Skocz do zawartości

Poziom zgodności bazy danych

Polecane posty

Witam wszystkich,

mam pytanie odnośnie pola Compatibility Level, znajdującego się we właściwościach bazy danych w SSMS. W tej chwili jest to SQL Server 2014, czy po zmianie np. na SQL Server 2019 zauważymy jakąś poprawę w wydajności jak np. szybsze przetwarzanie zapytań? Chodzi głównie o pracę na większych bazach danych > 15GB.

59 minut temu, Marek Majchrzak napisał:

mam pytanie odnośnie pola Compatibility Level, znajdującego się we właściwościach bazy danych w SSMS. W tej chwili jest to SQL Server 2014, czy po zmianie np. na SQL Server 2019 zauważymy jakąś poprawę w wydajności jak np. szybsze przetwarzanie zapytań?

To tak nie działa, nie da się odpowiedzieć na tak postawione pytanie, pozostaje sprawdzić i się przekonać. Jednak w przypadku 2014 są duże szanse że będzie lepiej, ale znowu czy to będzie odczuwalne dla użytkownika i przy jakich operacjach - nie wiadomo.

Godzinę temu, Marek Majchrzak napisał:

Chodzi głównie o pracę na większych bazach danych > 15GB.

To też tak nie działa, rozmiar bazy danych nie ma przełożenia na wydajność, ważna jest zawartość bazy danych i sposób jej przetwarzania. 

• 1 miesiąc temu...

Wracam do swojego postu, nie ruszajcie parametru Compatibility level. Po zmianie wartości z 2014 na 2019 nie zauważyliśmy żadnej poprawy w działaniu programu, a wręcz przeciwnie. Po pewnym czasie na jednej z baz nastąpiło wydłużenie wprowadzania towaru na dokument, nawet do 5 sekund. Problemem jest procedura pobierania cen. Ciekawe, że pozostałe bazy pracują poprawnie z parametrem ustawionym na 2019, ale to pewnie też jest kwestią czasu.

Zwracam jednak uwagę, na to samo, co Pan Bartłomiej. Od wersji 57 przestajemy wspierać SQL Server 2014. To oznacza, że program nie będzie testowany na tej wersji serwera SQL. Może się więc wydarzyć tak, że programista skorzysta w kodzie zapytania SQL z funkcji dostępnych jedynie w nowszych wersjach serwerów SQL. Wówczas operacja wykorzystująca taką funkcję zakończy się z błędem. Wraz z upływem czasu ryzyko wystąpienia takich sytuacji będzie rosło.

Jeżeli jakaś operacja w nexo zwolniła po zmianie Compatibility Level, to proszę w pierwszej kolejności wykonać konserwację podmiotu w programie serwisowym. Jeżeli to nie pomoże, to może Pan przesłać do nas bazę do analizy tego konkretnego przypadku.

9 godzin temu, Paweł Kubacki napisał:

po zmianie Compatibility Level

Z ciekawości - zalecacie w tym zakresie jakieś ustawienia czy może program podczas aktualizacji wprowadza takie zmiany?

Mam wrażenie, że jest to ustawiane przy zakładaniu bazy a później program już tego nie zmienia przy żadnej aktualizacji.

W efekcie na jednym z serwerów (2022) dla InsERT_Launcher mam 2022, dla nexo 2016 a dla GT 2008.

Zrzutekranu2025-09-15191951.png.c6bf31351585b3f0a571897720035717.png

Powyżej zrzut z SSMS dla ww. baz.

W dniu 15.09.2025 o 19:28, Piotr K. napisał:

Z ciekawości - zalecacie w tym zakresie jakieś ustawienia czy może program podczas aktualizacji wprowadza takie zmiany?

Przede wszystkim zalecamy, aby nie pracować na poziomach zgodności z wersjami serwerów, których już oficjalnie nie wspieramy. Powody przytoczyłem w poprzedniej wiadomości. Najlepiej ustawić najwyższy poziom zgodności wspierany w danej wersji serwera. Jeżeli jednak spowoduje on pogorszenie wydajności programu, to można go obniżyć do poziomu odpowiadającemu minimalnej wersji serwera, który oficjalnie wspieramy. Jednocześnie warto nas poinformować o takiej sytuacji, abyśmy mogli dokonać optymalizacji wybranych operacji. Prawdopodobnie będzie to też wymagało udostępnienia bazy danych do odtworzenia problemu.

W dniu 15.09.2025 o 19:28, Piotr K. napisał:

Mam wrażenie, że jest to ustawiane przy zakładaniu bazy a później program już tego nie zmienia przy żadnej aktualizacji.

Zgadza się, program nie ingeruje w te ustawienia. Oznacza to, że obowiązują zasady określone przez sam serwer baz danych, a o nich więcej można dowiedzieć się tutaj.

• Dziękuję 1
10 godzin temu, Marek Majchrzak napisał:

Przy okazji proszę o informację, jak wygląda sytuacja w przypadku programów z serii GT ?

Analogicznie, z tą różnicą, że jest wsparcie dla serwera SQL od wersji2008 R2: https://www.insert.com.pl/programy_dla_firm/sprzedaz/subiekt_gt/wymagania_systemowe.html

• Dodaj nową pozycję...