Robert . 38 Napisano 6 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów (edytowane) Chciałem usatwić wagę i gabaryty i nie wiem jak się za to zabrać tak aby z automatu robił się gabaryt i wpisywała prawidłowa waga czy to w Inpost paczkomaty czy w innym paczkomatach czy kurierach. I nie tylko Allegro Do tej pory miałem wszytko na C i ziniane było na A Teraz czyli w starym Sello 1 wszystko jest na B i zmieniamy na C lub A - jesli chodzi o inpost. Inni kurierzy lecą w jednym rozmiarze i teraz chce zobic porządek. Czy to z wysyłkami z Allegro czy ze strony. Scenariusz przykładowy. Zakup 2 towarów jedne mały pod A 1 kg drugi duży 12kg B ale razem wejdą tylko do C. Nie wiem od czego zacząć. Jak zatem zabrać się za to prawidłowo ? Edytowane 6 Sierpnia 2025 przez Robert Mazurek Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 268 Napisano 6 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Mase dla asortymentu można ustawić tutaj: Co do gabarytu, to nie ma mechanizmu, który sprytnie brałby gabaryt z asortymentu i na jego podstawie ustawiał gabaryt paczki (mamy wpisane do realizacji w przyszłości). Aktualnie najlepszym rozwiązaniem jest ustawienie gabarytu paczki dla konkretnych sposobów dostawy paczki wtedy automatycznie będą ustawiać się wymiary paczki w EZ przy wyborze/mapowaniu sposobu dostawy paczki: Cytuj Link to postu
Robert . 38 Napisano 6 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów czyli ni ema sensu wpisywania gabarytów i wagi w towar czy to w Subiekcie czy w innym miejscu ? Czy można wstępnie już to gdzieś wpisać na przyszłość ? Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 268 Napisano 6 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Mase jak najbardziej warto, bo to przenosi się z asortymentu na EZ i nie będzie ostrzeżeń o braku masy/uzupełniania ręcznego. Co do gabarytów w asortymencie to ciężko powiedzieć, aktualnie nie korzystamy ale w przyszłości pewnie będziemy. Cytuj Link to postu
Robert . 38 Napisano 6 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Gabaryty wpisać w karcie produktu Subiekcie ? Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 268 Napisano 6 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Dla porządku można wpisywać, ale aktualnie wykorzystywana przez Sello NX jest tylko Masa. Cytuj Link to postu
Robert . 38 Napisano 6 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Zastanawiam sie czy Erli Amazon i Allegro powinny korzystać z tego samego magazynu. Czy trzeba stworzyć dla każdej platformy osobny magazyn ? Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 268 Napisano 6 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów 23 minuty temu, Robert Mazurek napisał: Zastanawiam sie czy Erli Amazon i Allegro powinny korzystać z tego samego magazynu. Czy trzeba stworzyć dla każdej platformy osobny magazyn ? Nie trzeba tworzyć osobnych magazynów dla każdej platformy sprzedażowej. Czy powinno się? Nie wiem, to już pewnie zależy od indywidualnych preferencji/polityk sprzedażowych, ilości fizycznych magazynów, być może są sytuacje w których takie podejście może mieć plusy. Cytuj Link to postu
Robert . 38 Napisano 6 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Taka odpowoiedź mi wystarczy. Ciężko się połapać co od czego. Co do gabarytu to ustawienie na sztywno produkt XXX paczkomat np B produkt YYYY paczkomat B i ewnetulana korekta podczas realizacji zamówienia ? Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 268 Napisano 6 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów 30 minut temu, Robert Mazurek napisał: Co do gabarytu to ustawienie na sztywno produkt XXX paczkomat np B produkt YYYY paczkomat B i ewnetulana korekta podczas realizacji zamówienia ? Gabaryt z którego korzysta SelloNX w EZ jest ustawiany per Sposób dostawy paczki. Jeśli w sposobie dostawy paczki jest ustawione "paczkomat B", to po automatycznym mapowaniu takiego sposobu dostawy, w EZ wskoczy gabaryt. Cytuj Link to postu
Robert . 38 Napisano 7 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Źle się wyraziłem, chodzi o to gdzie ustawić to w towarze. Sprzedaje towar XXX i ma on iść w paczkomacie B Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 289 Napisano 7 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Godzinę temu, Robert Mazurek napisał: Źle się wyraziłem, chodzi o to gdzie ustawić to w towarze. Sprzedaje towar XXX i ma on iść w paczkomacie B W jakichś tam planach zostało o tym wspomniane, ale nic nie wiadomo, że taka funkcjonalność jest wyznaczono czasowo do realizacji. Jeśli będzie jesienią to na razie jako miły prezent. Też by mi się przydało... Teraz gabaryty da się ustawić do każdej dostawy a nie jak było w Sello do każdego towaru. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 621 Napisano 8 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów W dniu 7.08.2025 o 09:39, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: Teraz gabaryty da się ustawić do każdej dostawy a nie jak było w Sello do każdego towaru. Dodam, że jest to tymczasowe rozwiązanie, wprowadzone na szybko aby rozwiązać problemy z tworzeniem paczek (bez podanych gabarytów). I jak to w życiu bywa, wiele tymczasowych rozwiązań trwa do dziś (patrz VAT 23% ). Cytuj Link to postu
Kamil Śmiałowski 2 Napisano 20 Listopada 2025 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów My też bardzo potrzebujemy tej funkcjonalności - przypisywanie gabarytów do każdego towaru. W sello 1 takie coś było. Cytuj Link to postu
