Skocz do zawartości

statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro

Polecane posty

Statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro w niektórych przypadkach. Większość jest OK, ale niektóre dawno są dostarczone, w na gridzie widnieją jako STWORZONE:

image.png.0776c696dd2cedef6eb46d124754efef.png

image.thumb.png.9e3f8954d2ec7d4d3bf65a5944124dc8.png

W zamówieniu wysyłkowym jest na pewno tylko jedna paczka. Próbuję odnaleźć jakiś wzorzec, ale problem jest z INPOST, PP, nie mam pomysłu. Wszystkie niezaktualizowane mają np to:

image.png.3bce670df07da57cddfbfc3d9786e537.png

Zamówienia mają tylko jedną paczkę, oraz numer przesyłki się zgadza, synchronizacja jest włączona, pobranie szczegółów zamówienia nic nie zmienia. HELP. Zamówień takich mam 26 i wszystkie mają to:

image.thumb.png.01cd77c08826605496c65d90183023dc.png

zakpu z: 01-04 styczeń 2026

Edytowane przez HotKey .

Ja u siebie zauważyłem problem, że podczas pobierania statusu wysyłek nie aktualizuje się to jak wcześniej.

W parametrach zamówień wysyłkowych mam zaznaczoną opcję - Po wysłaniu i opłaceniu zamówienia, ustaw status zamówienia na zakończony
Natomiast po wysłaniu, gdzie w Allegro widzę, że przesyłka jest już w drodze to te statusy się nie aktualizują.

Czyżby znowu jakaś zmiana po stronie Allegro jak w zeszłym roku z InPostem?

11 minut temu, Jakub Wawrzeńczak napisał:

W parametrach zamówień wysyłkowych mam zaznaczoną opcję - Po wysłaniu i opłaceniu zamówienia

Ja tego nie aktywowałem. Ale chcę to kiedyś przetestować. Aktualizuję wszystkimi możliwymi metodami i nic.

Edytowane przez HotKey .
1 godzinę temu, HotKey . napisał:

Ja tego nie aktywowałem. Ale chcę to kiedyś przetestować. Aktualizuję wszystkimi możliwymi metodami i nic.

Polecam przetestować, bardzo wygodne, bo gdy paczka została odebrana przez kuriera to przy synchronizacji od razu wiem, że paczki zostały wysłane - co dla mnie oznacza zakończone przetwarzanie zamówienia. Zostają pobraniowe, ale to dobrze, bo mogę sprawdzić czy wpłynęły środki za przesyłki i wtedy ręcznie je odhaczyć

Ale niestety od wczoraj nie działa... Był podobny przypadek dla InPostu - przez zmiany musiałem w sposobach dostawy paczek utworzyć nowe, zgodne z nowymi aktualizacjami i ponownie działało.

• Dziękuję 1

Statusy paczek w WzA działają trochę inaczej. Z punktu widzenia Sello NX, strzelamy z paczkami do jakiegoś serwisu, który zwraca nam status paczki. W przypadku kurierów dedykowanych, ten status to jest status kuriera opisujący gdzie fizycznie znajduje się przesyłka (stworzone, w drodze, w doręczeniu, dostarczone). W przypadku WzA ten status to jest status stworzenia zlecenia dla kuriera (w trakcie tworzenia, stworzone, odrzucone). Dlatego te statusy zatrzymują się na Stworzone i dalej nie idą - bo Allegro nie zmienia statusów zleceń utworzenia u kuriera u siebie w WzA. Nie pamiętam dokładnie czy to nie działa tylko dla wybranych kurierów czy dla wszystkich i jest jakiś osobny endpoint w API do pobierania tego statusu od kuriera - trzeba sprawdzić.

22 godziny temu, Jakub Wawrzeńczak napisał:

Ja u siebie zauważyłem problem, że podczas pobierania statusu wysyłek nie aktualizuje się to jak wcześniej.

W parametrach zamówień wysyłkowych mam zaznaczoną opcję - Po wysłaniu i opłaceniu zamówienia, ustaw status zamówienia na zakończony
Natomiast po wysłaniu, gdzie w Allegro widzę, że przesyłka jest już w drodze to te statusy się nie aktualizują.

Czyżby znowu jakaś zmiana po stronie Allegro jak w zeszłym roku z InPostem?

A na jaki status w Allegro ustawione jest w mapowaniu statusów Zakończone -> ?

