M. H. 6 Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Dzień dobry. Proszę o informację w jaki sposób planowane jest odbieranie w Rewizor nexo faktur od klienta, który sam sobie będzie importował faktury z KSEF do swojego programu do obiegu dokumentów. Sprawa jest prosta, gdy klienci Biura korzystają z Portalu Dokumentów albo my sami jak Biuro będziemy zaciągali faktury z KSEF. Natomiast nie znalazłem na forum nic w sytuacji, gdy klient sam będzie sobie zaciągał faktury z KSEF. 1. Czy przewidujecie Państwo, że klient będzie wysyłał do Biura pliki xml zaciągnięte z KSEF? Będzie program je zaciągał? 2. Czy może "po staremu" mają wysyłać pliki pdf (obrazy pliku z KSEF)? 3. Jeśli pliki pdf to czy Insert planuje, żeby numer KSEF zaciągał się automatycznie podczas wprowadzania faktury z "Dokumenty pobrane" ? Obecnie numer KSEF się nie zaciąga. 4. Czy może jeszcze w jakiś inny sposób mają wysyłać te faktury zakupu - ale jaki? Z góry dziękuję za odpowiedź. Link to postu
Przemysław Frasz 1 Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Podłączam się pod pytanie. Mnie interesuje jak będzie wyglądać wpópraca z punktu widzenia KSEF i Insert i ewentualne programów u klientów. W firmach w których są magazyny i dokumenty magazynowe i tak pewnie będzie musiał zostać system papierowy bo pewnie do dokumentu w ksef nie będzie można podpiąć np. PZ Czy ściągając dokumenty z ksef będę miał podgląd na dokument czy będę do tego potrzebował już dodatkowej wtyczki w postaci Portalu dokumentów ? Czy klienci na platformie ksef (lub jakiejś innej) w jakiś sposób będą mogli w ksef podglądać faktury kosztowe i ewentualne faktury fałszywe nie przekazywać do księgowości ? Przydały by się jakieś szkolenia/webinaria z Waszej strony jak program ma być zintegrowany z ksef. Jak to wdrożyć u klientów. Czasu zostało bardzo mało a informacji jak na lekarstwo. Proszę pamiętać, że większość firm musi ksef wdrożyć od 1 lutego aby móc odbierać faktury od dużych przedsiębiorstw. Link to postu
Kacper Panek 342 Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Dzień dobry, W dniu 10.09.2025 o 14:09, M. H. napisał: 1. Czy przewidujecie Państwo, że klient będzie wysyłał do Biura pliki xml zaciągnięte z KSEF? Będzie program je zaciągał? Nie przewidujemy importu faktur KSeF poprzez pliki w tym formacie. Jedyną drogą pozyskania takich dokumentów to komunikacja z KSeF z poziomu naszych programów bądź Portalu Dokumentów. W dniu 10.09.2025 o 14:09, M. H. napisał: 2. Czy może "po staremu" mają wysyłać pliki pdf (obrazy pliku z KSEF)? Nie ma potrzeby wysyłania PDF-ów do biura, bo KSeF sam przechowuje i udostępnia oryginały faktur. Biuro posiadając NIP oraz token KSeF, samo pobierze wszystkie dokumenty wystawione lub otrzymane przez klienta. W dniu 10.09.2025 o 14:09, M. H. napisał: 3. Jeśli pliki pdf to czy Insert planuje, żeby numer KSEF zaciągał się automatycznie podczas wprowadzania faktury z "Dokumenty pobrane" ? Obecnie numer KSEF się nie zaciąga. Nie wykluczamy dodania takiej funkcjonalności, natomiast w przypadku e-faktur najprostszym rozwiązaniem jest pobieranie ich bezpośrednio z KSeF. W dniu 10.09.2025 o 14:09, M. H. napisał: 4. Czy może jeszcze w jakiś inny sposób mają wysyłać te faktury zakupu - ale jaki? Zgodnie z poprzednią odpowiedzią, zalecanym rozwiązaniem jest pobieranie faktur bezpośrednio z KSeF. Dzięki temu pobrane zostaną wszystkie dokumenty wystawione dla danego klienta. W dniu 12.09.2025 o 10:04, Przemysław Frasz napisał: Czy ściągając dokumenty z ksef będę miał podgląd na dokument czy będę do tego potrzebował już dodatkowej wtyczki w postaci Portalu dokumentów ? Podgląd będzie widoczny z poziomu programu. Proszę rzucić okiem na artykuł: Rachmistrz nexo i Rewizor nexo – Moduł KSeF (Dokumenty pobrane) W dniu 12.09.2025 o 10:04, Przemysław Frasz napisał: Czy klienci na platformie ksef (lub jakiejś innej) w jakiś sposób będą mogli w ksef podglądać faktury kosztowe i ewentualne faktury fałszywe nie przekazywać do księgowości ? Powyższe będzie możliwe dzięki zastosowaniu Portalu Dokumentów w trybie pracy Obieg dokumentów: Obsługa KSeF w przypadku przedsiębiorstwa wykorzystującego program Rachmistrz nexo lub Rewizor nexo oraz Portal Dokumentów W dniu 12.09.2025 o 10:04, Przemysław Frasz napisał: Przydały by się jakieś szkolenia/webinaria z Waszej strony jak program ma być zintegrowany z ksef. Jak to wdrożyć u klientów. Mamy w planach praktyczne webinaria z zastosowaniem programów InsERT nexo oraz InsERT GT. Zostaną one przygotowane po zakończeniu prac nad funkcjonalnościami związanymi z KSeF. Planowane wydarzenia można śledzić na stronie: Webinaria dla użytkowników - InsERT Link to postu
