Mirosław Piwnik 0 Napisano 2 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Dzień dobry, Na podstawie ZAW-FA mój klient (podmiot nie będący osobą fizyczną), nadał mi uprawnienia do zarządzania uprawnieniami. Po wygenerowaniu tokena i jego wpisaniu, w Rachmistrz nexo otrzymuję taki ekran: Czy coś robię źle, że wysyłanie i odbieranie faktur jest nieaktywne? Proszę o pomoc w tym temacie. Link to postu
Kamil Smuszkiewicz 76 Napisano 2 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Panie Mirosławie, Najpierw dopytam - chodzi o Subiekta 123 czy o Rachmistrza nexo? Link to postu
Mirosław Piwnik 0 Napisano 2 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Chodzi o Subiekt 123, ale i tu i tu otrzymuję taki sam komunikat. Link to postu
Mirosław Piwnik 0 Napisano 2 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Ten pierwszy zrzut ekranu dotyczy Rachmistra nexo. W Subiekt 123 otrzymuję taki komunikat: Link to postu
Kamil Smuszkiewicz 76 Napisano 2 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Panie Mirosławie, Czy w Subiekcie 123 informacje wyglądają podobnie jak na poniższym ekranie? W zakładce Konfiguracja. Link to postu
Mirosław Piwnik 0 Napisano 2 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Nie, wysyłka do KSeF i Odbiór z KSef są czerwone. Link to postu
Mirosław Piwnik 0 Napisano 2 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Może generuję zły token. Ja loguję się na kontekst mojego klienta (KAL-BOR s.c.) i mam możliwość wygenerowania tokena tylko z z rolą "zarządzanie uprawnieniami". Nie mam wyboru do wystawiania lub odbierania faktur. Link to postu
Mirosław Piwnik 0 Napisano 2 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Sprawdziłem przed chwilą jeszcze raz, w zakładce konfiguracja w Subiekt 123 nie ma w ogóle wyboru "konfiguracja system e-faktur" (zniknęła, a wcześniej był taki wybór i fajki świeciły się na czerwono) Link to postu
tadeusz starczewski 3 Napisano 2 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF czy wogóle do programów insert na tą chwile można wgrac tokena z ksef wersja 2,0? Link to postu
Kamil Smuszkiewicz 76 Napisano 2 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Panie Mirosławie, Mimo, że tak to nie wygląda, to wszystko podziało się prawidłowo. Z tego co obserwujemy w KSeF 1.0, po złożeniu ZAW-FA nadawane są tylko uprawnienia do zarządzania. Nie są automatycznie nadawane uprawnienia do odbioru i wystawiania dokumentów. Wygenerowany token też ich nie zawiera, co zostało przez nas wychwycone i pokazane w parametrach jako "nieaktywne". Dodatkowo w listopadzie w KSeF 1.0 została wyłączona możliwość nadawania uprawnień i nie można ich nadać komuś czy samemu sobie. Pewnym rozwiązaniem może być poproszenie klienta o wygenerowanie tokenu, który zostanie wgrany w programie. Powinno zadziałać (kontekst będzie właściwy), ale przekazywanie tokentów nie powinno być standardem postepowania. Pytanie z mojej strony dotyczące KSeF 2.0. Czy po złożeniu ZAW-FA są widoczne uprawnienia w Module Certyfikatów i Uprawnień (MCU) i czy są również uprawnienia do wystawiania oraz odbioru? Link to postu
Kamil Smuszkiewicz 76 Napisano 2 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF 6 minut temu, tadeusz starczewski napisał: czy wogóle do programów insert na tą chwile można wgrac tokena z ksef wersja 2,0? Panie Tadeuszu, Dziękuję za przesłanie pytania. Z tego co mi wiadomo, to w MCU (moduł do uprawnień KSeF 2.0) nie można generować tokentów. Taka opcja pojawi się już w Aplikacji Podatnika 2.0. Obecne tokeny ze środowiska KSeF 1.0 nie będą działać na KSeF 2.0 (rozumiem, że stąd pytanie). Tokeny w KSeF 2.0 mają wg zapowiedzi Ministerstwa funkcjonować tylko do końca 2026 roku. Stąd po 1 lutym będzie konieczna ponowna konfiguracja Subiekta 123 w zakresie obsługi kSeF 2.0. Będzie to polegało na wgraniu certyfikatu typu I. Podsumowując - po 1 lutym przechodzimy z obsługi tokentów na certyfikaty. Link to postu
tadeusz starczewski 3 Napisano 2 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF 37 minut temu, Kamil Smuszkiewicz napisał: Panie Tadeuszu, Dziękuję za przesłanie pytania. Z tego co mi wiadomo, to w MCU (moduł do uprawnień KSeF 2.0) nie można generować tokentów. Taka opcja pojawi się już w Aplikacji Podatnika 2.0. Obecne tokeny ze środowiska KSeF 1.0 nie będą działać na KSeF 2.0 (rozumiem, że stąd pytanie). Tokeny w KSeF 2.0 mają wg zapowiedzi Ministerstwa funkcjonować tylko do końca 2026 roku. Stąd po 1 lutym będzie konieczna ponowna konfiguracja Subiekta 123 w zakresie obsługi kSeF 2.0. Będzie to polegało na wgraniu certyfikatu typu I. Podsumowując - po 1 lutym przechodzimy z obsługi tokentów na certyfikaty. ok dziekuje za info, jeszcze pytanie od kiedy bedzie mozna wgrywac certyfikaty do programów insert, czy tez dopiero od lutego? Link to postu
