Skocz do zawartości

Sello NX i dzisiejsza aktualizacja zmienia rozmiar wydruku etykiet

Polecane posty

W dniu 12.07.2025 o 16:32, Maciej Wolny napisał:

to widzę, że nie tylko ja mam problem ze zmniejszoną etykietą, też musiałem zwiększyć rozmiar niż powinien być, bo etykiety szczególnie UPS lub Orlenu były bardzo małe, jak pobiorę tą samą etykietę ze strony allegro to jej rozmiar jest idealny

Wcześniej były brane pod uwagę preferencje drukowania, a teraz są ustawienia domyślne drukarki. Proszę się upewnić, że w ustawieniach domyślnych jest ustawione wszystko tak jak należy - zgodnie z etykietami.

25 minut temu, Marek Falitor napisał:

Panie Bartoszu, właśnie robię paczki dla Orlen Paczka i zauważyłem ciekawą sytuację o której też pisali inni użytkownicy i uwaga nie ma to nic wspólnego z rozmiarami i ustawieniami drukarki a tylko z Waszą poprawką. I zaznaczam, że dostawcy u mnie są wszyscy skonfigurowani identycznie pod kątem rozmiaru etykiet czyli mają rozmiar A6. Do rzeczy - etykiety dla paczek Allegro Orlen Paczka mają wydruki zmniejszone o około 20%, a etykiety dla paczek Orlen (umowa własna poza Allegro) również zamówionych na Allegro mają rozmiar idealny czyli na całym zadruku papieru. Zatem o co chodzi?

Chodzi o ustawienia domyślne drukowania i tego będę się trzymał :). Proszę podesłać zrzuty ekranu z ustawień domyślnych oraz z preferencji drukowania. Nasza poprawka/zmiana spowodowała, że inne ustawienia są brane pod uwagę niż były wcześniej. Jeśli wcześniej drukarka była skonfigurowana pod drukowanie z Adobe Readera to on nakładał swoje własne ustawienia papieru/etykiet i to nakładał je na preferencje drukowania ustawiane w systemie, które to były z kolei nakładane na domyślne ustawienia drukowania. 

Było tak: Wydruk od kuriera -> ustawienia domyślne -> preferencje drukowania -> ustawienia Adobe Reader -> wydruk

Jest tak: Wydruk od kuriera -> ustawienia domyślne -> wydruk

Dlatego jeśli wcześniej ustawienia były naniesione w samym Adobe Readerze albo w preferencjach drukowania to teraz te ustawienia nie mają znaczenia i trzeba je ustawić w ustawieniach domyślnych drukarki. Nie jest to jakaś celowa nasza zmiana, po prostu użyliśmy nowego modułu drukowania, który nie korzysta z tego z czego wcześniej korzystał Adobe Reader.

W dniu 11.07.2025 o 16:49, Bime Bime napisał:

Na drugim koncie takim do testów korzystamy z SelloNX i tej samej zebry. DO aktualizacji działało ok. Czyli po kliknieciu FVAT drukowało na A4 a list przewozowe na zebrze

Poproszę o zrzut ekranu z parametrów zamówień wysyłkowych oraz widoku drukarek w systemie. Czy przy wydruku etykiet pojawia się okno wyboru drukarki czy leci od razu na A4?

Panie Bartoszu, tylko że moje zrzuty już nic nie pokażą. Wydruki dla etykiet Allegro z Inpost, OneBox drukują się poprawnie oraz te o których pisałem wyżej, czyli Orlen Paczka z integracji Orlen. Rozmiar mniejszy jest przy wydrukach z etykiet Allegro Orlen Paczka. Nie ma tu nic do tego ustawienia drukarki

2 godziny temu, Marek Falitor napisał:

Do rzeczy - etykiety dla paczek Allegro Orlen Paczka mają wydruki zmniejszone o około 20%, a etykiety dla paczek Orlen (umowa własna poza Allegro) również zamówionych na Allegro mają rozmiar idealny czyli na całym zadruku papieru. Zatem o co chodzi?

Sprawdziłem, ale nie ma to związku z naszymi zmianami. Takie pomniejszone etykiety dostajemy od Allegro. Zmieniłem po stronie Allegro format na A6 (w Sales Center: Zamówienia i zwroty -> Ustawienia zamówień -> Wydruk etykiet) i przy pobraniu etykiety bezpośrednio z Allegro, również otrzymałem pomniejszoną etykietę.

