Skocz do zawartości

Domyślny szablon/mail wiadomości wysyłki dokumentów

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Martyna Świdzińska,

Polecane posty

Wiem że można ustawić domyślny szablon wiadomości dla konkretnej wysyłki dokumentu wewnątrz kartoteki klienta, w wydrukach.
Czyli mogę np. ustawić żeby klient A dostawał Szablon Wiadomości Proforma jeśli wysyłana jest mu proforma z poziomu Subiekta, albo że dostaje Szablon Wiadomości Faktura, jeśli wysyłana jest mu faktura z poziomu Subiekta.

Mogę też takiej operacji dokonać masowo, zaznaczyć wszystkich klientów i operacją zbiorczą ustawić żeby dany szablon wiadomości był używany w związku z danym typem dokumentu wysyłanego.

Tak samo mogę ustawić mogę aby program korzystał z przypisanych maili (Miejsce użycia w kontaktach) dla danego typu wiadomości.
Czyli np. wiadomość z dokumentem WZ będzie wysyłana na mail z podanym miejscem użycia WZ wewnątrz kartoteki klienta.
Podobnie, mogę ustawić to dla wszystkich masowo poprzez operację zbiorczą.

Moje pytanie brzmi: jak mogę ustawić to wszystko domyślnie, dla nowych klientów?
Czy jedyna opcja to Szablon Klienta przygotowany i na jego podstawie tylko tworzyć nowych kontrahentów?

Dziękuję z góry za wskazówki i pomoc.

1 godzinę temu, Jakub Jakowicki napisał:

Moje pytanie brzmi: jak mogę ustawić to wszystko domyślnie, dla nowych klientów?
Czy jedyna opcja to Szablon Klienta przygotowany i na jego podstawie tylko tworzyć nowych kontrahentów?

Na tak postawione pytanie odpowiedź brzmi - nie, to nie jest jedyna opcja. Są dostępne jeszcze możliwości z PRO+ jak Sfera zdarzeniowa.

Pytam się o wbudowane możliwości programu, nie o dodatki które mogę sobie zamówić - zwłaszcza że rozmawiamy o funkcjonalności która już działa na poziomie indywidualnym klienta, bądź masowo dla wszystkich klientów. Moje pytanie tyczy się rozszerzenia tej kwestii o ustawienia domyślne.

Żeby nie trzeba było pamiętać że każdemu nowemu klientowi trzeba ustawić osobno szablon wiadomości oraz miejsce użycia maila, w kontekście wysyłki danego typu dokumentu. 

Zapytam więc raz jeszcze.
Jak mogę ustawić to domyślnie?
Dołączam screen o co dokładnie mi chodzi.

4e5c9ba5a01750a9489c2ee51405dad3.png

1 godzinę temu, Jakub Jakowicki napisał:

Pytam się o wbudowane możliwości programu, nie o dodatki które mogę sobie zamówić

No nie, o tym Pan nie wspomniał w swoim pytaniu.

2 godziny temu, Jakub Jakowicki napisał:

Już Pan sobie odpowiedział:

4 godziny temu, Jakub Jakowicki napisał:

lub nie rozumiem pytania.

• Rozwiązanie

Dzień dobry, 

18 godzin temu, Jakub Jakowicki napisał:

Dołączam screen o co dokładnie mi chodzi.

4e5c9ba5a01750a9489c2ee51405dad3.png

Korzystając wyłącznie z wbudowanych opcji, jedyną możliwością jest użycie Szablonów klientów. Alternatywnie, szablony wiadomości można przypisać w typach dokumentów – wówczas, jeśli użytkownik nie ma ich skonfigurowanych w kartotece, program pobierze dane właśnie z tego miejsca.
image.png

• Dziękuję 1

Dziękuję Pani serdecznie.
Rzeczywiście wewnątrz typu dokumentów można ustawić szablony wiadomości przypisane do danego dokumentu.
Niestety w tym miejscu nie da się zaznaczyć na jakiego maila mają iść dane wiadomości (Miejsce Użycia w Kontaktach w kartotece klienta).

Wygląda więc na to że najłatwiejszy sposób ogarnięcia tematu to będzie szablon klienta.

Dziękuję raz jeszcze.

• Dodaj nową pozycję...