Popularny post. HotKey . 432 Napisano 8 Stycznia Popularny post. Udostępnij Napisano 8 Stycznia w sortowanie statusów przesyłek (edytowane) W SNX użyłem narzędzia do ustalenia kolejności statusów przesyłek: Tymczasem co okno w SNX to są one posortowane inaczej. Np w zmianach zbiorczych CRTL+B tak: A w filtrach "zamówień wysyłkowych" tak: Spowodowało to gigantyczne perturbacje i musiałem oddelegować dwie osoby do przeczesania kontenerków z pakami, gdyż personel spodziewa się raczej logicznego zachowania software i przerzuca zgodnie z workflow status "na wyższy", a tu ZONK, zamówienia wysłane wróciły na pakowanie. Grozi to pomyłkami przy pakowaniu oraz wydawaniu przesyłek kurierom i bardzo męczy, rozprasza oraz przeszkadza a także zmniejsza ogólną liczbę sprzedanych licencji software. Żeby nie było, że się nie da - tutaj zrobiliście zgodnie ze starożytną grecką logiką a nie starożytnym greckim dramatem 😜 i jest to okno edycji "zamówienia wysyłkowego": Ale małe te ikonki forumowe są, mam teraz monitor 5K2K (tzw. rozciągnięte w dół 5K) ledwo je widać. Edytowane 8 Stycznia przez HotKey . 3 Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 276 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia w sortowanie statusów przesyłek Wrzuciłem bug-a do poprawy, zamienimy dramat na logikę 😁, dzięki za zgłoszenie! 😊 2 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia w sortowanie statusów przesyłek Ikonki są wektorowe więc powinny się ładnie skalować. Możesz jakieś zdjęcie podrzucić takie z natury? Bo na załączonych screenach wygląda w porządku. Cytuj Link to postu
HotKey . 432 Napisano 25 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia w sortowanie statusów przesyłek (edytowane) W dniu 8.01.2026 o 08:14, Rafał Stępień napisał: Wrzuciłem bug-a do poprawy, zamienimy dramat na logikę 😁, dzięki za zgłoszenie! 😊 Bardzo dziękujemy - dorzucę jeszcze w takim razie generalny problem ze sposobem sortowania. Sortowanie numeracji w ERP zawsze jest kłopotliwe, bo inaczej sortuje się cyfrę będącą stringiem a inaczej cyfrę będącą cyfrą. Więc generalnie mamy tutaj platformę NEXO i rozumiemy jej ograniczenia - w SELLO nie da się zrobić wszystiego dowolnie, zrozumiałe, że musi to być zgodne z logiką, estetyką, funkcjonalnością platformy NEXOwej. Dlatego chciałbym zaproponować racjonalizację z uwagi iż mamy zunifikowaną platformę i mieć takie samo sortowanie analogicznych kolumn w SELLO jak i w NEXO. Przy czym NEXO (SUBIEKT) ma to moim zdaniem wygodniejsze sortowanie tzn. interpretuje cyfry jak cyfry. Pokażę przykład sortowania w SUBIEKTcie dla tej samej kolumny: SUBIEKT: a teraz SELLO: Jeśli tyle mówimy o wspólnych cechach platformy to wypadałoby to zunifikować - przy czym wzorem niech będzie tutaj sortowanie z SUBIEKTA, gdyż obecne bardzo przeszkadza w sprawnej pracy. Wniosek racjonalizacyjny złożony Dziękuję. Pytanie też, co oznacza w NEXO aktualizacja dokumentu - tutaj chodzi o ZK. Z tego co rozumiem, to SELLO najpierw wystawia ZK, potem je ... akutalizuje? Ale co jest w tym ZK aktualizowane? Tzn. bez czego jest pierwotnie wystawione ZK ? Edytowane 25 Stycznia przez HotKey . Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego w sortowanie statusów przesyłek W dniu 25.01.2026 o 14:23, HotKey . napisał: Dlatego chciałbym zaproponować racjonalizację z uwagi iż mamy zunifikowaną platformę i mieć takie samo sortowanie analogicznych kolumn w SELLO jak i w NEXO. Przy czym NEXO (SUBIEKT) ma to moim zdaniem wygodniejsze sortowanie tzn. interpretuje cyfry jak cyfry. Pokażę przykład sortowania w SUBIEKTcie dla tej samej kolumny: To może być kłopotliwe, bo o ile pamiętam numeracja dokumentów jest w bazie danych rozbita na kilka kolumn i kawał przemysłu stoi za tym, aby to sortowanie było poprawne - dzięki czemu sortując po 1 kolumnie, sortowanie jest tak naprawdę po kilku. Natomiast kolumna z numerem dokumentu w Sello NX to jedno pole pozyskiwane np z Subiekta GT - nie jest rozbite tak jak numeracja więc i sortuje się po stringowemu. W dniu 25.01.2026 o 14:23, HotKey . napisał: Pytanie też, co oznacza w NEXO aktualizacja dokumentu - tutaj chodzi o ZK. Z tego co rozumiem, to SELLO najpierw wystawia ZK, potem je ... akutalizuje? Ale co jest w tym ZK aktualizowane? Tzn. bez czego jest pierwotnie wystawione ZK ? Aktualizacja ZK polega na tym, że wszystkie pola, które Sello NX ustawia w ZK przy tworzeniu, podlegają potem aktualizacji. Jeśli zmieni się jakieś pole mające wpływ na ZK to uruchamiana jest aktualizacja ZK. W Sello 1 też to było, ale tylko niektóre pola były objęte aktualizacją. Tutaj działa jakiś mechanizm wykrywania zmian w EZ, który zleca potem aktualizację ZK. Czy u Ciebie przy utworzeniu każdego ZK następuje zaraz po nim aktualizacja? Może to mieć związek np. z automatem, który zmienia stan EZ itp. Cytuj Link to postu