Godzinę temu, Marek Falitor napisał:

nic z tego nie rozumiem - zmieniłem w Allegro Orlen Paczka też na A4 i mam tak jak kiedyś czyli podzielony wydruk na 4 części - wróciłem do A6. Ale przy tej opcji gdzie mam integrację z Orlenem mam ustawione A4 i wydruk drukuje się w normalnym wymiarze 10x15

Jest tutaj faktycznie niekonsekwencja po naszej stronie, korzystamy z mechanizmu Orlenu, który zwraca etykietę w jednym formacie (nazwanym przez Orlen "PDF") z jakiegoś powodu nazwaliśmy go A4, chociaż zachowuję się inaczej. Widzę, że jest dostepna również jakaś inna metoda generowania etykiet, która może zwracać jeszcze dodatkowy format, przetestujemy i poprawimy nazwę mylącego formatu.

16 minut temu, Rafał Stępień napisał:

Sprawdziłem, ale nie ma to związku z naszymi zmianami. Takie pomniejszone etykiety dostajemy od Allegro. Zmieniłem po stronie Allegro format na A6 (w Sales Center: Zamówienia i zwroty -> Ustawienia zamówień -> Wydruk etykiet) i przy pobraniu etykiety bezpośrednio z Allegro, również otrzymałem pomniejszoną etykietę.

No nie mogę się z tym zgodzić, Poniżej przesyłam dla porównania tę samą etykietę pobraną z programu i bezpośrednio z Allegro, Widoczna jest różnica w rozmiarach.

image.thumb.png.6889bc0f1501ea7dc328b0a91efe0c19.png

16 godzin temu, Maciej Wolny napisał:

No nie mogę się z tym zgodzić, Poniżej przesyłam dla porównania tę samą etykietę pobraną z programu i bezpośrednio z Allegro, Widoczna jest różnica w rozmiarach.

Faktycznie, moja wina, zamieszałem się z porównywaniem plików. Zgłosiłem problem i przekazałem do analizy deweloperom. Dzięki za czujność! 

U mnie za to jeszcze wczoraj wydruk etykiet na Zebra działał ale w opcji, gdzie nie miałem wybranej domyślnej drukarki tylko wyskakiwało okno i wybierałem.

Wskazałem domyślną drukarkę i teraz problem - system o nic nie pyta a etykiety drukują się obrócone o 90 stopni (poziomo) i przeskalowane - czyli na formatce 10x15 zmieściłoby się 3.

Zrzutekranu2025-07-23091044.png.e853f36127ce016fc16dadbd0cfa2bd4.png

Próbuję zatem powrócić do ustawień z wczoraj ale kasowanie drukarki nic nie zmienia - wydruk w wersji niepoprawnej od razu leci na Zebrę.

Wybierałem też inne - np. PDF ale nadal bez zmian, restarty Sello nie pomagają, cały czas etykieta z automatu drukuje się niepoprawnie na Zebrze.

Zrzutekranu2025-07-23091246.png.9ac225861ef45a54af12129953122555.png

24 minuty temu, Tomek Mazur napisał:

A i dodam jeszcze, że wspominanych wcześniej domyślnych właściwości drukarki a nie preferencji to u siebie nie widzę, gdzie tego szukać? Może oprogramowanie dedykowane potrzebne?

Właściwości drukarki -> Zaawansowane -> Domyślne ustawienia drukowania

• Dziękuję 1
29 minut temu, Tomek Mazur napisał:

Niestety zmiany w checkbox nic nie wnoszą i ciągle wysyła bez pytania na pierwotnie ustawioną drukarkę - to chyba warto naprawić.

Dobrze rozumiem, że jeśli zaznaczony jest ten checkbox i wybrana jest drukarka do etykiet to wydruk etykiet leci na jakąś domyślną drukarkę?  
image.png.7d1b281ed61f6bf54336ba32922d0c54.png

• Dziękuję 1

Dobra już widzę różnicę, ja próbowałem to przestawiać tutaj:

Zrzutekranu2025-07-23115120.png.39ae99f8e76b3992b319b8db135f7a75.png

I tutaj zmiana domyślnej drukarki naklejek nic nie dawała, cały czas leciało bez pytania na Zebrę. A to trzeba w obsłudze kurierów przestawiać. Sprawdziłem już - tam to działa. Dzięki za pomoc.  

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...

Widzę że macie taką samą lub podobną drukarkę co my. Po pierwsze sprawdźcie czy na pewno w ustawieniach "Sposoby dostawy paczek" macie w każdym przypadku na pewno ustawiony format wydruku na A6. Wg mnie tak się Wam drukuje ponieważ macie ustawione A4. Ja jak zmienię na A4 mam to samo co Wy na zdjęciu. Chyba że macie etykietę pobraną ze strony kurierskiej to oznacza, że pobraliście ją w formacie A4 a nie A6.

• Lubię to 1