Skocz do zawartości

kompensata zbiorcza

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Daniel Kozłowski,

Polecane posty

Witam,

Proszę o informację czy jest możliwość zaksięgowania kompensaty kilku rozrachunków. Jeśli rozliczam jeden rozrachunek to kompensata księguje mi się normalnie. Jeśli jednak skompensuje więcej rozrachunków w jednej kompensacie to nie chce mi się to zaksięgować. Proszę o podpowiedź jak to rozwiązać i czy jest w ogóle możliwość w tym programie księgowania kompensaty składającej się z kilku rozrachunków?

błąd zbiorcza kompensata.png

błąd zbiorcza kompensata schemat dekretacji.png

błąd zbiorcza kompensata II.png

Edytowane przez Ewa Michalska
18 godzin temu, Ewa Michalska napisał:

Proszę o informację czy jest możliwość zaksięgowania kompensaty kilku rozrachunków. Jeśli rozliczam jeden rozrachunek to kompensata księguje mi się normalnie. Jeśli jednak skompensuje więcej rozrachunków w jednej kompensacie to nie chce mi się to zaksięgować. Proszę o podpowiedź jak to rozwiązać i czy jest w ogóle możliwość w tym programie księgowania kompensaty składającej się z kilku rozrachunków?

Jak najbardziej istnieje taka możliwość, należy poznać podstawy obsługi programu (w tym przypadku w obszarze schematów importu) i skonfigurować go do swoich potrzeb / posiadanych danych, a najlepiej od razu konfigurować program uniwersalnie, aby obsłużył te najprostsze i te bardziej skomplikowane przypadki... Skoro kompensata zawiera więcej niż jedną pozycję, a kilku rozrachunków nie da się powiązać z jednym zapisem na koncie (fundamentalne założenia programu), to nie można pobierać sumy tych pozycji / rozrachunków, tylko należy każdą pozycję kompensaty powiązać z zapisem na koncie... Innymi słowy błędnie oparła Pani zapisy w schemacie importu na kontekście nagłówka kompensaty zamiast na pozycjach kompensaty (należnościach i zobowiązaniach). 

Edytowane przez Daniel Kozłowski
  • Zmieszany 1
  • Rozwiązanie
  • Dodaj nową pozycję...