Kuba Fornalski 74 Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów (edytowane) 30 minut temu, Kacper Panek napisał: Nie przewidujemy importu faktur KSeF poprzez pliki w tym formacie. Jedyną drogą pozyskania takich dokumentów to komunikacja z KSeF z poziomu naszych programów bądź Portalu Dokumentów. Nie ma potrzeby wysyłania PDF-ów do biura, bo KSeF sam przechowuje i udostępnia oryginały faktur. Biuro posiadając NIP oraz token KSeF, samo pobierze wszystkie dokumenty wystawione lub otrzymane przez klienta. Naprawdę rozumiem biznes i inspunkty, w tym że insert nie chce żeby ktoś używał ksefu z pominięciem płatności. Natomiast uważam że insert nie powinno wprowadzać użytkowników w stwierdzenia "biuro samo pobierze wystawione lub otrzymane dokumenty przez klienta". Jest to prawda, ale tylko w warunkach uregulowanych biuro-klient, a nie sytuacja standardowa. Również w szkoleniach prowadzonych przez doradców podatkowych jest ostrzeżenie oraz informacje o dostosowywaniu umów to do tego typu sytuacji, bo biuro nie powinno samo decydować pod względem merytorycznym co jest kosztem a co nie w działalności klienta (chyba, że chce i jest zabezpieczone umową). Dlatego uważam że jeżeli insert chce przerzucać obowiązek "kwalifikowania kosztów" na biura, pod pretekstem "biuro samo bierze", bo w sumie nie ma żadnej innej możliwości (brak importu faktur w xml, może jeszcze brak numeru ksef w epp) z perspektywy biura jest dla mnie nie do przyjęcia. Klient może zdecydować że nie chce korzystać z Portalu Dokumentów, ale chce korzystać ze swojej platformy lub samodzielnie pobierać faktury z aplikacji Państwowej, i przesyłać dokumenty w postaci xml. I jeżeli insert chce ograniczać w takich przypadkach współpracę biuro-klient powinno to być jasno powiedziane dla wszystkich biur rachunkowych korzystających z oprogramowania insert, że takich przypadków przy użyciu programów Inseru nie obsłuży i musi mieć zewnętrzny dodatkowy program do księgowości. A jeżeli otrzyma od klienta faktury w xml to musi faktura po fakturze, według identyfikatora ksef pobierać tą fakturę z ksef i kontynuować w programie, bo nie ma możliwości uniknięcia poboru opłat. (bo widzialem w labo że można pobierać z ksef fakturę po numerze). Bo jest różnica w biznesie pomiędzy oferowaniem świetnej jakościowo aplikacji PD, która dorównuje konkurencji, a zamknięciem oprogramowania na korzystanie z lepszych rozwiązań konkurencyjnych przy oferowaniu przeciętnej aplikacji. (i tak pisałem nie jeden raz co zmienić w PD, żeby było dobre na tle konkurencji). Bo to też wpływa na konkurencyjność biura. Edytowane 15 Września przez Kuba Fornalski 2 Link to postu
Popularny post. M. H. 6 Napisano 15 Września Autor Popularny post. Udostępnij Napisano 15 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Przeczytałem odpowiedź trzy razy, bo myślałem, że coś źle rozumiem albo mnie zamroczyło... Jestem naprawdę w ciężkim szoku i nie wiem, co zrobić... Wybrałem Wasz program Rewizor nexo pro, bo wydawał się elastyczny, w sam raz dla Biur Rachunkowych, które prowadzą klientów z różnych branż. Zajęło mi mnóstwo czasu wdrożenie tego programu, wydałem mnóstwo środków na konsultacje z informatykiem autoryzowanym przez Insert, który wiele mi pomógł i uważam, ze było warto - teraz program działa naprawdę w porządku. I co ja teraz mam zrobić? Mój największy klient wprowadził u siebie już lata temu zaawansowany program, którego jednym z modułów jest obieg dokumentów. Wydali na niego