Rafał B. 48 Napisano 30 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2025 w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API Witam! Stoimy przed decyzją migracji do nowego e-commerce i rozważamy migrację do PrestaShop 9, głównie ze względu na to, że Sello NX ją wspiera. Jest natomiast na rynku wiele nowocześniejszych platform, które pozwalają zbudować dużo szybsze i lżejsze sklepy internetowe - a dzisiaj sprzedaje szybkość a google pozycjonuje sklepy po lighhouse score na mobilkach. My np. rozważamy platformę Vendure.io, headless e-commerce, który wystawia GraphQL API. Tylko problem polega na integracji z Sello NX. Rozmyślam o takich opcjach: Uniwersalne API Czy zespół Sello NX rozważałby pomysł napisania uniwersalnego API do synchronizacji? Dzięki temu każdy mógłby dopisać sobie wtyczkę do swojego e-commerce na własne potrzeby. Rynek mógłby wypełnić niszę i dostarczyć Wam mnóstwo connector'ów - na które normalnie nie byłoby czasu. Książkowy przykład na: jak się wyskalować, a się nie narobić. 😉 Sfera SDK / Sello NX plugin Przejrzałem SDK i próbowałem zrozumieć jak działa pisanie pluginów, ale nie byłem w stanie na szybko się zorientować czy SDK ma API, które mógłbym użyć aby napisać wtyczkę do Sello NX i samemu dopisać integrator. Czy SDK na to pozwala już dziś? Gdzie mogę znaleźć API? Czy mogę napisać wtyczkę w sposób taki, aby stabilnie działała pomimo upgrade'ów? Czy trzeba ją rekompilować dla każdej wersji Sello? Jak stabilne jest API? Mam ograniczoną i zdezaktualizowaną wiedzę o C# i .net. Ale to nie kłopot, żeby się podszkolić. Jest opcja druga - synchronizacja bezpośrednia na bazie danych, ale ta opcja wydaje mi się bardzo "fragile" - chciałbym napisać wtyczkę i mieć spokój na 2 lata. API Proxy Napisać wtyczkę, która będzie wystawiać API zgodne z WooCommerce/PrestaShop. PrestaShop 9 Porzucić powyższe pomysły, zacisnąć zęby i postawić sklep na PrestaShop 9, bo wszystkie inne Proszę o Wasze przemyślenia i rady odnośnie tematu. Dzięki! Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 631 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API W dniu 30.12.2025 o 10:28, Rafał B. napisał: Uniwersalne API Czy zespół Sello NX rozważałby pomysł napisania uniwersalnego API do synchronizacji? Dziękuję za to pytanie - jak mawiają politycy . Rozważał od pierwszych dni prac nad Sello NX i od początku implementacja integracji szła w tym kierunku. Takie API jest dostępne i w laboratorium można włączyć rejestrowanie własnych rozwiązań dla zamówień z serwisów internetowych. Dla kurierów API jest już oficjalnie dostępne w programie, wyszło z laba zdaje się w wersji 57. W dniu 30.12.2025 o 10:28, Rafał B. napisał: Dzięki temu każdy mógłby dopisać sobie wtyczkę do swojego e-commerce na własne potrzeby I każdy może . Tzn, pod warunkiem, że zna C#. W dniu 30.12.2025 o 10:28, Rafał B. napisał: Rynek mógłby wypełnić niszę i dostarczyć Wam mnóstwo connector'ów - na które normalnie nie byłoby czasu. Książkowy przykład na: jak się wyskalować, a się nie narobić. 😉 Na to też liczyliśmy od początku, ale trochę niedoszacowaliśmy . Generalnie API jest, można korzystać, tylko jest jeden drobny szkopuł. Nie ma gotowej instrukcji jak to zrobić . Dla pluginów kurierskich jest opublikowany prosty przykład implementacji integracji z InPostem: https://github.com/InsERT-SA/nexoSDK/tree/main/Przyklady/PluginyIntegracjiSelloNX/Kurierzy/InPostPrzyklad Realizacja tematów około pluginowych i pomocowych zeszła ostatnio trochę na dalszy plan, ze względu też na zamykanie Sello 1, ale wracamy powoli do tego. W dniu 30.12.2025 o 10:28, Rafał B. napisał: Przejrzałem SDK i próbowałem zrozumieć jak działa pisanie pluginów, ale nie byłem w stanie na szybko się zorientować