Skocz do zawartości

Płatności cesyjne, a faktury zaliczkowe końcowe do KSeF

Polecane posty

Dzień dobry,

Płatności cesyjne powodują, że program wystawia faktury zaliczkowe końcowe do KSeF a nie normalne faktury sprzedaży powołując się na: 

Dokument należy wykazać do KSeF jako faktura rozliczeniowa, ponieważ rozlicza przedpłatę powodującą obowiązek podatkowy, do której nie wystawiono faktury zaliczkowej (na podstawie art. 106b ust. 1a ustawy o VAT).

Nie dajmy się zwariować Klient oczekuje od sprzedawcy normalnej faktury sprzedaży. Tak jak przed KSeF Subiekt to realizował. Jak ustawić program aby generowała się zwykła faktura w trybie automatycznym. Korzystamy z integratora i nikt ręcznie nie będzie zmieniał pozycji w zakładce VAT ( Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF: ) Nie 

Edytowane przez Paweł S.

Mówiąc w dużym skrócie: przyczyną jest oficjalna broszura dot. trzeciej schemy KSEF, gdzie na str. 53/54 czytamy:
image.png
W Subiekcie, gdy na zwykłej FS mamy przedpłatę - oznaczamy FS dla KSeF jako ROZ. A oznaczenie to oznacza po "subiektowemu" fakturę zaliczkową końcową, czyli od strony KSEFu, obie te faktury mają trafiać do jednego worka. Tak sobie życzy MF.
Na dokumencie można wyłączyć to wykazywanie FS jako FLk - na własną odpowiedzialność:
image.png

Dobra mam ten sam problem. 

Jak to rozwiązaliście?

Bo z tego wątku ciężko znaleźć sensowne rozwiązanie. 

1.  Napisaliście "W Subiekcie, gdy na zwykłej FS mamy przedpłatę - oznaczamy FS dla KSeF jako ROZ. A oznaczenie to oznacza po "subiektowemu" fakturę zaliczkową końcową, czyli od strony KSEFu, obie te faktury mają trafiać do jednego worka. Tak sobie życzy MF." -  czy jeśli to tak zostawimy to czy nie powinniśmy klientowi wysyłać dwóch faktur - zaliczkowej i końcowej?  Na pewno księgowi widząc końcową będą pytać o zaliczkową

2 Kwestie podatkowe - jak to powinno być?  

Obecnie wystawiamy faktory i paragony w momencie pakowania towaru, bez względu na to kiedy otrzymaliśmy wpłatę, tym bardziej że moment otrzymania wpłąty to kolejny temat do dyskusji - bo inny jest moment kiedy klient zapłaci, a inny moment kiedy allego nam te środki na konto przeleje.

Na  dokumencie można wyłączyć to wykazywanie FS jako FLk - na własną odpowiedzialność. - więc jak to powinniśmy faktorować w przypadku sprzedaży na allegro?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
W dniu 9.02.2026 o 12:17, Marek Pyznarski napisał:

Mówiąc w dużym skrócie: przyczyną jest oficjalna broszura dot. trzeciej schemy KSEF, gdzie na str. 53/54 czytamy:
image.png
W Subiekcie, gdy na zwykłej FS mamy przedpłatę - oznaczamy FS dla KSeF jako ROZ. A oznaczenie to oznacza po "subiektowemu" fakturę zaliczkową końcową, czyli od strony KSEFu, obie te faktury mają trafiać do jednego worka. Tak sobie życzy MF.
Na dokumencie można wyłączyć to wykazywanie FS jako FLk - na własną odpowiedzialność:
image.png

Zgodnie ze specyfikacją dot. trzeciej schemy KSEF, jeżeli zaliczka (przedpłata) była w tym samym miesiącu co wystawiona faktura, to nie trzeba wystawiać faktury zaliczkowej i faktury końcowej wysyłanej jako e-Faktura Rozliczeniowa tylko jedną zwykłą fakturę jako e-Faktura Podstawowa.

Jest to źle zaimplementowane w Subiekt Nexo. Subiekt aktualnie ustawia "Wykaż jako zozliczeniowa w KSeF" na "Tak" zawsze w przypadku każdej przedpłaty (z bieżącego lub poprzednich miesięcy). Brak jest warunku sprawdzającego czy Przedpłata była zaksięgowana w tym samym miesiącu i czy wystawiono faktury zaliczkowe. Faktura rozliczeniowa powinna rozliczać poprzednie faktury zaliczkowe. Chyba nie można tak po prostu wysyłać faktury rozliczeniowej?

Edytowane przez Ignacy Rzecki
  • Lubię to 1

Sprawdzaliśmy dzisiaj przy wystawianiu 2 faktur:

Faktura 1/04/2026 wystawiana 07.04.2026

na podstawie zamówienia .../03/2026 z 27.03.2026;

przedpłata do ZK na konto 31.03.2026; <-- poprzedni miesiąc

zakończenie dostawy 03.04.2026;
Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF: Nie

Faktura 2/04/2026 wystawiana 07.04.2026

na podstawie zamówienia .../03/2026 z 30.03.2026;

przedpłata do ZK na konto 02.04.2026; <-- bieżący miesiąc

zakończenie dostawy 03.04.2026;
Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF: Tak ???

Żadnych fatur zaliczkowych nie wystawialiśmy wcześniej. Jeżeli traktować przedpłaty jako zaliczki, to powinny być te faktury oznaczane odwrotnie.

Poza tym podczas wystawiania faktury zmiana "Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF:" nie jest brana pod uwagę. Po zapisaniu faktury ustawienie zmienia się na pierwotne.  Dopiero po zapisaniu FS, ponownym jej otwarciu i zmianie ustawienie "Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF:" zapisuje się.