mnóstwo środków, dostali nawet na niego dofinansowanie z Unii. Na swój koszt zmodyfikowali program, żeby wysyłał, po opisaniu i zaakceptowaniu dokumentu (po przejściu pełnej ścieżki obiegu dokumentów), ten dokument w postaci pdf na dedykowanego maila do mnie do Biura do księgowonia. I co ja teraz mam powiedzieć temu mojemu klientowi? W jaki sposób ma mi przekazać faktury zakupu? Są to setki faktur zakupu miesięcznie... Pozostałe firmy, z tego co wiem, rozważają poważnie, żeby ściągać sobie faktury zakupu poprzez program do wystawiania faktur. Nie mogę im przecież tego zabronić... Ich też, podobnie jak każdą inną firmę, która ma program do obiegu dokumentów, nie będę mógł obsługiwać w 2026r.? A jeśli firmy korzystają np. z Saldeo, który był polecany do współpracy z programami Insert, to co? Ci klienci też nie będą mogli być obsługiwani przez Biuro Rachunkowe? Poza tym od 2027r. trzeba będzie, przy wysyłaniu przelewów, wpisywać numer KSEF w tytule przelewów. Poruszyłem już ten temat w osobnym wątku. Na chwilę obecną Insert nie przewiduje generowania paczek przelewów z Portalu dokumentów. Otrzymałem odpowiedź, ze wezmą to pod uwagę. A co, jak Insert nie wprowadzi tej funkcjonalności? Ja namówię firmy an korzystanie z Portalu Dokumentów, a oni i tak od 2027 wybiorą inny program do obiegu dokumentów, który tę funkcję będzie miał. Nie wyobrażam sobie kopiować/przeklepywać ten długi numer KSEF do tytułu każdego przelewu. I wtedy mój problem z odbieraniem faktur z KSEF powróci ale już w stosunku do więksaej liczby klientów (jeśli nie w stosunku do wszystkich). I podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisał Pan "KF" powyżej: ja też uczestniczyłem w szkoleniach, gdzie odradzali nam ściąganie faktur zakupu samemu. Klient musi je zweryfikować, opisać i zaakceptować, żeby nadawały się do księgowania. I proszę nie odpisywać, że do tego słu zy Portal Dokumentów, bo, tak jak napisałem, będzie dobrze jak 50% klientów namówię do jego korzystania. Podsumowując: 1. proszę to jeszcze raz przemyśleć, bo według mnie jestem w stanie jakieś 50% tych najmniejszych firm przekonać na korzystanie Portalu Dokumentów. Poza tym jestem niewielkim Biurem, które ma kilkunastu klientów. Nie wyobrażam sobie co czują inni właściciele Biur rachunkowych, którzy przeczytali tą odpowiedź, a którzy tych "większych" klientów, którzy mają bardziej rozbudowane struktury organizacyjne, mają znacznie więcej... 2. proszę podpowiedzieć przynajmniej jakieś rozwiązanie, bo muszę znaleźć jakieś rozwiązanie dla tych firm, które mają/będa miały swoje programy do obiegu dokumentów. Mogę zmienić program od 2027r., ale od 2026 już nie zdążę, zatem musimy znaleźć jakieś rozwiązanie. Może rozwiązaniem jest, zeby program po numerze KSEF odczytywał o jaki dokument chodzi i sobie takowy jeszcze raz z KSEF-u pobierał? Nie wiem, nie jestem programistą/informatykiem, ale musicie znaleźć jakieś rozwiązanie... Załamany i zdruzgotany czekam na odpowiedź.. Poza tym nie chciałbym zmieniać programy, jeśli juz tyle serca i czasu w niego włożyłem. Mam super opiekuna p.Jacka, z którym wdrożyłem ten program i bardzo chciałbym dalej z nim współpracować, bo wcześniej miałem niefajne doświadczenia i wolałbym jeszcze raz przez to nie przechodzić. 3 Link to postu
Kuba Fornalski 74 Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Bym powiedział jak to rozegrać ale raczej byłoby wymagane PRO+, a niektórzy nie chcą się ładować w takie koszty. Natomiast u Pana to rzeczywiście ten 2026 to może być chaos (e-faktury i papierowe faktury), bo najlepszym rozwiązaniem rzeczywiście by było jakby firma przekazywała tak jak dotychczas pytanie czy ich system przetwarza e-faktury w pdf czy będzie przesyłał w xml. Bo jak prześlą w xml do Pana na Portal Dokumentów to wątpię że PD to obsłuży. Bo firma wszystkie faktury zakupu z KSEF pobierze już na poziomie swojego programu, więc po co księgowość by miała pobierać to drugi raz. Link to postu
