Skocz do zawartości

Problem z mapowaniem Sello NX

Polecane posty

42 minuty temu, A xel napisał:

Kolejny poważny problem z mapowaniem płatności pobraniowych.

Usunięcie mapowania płatności dla jednej pozycji w sposobie dostawy powoduje usunięcie wszystkich pozostałych mapowań. Analogicznie, przy dodawaniu mapowania – zmiany obejmują wszystkie pozycje zamiast tylko jednej.  🤯

image.thumb.png.8cdbea4dd33e51755020e1c88d0dd90f.png

Taka sytuacja może wystąpić przy wyborze automatycznego mapowania, na przyszłość spróbuj ściśle wybierać konkretne usługi w mapowaniu, to powinno w przyszłości zapobiec takim sytuacjom. 

Mówiąc inaczej, mapowanie automatyczne na tym właśnie polega, że zamiast mapować 20 dostaw mapuje się raz i kurier oraz dostawy oraz konto są wybierane automatycznie i wystarczy to zrobić raz :). Wtedy na tej liście mapowań widać, że wszystkie te dostawy są już obsłużone poprzez to mapowanie automatyczne. Usunięcie mapowania automatycznego powoduje, że wszystkie te dostawy przestają być automatycznie mapowane. Lista ta zawiera zatem wirtualne powiązania, których w praktyce nie ma (są automatyczne), oraz mapowania jawne, gdzie ręcznie wskazuje się usługę i jest do tego osobny sposób wysyłki.

Pytanie, czy ten Odśwież pomógł?

• 3 tygodnie później...
W dniu 17.12.2025 o 14:31, Bartosz Rosa napisał:

wystarczy to zrobić raz

To tak myśli developer. User musi to zrobić kilkanaście razy z powodów podanych tutaj:

4 godziny temu, HotKey . napisał:

Dalej problem jest też przy edycji błędnie zrobionych mapowań, bo niektóre wykorzystane opcje są poblokowane kłódkami a one są źle ustawione i poprawa ich generalnie na pewno będzie wymagała wilokrotnych zmian, gdyż tam z ubezpieczeniami to są hocki-klocki np. w DHLu ubezpieczenia dodaje się dopiero od pewnej kwoty, inaczej ubezpieczenie opłacane jest dwa razy (to są chyba dwa rodzaje ubezpieczeń - patrz wątek o zaimplementowaniu modyfikatora w opcji ubezpieczeń). To trzeba będzie się dobrze zastanowić jak to skonfigurować, a na pewno nie raz coś ustawić i potem zmienić.

Jak pozbyć się tej cholernej kłódki 🤣?

Edytowane przez HotKey .
W dniu 9.01.2026 o 10:20, Bartosz Rosa napisał:

Na których opcjach ta kłódka przeszkadza? Nie każdą możemy zdjąć, bo mogło by to doprowadzić do dziwnych skutków w już utworzonych przesyłkach.

Na tych:

image.png.3247027e3f2c3e42cdc99241de18f547.png

Większość z nich to zwyczajnie "etykiety" - po co to blokować ?

Edytowane przez HotKey .
W dniu 9.01.2026 o 10:20, Bartosz Rosa napisał:

Nie każdą możemy zdjąć, bo mogło by to doprowadzić do dziwnych skutków w już utworzonych przesyłkach.

W takim razie, nie wiem, czy jesteście świadomi, że Allegro z biegiem roku podmienia np. umowy w tych mapowaniach. W GT objawia się to tak, że usługa dostawy pada, wchodzisz do jej konfiguracji, a tam pusto i trzeba wybierać nową umowę:

image.png.a0a2327ab4b52713fbb400e8d36ac114.png

Proszę bardzo. Przecież ja to niedawno ustawiałem. Nawet jeszcze nie padło, ale już umowy nie ma i trzeba podpinać następną, ale przede wszystkim ją znaleźć, nazwy są bardzo długie i nieraz GT nie pokazywało całej - trzeba było eksperymentować - podpiąć jedną, podpiąć drugą, trzecią i czwartą któraś wreszcie zadziała, a tutaj nałożyliście na nas ograniczenie:  

W dniu 17.12.2025 o 14:31, Bartosz Rosa napisał:

wystarczy to zrobić raz :)

