Skocz do zawartości

Integracja Sello NX z dowolnym e-commerce przez API

Polecane posty

Witam! 

Stoimy przed decyzją migracji do nowego e-commerce i rozważamy migrację do PrestaShop 9, głównie ze względu na to, że Sello NX ją wspiera. Jest natomiast na rynku wiele nowocześniejszych platform, które pozwalają zbudować dużo szybsze i lżejsze sklepy internetowe - a dzisiaj sprzedaje szybkość a google pozycjonuje sklepy po lighhouse score na mobilkach. 

My np. rozważamy platformę Vendure.io, headless e-commerce, który wystawia GraphQL API. Tylko problem polega na integracji z Sello NX. Rozmyślam o takich opcjach:

Uniwersalne API

Czy zespół Sello NX rozważałby pomysł napisania uniwersalnego API do synchronizacji?

Dzięki temu każdy mógłby dopisać sobie wtyczkę do swojego e-commerce na własne potrzeby. Rynek mógłby wypełnić niszę i dostarczyć Wam mnóstwo connector'ów - na które normalnie nie byłoby czasu. Książkowy przykład na: jak się wyskalować, a się nie narobić. 😉 

Sfera SDK / Sello NX plugin

Przejrzałem SDK i próbowałem  zrozumieć jak działa pisanie pluginów, ale nie byłem w stanie na szybko się zorientować czy SDK ma API, które mógłbym użyć aby napisać wtyczkę do Sello NX i samemu dopisać integrator. 

Czy SDK na to pozwala już dziś? Gdzie mogę znaleźć API? Czy mogę napisać wtyczkę w sposób taki, aby stabilnie działała pomimo upgrade'ów? Czy trzeba ją rekompilować dla każdej wersji Sello? Jak stabilne jest API? Mam ograniczoną i zdezaktualizowaną wiedzę o C# i .net. Ale to nie kłopot, żeby się podszkolić. 

Jest opcja druga - synchronizacja bezpośrednia na bazie danych, ale ta opcja wydaje mi się bardzo "fragile" - chciałbym napisać wtyczkę i mieć spokój na 2 lata.

API Proxy

Napisać wtyczkę, która będzie wystawiać API zgodne z WooCommerce/PrestaShop. 

PrestaShop 9

Porzucić powyższe pomysły, zacisnąć zęby i postawić sklep na PrestaShop 9, bo wszystkie inne

Proszę o Wasze przemyślenia i rady odnośnie tematu. Dzięki!

• 2 tygodnie później...
W dniu 30.12.2025 o 10:28, Rafał B. napisał:

Uniwersalne API

Czy zespół Sello NX rozważałby pomysł napisania uniwersalnego API do synchronizacji?

Dziękuję za to pytanie - jak mawiają politycy :). Rozważał od pierwszych dni prac nad Sello NX :) i od początku implementacja integracji szła w tym kierunku. Takie API jest dostępne i w laboratorium można włączyć rejestrowanie własnych rozwiązań dla zamówień z serwisów internetowych. Dla kurierów API jest już oficjalnie dostępne w programie, wyszło z laba zdaje się w wersji 57.

Dzięki temu każdy mógłby dopisać sobie wtyczkę do swojego e-commerce na własne potrzeby

I każdy może :). Tzn, pod warunkiem, że zna C#.

Rynek mógłby wypełnić niszę i dostarczyć Wam mnóstwo connector'ów - na które normalnie nie byłoby czasu. Książkowy przykład na: jak się wyskalować, a się nie narobić. 😉 

Na to też liczyliśmy od początku, ale trochę niedoszacowaliśmy :). Generalnie API jest, można korzystać, tylko jest jeden drobny szkopuł. Nie ma gotowej instrukcji jak to zrobić :)

Dla pluginów kurierskich jest opublikowany prosty przykład implementacji integracji z InPostem: https://github.com/InsERT-SA/nexoSDK/tree/main/Przyklady/PluginyIntegracjiSelloNX/Kurierzy/InPostPrzyklad

Realizacja tematów około pluginowych i pomocowych zeszła ostatnio trochę na dalszy plan, ze względu też na zamykanie Sello 1, ale wracamy powoli do tego.

Przejrzałem SDK i próbowałem  zrozumieć jak działa pisanie pluginów, ale nie byłem w stanie na szybko się zorientować czy SDK ma API, które mógłbym użyć aby napisać wtyczkę do Sello NX i samemu dopisać integrator. 

Dokładnie do tego to jest i na to pozwala.

Czy SDK na to pozwala już dziś? Gdzie mogę znaleźć API? Czy mogę napisać wtyczkę w sposób taki, aby stabilnie działała pomimo upgrade'ów? Czy trzeba ją rekompilować dla każdej wersji Sello? Jak stabilne jest API? Mam ograniczoną i zdezaktualizowaną wiedzę o C# i .net. Ale to nie kłopot, żeby się podszkolić. 

Samo API jest opisane w nexo_SDK, ale to nie wystarczy aby zacząć pisać integrację, ponieważ wymyśliliśmy tam wiele mechanizmów, które mają ułatwić pisanie pluginów i odciążają zewnętrznych autorów z wymyślania koła na nowo, jednocześnie aby użytkownik Sello NX instalując zewnętrzny plugin miał identyczne doznania :) jak przy pracy z naszymi wbudowanymi integracjami, te same możliwości i te same narzędzia. Potrzebny jest tutaj dobry tutorial i jakiś czas temu rozpoczęły się prace nad opisującym wszystko ze szczegółami dla pluginów kurierskich - jako, że tamto API jest już stabilne i nie przewidujemy drastycznych zmian.

