Skocz do zawartości

Identyfikacja klienta z poziomu poczty email

Polecane posty

Panie Bartku, @Bartosz Rosa czy w SelloNX możliwa jest identyfikacja klienta poprzez e-maile? (podobnie jak to było w poprzedniej wersji). To znaczy otrzymujemy e-maila ze zwrotem, klikamy w "COŚ" i przechodzimy na klienta widząc jego całą historię? Tak to działało w SELLO_1 i znacznie ułatwiało to pracę np. ze zwrotami, sprawdzaniem emaili do zamówień, uwagami przesyłanymi za pośrednictwem e-maila. Teraz szukamy to po omacku. Dodam, że nie widzę możliwości wyszukiwania klientów po NICKU Allegro w zakładce KLIENCI.
Proszę o informację.

I tak i nie.

W Sello NX wykorzystaliśmy część modułów istniejących już w nexo, a więc używamy modułu poczty z Gestora nexo i w tym module jest funkcja wyświetlenia powiązanych obiektów/dokumentów (Ctrl+O Pokaż powiązania), dalej modułu klientów nexo, który również ma np Informator i możliwość podejrzenia powiązanych dokumentów. 

Funkcje te działają w tradycyjny nexowy, generyczny sposób i nie były tworzone pod Sello NX - tak więc nie są one identycznie zrealizowane jak w Sello 1. W najbliższej wersji postaramy się dodać kilka ułatwień w tych właśnie modułach.

W module klientów nie ma też bezpośrednio powiązania 1 do 1 z nikiem klienta, ponieważ klient może być powiązany z różnymi integracjami/serwisami. Tutaj w oknie edycji klienta jest lista loginów z którymi powiązany jest klient.

image.png

Natomiast faktycznie nie są te dane indeksowane przez wyszukiwarkę InsTYNK, przez co nie można po nich szukać. Zgłoszę to do poprawy.

• Dziękuję 1
  • 2 miesiące temu...

Nie mam akurat poczty skonfigurowanej pod ręką. Ctrl+O na wiadomości pokazuje powiązania tej wiadomości z różnymi dokumentami w nexo i dodaliśmy tam również pokazywanie powiązań z EZ. Ewentualnie mapa powiązań, tam też są dodane powiązania - jeśli oczywiście jest włączone podpinanie wiadomości do EZ za pomocą reguł wiadomości (lab).

• Dziękuję 1
W dniu 8.01.2026 o 16:23, Bartosz Rosa napisał:

W Sello NX wykorzystaliśmy część modułów istniejących już w nexo, a więc używamy modułu poczty z Gestora nexo i w tym module jest funkcja wyświetlenia powiązanych obiektów/dokumentów (Ctrl+O Pokaż powiązania), dalej modułu klientów nexo, który również ma np Informator i możliwość podejrzenia powiązanych dokumentów. 

Czyli bez gestora w zamówieniach wysyłkowych nie powiąże nam emaili? To trochę lipa, nie mam pojęcia do czego ten gestor, no ale to chyba nie jest jego jedyna funkcjonalność a tutaj akurat były by oczekiwana może ta konkretnie jedna. Wypadało by jednak jakoś to wpleść.

W dniu 1.04.2026 o 22:49, Katarzyna Ochał napisał:

To jest bardzo ,bardzo potrzebna funkcja, wręcz podstawowa. A ja np nie mam gestora. 

Ale o którą funkcję chodzi. Bardzo prosimy pisać dokładnie, bo aktualnie przeczytanie tematów i odpowiedzenie na forum z jednego dnia zajmuje 3 dni 🤯.

W dniu 9.04.2026 o 02:05, Leszek Oleszczuk napisał:

Czyli bez gestora w zamówieniach wysyłkowych nie powiąże nam emaili?

Chodzi mi o to, że moduł poczty w Sello NX nie był tworzony przez nas i nie był tworzony pod potrzeby użytkowników Sello NX. To jest moduł Gestora, robiony przez zespół  Gestora i jest on dostępny również w Sello NX (nieco okrojony),więc samo włączenie tego modułu w Sello NX nie skutkuje tym, że będzie on posiadał wszystko co jest potrzebne i znane np z Sello 1. Do tego dochodzimy stopniowo, zespół Gestora wprowadza kolejne usprawnienia na nasze potrzeby. Natomiast Gestor nie jest wymagany aby pokazać powiązania z EZ. Tylko takich powiązań tam nie było do tej pory a od wersji 60 już są i można korzystać z funkcji typu pokaż powiązanie, informator gdzie widać powiązania z EZ itp.

8 minut temu, Bartosz Rosa napisał:
W dniu 1.04.2026 o 22:49, Katarzyna Ochał napisał:

To jest bardzo ,bardzo potrzebna funkcja, wręcz podstawowa. A ja np nie mam gestora. 

Ale o którą funkcję chodzi. Bardzo prosimy pisać dokładnie, bo aktualnie przeczytanie tematów i odpowiedzenie na forum z jednego dnia zajmuje 3 dni 🤯.

W zamówieniach wsysyłkowych w zakładce wiadomości pocztowe oczekiwał bym. Nic tu nie widać

image.thumb.png.12092e329ea4627d916ce057093d2dcb.png
Z kolei kiedy z poziomu klienta poczty próbuje połączyć z klientem czy z EZ to mi mówi że potrzebuje gestora
image.thumb.png.d0f102e3ccce404f1cd7ba28f0bc947a.png

W dniu 10.04.2026 o 17:23, Leszek Oleszczuk napisał:

W zamówieniach wsysyłkowych w zakładce wiadomości pocztowe oczekiwał bym. Nic tu nie widać

image.thumb.png.12092e329ea4627d916ce057093d2dcb.png

A zostały dodane odpowiednie reguły wiadomości do wiązania wiadomości z EZ?

W dniu 10.04.2026 o 17:23, Leszek Oleszczuk napisał:

Z kolei kiedy z poziomu klienta poczty próbuje połączyć z klientem czy z EZ to mi mówi że potrzebuje gestora

Tak, funkcja ręcznego wiązania wiadomości jest zarezerwowana dla Gestora, natomiast automatyczne wiązanie może wykonywać samo Sello NX, ale po włączeniu tej funkcji w laboratorium i odpowiednim skonfigurowaniu reguł wiadomości.