HT Szef 0 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września w Stawka amortyzacji Proszę o informacje, jakie przyjęto rozwiązanie dla stosowania różnych stawek amortyzacji w ramach jednego środka trwałego . Jako jednostka podlegająca badaniu, środek trwały w leasingu mamy w ewidencji środków (amortyzacja bilansowa ) . MOdernizacja tego środka może być w innej stawce podatkowej (zgodnie z ustawą podatkową uzależniona jest od wartości nakładów oraz grupy tego środka ) natomiast stawka amortyzacji bilansowej bez zmiany . W okresie leasingu mamy nawet kilka prac "modernizacja" i mogą być różne stawki amortyzacji podatkowej . Po wykupie jeżeli wystąpi modernizacja to wracamy do stawki z KŚT ponieważ nakłady nie dotyczą już "inwestycji w obcych środkach trwałych ". Czy można na danym środku trwałym prowadzić amortyzację wg różnych stawek? Link to postu
Andrzej Kubik 1 572 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września w Stawka amortyzacji 1 minutę temu, HT Szef napisał: Czy można na danym środku trwałym prowadzić amortyzację wg różnych stawek? Jak najbardziej, ma Pan przecież w nexo zupełnie rozdzielone operacje dla amortyzacji bilansowej i podatkowej. 1 Link to postu
HT Szef 0 Napisano 24 Września Autor Udostępnij Napisano 24 Września w Stawka amortyzacji W grupie 3-6 modernizacja nie przekroczyła 25 tys i mogę zastosować stawkę 24 -mce (zamiana na%) ale po roku mam modernizację powyżej tej kwoty i dla tej modernizacji stawka to 36 m-cy . Ten środek trwały to urządzenie w leasingu i stawka podatkowa przy wprowadzeniu do użytkowania wyniosła 0%. Czyli mam OT +MO+MO podatkowe i 3 stawki dla różnych kwot ,jak w takim przypadku postąpić? Czy uda się rozwiązać to przy jednej kartotece dla tego środka ? Link to postu
Andrzej Kubik 1 572 Napisano 1 Października Udostępnij Napisano 1 Października w Stawka amortyzacji W dniu 24.09.2025 o 11:26, HT Szef napisał: po roku mam modernizację powyżej tej kwoty i dla tej modernizacji stawka to 36 m-cy Amortyzuje Pan oddzielnie samą modernizację? Link to postu
Kacper Panek 342 Napisano 1 Października Udostępnij Napisano 1 Października w Stawka amortyzacji Dzień dobry, jeżeli w obsługiwanym scenariuszu występuje więcej niż jedna modernizacja danego środka o takim charakterze, dla każdej z nich należałoby wprowadzić nowy środek trwały jako inwestycja w obcy środek trwały (w pierwotny ŚT), a następnie dla każdej z nich dodać OT. W takim scenariuszu w programie będą widniały trzy środki trwałe oraz trzy dokumenty OT, odpowiednio dla głównego ŚT, modernizacji 24-miesięcznej oraz modernizacji 36-miesięcznej. Każde OT powinno być w takim wypadku amortyzowane. Jeśli chodzi o księgowanie poszczególnych amortyzacji, to można w takim wypadku skorzystać z wyjątków w schematach dekretacji w celu tworzenia zapisów na konto analityczne głównego ŚT. Link to postu
Polecane posty