Nie! Nie wystarczy zrobić to raz. Pola UBEZPIECZENIE, DOSTAWCA potrzebujemy eksperymentować. Poza tym na prawdę teraz kurier podjeżdża i sam kurier DPD mówi, że on już ma nazwę chyba ALLEGRO. Wszystko się nazywa ALLEGRO. DPD, DHL, ONE, ORLEN, wszystko jest ALLEGRO. Tylko PP INPOST jeszcze się nazywają po swojemu, ale tylko patrzeć jak ich nazwą też ALLEGRO. To się też zmienia. Raz jedna usługa DPD jest w DPD, a usługa DPD AD jest w ALLEGRO. Odblokujcie co można bezpieczenie zmieniać. A z tymi czeskimi to naprawdę my nie wiemy już kto to wozi kiedyś zabierała PP, potem ORLEN, teraz ONE, tam jeszcze PACKETA jest w tle, to są ciągłe zmiany.

Obecnie w NEXO kluczowe filtry mają tylko jedną opcję ALLEGRO do wybrania:

image.png.83a376d98372b81b0fdc8392b88b4669.png

Edytowane przez HotKey .
21 godzin temu, HotKey . napisał:

wystarczy zrobić to raz

Nie wystarczy zrobić to raz, a na pewno nie, jak nie zna się biegle wszystkich procesów w swojej firmie oraz aplikacji NEXO PRO.

Np ten gagatek to wybrać ORLEN, czy PACKETA?

image.png.b2a73f8803c03f598b8933f6fdc8c778.png

Mniej więcej ja już wiem, ale może za kilka miesięcy, okaże się, że jednak chcemy mu zmienić etykietkę DOSTAWCA, a ja za chwilkę będę miał już kłódkę.

Poza tym - gdzie jest na tej liście do wyboru ORLEN ?

A kurier ONE? Rozumiem, że ONE to ustawiam ALLEGRO, ale UPS ? Byście też dodali ładnego ONE na zielono, no bo co ALLEGRO mi mówi? Niewiele, każdy przewoźnik to teraz ALLEGRO. Kurierzy (pracownicy) co chwila się zmieniają, Pakujący też. Kurier wpada to się przedstawia zawsze KURIER ONE i jemu wydajemy przesyłki, ubrany na zielono. Szukamy w systemie ONE, a nie ALLEGRO.

image.png.fc3e79214263bc545f5fb14f34b78b5e.png

Edytowane przez HotKey .
21 godzin temu, HotKey . napisał:

wystarczy zrobić to raz

Na prawdę nie wiem jaką etykietę ustawić. Nawet jak już dodacie ten ORLEN. Obecnie tylko PACKETa jest, to już niech będzie z dwojga złego niech nie będzie to znowu kolejne ALLEGRO. Chodzi o to, że fizycznie zabiera to od nas ORLEN i na chwilę obecną ja potrzebuję tego kuriera mieć pod etykietą ORLEN której nie ma. Więc ustawiam co jest, bo paczka musi wyjść, a po jej stworzeniu szansy na ustawienie brakującej opcji w programie już więcej nie będzie - bo mnie zakłódkowaliście.

Kolejnym powodem odblokowania edycji pól w konfiguracji dostawy, są właśnie braki w systemie NEXO PRO wydawałoby się podstawowych funkcji jak etykieta kuriera ORLEN, ONE, UPS.

Proszę o odblokowanie - z powodu "niedoróbki" w NEXO PRO etykiety ORLEN nie wytarczy zrobić to raz.

Tak informacyjnie dla ST, dla przewoźnika PACKETA, to etykieta wychodzi albo ORLENu, albo PP, albo ONE. Ciekawe jak teraz z zamówieniem podjazdu gdy mam ustawionego PACKETA jako dostawcę.

W porządku, Allegro podaje tutaj podjazd ORLENu:

image.thumb.png.8bc59eb5c14e8454416142aaa4f52994.png

Tylko etykietki nie da się już poprawić, bedzie PACKETA, gdzie to dla nas ORLEN wozi i chcę pole ORLEN, której nie ma i nie da się jej już poprawić (kłódka w konfiguracji).

Edytowane przez HotKey .
W dniu 11.01.2026 o 16:10, HotKey . napisał:

ie! Nie wystarczy zrobić to raz. Pola UBEZPIECZENIE, DOSTAWCA potrzebujemy eksperymentować

Z dostawcą na pewno nie będziemy eksperymentować. Dostawca w sposobie dostawy wpływa bezpośrednio na to z jakim pluginem kurierskim dany sposób dostawy współpracuje. Zmiana tego po utworzeniu paczek przyniosła by całą masę problemów. Ubezpieczenie możemy spróbować odblokować, usługę w teorii też, ale tam jest tyle różnych wyjątków i kruczków w działaniu WzA, że lepiej dezaktywować dostawę i dodać nową.

