Skocz do zawartości

Błąd fiskalizacji Nie udało się połączyć z serwerem urządzeń zewnętrznych

Polecane posty

5 godzin temu, ŁUKASZ ZYGNERSKI napisał:

Nie możemy drukować paragonów po aktualizacji nexo.

Nie opisał Pan jak przebiegała aktualizacja.

Aktualna wersja 58.0.2

Nie podał Pan wersji programu wymienionego w komunikacie programu, czyli wersji serwera urządzeń zewnętrznych (SUZ).

"Nie udało się połączyć z serwerem urządzeń zewnętrznych w wersji minimum 19.0.

W jakiej wersji jest SUZ ? Jeśli w niższej niż wskazana w komunikacie to należy po prostu zaktualizować... Czy SUZ w ogóle działa ?

• 5 miesięcy temu...

Ja mam ten problem "Nie udało się połączyć z serwerem urządzeń zewnętrznych w wersji minimum 19.0." Aktualizowałem SUZ i nic to nie dało.
Przeniosłem program na nowy komputer z windows 11  i może nie ma sterowników do posnet XL2 Online. Wiecie które zainstalować bo nie ma dedykowanych ?

Edytowane przez Jakub P.
21 minut temu, Jakub P. napisał:

Ja mam ten problem "Nie udało się połączyć z serwerem urządzeń zewnętrznych w wersji minimum 19.0."

Czy SUZ w ogóle działa (czy jest połączenie SUZ<->urządzenie) ? Czy przypadkiem nie czekały na instalację aktualizacje systemu operacyjnego ?

23 minuty temu, Jakub P. napisał:

Aktualizowałem SUZ i nic to nie dało.

Z jakiej wersji do jakiej ?

22 minuty temu, Jakub P. napisał:

Przeniosłem program na nowy komputer z windows 11  i może nie ma sterowników do posnet XL2 Online. Wiecie które zainstalować bo nie ma dedykowanych ?

O jakie sterowniki chodzi ? Dla systemu operacyjnego są dedykowane do pobrania ze strony producenta drukarki, sterowniki InsERT urządzeń zewnętrznych instalują się razem z SUZ, są jego częścią. 

SUZ wykrywa urządzenie. 
c8c51c3f8de18.jpg
" Z jakiej wersji do jakiej ? " Była wersja 19.1 zainstalowałem ją ponownie i nic.

Badziewny ten POSNET nie działa drukowanie paragonów. Drukarka Brother działa po zainstalowaniu sterowników oraz drukarki Zebra, a ten Posnet stoi. Na windows 10 działał, a na windows 11 jest problem. Windows go nie wykrywa.

Nie wiem co mam instalować. Nic nie działa. https://www.posnet.com.pl/sterowniki-usb

U mnie nie ma USB serial port. 

Co za badziewie ten posnet zero automatyzacji wszystko jakoś ukryte zagmatwane powinno samo się łączyć.

Edytowane przez Jakub P.

Dzień dobry,

w takim przypadku należy odinstalować sterowniki, które spowodowały błąd, i wrócić do wersji, która umożliwiała nawiązanie połączenia.

W kwestii błędu połączenia proszę o zweryfikowanie parametrów połączenia z SUZ z poziomu Subiekta nexo.

Aby to zrobić, należy:

1. Przejść do modułu Urządzenia, wybrać urządzenie i kliknąć Popraw.
2. Sprawdzić informacje znajdujące się w sekcji Parametry połączenia z serwerem urządzeń zewnętrznych.

Dane te należy porównać z informacjami widocznymi w SUZ, w zakładce Ustawienia, w sekcji Parametry połączenia.

W razie dalszych problemów o przesłanie zrzutów ekranu z obu wskazanych miejsc, tj. z parametrów połączenia w Subiekcie nexo oraz z ustawień SUZ.

Przywróciłem sterownik i w SUZ jest połączenie.

13f518bea6eca.jpg

Przy pierwszej drukarce fiskalnej nie działa opcja popraw wyskakuje błąd:
cc295774bfea8.jpg
Zrobiłem że dodałem nowe urządzenie zewnętrzne lokalnie i program dodał jeszcze raz Posnet XL2 i teraz drukują się paragony. Widocznie po przejściu z jednego komputera na drugi trzeba dodać ponownie drukarkę bo nie pamięta program poprzedniego połączenia. 

• Dodaj nową pozycję...