M. H. 6 Napisano 15 Września Autor Udostępnij Napisano 15 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów ad.1 Jak mam to rozumieć: "Bym powiedział jak to rozegrać ale raczej byłoby wymagane PRO+, a niektórzy nie chcą się ładować w takie koszty." ? ad.2 Myślę, że przetwarzanie do pdf i wysyłanie tak jak dotychczas jest możliwe, natomiast: a) czy jak będzie funkcjonował KSEF to Rewizor nadal będzie obsługiwał pdf-y? b) to by miało sens, ale dobrze by było, żeby Rewizor zaciągał numer KSEF z pliku pdf a na razie tego nie robi. Ale tak czy siak jest to jakieś rozwiązanie... Pozdrawiam, Link to postu
Jacek Izydorczyk 1 926 Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Też uważam, że ograniczanie źródła e-Faktur tylko do KSeF nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli ktoś chce pobierać e-Faktury w jakiś inny sposób, to powinien mieć możliwość załadowania plików XML z poziomu portalu, albo przesłania ich e-mailem na dedykowany adres - dokładnie tak jak z PDF'ami. Oczywiście, niech to zjada InsPunkty, trudno, ale funkcjonalność taka powinna być. Można by nawet pomyśleć o jakiejś dodatkowej weryfikacji - jeśli użytkownik chciałby się upewnić, że odebrany plik XML nie jest fałszywy, to mógłby wywołać funkcję ponownego pobrania wybranych faktur XML bezpośrednio z KSeF. Link to postu
Kuba Fornalski 74 Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Idąc głębiej to program nie będzie przystosowany do obsługi ksef. Bo otrzymanie faktury od klienta w XML, bedzie wymagało dodatkowego oprogramowania który zwizualizuje tą fakturę żeby można było ją zaksięgować. Bo nexo nie będzie potrafiło nic zrobić z tym xml. Link to postu
Dariusz Stiler 0 Napisano 16 Września Udostępnij Napisano 16 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów W dniu 15.09.2025 o 13:21, M. H. napisał: Przeczytałem odpowiedź trzy razy, bo myślałem, że coś źle rozumiem albo mnie zamroczyło... Jestem naprawdę w ciężkim szoku i nie wiem, co zrobić... Wybrałem Wasz program Rewizor nexo pro, bo wydawał się elastyczny, w sam raz dla Biur Rachunkowych, które prowadzą klientów z różnych branż. Zajęło mi mnóstwo czasu wdrożenie tego programu, wydałem mnóstwo środków na konsultacje z informatykiem autoryzowanym przez Insert, który wiele mi pomógł i uważam, ze było warto - teraz program działa naprawdę w porządku. I co ja teraz mam zrobić? Mój największy klient wprowadził u siebie już lata temu zaawansowany program, którego jednym z modułów jest obieg dokumentów. Wydali na niego mnóstwo środków, dostali nawet na niego dofinansowanie z Unii. Na swój koszt zmodyfikowali program, żeby wysyłał, po opisaniu i zaakceptowaniu dokumentu (po przejściu pełnej ścieżki obiegu dokumentów), ten dokument w postaci pdf na dedykowanego maila do mnie do Biura do księgowonia. I co ja teraz mam powiedzieć temu mojemu klientowi? W jaki sposób ma mi przekazać faktury zakupu? Są to setki faktur zakupu miesięcznie... Pozostałe firmy, z tego co wiem, rozważają poważnie, żeby ściągać sobie faktury zakupu poprzez program do wystawiania faktur. Nie mogę im przecież tego zabronić... Ich też, podobnie jak każdą inną firmę, która ma program do obiegu dokumentów, nie będę mógł obsługiwać w 2026r.? A jeśli firmy korzystają np. z Saldeo, który był polecany do współpracy z programami Insert, to co? Ci klienci też nie będą mogli być obsługiwani przez Biuro Rachunkowe? Poza tym od 2027r. trzeba będzie, przy wysyłaniu przelewów, wpisywać numer KSEF w tytule przelewów. Poruszyłem już ten temat w osobnym wątku. Na chwilę obecną Insert nie przewiduje generowania paczek przelewów z Portalu dokumentów. Otrzymałem odpowiedź, ze wezmą to pod uwagę. A co, jak Insert nie wprowadzi tej funkcjonalności? Ja namówię firmy an korzystanie z Portalu Dokumentów, a oni i tak od 2027 wybiorą inny program do obiegu dokumentów, który tę funkcję będzie miał. Nie wyobrażam sobie kopiować/przeklepywać ten długi numer KSEF do tytułu każdego przelewu. I wtedy mój problem z odbieraniem faktur z KSEF powróci ale już w stosunku do więksaej liczby klientów (jeśli nie w stosunku do wszystkich). I podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisał Pan "KF" powyżej: ja też