Skocz do zawartości

Sello NX wersja 56 - problemy dwa

Polecane posty

O ile automatyzacja z cenami zaczęła poprawnie działać (we wcześniejszej wersji były problemy wydajnościowe jakie zgłaszałem nawet z analizą bazy). Obecnie to juz działa - nie zaobserwowałem problemów, o tyle wysyłanie zmian cen przez operacje zbiorcze i wskazywanie cennika, nawet dla niewielkiego zestawu ofert realizowane przez zbiorcze operacje, powoduje zawieszenie się aplikacji aż do jej zamknięcia (nie wiem czy może inne operacji w tle trwające nie miały na to wpływu, bo interfejs nie by responsywny (od czasu do czasu odświeżał się na chwilę 'wskaźnik postępu w postaci latających kropeczek).

Drugi problem jaki zanotowałem, związany jest z dodaniem integracji w postaci połączenia z Subiektem GT w celu pobierania ZK. Próbowałem 3 razy i przy pierwszych 2ch nastąpiło zawieszenie aplikacji (podobne jak wcześniej), ale łatwo było zamknąć aplikacje przez Zamknij okno na pasku zadań. Po tych 3 próbach zauważyłem że utworzyły się jednak 3 konta, a potrzebuję tylko jedno. Co prawda można dezaktywować te konta, ale przydałaby się operacja kasowania jeśli konto nie było wykorzystane do synchronizacji, bo teraz widoczne mam wszystkie konta (nazwane są tak samo), a na dodatek wszystkie 3 pojawiają się np. w filtrze Konto sprzedawcy w Zamówienia wysyłkowe, mimo że 2 konta są nieaktywne.

Dodatkowo nie 'rozumiem' pytania jakie pojawia się przy próbie kasowania Zamówienia wysyłkowego zaimportowanego na podstawie ZK z Subiekta GT. Czy oznacza ono kasowanie źródłowego ZK w Subiekcie GT, czy coś innego?

pytanie.png.824a51d1e2d3c785a255a837601c165d.png

55 minut temu, Dariusz Bachurski napisał:

Dodatkowo nie 'rozumiem' pytania jakie pojawia się przy próbie kasowania Zamówienia wysyłkowego zaimportowanego na podstawie ZK z Subiekta GT. Czy oznacza ono kasowanie źródłowego ZK w Subiekcie GT, czy coś innego?

Raczej to jest efekt uboczny dodania usuwania ZK przy usuwaniu EZ o który były zgłoszenia. Nie powinien on pojawiać się przy EZ importowanych z ZK, ale tutaj akurat jest wiele wyjątków w programie które musieliśmy dodać aby odwrócić logikę działania - tutaj zapewne takiego wyjątku nie ma dodanego obecnie.

27 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Raczej to jest efekt uboczny dodania usuwania ZK przy usuwaniu EZ o który były zgłoszenia. Nie powinien on pojawiać się przy EZ importowanych z ZK, ale tutaj akurat jest wiele wyjątków w programie które musieliśmy dodać aby odwrócić logikę działania - tutaj zapewne takiego wyjątku nie ma dodanego obecnie.

Teraz sprawdziłem - odpowiedź TAK kasuje źródłowe ZK z Subiekta GT. Moim zdaniem idzie to zbyt łatwo, bo ktoś jak źle podepnie/skonfiguruje import ZK z Subiekta GT i będzie chciał cofnąć import kasując te źle zaimportowane ZK, to sobie zbyt łatwo skasuje źródłowe zamówienia w Subiekcie GT, szczególnie gdzie przy operacji zbiorczej to pojedyncze zatwierdzenie dla wielu zaznaczonych Zamówień wysyłkowych.

2 godziny temu, Dariusz Bachurski napisał:

Teraz sprawdziłem - odpowiedź TAK kasuje źródłowe ZK z Subiekta GT. Moim zdaniem idzie to zbyt łatwo, bo ktoś jak źle podepnie/skonfiguruje import ZK z Subiekta GT i będzie chciał cofnąć import kasując te źle zaimportowane ZK, to sobie zbyt łatwo skasuje źródłowe zamówienia w Subiekcie GT, szczególnie gdzie przy operacji zbiorczej to pojedyncze zatwierdzenie dla wielu zaznaczonych Zamówień wysyłkowych.

