Skocz do zawartości

2 biura rachunkowe, 2 licencje, 1 serwer - problem.

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Daniel Kozłowski,

Polecane posty

Witam serdecznie,

od dłuższego czasu zmagam się z problemem instalacji oprogramowania Insert GT w wersji serwerowej.

Poniżej postaram się dokładnie opisać na czym ten problem polega.

Posiadam:

- pierwszą licencję oprogramowania Insert na NIP JDG,

- drugą licencję oprogramowania Insert na NIP SPOLKA,

- serwer główny na którym utworzona jest jedna baza danych (w chwili obecnej pracujemy tylko na licencji dla JDG),

- 3 stanowiska z których niedługo będą korzystać pracownicy w wersji klienckiej (ta sama sieć LAN),

Potrzebujemy:

- uruchomić obie licencje w środowisku sieciowym opisanym powyżej,

- z racji tego, że na jednym komputerze nie możemy zainstalować 2 wersji oprogramowania Insert (co w moim mniemaniu ułatwiłoby znacznie rozróżnianie, którą aplikacje odpalić do obsługi na JDG a którą do SPOLKI) chciałbym znaleźć złoty środek aby pracownicy mogli kliknąć na pulpicie, przykładowo:

- Gratyfikant JDG - i tutaj chciałbym mieć do dyspozycji tylko i wyłącznie rekordy podmiotów, które obsługuje JDG,

- Gratyfikatnt SPOLKA - i tutaj analogicznie chciałbym mieć do dyspozycji tylko i wyłącznie rekordy podmiotów, które obsługuje SPOLKA.

image.png.ee7880330183ca198289bbb0be3266f6.png

Będę zobowiązany za podpowiedzi jak to zrobić step by step, bo męczę to od dłuższego czasu, przeczytałem wiele informacji na temat 'how to fix', jednak żadna z wskazówek, które znalazłem w sieci nie rozwiązały mojego problemu.

Domniemam, że powinienem założyć drugą bazę - pytanie w jaki sposób?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

• Rozwiązanie
39 minut temu, Krzysztof Jaskula napisał:

Będę zobowiązany za podpowiedzi jak to zrobić step by step, bo męczę to od dłuższego czasu, przeczytałem wiele informacji na temat 'how to fix', jednak żadna z wskazówek, które znalazłem w sieci nie rozwiązały mojego problemu.

Od lat, niezliczoną liczbę razy podawałem rozwiązanie takiego i wielu innych problemów, a co ważniejsze jak unikać takich i wielu innych problemów - wystarczy na dostawcę programów i abonamentów wybrać firmę, która oferuje usługi wdrożeniowe i serwisowe i ma w tym obszarze doświadczenie, najlepiej kiedy się w tym specjalizuje...

Co do opisanej potrzeby to najprostsze będzie skorzystanie z dwóch instancji serwera SQL i utworzenie skrótów do programów, które będą odwoływały się do tych serwerów SQL... Jeśli będzie chciał Pan korzystać z Biura GT to będzie to jedyne rozwiązanie... Instalacja serwera SQL jest opisana w pomocy do programu, można też skorzystać z dowolnej innej instrukcji, należy tylko pamiętać, że ma być po polsku (collation serwera POLISH_CI_AS)... Tworzenie skrótów do programów też jest opisane w pomocy do programu: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/1630%2Cjak-skonfigurowac-program-tak-aby-miec-mozliwosc-korzystania-z-dwoch-roznych-instancji-microsoft-sql-server.html...

48 minut temu, Krzysztof Jaskula napisał:

Domniemam, że powinienem założyć drugą bazę - pytanie w jaki sposób?

Nie, nie bazę danych tylko instancję serwera SQL, to mniej więcej taka różnica jak między "mieszkańcem" a "mieszkaniem", czyli zasadnicza, jeśli tak podstawowe pojęcia nie są dla Pana znane tym bardzie proszę rozważyć skorzystanie z czyjegoś doświadczenia, przy okazji można dokonać audytu infrastruktury pod kątem bezpieczeństwa danych oraz wydajności (praca z wieloma podmiotami ma specyficzne wymagania).

• Lubię to 1

Panie Danielu,

jednak nie wszystko wyszło po mojej myśli.

Na serwerze jak najbardziej mam dostęp do 2 baz danych. Schody zaczynają się jednak na stanowiskach klienckich.

Baza 1 instancji, tj. INSERTGT bez problemu łączy się z 3 komputerów klienckich.

Schody zaczynają się przy bazie drugiej instancji, nazwijmy ją 'XYZ' - nie wyszukuje serwera.

Czy miałby Pan może jakąś poradę odnośnie tej sytuacji?

Może jakaś wskazówka na czym może polegać problem.

27 minut temu, Krzysztof Jaskula napisał:

Na serwerze jak najbardziej mam dostęp do 2 baz danych.

Ciągle myli Pan pojęcia:

4 godziny temu, Daniel Kozłowski napisał:

Nie, nie bazę danych tylko instancję serwera SQL, to mniej więcej taka różnica jak między "mieszkańcem" a "mieszkaniem", czyli zasadnicza, jeśli tak podstawowe pojęcia nie są dla Pana znane tym bardzie proszę rozważyć skorzystanie z czyjegoś doświadczenia

--

29 minut temu, Krzysztof Jaskula napisał:

Schody zaczynają się przy bazie drugiej instancji, nazwijmy ją 'XYZ' - nie wyszukuje serwera.

To nie powinna być żadna przeszkoda - proszę podać dane logowania ręcznie, skoro zainstalował Pan serwer SQL i go skonfigurował to dobrze je Pan zna.

15 minut temu, Krzysztof Jaskula napisał:

Czy miałby Pan może jakąś poradę odnośnie tej sytuacji?

Już Panu doradziłem, ale Pan nie skorzystał... Należy tylko/aż zastosować się do instrukcji instalacji, samodzielnie lub komuś to zlecić.

16 minut temu, Krzysztof Jaskula napisał:

Może jakaś wskazówka na czym może polegać problem.

Nie zastosował się Pan do instrukcji instalacji i\lub podaje niepoprawne dane logowania... Postanowił Pan korzystać forum, gdzie przecież nie widać tego co Pan dokładnie zrobił, należy dokładnie opisać wykonane kroki, a najlepiej je pokazać (zrzuty ekranu), aby ktoś miał możliwość wskazania, gdzie mógł zostać popełniony błąd, a niestety w tych obszarach każda kropka, każdy znak ma znaczenie. Możliwe że nie włączył Pan dostępu sieciowego do serwera SQL i/lub nie odblokował zapory.

• Dodaj nową pozycję...