uczestniczyłem w szkoleniach, gdzie odradzali nam ściąganie faktur zakupu samemu. Klient musi je zweryfikować, opisać i zaakceptować, żeby nadawały się do księgowania. I proszę nie odpisywać, że do tego słu zy Portal Dokumentów, bo, tak jak napisałem, będzie dobrze jak 50% klientów namówię do jego korzystania. Podsumowując: 1. proszę to jeszcze raz przemyśleć, bo według mnie jestem w stanie jakieś 50% tych najmniejszych firm przekonać na korzystanie Portalu Dokumentów. Poza tym jestem niewielkim Biurem, które ma kilkunastu klientów. Nie wyobrażam sobie co czują inni właściciele Biur rachunkowych, którzy przeczytali tą odpowiedź, a którzy tych "większych" klientów, którzy mają bardziej rozbudowane struktury organizacyjne, mają znacznie więcej... 2. proszę podpowiedzieć przynajmniej jakieś rozwiązanie, bo muszę znaleźć jakieś rozwiązanie dla tych firm, które mają/będa miały swoje programy do obiegu dokumentów. Mogę zmienić program od 2027r., ale od 2026 już nie zdążę, zatem musimy znaleźć jakieś rozwiązanie. Może rozwiązaniem jest, zeby program po numerze KSEF odczytywał o jaki dokument chodzi i sobie takowy jeszcze raz z KSEF-u pobierał? Nie wiem, nie jestem programistą/informatykiem, ale musicie znaleźć jakieś rozwiązanie... Załamany i zdruzgotany czekam na odpowiedź.. Poza tym nie chciałbym zmieniać programy, jeśli juz tyle serca i czasu w niego włożyłem. Mam super opiekuna p.Jacka, z którym wdrożyłem ten program i bardzo chciałbym dalej z nim współpracować, bo wcześniej miałem niefajne doświadczenia i wolałbym jeszcze raz przez to nie przechodzić. Mam ten sam problem i nie wiem, co dalej robić. Czy powinnam szukać innego programu, który umożliwi pobieranie plików XML od klienta? Pracuję na tym systemie od 20 lat i czuję się bardzo zawiedziona obecną sytuacją. Mam klientów – aż 10 spółek do 50 dokumentów – którzy nie chcą korzystać z Portalu Dokumentów. Prowadzę niewielkie biuro rachunkowe, w którym obsługuję wiele firm na KPiR, ale w tym zakresie korzystam z innego oprogramowania. Tam wszystko jest dostępne w ramach abonamentu, który od nowego roku będzie nieco wyższy, ale wciąż na rozsądnym poziomie – bez konieczności przerzucania dodatkowych kosztów na klientów w formie opłat za punkty. Link to postu
Agnieszka Stiler-Kołodyńska 9 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów W dniu 15.09.2025 o 13:21, M. H. napisał: Przeczytałem odpowiedź trzy razy, bo myślałem, że coś źle rozumiem albo mnie zamroczyło... Jestem naprawdę w ciężkim szoku i nie wiem, co zrobić... Wybrałem Wasz program Rewizor nexo pro, bo wydawał się elastyczny, w sam raz dla Biur Rachunkowych, które prowadzą klientów z różnych branż. Zajęło mi mnóstwo czasu wdrożenie tego programu, wydałem mnóstwo środków na konsultacje z informatykiem autoryzowanym przez Insert, który wiele mi pomógł i uważam, ze było warto - teraz program działa naprawdę w porządku. I co ja teraz mam zrobić? Mój największy klient wprowadził u siebie już lata temu zaawansowany program, którego jednym z modułów jest obieg dokumentów. Wydali na niego mnóstwo środków, dostali nawet na niego dofinansowanie z Unii. Na swój koszt zmodyfikowali program, żeby wysyłał, po opisaniu i zaakceptowaniu dokumentu (po przejściu pełnej ścieżki obiegu dokumentów), ten dokument w postaci pdf na dedykowanego maila do mnie do Biura do księgowonia. I co ja teraz mam powiedzieć temu mojemu klientowi? W jaki sposób ma mi przekazać faktury zakupu? Są to setki faktur zakupu miesięcznie... Pozostałe firmy, z tego co wiem, rozważają poważnie, żeby ściągać sobie faktury zakupu poprzez program do wystawiania faktur. Nie mogę im przecież tego zabronić... Ich też, podobnie jak każdą inną firmę, która ma program do obiegu dokumentów, nie będę mógł obsługiwać w 2026r.? A jeśli firmy korzystają np. z Saldeo, który był polecany do współpracy z programami Insert, to co? Ci klienci też nie będą mogli być obsługiwani przez Biuro Rachunkowe? Poza tym od 2027r. trzeba będzie, przy wysyłaniu przelewów, wpisywać numer KSEF w tytule przelewów. Poruszyłem już ten temat w osobnym