Popularny post. Rafał Stępień 268 Napisano 20 Listopada 2025 Popularny post. Udostępnij Napisano 20 Listopada 2025 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Podbiłem priorytet, dziękuję za zgłoszenie. 3 Cytuj Link to postu
Grzegorz Twardowski 2 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Czy ten priorytet ruszył się do przodu ? Właśnie przesiadam się na NX w najgorszym momencie i wyrywam sobie włosy z braków, które powinny być już dawno 1 Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 268 Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów W dniu 7.02.2026 o 11:47, Grzegorz Twardowski napisał: Czy ten priorytet ruszył się do przodu ? Tak, mechanizm jest gotowy i czeka w kolejce na testy, będzie dostępny w v60. 1 Cytuj Link to postu
Robert . 38 Napisano 20 Marca Autor Udostępnij Napisano 20 Marca w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Skoro V60 na dniach to na ten moment nie ma co pracować na tymczasowym roziwazaniu czy ma to jakiś sens ? Chodzi o to że te dwa rozwiazania czyli to tymczasowe wraz z ustawieniem gabarytów do każdego towaru mogłoby u mnie się sprawdzić. Ale żeby skorzystać z tymczasowego musiałbym do kazdego zamowiena wchodzić i ustawiać gabaryt. Bo rozumiem że te ustawianie zboircze gabarytu dla kilku zamwień nie przypisuje na stałe gabarytu do podbnych zamówien ? Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 268 Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Chodziło raczej o to, że ustawianie gabarytu w SDP, było rozwiązaniem tymczasowym. Mechanizm wprowadzony w v60, w którym gabaryt ustawiany w EZ jest brany z asortymentu jest raczej tym docelowym, który rozwiąże większość problemów. Pewnie będą wymagane jakieś doszlifowywania mechanizmu, ale zobaczymy jak użytkownicy zareagują na to, co zrobiliśmy. tl:dr, co będzie: możliwość ustawienia gabarytu per asortyment (a właściwie to per jednostka miary) zmiany zbiorcze w module Asortyment, żeby wygodniej było poustawiać gabaryt możliwość ustalenia hierarchi/kolejności w gabarytach paczek (używane w przypadku, gdy w paczce jest więcej niż jedna pozycja na EZ -> bierzemy większy/ważniejszy gabaryt) ustawienia gabarytu w SDP zostają i będą ustawieniem rezerwowym, jeśli któraś z pozycji w EZ będzie niezmapowana lub bez ustawionego gabarytu w asortymencie, to będziemy go również brać pod uwagę w mechanizmie wyboru gabarytu Cytuj Link to postu
Infobot nexo 358 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów (edytowane) Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 60.0.0. Fragment listy zmian: Wybór gabarytu paczki na podstawie towaru Dodano możliwość ustawienia gabarytu paczki w zależności od ustawienia gabarytu dla asortymentu, dzięki czemu można zmniejszyć liczbę koniecznych operacji zmiany gabarytu podczas pakowania zamówień. Dodatkowe uwagi: Do działania funkcji należy w asortymencie przypisać gabaryt do jednostki miary. Algorytm ustawia w paczce zamówienia wysyłkowego największy gabaryt spośród gabarytów towarów wchodzących w skład zamówienia - jeśli te są ustawione. W przypadku braku ustawienia gabarytu dla asortymentu brany jest gabaryt domyślny ustawiony w sposobie dostawy paczki. Większy gabaryt - wyznaczany jest na podstawie kolejności gabarytów określonej w słowniku gabarytów paczek wysyłkowych. Edytowane 26 Marca przez Urszula Buczek Cytuj Link to postu
Daniel Salamucha 243 Napisano 27 Marca Udostępnij Napisano 27 Marca w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów 1 Cytuj Link to postu
Robert . 38 Napisano 8 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów (edytowane) Załuży ustawiam Gabaryt 16x15x27 Z utomatu druknie mi się gabaryt B w Inpost paczkomaty i analogicznie w DHL ustawi się SML czy jescze coś trzeba ustawić ? A drugie pytania to takie że mam wpisane wagi oraz wymiary w towarach to jak teraz z tego skorzystać i z przeniesc to na wymiar paczki ? w niektórych przypadkach ma to dla mnie sens Edytowane 8 Kwietnia przez Robert . Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 268 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów 34 minuty temu, Robert . napisał: Załuży ustawiam Gabaryt 16x15x27 Z utomatu druknie mi się gabaryt B w Inpost paczkomaty i analogicznie w DHL ustawi się SML czy jescze coś trzeba ustawić ? Jeśli nie ma takiego gabarytu, to trzeba zdefiniować Gabaryt 16x15x27 w module Gabaryty paczki. Następnie w towarach wybrać odpowiedni gabaryt z listy rozwijanej. 39 minut temu, Robert . napisał: A drugie pytania to takie że mam wpisane wagi oraz wymiary w towarach to jak teraz z tego skorzystać i z przeniesc to na wymiar paczki ? w niektórych przypadkach ma to dla mnie sens Nie ma akutalnie takiej możliwości, nie wyliczamy gabarytu na podstawie wagi/wymiarów towaru. Cytuj Link to postu
A xel 18 Napisano Wtorek o 12:42 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:42 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Po ustawieniu gabarytów produktów ich wymiary są automatycznie stosowane do wszystkich metod dostawy. Czy da się skonfigurować to tak, aby gabaryty obowiązywały wyłącznie dla paczkomatów? Problem pojawia się przy niektórych metodach dostawy Allegro, które mają określone minimalne wymiary przesyłki. Na przykład po przypisaniu skrytki „A” dla Allegro DHL system zwraca błąd, że podane wymiary są zbyt małe. Czy można to jakoś rozwiązać? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 621 Napisano Środa o 13:24 Udostępnij Napisano Środa o 13:24 w Sello NX ustawienie wagi i gabarytów Nie. Jeśli są w towarze ustawione to są zawsze stosowane, niezależnie od dostawcy. Cytuj Link to postu
Polecane posty