czy SDK ma API, które mógłbym użyć aby napisać wtyczkę do Sello NX i samemu dopisać integrator. Dokładnie do tego to jest i na to pozwala. W dniu 30.12.2025 o 10:28, Rafał B. napisał: Czy SDK na to pozwala już dziś? Gdzie mogę znaleźć API? Czy mogę napisać wtyczkę w sposób taki, aby stabilnie działała pomimo upgrade'ów? Czy trzeba ją rekompilować dla każdej wersji Sello? Jak stabilne jest API? Mam ograniczoną i zdezaktualizowaną wiedzę o C# i .net. Ale to nie kłopot, żeby się podszkolić. Samo API jest opisane w nexo_SDK, ale to nie wystarczy aby zacząć pisać integrację, ponieważ wymyśliliśmy tam wiele mechanizmów, które mają ułatwić pisanie pluginów i odciążają zewnętrznych autorów z wymyślania koła na nowo, jednocześnie aby użytkownik Sello NX instalując zewnętrzny plugin miał identyczne doznania jak przy pracy z naszymi wbudowanymi integracjami, te same możliwości i te same narzędzia. Potrzebny jest tutaj dobry tutorial i jakiś czas temu rozpoczęły się prace nad opisującym wszystko ze szczegółami dla pluginów kurierskich - jako, że tamto API jest już stabilne i nie przewidujemy drastycznych zmian. W zasadzie, przechodząc tutorial i mając nawet niedużą wiedzę z zakresu C# będzie można zrobić taką integrację własną, gdyż sama implementacja to w zasadzie w większości mapowanie pól serwisu zewnętrznego na nasze struktury, zwracanie jakichś danych w tablicach itp. Połączenia, wywoływanie, kolejkowanie zadań, obsługa błędów, logowanie itp. to wszystko zapewnia Sello NX. W ogóle o tym nie trzeba wiedzieć, żeby zrobić integrację. Podstawowy C#, Visual Studio oraz dokumentacja API serwisu wystarczą. A, no i tutorial/przykład . W dniu 30.12.2025 o 10:28, Rafał B. napisał: Jest opcja druga - synchronizacja bezpośrednia na bazie danych, ale ta opcja wydaje mi się bardzo "fragile" - chciałbym napisać wtyczkę i mieć spokój na 2 lata. Z bazą danych to lepiej nie. Struktura bazy nexo to grubo ponad 2000 tabel i nieuprawniony dostęp do tych tabel i modyfikacja ich może mieć skutki, których nikt nie jest w stanie przewidzieć. Również w przypadku napraw realizowanych przez InsERT, bazy noszące znamiona "dłubaniny" w danych, mogą wpłynąć na koszt napraw lub odmowę wykonania usługi. Natomiast rozwiązanie Sferyczne jak najbardziej. Można zaimplementować swoją własną komunikację i tworzenie czy to ZK czy EZ i wpisywanie tam niezależnie od naszych pluginów. Obiekty te są normalnie dostępne w Sferze. Natomiast, trzeba wtedy wszystkie te mechanizmy, o których wspomniałem wyżej implementować samodzielnie, no i użytkownik nie będzie miał tego zintegrowanego z modułami, poleceniami w taki sposób. W dniu 30.12.2025 o 10:28, Rafał B. napisał: API Proxy Napisać wtyczkę, która będzie wystawiać API zgodne z WooCommerce/PrestaShop. Możliwe, że zadziała, ale raczej proteza i może przestać działać po aktualizacji Sello NX. Ale sam pomysł ciekawy. Możemy się zastanowić nad stworzeniem uniwersalnej integracji do integrowania od drugiej strony. Wtedy odpada całkowicie potrzeba znajomości C#, VS, wystarczy PHP/JS czy w czym tam sklep jest stworzony. W dniu 30.12.2025 o 10:28, Rafał B. napisał: PrestaShop 9 Porzucić powyższe pomysły, zacisnąć zęby i postawić sklep na PrestaShop 9, bo wszystkie inne Zdecydowanie bym nie porzucał . Jesteśmy na takim etapie przejściowym, gdzie rozwiązanie jest już dostępne ale brakuje jeszcze materiałów szkoleniowych. Gdy to się pojawi to z miłą chęcią zobaczymy powstające jak po deszczu integracje własne . Cytuj Link to postu
HotKey . 432 Napisano 10 Stycznia Udostępnij Napisano 10 Stycznia w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API W dniu 30.12.2025 o 10:28, Rafał B. napisał: szybkość a google Ja mam wrażenie, że sprzedaje tylko Google oraz Allegro ADS. Ale może jestem w błędzie. Szybkość daleko za nimi. Cytuj Link to postu