W takim razie, nie wiem, czy jesteście świadomi, że Allegro z biegiem roku podmienia np. umowy w tych mapowaniach. W GT objawia się to tak, że usługa dostawy pada, wchodzisz do jej konfiguracji, a tam pusto i trzeba wybierać nową umowę:

image.png.a0a2327ab4b52713fbb400e8d36ac114.png

Proszę bardzo. Przecież ja to niedawno ustawiałem. Nawet jeszcze nie padło, ale już umowy nie ma i trzeba podpinać następną, ale przede wszystkim ją znaleźć, nazwy są bardzo długie i nieraz GT nie pokazywało całej - trzeba było eksperymentować - podpiąć jedną, podpiąć drugą, trzecią i czwartą któraś wreszcie zadziała, a tutaj nałożyliście na nas ograniczenie:  

W Sello NX jest tak samo. Allegro nie podmienia usług tylko je usuwa i dodaje nowe - dlatego tutaj jeśli były na sztywno ustawione to też będą znikać, gdy Allegro je wycofa. Natomiast, aby tego nie trzeba było sprawdzać, testować i się tym przejmować, dodaliśmy mapowanie automatyczne. Tam usługa jest wybierana automatycznie na podstawie dostawy jaka przyleciała do EZ.

Poza tym na prawdę teraz kurier podjeżdża i sam kurier DPD mówi, że on już ma nazwę chyba ALLEGRO. Wszystko się nazywa ALLEGRO. DPD, DHL, ONE, ORLEN, wszystko jest ALLEGRO. Tylko PP INPOST jeszcze się nazywają po swojemu, ale tylko patrzeć jak ich nazwą też ALLEGRO. To się też zmienia. Raz jedna usługa DPD jest w DPD, a usługa DPD AD jest w ALLEGRO.

Tutaj problem jest skomplikowany :). Te stempelki Sello NX na początku były przypisane do integracji, czyli InPost miał swoje kolorki, DPD swoje, WzA swoje (1 dla wszystkich). Kilka wersji temu dodaliśmy wyświetlanie kurierów dla WzA ( InPost |WzA  DPD|WzA) i to się wyświetla na podstawie danych zwróconych z API Allegro. No ale teraz WzA zwraca zamiast nazwy kuriera typu DPD, UPS, wszędzie ALLEGRO i stąd wszystkie dostawy AD zaczynają się zamieniać na ALLEGRO|WzA. Pisaliśmy już kilkukrotnie do nich aby zwracali informację na temat faktycznego kuriera, który odbiera paczki - na razie brak informacji czy to dodadzą.

• Dziękuję 1
22 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Ubezpieczenie możemy spróbować odblokować

To zróbcie.

23 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Z dostawcą na pewno nie będziemy eksperymentować

Wczoraj rozmawialem z ST, że się nie da, OK, będziemy szukać innych rozwiązań.

23 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

DPD, UPS, wszędzie ALLEGRO i stąd wszystkie dostawy AD zaczynają się zamieniać na ALLEGRO|WzA

Może po prostu dodać jakieś "tarczki" z nazwami kurierów jedynie do filtrowania? Sytuacja jest taka, że wszystko się nazywa ALLEGRO, wszystko się nazywa ONE, przychodzi kurier, a my na piechotę zliczamy w systemie ile paczek mu wydajemy i dotychczas to było założenie tylko jednego filtra w GT, w NEXO na dobrą sprawę zupełnie takiego filtra nie ma. Jest filtr DOSTAWCY który nic nie filtruje, jest bezużyteczny, wszystko jest ALLEGRO, wszystko jest ONE. W ALLEGRO DELIVERY mamy 4 różnych kurierów i nic nie da się wyłączyć, do tego INPOST i PP. A jak ktoś ma dobrą lokalizację to jeszcze ma podjazdy 2x DOSTAWA DZISIAJ, do tego potrzebne są filtry, najlepiej konfigurowalne po stronie użytkownika, bo to sie zmienia taka PACKETA raz ją bierze ORLEN za parę tygodni PP a teraz chyba ONE, co chwila są zmiany. My mamy na głowie 6 -7 kurierów codziennie.