Skocz do zawartości

Status połączenia z KSeF

Polecane posty

Panie Mirosławie,

Mimo, że tak to nie wygląda, to wszystko podziało się prawidłowo.

Z tego co obserwujemy w KSeF 1.0, po złożeniu ZAW-FA nadawane są tylko uprawnienia do zarządzania. Nie są automatycznie nadawane uprawnienia do odbioru i wystawiania dokumentów. Wygenerowany token też ich nie zawiera, co zostało przez nas wychwycone i pokazane w parametrach jako "nieaktywne". Dodatkowo w listopadzie w KSeF 1.0 została wyłączona możliwość nadawania uprawnień i nie można ich nadać komuś czy samemu sobie.

Pewnym rozwiązaniem może być poproszenie klienta o wygenerowanie tokenu, który zostanie wgrany w programie. Powinno zadziałać (kontekst będzie właściwy), ale przekazywanie tokentów nie powinno być standardem postepowania.

Pytanie z mojej strony dotyczące KSeF 2.0. Czy po złożeniu ZAW-FA są widoczne uprawnienia w Module Certyfikatów i Uprawnień (MCU) i czy są również uprawnienia do wystawiania oraz odbioru?

6 minut temu, tadeusz starczewski napisał:

czy wogóle do programów insert na tą chwile można wgrac tokena z ksef wersja 2,0?

Panie Tadeuszu,

Dziękuję za przesłanie pytania. 

Z tego co mi wiadomo, to w MCU (moduł do uprawnień KSeF 2.0) nie można generować tokentów. Taka opcja pojawi się już w Aplikacji Podatnika 2.0. 

Obecne tokeny ze środowiska KSeF 1.0 nie będą działać na KSeF 2.0 (rozumiem, że stąd pytanie). Tokeny w KSeF 2.0 mają wg zapowiedzi Ministerstwa funkcjonować tylko do końca 2026 roku. Stąd po 1 lutym będzie konieczna ponowna konfiguracja Subiekta 123 w zakresie obsługi kSeF 2.0. Będzie to polegało na wgraniu certyfikatu typu I. 

Podsumowując - po 1 lutym przechodzimy z obsługi tokentów na certyfikaty.

37 minut temu, Kamil Smuszkiewicz napisał:

Panie Tadeuszu,

Dziękuję za przesłanie pytania. 

Z tego co mi wiadomo, to w MCU (moduł do uprawnień KSeF 2.0) nie można generować tokentów. Taka opcja pojawi się już w Aplikacji Podatnika 2.0. 

Obecne tokeny ze środowiska KSeF 1.0 nie będą działać na KSeF 2.0 (rozumiem, że stąd pytanie). Tokeny w KSeF 2.0 mają wg zapowiedzi Ministerstwa funkcjonować tylko do końca 2026 roku. Stąd po 1 lutym będzie konieczna ponowna konfiguracja Subiekta 123 w zakresie obsługi kSeF 2.0. Będzie to polegało na wgraniu certyfikatu typu I. 

Podsumowując - po 1 lutym przechodzimy z obsługi tokentów na certyfikaty.

ok dziekuje za info, jeszcze pytanie od kiedy bedzie mozna wgrywac certyfikaty do programów insert, czy tez dopiero od lutego?

W Ksef  2.0, w Module Certyfikatów i Uprawnień (MCU), w moje uprawnienia mam nadany zakres uprawnień  tylko do przeglądania uprawnień.

Nie ma uprawnień do wystawiania i odbioru.

Podsumowując - poproszę klienta o wygenerowanie tokenu, który zostanie wgrany w programie.

Chciałbym już teraz być pewien, że wszystko zadziała i nie czekać w niepewności do 2026 roku.

Poza tym, chciałbym aby mój klient już teraz zaznajomił się z Subiekt 123 i go sobie ustawił po swojemu.

Dziękuję za pomoc.

PS

Jestem na 99% pewny, że cały ten system e-faktur klęknie przed problemami przed jakimi stanie.

17 godzin temu, tadeusz starczewski napisał:

ok dziekuje za info, jeszcze pytanie od kiedy bedzie mozna wgrywac certyfikaty do programów insert, czy tez dopiero od lutego?

Panie Tadeuszu,

Certyfikaty będzie można wgrywać do programu w okolicach 1 lutego 2026.

13 godzin temu, Wiesław Musik napisał:

No chyba że token w KSEF 2.0 przedprodukcyjnym

Panie Wiesławie,

Nie zadziała. W Subiekcie 123 pracujemy obecnie na środowisku produkcyjnym KSeF 1.0. Tokeny ze środowiska demo KSeF 2.0 nie zadziałają na środowisku produkcyjnym KSeF 2.0. Podobnie będzie z certyfikatami - muszą być wygenerowane na odpowiednim środowisku.

7 godzin temu, Jerzy Wrześniewski napisał:

Czy jest możliwość wklejania skopiowanego tokena KSeF w konfiguracji w Rachmistrzu GT? Mnie się to nie udało, musiałem wpisywać ręcznie, co nie jest miłe, szczególnie w kontekście wpisywania następnych..

Panie Jerzy,

Czy próbował Pan kombinację klawiszy CTRL + V? 

• 2 tygodnie później...
22 godziny temu, Mirosław Piwnik napisał:

Obecnie chyba od 8-12-2025 token ma dużo więcej niż 40 znaków, jak w takim razie go wczytać aby nie otrzymywać takiego komunikatu:

Dzień dobry Panie Mirosławie,

Dziękuję za przesłanie pytania. Proszę wygenerować token w Aplikacji podatnika znajdującej się pod adresem https://ksef.mf.gov.pl/web/login.

Jak słusznie zauważył Pan Marek, dłuższy token jest do KSeF 2.0. KSeF 2.0 zostanie uruchomiony 1 lutego 2026 przez MF. 

• Dodaj nową pozycję...