HotKey . 432 Napisano 5 Lutego Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego w sortowanie statusów przesyłek (edytowane) W dniu 2.02.2026 o 12:04, Bartosz Rosa napisał: To może być kłopotliwe, bo o ile pamiętam numeracja dokumentów jest w bazie danych rozbita na kilka kolumn i kawał przemysłu stoi za tym, aby to sortowanie było poprawne - dzięki czemu sortując po 1 kolumnie, sortowanie jest tak naprawdę po kilku. Natomiast kolumna z numerem dokumentu w Sello NX to jedno pole pozyskiwane np z Subiekta GT - nie jest rozbite tak jak numeracja więc i sortuje się po stringowemu. Rozumiem. Kopiujecie zatem gotowe rozwiązanie z SUBIEKTA. Bardzo to przeszkadza obecnie rozliczamy płatności pół-automatycznie, żeby nie powiedzieć ręcznie i mamy trudne chwile. Tam się broniliście kilka razy, że nie można zrobić w SELLO NX inaczej, bo tak jest w NEXO PRO, to teraz bądźcie konsekwentni 😜 Skoro tak jest w NEXO to w SELLO też tak musi być 😂 Korzystamy z efektu synergii - jak już raz koło odkryte przez zespół NEXO PRO, to tutaj gotowe przenosimy - dziękujemy W Windowsie sortowanie jest tak samo plików jak w NEXO PRO, czas najwyższy na SELLO NX W dniu 2.02.2026 o 12:04, Bartosz Rosa napisał: Jeśli zmieni się jakieś pole mające wpływ na ZK to uruchamiana jest aktualizacja ZK Aktualizacja następuje praktycznie chwilę po utworzeniu ZK. Czyli mam raportowane dwa statusy: - utworzenie ZK - aktualizacja ZK chwilę po jego utworzeniu - dziwne W dniu 2.02.2026 o 12:04, Bartosz Rosa napisał: Czy u Ciebie przy utworzeniu każdego ZK następuje zaraz po nim aktualizacja? Z tego co widziałem na pakowaniu, to tak. W dniu 2.02.2026 o 12:04, Bartosz Rosa napisał: Może to mieć związek np. z automatem, który zmienia stan EZ itp. Nie mam aktywowanych automatów tylko rezerwację stanu towaru. Do tego w niektórych ZK jednak brakuje elementów - np numeru przesyłki który powstaje na późniejszym etapie i on się nie zakualizował, a w takim razie powinien on być tam przepisany, a go nie ma i potem możliwe, że nie możemy faktury wystawić, bo jest ERROR - brak numeru przesyłki w ZK, a na pewno ZK nie można edytować bez brakującego numeru przesyłki. Prośba, abyście to obejrzeli. Edytowane 6 Lutego przez HotKey . Cytuj Link to postu
Michał Kartus 0 Napisano 27 Lutego Udostępnij Napisano 27 Lutego w sortowanie statusów przesyłek Cześć, ja też nie mam aktywnych żadnych automatów, a jednak aktualizuje mi wciąż ZK w tle, coś ze sobą w sobie synchronizuje. Czy można to jakoś wyłączyć? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 27 Lutego Udostępnij Napisano 27 Lutego w sortowanie statusów przesyłek Aktualizacja ZK jest wbudowana i nie leci przez automatyzację a przy zmianach w EZ. Bywa, że nadmiarowo ale ten problem oczekuje na poprawkę. Cytuj Link to postu
HotKey . 432 Napisano 27 Lutego Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego w sortowanie statusów przesyłek Godzinę temu, Bartosz Rosa napisał: Aktualizacja ZK jest wbudowana i nie leci przez automatyzację a przy zmianach w EZ. Bywa, że nadmiarowo ale ten problem oczekuje na poprawkę. Generalnie bardzo ładnie to aktuzalizuje. Nie zauważyłem, by coś brakowało. Przenosi numery przesyłek do ZK oraz opis w polu pozycji. Jak dla mnie OK przy czym trochę zaskakujący moment odpalenia tej funkcji - tzn. zaraz po utworzeniu EZ. 1 Cytuj Link to postu
Rozwiązanie Infobot nexo 358 Napisano 26 Marca Rozwiązanie Udostępnij Napisano 26 Marca w sortowanie statusów przesyłek Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 60.0.0. Fragment listy zmian: Ujednolicono sortowanie statusów zamówień wysyłkowych we wszystkich dostępnych miejscach w programie. Cytuj Link to postu
Infobot nexo 358 Napisano 25 Czerwca Udostępnij Napisano 25 Czerwca w sortowanie statusów przesyłek Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 61.0.0.9362. Fragment listy zmian: Poprawiono problem z natychmiastową aktualizacją ZK tuż po jego utworzeniu. Cytuj Link to postu
Polecane posty