Infobot nexo 358 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 60.0.0. Fragment listy zmian: Zaktualizowano przykład pluginu integracji kurierskiej oraz dodano tutorial opisujący proces tworzenia plugina krok po kroku. Dostępny jest on pod adresem https://github.com/InsERT-SA/nexoSDK/tree/main/Przyklady/PluginyIntegracjiSelloNX/Kurierzy Cytuj Link to postu
Robert . 39 Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API To nadal czekamy na Magento 2 Cytuj Link to postu
A xel 20 Napisano 22 Czerwca Udostępnij Napisano 22 Czerwca w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API (edytowane) Nie mogę znaleźć w SDK plików odpowiedzialnych za PrestaShop - widzę jedynie pliki PHP. (chyba, że tylko te pliki odpowiadają za integrację) Chcemy stworzyć integrację z SOTE SHOP. @Bartosz Rosa Edytowane 22 Czerwca przez A xel Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 631 Napisano 22 Czerwca Udostępnij Napisano 22 Czerwca w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API Integracja ze Prestą składa się z dwóch cześci. 1 to plugin Sello NX instalowany razem z programem (tego nie ma w SDK, dokumentacja + przykład są w realizacji) oraz 2 to insertmodule instalowany po stronie PrestaShop (to jest w SDK). Plugin w PHP jest wymagany tylko wtedy, gdy platforma sklepowa nie ma w swoim własnym API metod potrzebnych do pozyskania danych potrzebnych np. dla zamówienia czy założenia konta integracji. Obecnie trochę brak mi czasu ale możemy spróbować konsultacji mailowej w sprawie tworzenia tej integracji gdzie mógłbym naprowadzić, podpowiedzieć itd. Ale aby do tematu usiąść trzeba zacząć od plugina w C#, bo ten w PHP to tylko rozszerzenie do sklepu aby mógł rozmawiać z pluginem włąściwym w C#. W razie czego odezwij się do mnie na maila (przez sello@insert.com.pl). 1 Cytuj Link to postu
Robert Kwiatkowski 15 Napisano 25 Czerwca Udostępnij Napisano 25 Czerwca w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API Dzień dobry, jest możliwość wrzucenia całego nexo sdk na wasz github i aktualizowanie go na bieżąco? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 631 Napisano 25 Czerwca Udostępnij Napisano 25 Czerwca w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API O ile wiem, takie plany są, ale raczej dalsze niż bliższe. Nie wystarczy niestety tylko przerzucić danych, tylko wiąże się to też ze zmianą procedur itp. Cytuj Link to postu
Rafał B. 48 Napisano 29 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API @Bartosz Rosa Dzięki za odpowiedź. Wracam do tematu. Zgadzam się z poprzednikiem, że super byłoby mieć kod plugin'a do Sello NX, który pokazuje przykład integracji z jakimś sklepem. Ale wracając do pierwszej wiadomości - taka generyczna integracja w Sello NX, która po prostu bije w REST API też byłby spoko, bo każdy sklep mógłby dopisać tylko swój plugin obsługujący/serwujący te standardowe API. Jest to zdecydowanie łatwiejsze niż nauka budowania projektu C#, instalowanie Windowsa na parallels itd. Dużo niższy próg wejścia. Pozdrawiam, Michal Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 631 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca w Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API Kod jak i tutorial powstają, ale co chwilę ważniejszy temat wpada do zrobienia . Co do takiego uniwersalnego plugina RESTowego to mamy zapisane i wstępnie już o tym rozmawialiśmy. Na tę chwilę plugin do Presty niestety nie nada się do tego, ponieważ część requestów korzysta z endpointów prestowych a część z dodatkowych. Do tego trochę zmian po stronie obsługi plugina w SNX musi też powstać. Cytuj Link to postu
Polecane posty