Skocz do zawartości

[Sello 56.00] automatyczne mapowanie dostaw z serwisu a stare mapowania / kolorowanie dostawców

Polecane posty

Kwestia dotycząca tej nowości:

image.thumb.png.8c8ba909c3d06c3687f79e55906572e0.png

Działa b.dobrze dla dostaw, które nie były zmapowane. Jedynie trzeba było dodać dla każdego konta odpowiednie ustawienia:

image.png.b90ea52e4f1041ea4d61c98dee4e17d0.png

Plusik za tę funkcjonalność.

Ja chciałbym iść dalej: zlikwidować poprzednie mapowania - mam ich już ok. 50. Czy jest skuteczny scenariusz/możliwość? Osobiście zacząłem od zdeaktywowania inpost WzA, ale nadal podstawia się stara dostawa w pobranych EZ (kursywą) i nie pozwala na żaden ruch z etykietą... Usunąć sposobu dostawy się nie da, bo Sello rzetelnie informuje, że już użyto go w zamówieniu:

image.png.cf2b328f025870527aa8fe3258c8bc5c.png

Czy jest zatem jakiś sposób na pozbycie się starych sposobów i pozostawienie tylko automatu? Oczywiście to kwestia li tylko porządkowa, ale mnie zaciekawiła... Fajnie jakby było "czysto" w tej zakładce...

image.thumb.png.af9a601b054a67fe8d0ca39f67585956.png

A przy okazji. Podobają mi się etykiety kurierów, ale jest pewna rozbieżność w logice:

Np. DPD to DPD:

image.png.5b512ca347eca47d1958190c190f4da0.png

Ale DHL to już WzA:

image.png.0336eb1ae7759d2e8f18b98004d7b89e.png

I teraz na liście wszystko jest pomarańczowe, ale (w wypadku poniżej)  UPS (One) i DHL wyglądają kolorystycznie tak samo... Może dało by się przypisać kolor do firmy odbierające paczki?

image.png.38f52e721e22002edcc1c47b22a99ad5.png

Np. jesli UPS odbiera One, to jest na pomarańczowo... Pojawia mi się w sekcji z UPS (poprawnie). 

image.png.67ec05e1a3282a0159930d00d6450a72.png

Chyba to zbyt skomplikowane...

2 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Działa b.dobrze dla dostaw, które nie były zmapowane. Jedynie trzeba było dodać dla każdego konta odpowiednie ustawienia:

Jeśli masz już dodane mapowania bardziej precyzyjne to one mają wyższy priorytet niż mapowanie automatyczne. Więc jeśli chcesz się pozbyć starych mapować to je dezaktywuj, wtedy te automatyczne zaczną działać również na dostawach już zmapowanych wcześniej. Plus jest taki, że konfiguracja dostawy robisz raz w jednym sposobie dostawy. Łatwiej tym później zarządzać. Natomiast jeśli dokładniej określisz o jaką usługę chodzi to ma to wyższy priorytet i wtedy można nadpisać działanie automatycznego mapowania.

Ja chciałbym iść dalej: zlikwidować poprzednie mapowania - mam ich już ok. 50. Czy jest skuteczny scenariusz/możliwość? Osobiście zacząłem od zdeaktywowania inpost WzA, ale nadal podstawia się stara dostawa w pobranych EZ (kursywą) i nie pozwala na żaden ruch z etykietą... Usunąć sposobu dostawy się nie da, bo Sello rzetelnie informuje, że już użyto go w zamówieniu:

Wiadomo, to jest jeden z celów wprowadzenia automatycznego mapowania :). Dezaktywacja to jest jedyna droga, bo użytych nie usuniesz - chyba, że usuniesz zamówienia z tymi dostawami. Nie powinna być ta dostawa uwzględniana ale sprawdzimy czy tak nie jest. Możesz ewentualnie spróbować usunąć mapowanie z zakładki POWIĄZANIA z tych dostaw dezaktywowanych - bo to one tak naprawdę decydują o tym, która dostawa zostanie podłączona pod EZ.

Czy jest zatem jakiś sposób na pozbycie się starych sposobów i pozostawienie tylko automatu? Oczywiście to kwestia li tylko porządkowa, ale mnie zaciekawiła... Fajnie jakby było "czysto" w tej zakładce...