Tak, poprawimy to. Usuwanie ZK w takiej sytuacji w ogóle nie powinny być dostępne z poziomu Sello NX. Bo to tak jakby usunięcie EZ powodowało usunięcie zamówienia w Allegro ;).

• Lubię to 1
Spoiler
4 godziny temu, Dariusz Bachurski napisał:

zmiana-ceny.thumb.png.a4f85faabc629cb7926efe0954a74d48.png

Dla kilku ofert wywołanie zmiany ceny kup teraz ze wskazaniem cennika.

Jednak potrzebujemy bazę :D 

Proszę o przesłanie 
bazy danych za pomocą Formularz kontaktowy - Dla użytkowników - InsERT. Można powołać się na mnie i na ten wątek w formularzu, szybciej trafi do naszego zespołu. 

Scenariusz działania wygląda u mnie tak: 

korzystam z własnego raportu o nazwie Oferty ceny do zmiany v53,

w nim zaznaczam wszystkie pozycje np. przez Ctrl+A, 

wywołuję okno zbiorczych zmian a w nim na zakładce  Ustawienia sprzedaży wybieram cenę Kup teraz PLN i wskazuję odpowiedni cennik,

zatwierdzam okno przez OK (nie ma żadnych innych zmian) w tym momencie okienko zamraża się od czasu do czasu pokazując kropki i nie dochodzę do zatwierdzenia wysłania zmian. Jakby coś było niejasne można kontaktować się telefonicznie na podany numer podczas wysyłania bazy.

W dniu 4.07.2025 o 15:00, Jakub Kardela napisał:

Dziękuję bardzo za informację. Sprawdziliśmy problem i niestety okazuje się, że występuje problem z wydajnością w czasie działania automatu synchronizacji cen ofert internetowych z cennikami. W związku z tym niestety, ale zalecamy go dezaktywować i na razie nie korzystać z czynności "Synchronizuj ceny ofert internetowych z cennikami".

Przy wersji 55 miałem identyczną sugestię, rozumiem że nic z tym nie było robione między wersjami 55 i 56?

W dniu 3.07.2025 o 08:49, Dariusz Bachurski napisał:

Drugi problem jaki zanotowałem, związany jest z dodaniem integracji w postaci połączenia z Subiektem GT w celu pobierania ZK. Próbowałem 3 razy i przy pierwszych 2ch nastąpiło zawieszenie aplikacji (podobne jak wcześniej), ale łatwo było zamknąć aplikacje przez Zamknij okno na pasku zadań. Po tych 3 próbach zauważyłem że utworzyły się jednak 3 konta, a potrzebuję tylko jedno. Co prawda można dezaktywować te konta, ale przydałaby się operacja kasowania jeśli konto nie było wykorzystane do synchronizacji, bo teraz widoczne mam wszystkie konta (nazwane są tak samo), a na dodatek wszystkie 3 pojawiają się np. w filtrze Konto sprzedawcy w Zamówienia wysyłkowe, mimo że 2 konta są nieaktywne.

Czy to zagadnienie jest dalej analizowane? W wersji 56.0.1 dalej w filtrach widać te nieaktywne konta.

Przy wersji 55 miałem identyczną sugestię, rozumiem że nic z tym nie było robione między wersjami 55 i 56?

Temat został oddelegowany częściowo do innego zespołu, który zajmuje się automatami i musimy poczekać, aż zostanie zrealizowany aby dokończyć to po naszej  stronie. Szanse są, że będzie to poprawione w 57.

Czy to zagadnienie jest dalej analizowane? W wersji 56.0.1 dalej w filtrach widać te nieaktywne konta.

Jest póki co przydzielone do wersji 57.

• Dziękuję 1
29 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Temat został oddelegowany częściowo do innego zespołu, który zajmuje się automatami i musimy poczekać, aż zostanie zrealizowany aby dokończyć to po naszej  stronie. Szanse są, że będzie to poprawione w 57.

29 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

O takie informacje mi chodziło - czekam z niecierpliwością na v. 57

• Lubię to 1