Skocz do zawartości

Stawka amortyzacji

Polecane posty

Proszę o informacje,  jakie przyjęto rozwiązanie dla stosowania  różnych  stawek amortyzacji  w ramach jednego środka trwałego . Jako jednostka podlegająca badaniu, środek trwały w leasingu mamy w ewidencji środków (amortyzacja bilansowa ) . MOdernizacja  tego środka może być  w innej stawce podatkowej (zgodnie z ustawą  podatkową uzależniona jest od wartości nakładów oraz  grupy tego środka ) natomiast stawka amortyzacji bilansowej bez zmiany . W okresie leasingu mamy  nawet kilka  prac "modernizacja" i mogą  być różne stawki amortyzacji podatkowej . Po wykupie  jeżeli  wystąpi    modernizacja to wracamy do stawki z KŚT  ponieważ  nakłady  nie dotyczą  już "inwestycji w obcych środkach trwałych ". 

Czy można na danym środku  trwałym prowadzić  amortyzację wg różnych stawek? 

• 3 tygodnie później...

W grupie 3-6  modernizacja nie przekroczyła 25 tys i mogę zastosować stawkę 24 -mce (zamiana na%) ale po roku mam modernizację powyżej tej kwoty i dla tej modernizacji stawka to 36 m-cy . Ten środek trwały  to urządzenie w leasingu  i stawka podatkowa  przy wprowadzeniu do użytkowania wyniosła 0%.

Czyli mam OT +MO+MO podatkowe i 3 stawki dla różnych kwot ,jak w takim przypadku postąpić? Czy uda się   rozwiązać  to przy  jednej kartotece dla tego środka ? 

Dzień dobry,

jeżeli w obsługiwanym scenariuszu występuje więcej niż jedna modernizacja danego środka o takim charakterze, dla każdej z nich należałoby wprowadzić nowy środek trwały jako inwestycja w obcy środek trwały (w pierwotny ŚT), a następnie dla każdej z nich dodać OT. W takim scenariuszu w programie będą widniały trzy środki trwałe oraz trzy dokumenty OT, odpowiednio dla głównego ŚT, modernizacji 24-miesięcznej oraz modernizacji 36-miesięcznej. Każde OT powinno być w takim wypadku amortyzowane. 

Jeśli chodzi o księgowanie poszczególnych amortyzacji, to można w takim wypadku skorzystać z wyjątków w schematach dekretacji w celu tworzenia zapisów na konto analityczne głównego ŚT.

• Dodaj nową pozycję...