Użytych nie usuniesz, ale nieaktywne możesz schować filtrem na kolumnie (shift+F8) Aktywne

image.png

Ten filtr się niestety nie zapisuje, wiec przyda się ewentualnie chwilowo.

I teraz na liście wszystko jest pomarańczowe, ale (w wypadku poniżej)  UPS (One) i DHL wyglądają kolorystycznie tak samo... Może dało by się przypisać kolor do firmy odbierające paczki?

Tutaj problem jest taki, że WzA określa operatora jako DPD, DHL, oraz ALLEGRO :), nawet jeśli pod spodem operuje któryś z poprzednio wymienionych. Tam jest niestety taka kurierowa incepcja ale spróbujemy to wyprostować - czyli bardziej zagmatwać kod po naszej stronie ;) ), żeby pokazywana była właściwa firma odbierająca przesyłkę.

14 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Wiadomo, to jest jeden z celów wprowadzenia automatycznego mapowania :). Dezaktywacja to jest jedyna droga, bo użytych nie usuniesz - chyba, że usuniesz zamówienia z tymi dostawami. Nie powinna być ta dostawa uwzględniana ale sprawdzimy czy tak nie jest. Możesz ewentualnie spróbować usunąć mapowanie z zakładki POWIĄZANIA z tych dostaw dezaktywowanych - bo to one tak naprawdę decydują o tym, która dostawa zostanie podłączona pod EZ.

Więc tak:

zdeaktywowane:

image.png.5f6549614fb230a470a18da9b592ce95.png

usunięte:

image.png.d548efe4fa5edd60bdecb31ec0f5c463.png

jednak nie połączone:

image.png.5c488e620d9a332e5f60da397aa56dac.png

No ale to nic, ważne, że działa w aktualnym mixie sposobów mapowania dostaw. Tylko z tego, co piszesz w założeniach chyba mieliście nieco inny scenariusz... Najsprawniej będzie na nowych bazach, ale to zrozumiałe.

Tutaj problem jest taki, że WzA określa operatora jako DPD, DHL, oraz ALLEGRO :), nawet jeśli pod spodem operuje któryś z poprzednio wymienionych. Tam jest niestety taka kurierowa incepcja ale spróbujemy to wyprostować - czyli bardziej zagmatwać kod po naszej stronie ;) ), żeby pokazywana była właściwa firma odbierająca przesyłkę.

Generalnie ja i tak posortowałem listę wg pierwszej litery dostawy. Ale teraz jak jest automat to narzuca nazwę, a wcześniej mogłem sobie ją wpisać do każdej metody osobno. Chociaż i tak DPD było w tej samej sekcji co DHL... Oczywiście wszystko o wiele lepiej wygląda niż w Sello1, ale cóż... jest lepiej i chciało by się jeszcze lepszego.. ;) 

image.png.0f0ebf5095d8854de4eb33b485bddd59.png

czyli bardziej zagmatwać kod po naszej stronie ;)

😁 🤝

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl
  • Lubię to 1
7 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Więc tak:

zdeaktywowane:

image.png.5f6549614fb230a470a18da9b592ce95.png

usunięte:

image.png.d548efe4fa5edd60bdecb31ec0f5c463.png

jednak nie połączone:

image.png.5c488e620d9a332e5f60da397aa56dac.png

No ale to nic, ważne, że działa w aktualnym mixie sposobów mapowania dostaw. Tylko z tego, co piszesz w założeniach chyba mieliście nieco inny scenariusz... Najsprawniej będzie na nowych bazach, ale to zrozumiałe.

A dodałeś automatyczne mapowanie dla UPS przez WzA? Dla InPostu nie da się skonfigurować automatycznego mapowania (powinna być o tym informacja w oknie konfiguracji dostawy), bo tam wymagane są umowy własne i one muszą być jawnie wskazane - automatycznie się nie zmapują.

7 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Generalnie ja i tak posortowałem listę wg pierwszej litery dostawy. Ale teraz jak jest automat to narzuca nazwę, a wcześniej mogłem sobie ją wpisać do każdej metody osobno. Chociaż i tak DPD było w tej samej sekcji co DHL... Oczywiście wszystko o wiele lepiej wygląda niż w Sello1, ale cóż... jest lepiej i chciało by się jeszcze lepszego.. ;) 

Tymczasowo możesz sobie też pokolorować dodatkowo komórkę z nazwą usługi zawierającą tekst DHL czy DPD, żeby je odróżnić.