W zasadzie, przechodząc tutorial i mając nawet niedużą wiedzę z zakresu C# będzie można zrobić taką integrację własną, gdyż sama implementacja to w zasadzie w większości mapowanie pól serwisu zewnętrznego na nasze struktury, zwracanie jakichś danych w tablicach itp. Połączenia, wywoływanie, kolejkowanie zadań, obsługa błędów, logowanie itp. to wszystko zapewnia Sello NX. W ogóle o tym nie trzeba wiedzieć, żeby zrobić integrację. Podstawowy C#, Visual Studio oraz dokumentacja API serwisu wystarczą. A, no i tutorial/przykład :).

Jest opcja druga - synchronizacja bezpośrednia na bazie danych, ale ta opcja wydaje mi się bardzo "fragile" - chciałbym napisać wtyczkę i mieć spokój na 2 lata.

Z bazą danych to lepiej nie. Struktura bazy nexo to grubo ponad 2000 tabel i nieuprawniony dostęp do tych tabel i modyfikacja ich może mieć skutki, których nikt nie jest w stanie przewidzieć. Również w przypadku napraw realizowanych przez InsERT, bazy noszące znamiona "dłubaniny" w danych, mogą wpłynąć na koszt napraw lub odmowę wykonania usługi.

Natomiast rozwiązanie Sferyczne jak najbardziej. Można zaimplementować swoją własną komunikację i tworzenie czy to ZK czy EZ i wpisywanie tam niezależnie od naszych pluginów. Obiekty te są normalnie dostępne w Sferze. Natomiast, trzeba wtedy wszystkie te mechanizmy, o których wspomniałem wyżej implementować samodzielnie, no i użytkownik nie będzie miał tego zintegrowanego z modułami, poleceniami w taki sposób.

API Proxy

Napisać wtyczkę, która będzie wystawiać API zgodne z WooCommerce/PrestaShop. 

Możliwe, że zadziała, ale raczej proteza i może przestać działać po aktualizacji Sello NX. Ale sam pomysł ciekawy. Możemy się zastanowić nad stworzeniem uniwersalnej integracji do integrowania od drugiej strony. Wtedy odpada całkowicie potrzeba znajomości C#, VS, wystarczy PHP/JS czy w czym tam sklep jest stworzony. 

PrestaShop 9

Porzucić powyższe pomysły, zacisnąć zęby i postawić sklep na PrestaShop 9, bo wszystkie inne

Zdecydowanie bym nie porzucał :). Jesteśmy na takim etapie przejściowym, gdzie rozwiązanie jest już dostępne ale brakuje jeszcze materiałów szkoleniowych. Gdy to się pojawi to z miłą chęcią zobaczymy powstające jak po deszczu integracje własne :)

• 2 miesiące temu...

Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 60.0.0. Fragment listy zmian:

• Zaktualizowano przykład pluginu integracji kurierskiej oraz dodano tutorial opisujący proces tworzenia plugina krok po kroku. Dostępny jest on pod adresem https://github.com/InsERT-SA/nexoSDK/tree/main/Przyklady/PluginyIntegracjiSelloNX/Kurierzy

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Integracja ze Prestą składa się z dwóch cześci. 1 to plugin Sello NX instalowany razem z programem (tego nie ma w SDK, dokumentacja + przykład są w realizacji) oraz 2 to insertmodule instalowany po stronie PrestaShop (to jest w SDK). 

Plugin w PHP jest wymagany tylko wtedy, gdy platforma sklepowa nie ma w swoim własnym API metod potrzebnych do pozyskania danych potrzebnych np. dla zamówienia czy założenia konta integracji. 

Obecnie trochę brak mi czasu ale możemy spróbować konsultacji mailowej w sprawie tworzenia tej integracji gdzie mógłbym naprowadzić, podpowiedzieć itd. Ale aby do tematu usiąść trzeba zacząć od plugina w C#, bo ten w PHP to tylko rozszerzenie do sklepu aby mógł rozmawiać z pluginem włąściwym w C#. W razie czego odezwij się do mnie na maila (przez sello@insert.com.pl).

• Dziękuję 1

@Bartosz Rosa Dzięki za odpowiedź. Wracam do tematu. 

Zgadzam się z poprzednikiem, że super byłoby mieć kod plugin'a do Sello NX, który pokazuje przykład integracji z jakimś sklepem.

Ale wracając do pierwszej wiadomości - taka generyczna integracja w Sello NX, która po prostu bije w REST API też byłby spoko, bo każdy sklep mógłby dopisać tylko swój plugin obsługujący/serwujący te standardowe API. Jest to zdecydowanie łatwiejsze niż nauka budowania projektu C#, instalowanie Windowsa na parallels itd. Dużo niższy próg wejścia. 

Pozdrawiam,
Michal

Kod jak i tutorial powstają, ale co chwilę ważniejszy temat wpada do zrobienia ;).

Co do takiego uniwersalnego plugina RESTowego to mamy zapisane i wstępnie już o tym rozmawialiśmy. Na tę chwilę plugin do Presty niestety nie nada się do tego, ponieważ część requestów korzysta z endpointów prestowych a część z dodatkowych. Do tego trochę zmian po stronie obsługi plugina w SNX musi też powstać.