W niektórych serwisach możliwe są tylko pewne przejścia pomiędzy statusami, możliwe, że Allegro coś z tym też kombinuje :)

Ja to nie wiem, czy ten problem to się nie zaczął od przerwania wydruku CTRL+ALT+DELETE. Wtedy już nie mogłem nawet wydrukować etykiety stworzonej, bo mi Sello zwracało jakiś dziwny błąd "nie można coś zrobić z etykietą która nie ma statusu jakiegoś", czy "że nie można wydrukować gdy nie jest etykieta błędna" - jakoś tak. Jedyne rozwiązanie jakie mi przyszło do głowy to usunięcie ich i pobranie od nowa. Mi to coś świta, że to pobiera te statusy, a jedynie do bazy nie zapisuje, bo 1000 innych statusów mi pobiera bardzo ładnie, a problem jest tylko z tymi. I chyba ich liczba zmniejszyła się już do 20 transakcji takich (bo PP jakoś przepycha te statusy gdy odbiorą przesyłki chyba tylko przesyłka MINI to 14 dni na dostawę - wiadomo więc czekamy), INPOSTY zostały z błednymi statusami, choć Allegro prawie pewne wysyła je nam poprawnie po API, bo w Serwisie pokazuje je poprawnie. Pozostałe statusy to o dziwo bardzo ładnie się pobierają, SHIPX w GT to praktycznie on-line (natychmiast) aktualizował nam statusy w Sello GT.

Edytowane przez HotKey .
W dniu 9.01.2026 o 15:22, Bartosz Rosa napisał:

Statusy paczek w WzA działają trochę inaczej. Z punktu widzenia Sello NX, strzelamy z paczkami do jakiegoś serwisu, który zwraca nam status paczki. W przypadku kurierów dedykowanych, ten status to jest status kuriera opisujący gdzie fizycznie znajduje się przesyłka (stworzone, w drodze, w doręczeniu, dostarczone). W przypadku WzA ten status to jest status stworzenia zlecenia dla kuriera (w trakcie tworzenia, stworzone, odrzucone). Dlatego te statusy zatrzymują się na Stworzone i dalej nie idą - bo Allegro nie zmienia statusów zleceń utworzenia u kuriera u siebie w WzA. Nie pamiętam dokładnie czy to nie działa tylko dla wybranych kurierów czy dla wszystkich i jest jakiś osobny endpoint w API do pobierania tego statusu od kuriera - trzeba sprawdzić.

A na jaki status w Allegro ustawione jest w mapowaniu statusów Zakończone -> ?

W niektórych serwisach możliwe są tylko pewne przejścia pomiędzy statusami, możliwe, że Allegro coś z tym też kombinuje :)

Czasami to działa czasami nie, o dziwo dla tego samego kuriera
Mam ustawione automatyczne mapowanie dla Allegro Delivery, ostatnie zamówienia szły tylko DPD.

Sytuacja z dzisiaj - Orlen Paczka - dotychczas było tak, że gdy kurier odebrał paczki to zgodnie z konfiguracją programu (czyli opłacone i wysłane) to mogłem pobrać sobie aktualne statusy i działało zgodnie z ustawieniami. Teraz - brak aktualizacji statusu.

Dodam również (bo to może ważne w tym kontekście), że korzystam z wersji 57 (bo nie mogę pobrać aktualizacji) -> 

58 minut temu, Jakub Wawrzeńczak napisał:

Dodam również (bo to może ważne w tym kontekście), że korzystam z wersji 57 (bo nie mogę pobrać aktualizacji) -> 

https://ftp.insert.com.pl/pub/aktualizacje/

https://ftp.insert.com.pl/pub/aktualizacje/InsERT_nexo/

tu powinno się udać pobrać pakiety - chyba, że jest inny problem z pobieraniem...

Najlepiej wróć z tematem po aktualizacji, jeśli dalej będzie taki problem.

12 godzin temu, Jakub Wawrzeńczak napisał:

Sytuacja z dzisiaj - Orlen Paczka - dotychczas było tak, że gdy kurier odebrał paczki to zgodnie z konfiguracją programu (czyli opłacone i wysłane) to mogłem pobrać sobie aktualne statusy i działało zgodnie z ustawieniami. Teraz - brak aktualizacji statusu.

