwestia ustawień domyślnych drukarki, tak jak pisałem wyżej. Jeśli pomimo ustawień zgodnie z tym co napisałem nadal coś jest nie tak, to proszę o podesłanie zrzutu ekranu ustawień domyślnych drukarki oraz tego jak wyglądają etykiety po wydrukowaniu.

Godzinę temu, Bime Bime napisał:

Jeśli odznaczy się drukarkę która jest przewidziana do druku etykiet to tak pojawia się okno wyboru drukarki na której etykiety mają być drukowane- wtedy też drukują się w pełnym rozmiarze.... ale to nie jest zbyt wygodne.

Jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny ?

Jeśli jest zaznaczony checkbox, to nie wyskakuje okno wyboru drukarki i ustawienia są brane z ustawień domyślnych drukowania:
image.png.7d1b281ed61f6bf54336ba32922d0c54.png

image.thumb.png.7e7ea961d078ad2c2b6d7466c82f2e26.png

Jeśli jest odznaczony checkbox to pojawia się okno i ustawienia są brane z preferecji drukowania:
image.png.fba36163b574cdc45ada6dbcc41dafb6.png
image.thumb.png.e46889a30fd7b5e37bdf755614b7d371.png

preferencje drukowania =/= domyślne ustawienia drukowania

Do wersji v56 korzystaliśmy z oprogramowania zewnętrznego (Adobe Acrobat Reader), w takim przypadku ustawienia wydruku były zawsze brane z preferencji drukowania i nadpisywane dodatkowo ustawieniami (Adobe Acrobat Reader). W przypadku drukowania bez wyskakujących okienek, utrudniających szybką prace, musimy korzystać z domyślnych ustawień drukowania.

Godzinę temu, Marek Falitor napisał:

a odnośnie zadruku - to fakt, my też mieliśmy wydruki trochę mniejsze, ale trochę kombinowałem i zmieniłem format papieru z 10x15 na 11x16 i mam już większe wydruki ale przesunięte lekko w lewą stronę (jakby system nie rozumiał że ma wskazane marginesy).

Jeśli w Sposobach dostawy paczki wybrany format to A6/LBL_Printer, to w takim formacie przekazujemy plik z etykietą na drukarkę. Skalowanie, obrót, przesunięcie zależą tu tylko od ustawień drukarki i powinny być dostosowane do używanego formatu rolek z etykietami.

54 minuty temu, Rafał Stępień napisał:

Jeśli jest zaznaczony checkbox, to nie wyskakuje okno wyboru drukarki i ustawienia są brane z ustawień domyślnych drukowania:
image.png.7d1b281ed61f6bf54336ba32922d0c54.png

image.thumb.png.7e7ea961d078ad2c2b6d7466c82f2e26.png

Jeśli jest odznaczony checkbox to pojawia się okno i ustawienia są brane z preferecji drukowania:
image.png.fba36163b574cdc45ada6dbcc41dafb6.png
image.thumb.png.e46889a30fd7b5e37bdf755614b7d371.png

preferencje drukowania =/= domyślne ustawienia drukowania

Do wersji v56 korzystaliśmy z oprogramowania zewnętrznego (Adobe Acrobat Reader), w takim przypadku ustawienia wydruku były zawsze brane z preferencji drukowania i nadpisywane dodatkowo ustawieniami (Adobe Acrobat Reader). W przypadku drukowania bez wyskakujących okienek, utrudniających szybką prace, musimy korzystać z domyślnych ustawień drukowania.

Jeśli w Sposobach dostawy paczki wybrany format to A6/LBL_Printer, to w takim formacie przekazujemy plik z etykietą na drukarkę. Skalowanie, obrót, przesunięcie zależą tu tylko od ustawień drukarki i powinny być dostosowane do używanego formatu rolek z etykietami.

Mamy znaznaczoną Zebrę do druku etykiet a mimo to drukurje na drukarce ustawionej w systemie jako domyślna. 

Jak się np. zmieni z domyślnej na inną to drukuje na tej innej ale ciągle domyślnej.

Po prostu definiowanie w Sello drukarki do druku etykiet nic nie daje bo i tak drukuje na domyślnej

2 godziny temu, Bartosz Rosa napisał:

A ta Zebra jest sieciowa i widoczna przez wszystkie komputery czy na USB pod jeden komputer?

Sieciowa. 

Z innych komputerów z niej korzystamy.

Mamy dwa konta na jednym jeszcze korzystamy z sello 1 i tej właśnie zebry i działa ok

Na drugim koncie takim do testów korzystamy z SelloNX i tej samej zebry. DO aktualizacji działało ok. Czyli po kliknieciu FVAT drukowało na A4 a list przewozowe na zebrze

Zarówno Sello 1 i Sello Nx są zainstalowane na tym samym komputerze

2 godziny temu, Marek Falitor napisał:

nie wiem czy zakładać osobny temat, ale od tej wspaniałej nowej aktualizacji w zakładce Zamówienia wysyłkowe mam zdecydowanie więcej pokazanych błędów - szczególnie dotyczy to adresu klienta. Pomimo ręcznego poprawienia i wyborze "Wyczyść błędy i ostrzeżenia" część zamówień nadal jest podświetlana na różne kolory. Jak no wyłączyć całkowicie lub dlaczego opcja wyczyść błędy nie działa jak przed poprawką?

Lepiej nowy wątek moim zdaniem.

Panie Bartoszu, właśnie robię paczki dla Orlen Paczka i zauważyłem ciekawą sytuację o której też pisali inni użytkownicy i uwaga nie ma to nic wspólnego z rozmiarami i ustawieniami drukarki a tylko z Waszą poprawką. I zaznaczam, że dostawcy u mnie są wszyscy skonfigurowani identycznie pod kątem rozmiaru etykiet czyli mają rozmiar A6. Do rzeczy - etykiety dla paczek Allegro Orlen Paczka mają wydruki zmniejszone o około 20%, a etykiety dla paczek Orlen (umowa własna poza Allegro) również zamówionych na Allegro mają rozmiar idealny czyli na całym zadruku papieru. Zatem o co chodzi?