Skocz do zawartości

Sello NX i dzisiejsza aktualizacja zmienia rozmiar wydruku etykiet

Polecane posty

W wersji wiosennej (v60) mamy w planach wprowadzić nowy silnik obsługujący drukowanie PDF, który powinien rozwiązać te problemy ze skalowaniem. Będzie on do wyboru, tak aby nie popsuć dotychczasowo używanych skal i aby każdy mógł w dogodnym czasie przejść na nowy silnik.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...

Cześć,
Czy udało się komuś ustawić prawidłowe skalowanie do A6 na drukarce Xprinter XP-410B? 
Mam ten sam problem co wszyscy, przez SelloNX wszystkie etykiety na A6 nie są zadrukowywane na całą etykietę tylko pomniejszone o 1/3.
W ustawieniach tej drukarki nie widzę opcji skalowania i wyboru wydruku na całej stronie. Ktoś ma tą drukarkę i poradził sobie z tym w Sello NX?

W dniu 15.10.2025 o 14:55, Bartosz Rosa napisał:

Tu również prosiłbym o weryfikację czy problem się powtarza w wersji 57. Dodamy tam różne poprawki i możliwość wyboru drukarki dla stanowiska. Gdyby coś nie grało nadal to będziemy drążyć temat.

Na tę chwilę to jest jedyne rozwiązanie. Są pewne plany odnośnie usługi synchronizującej odpalanej na serwerze ale jak to się będzie miało do licencji to jeszcze nie wiadomo. 

Mamy obecnie najnowszą wersję zainstalowaną i dalej jest to samo.

W obu miejscach tzn.

Parametry zamówień wysyłkowych
Parametry wydruku

Jest wybrana zebra a mimo to drukuje na drukarce domyślnej czyli kartce A4

Dodatkowo do tej pory mimo aktualizacji  jest taki błąd że przy wydruku paraogonu + fvat detaliczna w subiekcie nie zaznacza kropki przy rodzaju płatności.

tzn przy paragonie zaznaczy i na fvat jest ustawiona odpowiednia płatność  np. płatność kartą-> allegro finance ale kropka przy płatności jest np. ustawiona na kredyt kupiecki.

Ale to już chyba temat na osobny wątek

Powiem szczerze że ilość niedociągnięć które widzę jest duża.

Mamy to sello tak testowo zainstalowane bo do pracy to się nie nadaje zupełnie i zastanawiam się nad innym oprogramowaniem i rezygnacją z sello 

5 godzin temu, Bime Bime napisał:

Mamy obecnie najnowszą wersję zainstalowaną i dalej jest to samo.

W obu miejscach tzn.

Parametry zamówień wysyłkowych
Parametry wydruku

Jest wybrana zebra a mimo to drukuje na drukarce domyślnej czyli kartce A4

A dla stanowisk jakie drukarki są wybrane?

5 godzin temu, Bime Bime napisał:

Dodatkowo do tej pory mimo aktualizacji  jest taki błąd że przy wydruku paraogonu + fvat detaliczna w subiekcie nie zaznacza kropki przy rodzaju płatności.

tzn przy paragonie zaznaczy i na fvat jest ustawiona odpowiednia płatność  np. płatność kartą-> allegro finance ale kropka przy płatności jest np. ustawiona na kredyt kupiecki.

Poprawka tego jest w planach na wersję wiosenną (60).

7 godzin temu, Marcin Marcin napisał:

Cześć,
Czy udało się komuś ustawić prawidłowe skalowanie do A6 na drukarce Xprinter XP-410B? 
Mam ten sam problem co wszyscy, przez SelloNX wszystkie etykiety na A6 nie są zadrukowywane na całą etykietę tylko pomniejszone o 1/3.
W ustawieniach tej drukarki nie widzę opcji skalowania i wyboru wydruku na całej stronie. Ktoś ma tą drukarkę i poradził sobie z tym w Sello NX?

Udało mi się rozwiązać problem. Napisze co i jak, bo wiem, że ten model drukarki jest ostatnio mocno popularny i może się komuś przydać.