Mowa o integracji WzA czy Orlen Paczka? Na synchronizację statusów wpływa nie tylko nasz mechanizm synchronizacji, ale też to czy serwisy kurierskie, brokerskie (jak WzA) zwracają status. Żeby to dokładnie sprawdzić to musimy mieć przynajmniej identyfikator paczki w serwisie.

To ja też podeślę. Jednak te statusy to się w znacznej liczbie nie aktualizują. Raz działa to niemal online a raz zupełnie utyka ta aktualizacja statusu w niewiadomym stadium i nie widzę tutaj żadnego schematu / wzroca kiedy to przestaje aktualizować. W ALLEGRO statusy są OK, także w systemie kuriera w trackingu jest poprawnie. Może Serwis NX COURIERS w takim razie szwankuje? A NX COURIERS pobiera dane z ALLEGRO czy od kurierów z pominięciem ALLEGRO? Jak wydobyć id paczki? Czasami widzę te id w komunikatach o błedach. A tak z 40% zamówień ładnie status dochodzi do DORĘCZONE. Nie widzę tutaj żadnego wzorca. Raz działa, raz nie działa.

Edytowane przez HotKey .
W dniu 17.01.2026 o 00:01, Jakub Wawrzeńczak napisał:

WzA - proszę o informację co potrzebne do weryfikacji to prześlę dane w wiadomości prywatnej lub zrobię zgłoszenie

Można podesłać id przykładowej paczki. Czy dla WzA jest używane mapowanie automatyczne?

Godzinę temu, HotKey . napisał:

A NX COURIERS pobiera dane z ALLEGRO czy od kurierów z pominięciem ALLEGRO?

Zależy jaką masz integrację. Bezpośrednia strzela do kurierów, WzA strzela do WzA.

Jak wydobyć id paczki?

Na liście zamówień jest Id paczki w systemie kuriera

A tak z 40% zamówień ładnie status dochodzi do DORĘCZONE. Nie widzę tutaj żadnego wzorca

A dostawy niedziałające mają może mapowanie automatyczne?

5 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Czy dla WzA jest używane mapowanie automatyczne?

I tak i nie.

Zależy jaką masz integrację. Bezpośrednia strzela do kurierów, WzA strzela do WzA.

Tylko WzA.

A dostawy niedziałające mają może mapowanie automatyczne?

I tak i nie. Nie ma wzorca.

Na liście zamówień jest Id paczki w systemie kuriera

Wysłane na PRIV. W SELLONX ma status STWORZONE.

• Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...

Cały czas statusy zamówień WzA zdarzają się niezgadzać z tym co jest w ALLEGRO - WzA. Już jest dużo lepiej niż na początku 2026, ale wciąż są takie, co nie aktualizują żadną metodą. Mam wrażenie, że jak SELLO NX chodzi 24/7 na serwerze to takich sytuacji jest mniej, ale jak jest jakieś okno maintenance to problem jakby się nasilał i obserwuję więcej takich których nie da się w żaden sposób zaktualizować statusu.

3 minuty temu, HotKey . napisał:

Cały czas statusy zamówień WzA zdarzają się niezgadzać z tym co jest w ALLEGRO - WzA. Już jest dużo lepiej niż na początku 2026, ale wciąż są takie, co nie aktualizują żadną metodą. Mam wrażenie, że jak SELLO NX chodzi 24/7 na serwerze to takich sytuacji jest mniej, ale jak jest jakieś okno maintenance to problem jakby się nasilał i obserwuję więcej takich których nie da się w żaden sposób zaktualizować statusu.

Na chwilę obecną - tak mi się wydaje - aktualizuj statusy automatyzacją. Działa na 100%.

I w allegro też jest coś o statusach, bodajże można on/off zmień status po dodaniu nr przesyłki.

Mam na myśli, że w automatyzacji ustaw sobie dodatkowo żeby o jakimś zdarzeniu Sello wysyłało status do allegro.

Jeśli spróbujesz bo w allegro nie masz odpowiednich statusów to od razu zweryfikujesz moje spotrzeżenie (a chyba było też o tym na forum) że systemowo nie zawsze zmiany docierają do allegro.