Mirosław Piwnik 0 Napisano 2 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF W Ksef 2.0, w Module Certyfikatów i Uprawnień (MCU), w moje uprawnienia mam nadany zakres uprawnień tylko do przeglądania uprawnień. Nie ma uprawnień do wystawiania i odbioru. Podsumowując - poproszę klienta o wygenerowanie tokenu, który zostanie wgrany w programie. Chciałbym już teraz być pewien, że wszystko zadziała i nie czekać w niepewności do 2026 roku. Poza tym, chciałbym aby mój klient już teraz zaznajomił się z Subiekt 123 i go sobie ustawił po swojemu. Dziękuję za pomoc. PS Jestem na 99% pewny, że cały ten system e-faktur klęknie przed problemami przed jakimi stanie. Link to postu
Wiesław Musik 45 Napisano 2 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Na razie w MCU nie ma możliwości wygenerowania tokenu. Link to postu
Wiesław Musik 45 Napisano 2 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF No chyba że token w KSEF 2.0 przedprodukcyjnym Link to postu
Jerzy Wrześniewski 2 Napisano 3 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Czy jest możliwość wklejania skopiowanego tokena KSeF w konfiguracji w Rachmistrzu GT? Mnie się to nie udało, musiałem wpisywać ręcznie, co nie jest miłe, szczególnie w kontekście wpisywania następnych... Link to postu
Kamil Smuszkiewicz 76 Napisano 3 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF 17 godzin temu, tadeusz starczewski napisał: ok dziekuje za info, jeszcze pytanie od kiedy bedzie mozna wgrywac certyfikaty do programów insert, czy tez dopiero od lutego? Panie Tadeuszu, Certyfikaty będzie można wgrywać do programu w okolicach 1 lutego 2026. 13 godzin temu, Wiesław Musik napisał: No chyba że token w KSEF 2.0 przedprodukcyjnym Panie Wiesławie, Nie zadziała. W Subiekcie 123 pracujemy obecnie na środowisku produkcyjnym KSeF 1.0. Tokeny ze środowiska demo KSeF 2.0 nie zadziałają na środowisku produkcyjnym KSeF 2.0. Podobnie będzie z certyfikatami - muszą być wygenerowane na odpowiednim środowisku. 7 godzin temu, Jerzy Wrześniewski napisał: Czy jest możliwość wklejania skopiowanego tokena KSeF w konfiguracji w Rachmistrzu GT? Mnie się to nie udało, musiałem wpisywać ręcznie, co nie jest miłe, szczególnie w kontekście wpisywania następnych.. Panie Jerzy, Czy próbował Pan kombinację klawiszy CTRL + V? Link to postu
Kamil Smuszkiewicz 76 Napisano 3 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF 17 godzin temu, Mirosław Piwnik napisał: Jestem na 99% pewny, że cały ten system e-faktur klęknie przed problemami przed jakimi stanie. Bądźmy optymistami. Link to postu
Jerzy Wrześniewski 2 Napisano 3 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Będę próbował z CTRL+V, dziękuję:) Link to postu
Jerzy Wrześniewski 2 Napisano 3 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF 26 minut temu, Jerzy Wrześniewski napisał: Będę próbował z CTRL+V, dziękuję:) Działa , dziękuję:) Link to postu
Mirosław Piwnik 0 Napisano 14 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Obecnie chyba od 8-12-2025 token ma dużo więcej niż 40 znaków, jak w takim razie go wczytać aby nie otrzymywać takiego komunikatu: Link to postu
Marek Francuz 41 Napisano 15 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Token do KSEF 2.0 ma inny format (zawiera m.in. NIP) niż do 1.0. Obecnie konfiguracja przyjmuje tokeny do wersji 1.0. 1 Link to postu
Kamil Smuszkiewicz 76 Napisano 15 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF 22 godziny temu, Mirosław Piwnik napisał: Obecnie chyba od 8-12-2025 token ma dużo więcej niż 40 znaków, jak w takim razie go wczytać aby nie otrzymywać takiego komunikatu: Dzień dobry Panie Mirosławie, Dziękuję za przesłanie pytania. Proszę wygenerować token w Aplikacji podatnika znajdującej się pod adresem https://ksef.mf.gov.pl/web/login. Jak słusznie zauważył Pan Marek, dłuższy token jest do KSeF 2.0. KSeF 2.0 zostanie uruchomiony 1 lutego 2026 przez MF. Link to postu
Irena Olszewska 0 Napisano 17 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF Dzień dobry, proszę o informację kiedy będą wrywane certyfikaty w Subiekt123? Link to postu
Kamil Smuszkiewicz 76 Napisano 17 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2025 w Status połączenia z KSeF 4 minuty temu, Irena Olszewska napisał: Dzień dobry, proszę o informację kiedy będą wrywane certyfikaty w Subiekt123? Dzień dobry Pani Ireno, Planujemy dać możliwość wgrania certyfikatu autoryzującego w okolicy 1 lutego 2026. Link to postu
Polecane posty