W ustawieniach drukarki zaznaczyłem ptaszka jak na zdjęciu i problem ustąpił. Drukuję na pełnej etykiecie A6.

xp410b.jpg

• Lubię to 1
W dniu 23.07.2025 o 09:21, Tomek Mazur napisał:

A i dodam jeszcze, że wspominanych wcześniej domyślnych właściwości drukarki a nie preferencji to u siebie nie widzę, gdzie tego szukać? Może oprogramowanie dedykowane potrzebne?

Na Windows 11 też nie mogę znaleźć:

image.png.071cfadc559978d603c3b7829c95a5eb.png

image.png.dc2c23ee919b58a37d11c8809da7e2f6.png

właściwości otwieraja mi tylko to:

image.png.d5b81a73e5a0aeacd0c4ebf8a3a1d67d.png

6 godzin temu, Bime Bime napisał:

Też zebra. I dalej drukuje na a4 ://///

A może to nie tylko format jest nie taki, ale też na inną drukarkę wyrzuca niż powinno? To podam wątek.

Bo jak już masz jedną drukarkę ale porobione do niej kolejki wydruku, to to jest wyższa szkoła jazdy i wymaga przestudiowania tego wątku:

Edytowane przez HotKey .

Zlokalizowaliśmy problem z drukarkami sieciowymi. W określonych konfiguracjach sieciowych fullname prefix powodował konflikty w identyfikacji urządzeń, co sprawiało, że wydruk ostatecznie leciał na drukarkę domyślną. Poprawka będzie dostępna w najbliższej wersji, infobot poinformuję o dostępności w tym wątku. Proszę Was o potwierdzenie, czy jest w porządku. 

Edytowane przez Rafał Stępień
  • Dziękuję 1

Rozumiem, że chciałeś poprawić skalowanie etykiety pomniejszanej przez bibliotekę używaną w SelloNX (testujemy aktualnie nową biblioteke, która powinna poprawić ten błąd), ale w tym przypadku przesadziłeś z ustawieniami, a to że zebra w taki sposób ją wyskalowała i obcięła lewą stronę etykiety to temat niezwiązany z SelloNX.

Spróbuj ustawić mniej niż aktualnie, widzę że ten model LP2844-Z obsługuje maksymalnie szerokość druku 104mm. Być może zmiana ustawień obszaru niedrukowanego (marginesów) pomoże uzyskać Ci idealny wymiar. Trzeba poeksperymentować, nie mam gotowych rozwiązań.

Edytowane przez Rafał Stępień
18 minut temu, Rafał Stępień napisał:

to temat niezwiązany z SelloNX.

Oczywiście, że to nie dotyczy bezpośrednio Sello, ale w innym miejscu powiększa etykietę na wydruku. Potem powiększenie ustawiłem sobie tak, że mam wydruk poprawny, ale najlepiej, jeśli uda się Wam opanować biblioteki...  Wydruki są nieco mniej czarne, ale łatwiej mi się czytam loginy w polu z referencją.

20 minut temu, Rafał Stępień napisał:

LP2844-Z obsługuje maksymalnie szerokość druku 104mm

🤝

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...

Teraz tak, skoro już tutaj zajrzałem, to generalnie czy z tym rozmiarem coś dalej przerabiacie na tej samej bibliotece TEAMSA? Generalnie postęp w drukowaniu w stosunku do wydruku przez Acrobata jest ogromny i to jest bardzo wygodne stąd ta forma wydruku po prostu bardzo solidnie wygląda.

Zwiększając ustawienia wg porad z tego postu etykiety mają już z hmmm 85% pierwotnego rozmiaru. Niestety, moja ZEBRA uniemożliwia "przewymiarowanie etykiety", tzn. ustawienia więcej niż szerokość podajnika ok 110mm, co zorbiłem i daje mi to 85% pierwotnego rozmiaru. ZEBRA w sterowniku blokuje już dalsze przewymiarowanie niestety, stąd te etykiety nie zawsze da się zrobić idealnie. Czy coś w temacie jest robione ?

20 godzin temu, HotKey . napisał:

Czy coś w temacie jest robione ?

Trochę tak i trochę nie. Sprawdziliśmy inne rozwiązanie ale nie dało dobrych rezultatów. Problem zgłoszony do twórców biblioteki. Nie odpowiadają tak chętnie jak my ;).

Póki co nic się nie zmieni jeszcze. Badamy inne możliwości.

• Dziękuję 1