Na przykład:

image.png.0c3b6f691edfe2e32bc96263cb1f87ed.png

image.png.6002daf722002800f6f6bc323941444e.png

A Te to OK. Ale statusy przesyłek te:

image.png.f96f45fd037baab146845d3f27e713a4.png

Cały czas statusy przesyłek w SELLO zdarzają się niezgadzać z tym co jest w ALLEGRO - WzA - tam w ALLEGRO są wszystkie w 100% statusy poprawne zwykle - podoręczane. W SELLO już jest dużo lepiej niż na początku 2026, ale wciąż są takie, co nie aktualizują żadną metodą. Problem dotyczy:

- wszystkich kont na ALLEGRO

- wszystkich kurierów

- ok 30% przesyłek

- statusy "utykają" w losowych etapach czasami na samym początku "nadano przesyłkę", czasami prawie na końcu "wydano do doręczenia" i nie dochodzą w SELLO do "doręczono", gdzie w ALLEGRO są wszystkie "doręczono"

Mam wrażenie, że jak SELLO NX chodzi 24/7 na serwerze to takich sytuacji jest mniej, ale jak jest jakieś okno maintenance i zgaszona plikacja to problem jakby się nasilał i obserwuję więcej takich których nie da się w żaden sposób zaktualizować statusu.

W GT można było zalogować dane z API do pliczku chyba podczas transmisji. Można tutaj jakoś podejrzeć co ALLEGRO / SELLO COURIERS NX zwraca po API?

Edytowane przez HotKey .

A Te to OK. Ale statusy przesyłek te:

image.png.f96f45fd037baab146845d3f27e713a4.png

Cały czas statusy przesyłek w SELLO zdarzają się niezgadzać z tym co jest w ALLEGRO - WzA - tam w ALLEGRO są wszystkie w 100% statusy poprawne zwykle - podoręczane. W SELLO już jest dużo lepiej niż na początku 2026, ale wciąż są takie, co nie aktualizują żadną metodą. Problem dotyczy:

- wszystkich kont na ALLEGRO

- wszystkich kurierów

- ok 30% przesyłek

- statusy "utykają" w losowych etapach czasami na samym początku "nadano przesyłkę", czasami prawie na końcu "wydano do doręczenia" i nie dochodzą w SELLO do "doręczono", gdzie w ALLEGRO są wszystkie "doręczono"

Mam wrażenie, że jak SELLO NX chodzi 24/7 na serwerze to takich sytuacji jest mniej, ale jak jest jakieś okno maintenance i zgaszona plikacja to problem jakby się nasilał i obserwuję więcej takich których nie da się w żaden sposób zaktualizować statusu.

W GT można było zalogować dane z API do pliczku chyba podczas transmisji. Można tutaj jakoś podejrzeć co ALLEGRO / SELLO COURIERS NX zwraca po API?

Przejrzałem ostatnie ok. 200 paczek i wszystkie mają właściwy status... Wczorajsze są w trasie, w drodze do magazynu itp. ...

Moje działania:

- zamówienia zmieniają się na WYSŁANE dopiero jak 2 parametry są ok: paczka została podjęta przez kuriera i został wystawiony dokument końcowy - robi to automat (poza dokumentem)

- nigdy zam. 'w realizacji' same nie trafiają do 'wszystkie' - czekam aż jestem pewien czy przesyłka została podjęta przez kuriera,dalej jest na liście 'w realizacji' - czasem okazuje się, że paczka zeskanowana ale dopiero na drugi dzień jest ok (a bywało, że status się odświeża dopiero po doręczeniu) - wtedy nie zmienia się na wysłane bo jest dok. końc., ale nie ma odbioru przez kuriera w Sello

- czyli moim ostatnim działaniem jest wystawienie dok.końcowego, potem dba automat o przeniesienie do WSZYSTKIE i ustawienie na WYSŁANE

- Sello chodzi prawie cały dzień, ale ma popołudniu długą przerwę do wieczora, nie chodzi w nocy

Robisz coś inaczej?

29 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

- Sello chodzi prawie cały dzień, ale ma popołudniu długą przerwę do wieczora, nie chodzi w nocy

Robisz coś inaczej?

Właśnie nie za bardzo inaczej. Nie przychodzą mi te statusy z ALLEGRO / SELLO NX COURIERS. Może nawet tych automatów nie mogę podpiąc bo jak nie ma statusu z ALLEGRO to to nie zadziała.

Nie mam statusów "DORĘCZONO" z ALLEGRO cały czas w 30% zleceń wysyłkowych.

Edytowane przez HotKey .