wątku. Na chwilę obecną Insert nie przewiduje generowania paczek przelewów z Portalu dokumentów. Otrzymałem odpowiedź, ze wezmą to pod uwagę. A co, jak Insert nie wprowadzi tej funkcjonalności? Ja namówię firmy an korzystanie z Portalu Dokumentów, a oni i tak od 2027 wybiorą inny program do obiegu dokumentów, który tę funkcję będzie miał. Nie wyobrażam sobie kopiować/przeklepywać ten długi numer KSEF do tytułu każdego przelewu. I wtedy mój problem z odbieraniem faktur z KSEF powróci ale już w stosunku do więksaej liczby klientów (jeśli nie w stosunku do wszystkich). I podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisał Pan "KF" powyżej: ja też uczestniczyłem w szkoleniach, gdzie odradzali nam ściąganie faktur zakupu samemu. Klient musi je zweryfikować, opisać i zaakceptować, żeby nadawały się do księgowania. I proszę nie odpisywać, że do tego słu zy Portal Dokumentów, bo, tak jak napisałem, będzie dobrze jak 50% klientów namówię do jego korzystania. Podsumowując: 1. proszę to jeszcze raz przemyśleć, bo według mnie jestem w stanie jakieś 50% tych najmniejszych firm przekonać na korzystanie Portalu Dokumentów. Poza tym jestem niewielkim Biurem, które ma kilkunastu klientów. Nie wyobrażam sobie co czują inni właściciele Biur rachunkowych, którzy przeczytali tą odpowiedź, a którzy tych "większych" klientów, którzy mają bardziej rozbudowane struktury organizacyjne, mają znacznie więcej... 2. proszę podpowiedzieć przynajmniej jakieś rozwiązanie, bo muszę znaleźć jakieś rozwiązanie dla tych firm, które mają/będa miały swoje programy do obiegu dokumentów. Mogę zmienić program od 2027r., ale od 2026 już nie zdążę, zatem musimy znaleźć jakieś rozwiązanie. Może rozwiązaniem jest, zeby program po numerze KSEF odczytywał o jaki dokument chodzi i sobie takowy jeszcze raz z KSEF-u pobierał? Nie wiem, nie jestem programistą/informatykiem, ale musicie znaleźć jakieś rozwiązanie... Załamany i zdruzgotany czekam na odpowiedź.. Poza tym nie chciałbym zmieniać programy, jeśli juz tyle serca i czasu w niego włożyłem. Mam super opiekuna p.Jacka, z którym wdrożyłem ten program i bardzo chciałbym dalej z nim współpracować, bo wcześniej miałem niefajne doświadczenia i wolałbym jeszcze raz przez to nie przechodzić. My się właśnie szykujemy do zmiany programu do księgowania. Mamy klientów, którzy nie będą korzystać z Portalu Dokumentów, a NGO zapowiedziało rozwiązanie umów jeżeli będziemy ich obciążać kosztami za pobieranie dokumentów z KSeF. Po 20 latach pracy na tym programie będziemy musieli chyba się pożegnać. Inne programy mają dużo lepsze rozwiązania i nie trzeba płacić za pobieranie z KSeF. Oczywiście zapowiedziane są podwyżki abonamentów. Dla mnie nie do pomyślenia jest, żeby zmuszać klienta do korzystania z czegoś czego on nie chce. Link to postu
Kuba Fornalski 74 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów (edytowane) To znaczy uważam że insert powinien jak najszybciej się określić ile inspunktów będzie przy zakupie abonamentu. Bo jeżeli będzie darmowych 100 inspunktów na rok do rachmistrza dla biur to chyba śmiech. Więc nawet nie chodzi o to że insert niech zrobi za darmo, bo niech sobie pobiera i teraz tego raczej nie zmieni, natomiast niech określi liczbę inspunktów z abonamentem. Natomiast 20-30 inspunktów miesięcznie za każdy zarejestrowany podmiot miałoby sens i spełniało raczej wymagania większości. Edytowane 17 Września przez Kuba Fornalski Link to postu
Krzysztof Lasko 110 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów (edytowane) Jednak Insert usunął mój post bo wkleiłem w nim zrzut ekranu ze strony konkurencji gdzie jest informacja, że obsługują KSEF bez żadnych opłat na zawsze... Ciekawe czy ten post również zostanie usunięty... Edytowane 17 Września przez Kacper Panek Zasady Korzystania z Forum, punkt 3 Link to postu
M. H. 6 Napisano 17 Września Autor Udostępnij Napisano 17 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Ja tam nie mam nic przeciwko płaceniu za pobieranie faktur z KSEF, byle tylko to działało. Teraz też płacę za import faktur w pdf, więc nic mi się nie zmieni. W Saldeo płaci się abonament za korzystanie z ich programu, więc płacenie za inspunkty i tak wychodzi taniej. Byle tylko można była pobierać te dokumenty z zewnątrz... Link to postu
