MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 7 Marca Udostępnij Napisano 7 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro Teraz, HotKey . napisał: Może nawet tych automatów nie mogę podpiąc bo jak nie ma statusu z ALLEGRO to to nie zadziała. A może mówimy o czymś innym? Bo ja mam wrażenie, że statusy przychodzą od kurierów... No ale może tego nie widać, że z allegro. Ja piszę o tej kolumnie. Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 7 Marca Autor Udostępnij Napisano 7 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro 5 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: Ja piszę o tej kolumnie. No tak. I finalnie jakim statusem to się kończy? Coś w stylu "doręczono": Albo taki: Albo taki: A 30% z nich to status jest "utworzono", albo "przekazano na sortownię" w najlepszym razie "przekazano do doręczenia" i nie ma szans na finalnie DORĘCZONO. Nie wiem dlaczego. Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 7 Marca Udostępnij Napisano 7 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro 1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 9 Marca Udostępnij Napisano 9 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro W dniu 7.03.2026 o 04:49, HotKey . napisał: W SELLO już jest dużo lepiej niż na początku 2026, ale wciąż są takie, co nie aktualizują żadną metodą. Problem dotyczy: - wszystkich kont na ALLEGRO - wszystkich kurierów - ok 30% przesyłek - statusy "utykają" w losowych etapach czasami na samym początku "nadano przesyłkę", czasami prawie na końcu "wydano do doręczenia" i nie dochodzą w SELLO do "doręczono", gdzie w ALLEGRO są wszystkie "doręczono" Możesz podesłać kilka identyfikatorów takich paczek? W dniu 7.03.2026 o 04:49, HotKey . napisał: W GT można było zalogować dane z API do pliczku chyba podczas transmisji. Można tutaj jakoś podejrzeć co ALLEGRO / SELLO COURIERS NX zwraca po API? W kontach integracji na zakładce ZAAWANSOWANE jest włączenie logowania do każdego konta osobno. 1 Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 9 Marca Autor Udostępnij Napisano 9 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro (edytowane) 4 godziny temu, Bartosz Rosa napisał: Możesz podesłać kilka identyfikatorów takich paczek? Poszło na PRIV. Jeszcze momentos - bo są nowe okoliczności !!! I to co w tym momencie zauważyłem - w oknie PAKOWANIE - "pierwsze zlecenie z brzegu" - status jest poprawny: tylko brakuje tego w kolumnie na gridzie: Czyli kolumna na gridzie źle pokazuje - teraz pytanie dlaczego, skoro w oknie paczki jest OK ? Jakiś mechanizm w takim razie gdzieś szwankuje i teraz muszę to jeszcze obejrzeć dokładniej, bo obstawiałem scenariusz, że statusy z API WzA, SELLO sobie gdzieć całkowicie gubi. SELLO je jednak przyjmuje i procesuje, zapisuje tylko nie wyświetla na gridzie ... Teraz: 1) jak to naprawić sikłelem (SQL ) ? 2) jak temu zapobiec na przyszłość? Obecnie SELLO bardzo często gasimy po pracy co spowodowało na mnie wrażenie, że to gaszenie multiplikuje problem ... Czyli statusy w SELLO są, tylko nie tam gdzie trzeba. Jakieś propozycje? Coś Wam dotestuję. Jak najlepiej ręcznie wywołać synchronizację statusów z okna paczki do gridu zleceń (wtedy obejdzie się bez SQL) ? Ale już widzę, są takie, co w oknie paczki i jednocześnie na gridzie też mają niepoprawne - czyli brakuje DORĘCZONO. Edytowane 9 Marca przez HotKey . Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 10 Marca Autor Udostępnij Napisano 10 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro A statusy w tej kolumnie to automaty umieszczają, czy to jest jakiś wewnętrzny mechanizm ? Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 10 Marca Udostępnij Napisano 10 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro 43 minuty temu, HotKey . napisał: A statusy w tej kolumnie to automaty umieszczają, czy to jest jakiś wewnętrzny mechanizm ? Mam systemowo włączone, ale czasem ręcznie wywołuję. Parametry zamówień wysyłkowych Zamówienia wysyłkowe Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro W dniu 9.03.2026 o 18:57, HotKey . napisał: Czyli kolumna na gridzie źle pokazuje - teraz pytanie dlaczego, skoro w oknie paczki jest OK ? A po F5 dalej tego nowego statusu nie widać? Czy w tym EZ masz tylko jedną paczkę czy więcej? W dniu 10.03.2026 o 19:39, HotKey . napisał: A statusy w tej kolumnie to automaty umieszczają, czy to jest jakiś wewnętrzny mechanizm ? To powinien być ten sam status, a nawet statusy jak masz wiele paczek. Natomiast sprawdź czy to nie jest kwestia odświeżenia grida. Nexo "optymalizuje" odświeżanie danych na listach i się może coś tutaj pogryzło. Bo statusy paczek mogą być na kilka sposobów pobierane i zachowanie może być różne. Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 12 Marca Autor Udostępnij Napisano 12 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro 13 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: A po F5 dalej tego nowego statusu nie widać? Ty nie lubisz tego przycisku, to ja o nim za dużo nie piszę, ale nie - jego użycie nic nie daje 13 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Czy w tym EZ masz tylko jedną paczkę czy więcej? Tylko jedna. 13 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: To powinien być ten sam status Właśnie mam wąpliwośći czy to ten sam status. W oknie PAKOWANIE są raczej statusy typowe dla ALEGRO_WzA jak te i w zasadznie nie spotykam ich w GRIDZie: W gridzie są to statusy takie bardziej szczegółowe jak z trackingu: Niestety problem jest w sumie od początku 2026. 30% zleceń wysyłkowych się nie aktualizuje. Macie jakieś pomysły? Bazkę podesłać ? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 13 Marca Udostępnij Napisano 13 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro Ok, faktycznie coś tam jest na rzeczy. Zbadamy i poprawimy. 1 Cytuj Link to postu
Infobot nexo 323 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 60.0.0. Fragment listy zmian: Poprawiono pobieranie statusu paczki wywołane ręcznie dla zamówień z automatycznym mapowaniem konta integracji. Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 27 Marca Autor Udostępnij Napisano 27 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro (edytowane) Elegancko! Pobrało nawet ze stycznia 2026, przynajmniej nie widzę już tych styczniowych na 99% pobrało aż do stycznia wstecz. Z ok 6000 przesyłek pozostało ze statusem niezaktualizowanym jedynie 36 ZLECEŃ WYSYŁKOWYCH, z czego wszystkie mają dziwną sytuację tzn. przecież przesyłka została nadana, na pewno etykieta wyszła z SELLO NX (w sensie: została wydrukowana), można to sprawdzić na videomonitoirngu. Przy czym w SELLO NX mają one taki status: i dalej nie chcą się aktualizować. Tak jak podałem to są wszystkie z tych 36 niezaktualizowanych. Jak naprawić ten status? Zgadując jak ten status odkręcić kliknąłem przycisk DRUKUJ ETYKIETĘ, niestety w odpowiedzi SELLO NX zwróciło mi: Można temat podrążyć, bo były przypadki, gdzie etykiety gdzieś się zakleszczały między SELLO NX a WzA i nie wiadomo było co dalej. Numer przesyłki w SELLO NX oraz w karcie zakupu w ALLEGRO się zgadza. I ciekawostka znalazłem 3 zlecenia które wygladają na zaginione w transporcie, klienci nic nie zgłaszali już idą reklamacje do przewoźników. Takto wygląda, że działa ultra rewelacyjnie ! Edytowane 27 Marca przez HotKey . Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 27 Marca Udostępnij Napisano 27 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro Podeślij identyfikator tej paczki. Może etykieta została stworzona przez Allegro. Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 27 Marca Autor Udostępnij Napisano 27 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro (edytowane) 20 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Podeślij identyfikator tej paczki. Poszło na PRIV. 20 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Może etykieta została stworzona przez Allegro. Ale to numery przesyłek byłyby w ZLECENIU WYSYŁKOWYM w SELLO ? Edytowane 28 Marca przez HotKey . Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 30 Marca Autor Udostępnij Napisano 30 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro Statusy generalnie zgadzają się i jest to nieprawdopodobne usprawienie pracy. Niestety sam mechanizm działa ... dość osobliwie - nie wiem czy to stabilne jest - ręczne pobieranie statusów przesyłek i automatyczne też dziwnie zamraża grida w SELLO NX: Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 30 Marca Autor Udostępnij Napisano 30 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro (edytowane) I coś takiego się robi - nie można przez kilkadziesiąt sekund pracować co jakiś czas - już wyłączyłem pobieranie maili przy starcie SELLO NX, ale chyba to nie to: Próbowałem to przerwać i nawet podczas zalogowania do SELLO NX się (chodzi o logowanie hasłem i użytkownikiem - JAJA) to pokazywało (WTF ???) i nie otworzyło się okienko z informacją, że trwa proces i czy go przerwać - to okienko dodaliście w v60 a tutaj gdy próbuję przerwać te kropki to nie otwiera się to okienko potwierdzenia przerwania procesu. Cóz to za tajemniczy proces ... Edytowane 30 Marca przez HotKey . Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 31 Marca Udostępnij Napisano 31 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro W dniu 27.03.2026 o 22:22, HotKey . napisał: Ale to numery przesyłek byłyby w ZLECENIU WYSYŁKOWYM w SELLO ? Można wkleić ręcznie . 22 godziny temu, HotKey . napisał: Niestety sam mechanizm działa ... dość osobliwie - nie wiem czy to stabilne jest - ręczne pobieranie statusów przesyłek i automatyczne też dziwnie zamraża grida w SELLO NX: Co w tych szczegółach jest? 22 godziny temu, HotKey . napisał: I coś takiego się robi - nie można przez kilkadziesiąt sekund pracować co jakiś czas - już wyłączyłem pobieranie maili przy starcie SELLO NX, ale chyba to nie to: Te kropeczki to generyczny mechanizm nexowy, który je wyświetla, jak program zamyśli się nad czymś. Najgorsze, że w nexo jest trochę różnych usług działających w tle, które mogą powodować takie właśnie przycięcia a których nie widać na wierzchu. Synchronizacje wykonywane przez Sello mają swoje paski na dole więc widać co i kiedy obciąża system. 22 godziny temu, HotKey . napisał: to okienko dodaliście w v60 a tutaj gdy próbuję przerwać te kropki to nie otwiera się to okienko potwierdzenia przerwania procesu. Cóz to za tajemniczy proces ... No właśnie... A te przywieszenie masz przy jakiejś konkretnej operacji? Bo mi to jasno nie wynika z tego co napisałeś. Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 31 Marca Autor Udostępnij Napisano 31 Marca w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro 2 minuty temu, Bartosz Rosa napisał: A te przywieszenie masz przy jakiejś konkretnej operacji? Bo mi to jasno nie wynika z tego co napisałeś. Ciężko wskazać kiedy one się pojawiają, nie potrafię wskazać okoliczności, ale oczywiście będę obserwował. Jak je próbuję przerewać różnymi mykami np. wyłączając okno, albo przelogowując się, to wyglada to tak: Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 129 Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro To i ja się dołączę. Rzeczywiście coś jest na rzeczy. Zaczęliśmy pracę na wersji V60. Gdy nie było paczek i podczas konfiguracji program zaczął działać po pobraniu definicji cen. Teraz gdy mamy 400 paczek, przy pierwszym włączeniu programu na stanowisku, w tym samym momencie następuje pobranie definicji cen oraz statusów paczek. Po jakieś chwili Sello się zawiesza i dopiero jak sobie zaktualizuje statusu to można na nim pracować. Taka zawiecha trwa około kilka minut. 