Skocz do zawartości

Aktualizacja zbiorcza przez Biuro GT baz Insert GT do wersji 1.85 hf1

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Andrzej Kubik,

Polecane posty

Wersja Biuro GT  działa u mnie ostatnia jaka jest dostępna czyli 1.24. Aktualizacji do nowszej wersji Biura przed chwilą nie było.

No więc przy około 70 podmiotach Biuro GT służyło nam od ok 15 lat do zbiorczej konwersji baz danych i potem wpisywania zaktualizowanych nr aktywacyjnych i do zbiorczej archiwizacj.

Programy insert GT dziś zostały zaktualizowane na serwerze, poprzez jedną z baz danych klienta, do najnowszej wersji 1.85 HF1. 

Jak zawsze po tym próbowałam konwersji zbiorczej pozostałej puli baz podmiotów do tej najnowszej wersji wykorzystując Biuro GT. Nie działa ta zbiorcza konwersja. 

Zbiorcza aktualizacja baz danych nie działa w Biuro GT 1.24 przy próbie konwersji baz do najnowszej dostępnej wersji  InsertGT1.85 HF1.

Taki jest problem :)

Edytowane przez Barbara Gajewska

Tak, że włączam konwersję w Biuro GT, zaznaczam wszystkie podmioty, wstawiam hasło admina baz i to co działało 15 lat to nie działa. Konwersja się nie wykonuje. Program zamiera i nie konwertuje baz. Trwa to około 15 bezcennych minut i nic. Zbiorcza próba wpisania nowych nr aktualizacji też nie działa. Pod każdym podmiotem wyświetla się info, że wprowadzenie nr seryjnego do 1.85 hf1 nie udało się. No zapewne akurat aktualizacja numeru nie będzie działać bo same bazy się zbiorczo nie aktualizują czy li pozostają po ok 15 minutach NIBY pracy - ostatecznie w wersji 1.84.

Nie wiem co tu można jeszcze dodać. Uruchamiana jest funkcja Zbiorczej konwersji, mieli coś z 15-20 minut dla ok 70 podmiotów i nie podwyższa numeru wersji. Używam opcji tworzenia kopii zapasowej odłączonej automatycznie od serwera. Kopii nie ma bo baza posotaje w wersji 1.84

17 minut temu, Barbara Gajewska napisał:

Konwersja się nie wykonuje. Program zamiera i nie konwertuje baz. Trwa to około 15 bezcennych minut i nic.

Czyli pozostaje na etapie tworzenia kopii zapasowej?

18 minut temu, Barbara Gajewska napisał:

Zbiorcza próba wpisania nowych nr aktualizacji też nie działa. Pod każdym podmiotem wyświetla się info, że wprowadzenie nr seryjnego do 1.85 hf1 nie udało się. No zapewne akurat aktualizacja numeru nie będzie działać bo same bazy się zbiorczo nie aktualizują czy li pozostają po ok 15 minutach NIBY pracy - ostatecznie w wersji 1.84

To powinno działać nawet przed aktualizacją.

U mnie wszystko działa, więc na ten moment zakładam, że problem jest w Pani środowisku. Być może właśnie chodzi o miejsce na dysku, chociaż ten drugi objaw z aktywacją trochę mi do tego nie pasuje. Jeśli miejsce na dysku jest, to warto zajrzeć do logu SQL Servera - może będą tam jakieś cenne informacje.

No jednak jest to problem inny. Nie loguje się BiuroGt do serwera bo zmieniła się jego nazwa - localnzmienil nazwę na spójną z szerszym nazewnictwem. Biuro GT nie umie sobie z tym poradzić. Wygląda, że trzeba każdego klienta dodać ponownie.

BiuroGT jest ok. Swoich klientów widzi, ale nie ma ich powiązania z bazami danych na serwerze ma sam.  Wygląda że trzeba ponownie dodać istniejących klientów - połączyć z bazami danych. Hmmm. Dłuższy temat. 

No bo konwersja jednostkowa np spod Rachmistrza czy Gratyfikabta działa i śmiga.

Fałszywy alarm.

• Rozwiązanie

No jednak jest to problem inny. Nie loguje się BiuroGt do serwera bo zmieniła się jego nazwa - localnzmienil nazwę na spójną z szerszym nazewnictwem. Biuro GT nie umie sobie z tym poradzić. Wygląda, że trzeba każdego klienta dodać ponownie.

To akurat serwisowo da się zrobić "piorunem"
  • Lubię to 1
  • Dodaj nową pozycję...