Kuba Fornalski 74 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Zaraz usunął i nazwę programu na S..., natomiast każdy widział bo przychodzi powiadomienie na e-mail i tam obrazek da się otworzyć. Link to postu
Agnieszka Stiler-Kołodyńska 9 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów 16 minut temu, Krzysztof Lasko napisał: Jednak Insert usunął mój post bo wkleiłem w nim zrzut ekranu ze strony konkurencji gdzie jest informacja, że obsługują KSEF bez żadnych opłat na zawsze... Ciekawe czy ten post również zostanie usunięty... Ja właśnie dziś przeprowadziłam rozmowę z konkurencją i u nich będzie możliwość pobierania plików xml wysłanych przez klientów. W sumie mają być trzy opcje. I wszystko w ramach abonamentu. Mnie zależy najbardziej na NGO oni na 100% nie będą korzystać z Portalu Dokumentów a tym bardziej nie będą płacić za to, że ja będę pobierać dokumenty przez PD. Link to postu
Kancelaria Iustus-Lex 23 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Przeszukuję Forum i pomoc techniczną Insert i nie mogę znaleźć jednej zebranej informacji nt. współpracy programów Insert z KSeF. Rzuca się w oczy tylko jedna kwestia: za pobranie danych z KSeF będziemy płacić, jak za dokumenty przesyłane do Portalu??? Mam klientów, którzy wystawiają kilka tysięcy faktur miesięcznie. Dziś dane z faktur przekazują mi przez EDI++, a w przyszłym roku będzie trzeba płacić za to, jak za Portal Dokumentów? Przecież najwyższy pakiet 10000 Inspunktów będziemy zużywać co miesiąc. Skoro klienci będą wysyłać do KSeF dane w xml, to dlaczego my nie będziemy mogli z tego skorzystać? Proszę wyprowadzić mnie z błędu. 1 Link to postu
Kuba Fornalski 74 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Ja ze swojej strony dodam to co dla mnie jest najważniejsze bo według mnie niedopuszczalnym by było jakby insert jeszcze za takie bajery jak automatyczne rozpoznawanie etykiet i innych bajerów kazał sobie płacić dodatkowo oprócz inspunktów albo na przykład 2 inspunkty za fakturę. Natomiast to co było powyżej wgrywanie xml powinno być w standardzie bo inaczej program jest niekompletny, a przypominam że mamy licencję na ten program i abonament który miał gwarantować dostosowanie programu do stanu zgodnego z prawem. To nie jest aplikacja internetowa gdzie jak nie przedłużymy subskrypcji to tracimy dostęp. Przypominam też że cena konkurencji wynika też z tego że część infrastruktury biorą na siebie, a my musimy jednak kupować i konserwować nasze bazy danych na własnych serwerach. 1 Link to postu
Kancelaria Iustus-Lex 23 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów 42 minuty temu, Kancelaria Iustus-Lex napisał: Skoro klienci będą wysyłać do KSeF dane w xml, to dlaczego my nie będziemy mogli z tego skorzystać? Proszę wyprowadzić mnie z błędu. Widzę, że jako biuro nie będziemy mogli skorzystać z tego samego pliku xml, który klient wyśle do KSeF, bo te dane nie będą zawierały numeru faktury ustrukturyzowanej. Jeśli jednak klient pobierze numery do swojego programu, to czy będzie można przyjąć dane z jego programu do Rewizora z pominięciem Portalu Dokumentów? A co będzie się działo, jeśli klient wystawia faktury w Subiekcie (123 lub Nexo) - czy będzie mógł wysłać do BR dane z numerami e-faktur z pominięciem PD? Link to postu
Kuba Fornalski 74 Napisano 18 Września Udostępnij Napisano 18 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów (edytowane) W dniu 17.09.2025 o 09:52, Krzysztof Lasko napisał: ze strony konkurencji gdzie jest informacja, że obsługują KSEF bez żadnych opłat na zawsze... konkurencja na C chwali się reklamami "dzisiaj wdrożymy ksef jutro AI i pełną automatyzację" , ale że bez opłat bez słowa Edytowane 18 Września przez Kuba Fornalski Link to postu