1 Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 1 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro Ja dodam, że poprawia sytuację dezaktywacja prywatnego, nieużywanego na ALLEGRO konta ALLEGROWEGO. Ale nie rozwiązuje całkowicie problemu zwieszek. Ale chyba trochę przed v60 się wieszało ale nie tak mocno. no nie wiem subiektywne to trochę. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 129 Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro Sello wisi na jakimś zadani, nic nie można włączyć. Kursor kręci kółka, a kropki na środku migają i tak przez kilka minut zanim będzie można zacząć pracę. Trochę to uciążliwe. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 129 Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro (edytowane) Nawet po uruchomieniu Sello na serwerze, również migają kropki na środku i program wisi na kilka minut Edit: Po pobraniu statusów paczek, Sello się odwiesza i można na nim pracować Edytowane 1 Kwietnia przez Mariusz Kownacki Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 2 Kwietnia Udostępnij Napisano 2 Kwietnia w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro 15 godzin temu, Mariusz Kownacki napisał: Teraz gdy mamy 400 paczek, przy pierwszym włączeniu programu na stanowisku, w tym samym momencie następuje pobranie definicji cen oraz statusów paczek. Po jakieś chwili Sello się zawiesza i dopiero jak sobie zaktualizuje statusu to można na nim pracować. Taka zawiecha trwa około kilka minut. Tak, przy starcie Sello NX zleca odświeżenie paczek, ale to się dzieje w wątku roboczym i nie powinno zajmować wątku głównego programu - o czym świadczą te kropki. Zbadamy temat. 13 godzin temu, Mariusz Kownacki napisał: Sello wisi na jakimś zadani, nic nie można włączyć. Kursor kręci kółka, a kropki na środku migają i tak przez kilka minut zanim będzie można zacząć pracę. Tylko po starcie czy w trakcie pracy również tak się dzieje? 11 godzin temu, Mariusz Kownacki napisał: Po pobraniu statusów paczek, Sello się odwiesza i można na nim pracować Czy te kropki pojawiają się również jak już leci pobieranie statusów paczek czy wygląda to tak, że najpierw lecą kropki i program jest przymrożony a potem rusza pobieranie statusów paczek? Czy podczas tego pobierania również nie da się nic robić? Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano 2 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro (edytowane) 6 minut temu, Bartosz Rosa napisał: Tylko po starcie czy w trakcie pracy również tak się dzieje? W trakcie pracy a także gdy próbujemy to przerwać wylogowaniem lub zamknięciem aplikacji windowsowym przyciskiem zamknij "X" w prawym górnym narożniku. W trakcie pracy gdy to się zrobi to musimy wtedy przeczekać. Ale w mniejszym stopniu było to także przed v60. Teraz to jest bardzo nasilone. 6 minut temu, Bartosz Rosa napisał: najpierw lecą kropki i program jest przymrożony a potem rusza pobieranie statusów paczek? Najpierw lecą kropki i program jest przymrożony i nie lecą pobierania statusów w kafelku. Gdy się już odmrozi to jest instotne dopiero wtedy w kafelku pojawiają się logi o aktualizacji statusów. W trakcie zamrożenia nie. 6 minut temu, Bartosz Rosa napisał: Czy podczas tego pobierania również nie da się nic robić? Jak już ruszy pobierania na kafelku to już jest OK. Edytowane 2 Kwietnia przez HotKey . Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 2 Kwietnia Udostępnij Napisano 2 Kwietnia w statusy przesyłek nie zgadzają się z danymi w Allegro W dniu 31.03.2026 o 15:11, Bartosz Rosa napisał: Te kropeczki to generyczny mechanizm nexowy, który je wyświetla, jak program zamyśli się nad czymś. Tak, u mnie też się często kropkuje... (czyt.: program zawiesza się). Nie pamiętam przy jakiej operacji... Może to jest związane z brakiem odp. z GT odnośnie nr dok. końcowych? ale może też gdy coś pobiera i puści się np. dokumenty lub pobieranie. Sello przed 60-tką nie miało też przypadłości.. No ale po 60-ce różnie bywa... 😱🙃 2 Cytuj Link to postu
Polecane posty