Kancelaria Iustus-Lex 23 Napisano 19 Września Udostępnij Napisano 19 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów W dniu 17.09.2025 o 10:41, Kancelaria Iustus-Lex napisał: Przeszukuję Forum i pomoc techniczną Insert i nie mogę znaleźć jednej zebranej informacji nt. współpracy programów Insert z KSeF. Co będzie się działo, jeśli klient wystawia faktury w Subiekcie (123 lub Nexo) - czy będzie mógł wysłać do BR dane z numerami e-faktur z pominięciem PD? Czy doczekam się odpowiedzi na zadane pytanie? Czy można oczekiwać jednej informacji nt. współpracy z KSeF? Link to postu
Kuba Fornalski 74 Napisano 19 Września Udostępnij Napisano 19 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów (edytowane) 4 minuty temu, Kancelaria Iustus-Lex napisał: Co będzie się działo, jeśli klient wystawia faktury w Subiekcie (123 lub Nexo) - czy będzie mógł wysłać do BR dane z numerami e-faktur z pominięciem PD? Czy doczekam się odpowiedzi na zadane pytanie? Czy można oczekiwać jednej informacji nt. współpracy z KSeF? Tutaj była odpowiedź o 3 formach współpracy S123 - Nexo. Ale z maja to nie wiem czy coś się zmieniło Edytowane 19 Września przez Kuba Fornalski Link to postu
Kancelaria Iustus-Lex 23 Napisano 19 Września Udostępnij Napisano 19 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Byłoby miło, gdyby Insert zebrał w jednym miejscu wszystkie AKTUALNE informacje. Trudno się zbiera dane z różnych miejsc. Trochę informacji jest w e-pomocy, trochę na forum... Link to postu
Popularny post. Agnieszka Stiler-Kołodyńska 9 Napisano 19 Września Popularny post. Udostępnij Napisano 19 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów Interesuje mnie, czy jeśli klient będzie samodzielnie przesyłał mi dokumenty z KSeF, to będzie możliwość ich importu z pominięciem PD. Chciałabym też wiedzieć, czy taka opcja będzie dostępna w ramach abonamentu, czy też płatna dodatkowo – np. od faktury lub w systemie InsPunktów. Proszę również o informację, jaka liczba InsPunktów będzie przypisana do jednej zarejestrowanej firmy w abonamencie. Jeśli będzie to znikoma ilość, to uważam, że rozwiązanie takie nie będzie miało sensu. KSeF został wprowadzony ustawowo, dlatego pobieranie przez klienta paczek z fakturami zaakceptowanymi do zaksięgowania powinno być w ramach abonamentu, a nie dodatkowo wymuszać korzystanie z PD, jeśli klienci tego nie chcą. Biuro rachunkowe nie jest od interpretacji kosztów na fakturze – naszym zadaniem jest ich prawidłowe zaksięgowanie. Rozumiem konieczność ewentualnych podwyżek abonamentu, ale uważam, że skoro KSeF staje się obowiązkowy, to program powinien umożliwiać import dokumentów także z innych źródeł. Chciałabym również, aby Insert jasno określił swoje stanowisko w odniesieniu do zadawanych pytań. Najlepiej, gdyby wszystkie odpowiedzi zostały zebrane w jednym miejscu – np. w formie broszury, która w sposób klarowny i przejrzysty wyjaśniłaby wszystkie kwestie poruszane na forum. 4 Link to postu
Agnieszka Stiler-Kołodyńska 9 Napisano 22 Września Udostępnij Napisano 22 Września w KSEF a odbieranie faktur od klieta Biura Rachunkowego mającego swój program do obiegu dokumentów W dniu 17.09.2025 o 11:28, Kancelaria Iustus-Lex napisał: Widzę, że jako biuro nie będziemy mogli skorzystać z tego samego pliku xml, który klient wyśle do KSeF, bo te dane nie będą zawierały numeru faktury ustrukturyzowanej. Jeśli jednak klient pobierze numery do swojego programu, to czy będzie można przyjąć dane z jego programu do Rewizora z pominięciem Portalu Dokumentów? A co będzie się działo, jeśli klient wystawia faktury w Subiekcie (123 lub Nexo) - czy będzie mógł wysłać do BR dane z numerami e-faktur z pominięciem PD? Dostałam taką odpowiedź: " Dzień dobry, pobieranie oraz wysyłka dokumentów z KSeF będzie podlegała opłacie w postaci InsPunktów: InsPunkty a KSeF - InsERT W dniu 16.09.2025 o 11:17, Agnieszka Stiler-Kołodyńska napisał: Drugie pytanie: czy jeśli klient sam prześle mi plik z fakturami z KSeF, istnieje możliwość jego zaimportowania do programu? Klient nie chce i nie będzie korzystał z Portalu Dokumentów. Na ten moment nie przewidujemy importu e-Faktur poprzez pliki xml. Pokaż Link to postu
Polecane posty