Jaki jest warunek "Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF:" w Subiekcie ? Jeżeli co to "tak", jeżeli co to "Nie"?

Pozdrawiam wszystkich walczących z KSeF!

Edytowane przez Ignacy Rzecki
  • Lubię to 1
W dniu 3.02.2026 o 19:18, Paweł S. napisał:

Testuje dalej. Dziś miałem jedną ( pierwszą )  normalną fakturę sprzedaży opłaconą za pomocą płatności cesyjnej z Allegro Finanse. Pozostałe faktury też płatne przez Allegro Finanse poszły do KSeF jako Faktura zaliczkowa końcowa FS. Kto ma pomysł od czego to zależy ? 

Czy rozwiązaliście już temat?
Zauważyłem ten sam problem w przypadku płatności Allegro Finance. Ja Nexo mam spięte z BL poprzez Sellintegro. I to do Sellinntegro zgłosiłem dzisiaj problem powstający podczas generowania zamówień, a bardziej do rozrachunków płatności przy zamówieniach, gdzie integrator źle powiązuje płatności z Allegro z płatnościami w Nexo. Dla tych źle powiązanych system automatycznie dopisuje warunek "Przedpłata".  Później z takim ustawieniem generuje się Faktura rozliczeniowa (zaliczkowa). Na widoku "Faktury VAT" ładnie widać te wszystkie błędne płatności.

2026-04-10 19_16_49-.png

44 minuty temu, Marcin Filip napisał:

Chyba na niczym, nawet wpłata i faktura w tym samym dniu jest jako rozliczeniowa. Zostaje zmiana ręcznie ale jest to mega upier...... Powinno być to uzaleźnione od daty wpłaty a nie od rodzaju płatności.

Właśnie, a jak będziemy nadgorliwi, to idąc obecnym tokiem myślenia powinniśmy uznać, że nawet opłata wystawianej faktury gotówką jest przedpłatą, bo przecież faktura nie trafiła jeszcze do KSeF. Gdzie jest więc granica w czasie pomiędzy wpłatą a przedpłatą? 😉 Pojęcie umowne co jest de facto przedpłatą dobrze funkcjonowało sobie przez lata ... do teraz.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...

Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 60.1.0. Fragment listy zmian:

• Na dokumentach sprzedaży poprawiono brak zapisywania ręcznie ustawionego na wartość "nie" pola "Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF". Błąd występował jeśli w dokumencie przed zapisem znajdowały się jakiekolwiek zerowe formy płatności.

5 minut temu, J J napisał:

Ja nie widzę różnicy. Nadal wskakuje "TAK" i to nie jest tylko kwestia nazwy bo zgodnie ze wskazaniem MF taka faktura leci tylko do dochodowego a nie do Vatu. Ja już mam kilka faktur do korekty przez ten upierdliwy błąd.

U mnie też bez zmiany, po wczorajszej aktualizacji nadal wszystkie faktury lecą jako rozliczeniowe

A kiedy przeprowadzono u Was aktualizację Nexo? Ja miałam wczoraj aktualizację Nexo w godzinach popołudniowych i po tej aktualizacji wieczorem nadal był powyższy błąd, natomiast dzisiaj już z automatu w e-fakturach pojawia się "nie" w Wykaż jako rozliczeniowa w KSEF. Zatem poprawka u mnie się wdrożyła. 

W dniu 7.04.2026 o 15:31, Ignacy Rzecki napisał:

Jaki jest warunek "Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF:" w Subiekcie ? Jeżeli co to "tak", jeżeli co to "Nie"?

Znacznik ustawia się na TAK, jeśli do FS podłączona jest przedpłata z tego samego miesiąca. Jeśli podłączymy przedpłatę z poprzedniego miesiąca, to znacznik ten nie ustawia się, gdyż wtedy nie możemy skorzystać ze zwolnienia od obowiązku wystawienia FL - dla przedpłaty powinna być wystawiona odrębna faktura.

1. Art. 106b ust. 1 pkt 4 nakłada obowiązek wystawiania faktur zaliczkowych do przedpłat.

2. Art. 106b ust. 1a zwalnia z tego obowiązku, jeśli przedpłata nastąpiła w miesiącu, w którym dokonał czynności opodatkowanej (dostawa towaru/wykonanie usługi).

3. Art. 106e ust. 1a wymaga, aby pomimo skorzystania z powyższego zwolnienia, faktura wystawiona po dokonaniu czynności zawierała "...datę otrzymania zapłaty, o której mowa w art. 106b ust. 1 pkt 4, jeżeli taka data jest określona i różni się od daty wystawienia faktury."

4. Z broszury KSeF wynika, że wymagane jest wystawienie faktury ROZ wtedy, gdy zawiera ona dodatkowo elementy określone w punkcie wyżej.

Zatem, ogólnie Subiekt działa dobrze - jeśli do zwykłej faktury podłączana jest przedpłata z tego samego miesiąca, to ustawia się ona jako ROZ.

Nie rozumiem natomiast, dlaczego Subiekt ustawia ROZ (czyli "Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF: Tak") gdy podłączamy przedpłatę z tego samego dnia, co data wystawienia faktury. W takiej sytuacji przecież nie zachodzi warunek z "Art. 106e ust. 1a" - data przedpłaty nie różni się od daty wystawienia. @Marek Pyznarski proszę o słowo komentarza.

Dzień dobry,

doprecyzuję, że poniższa zmiana:

W dniu 28.04.2026 o 11:15, Infobot nexo napisał:

Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 60.1.0. Fragment listy zmian:

• Na dokumentach sprzedaży poprawiono brak zapisywania ręcznie ustawionego na wartość "nie" pola "Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF". Błąd występował jeśli w dokumencie przed zapisem znajdowały się jakiekolwiek zerowe formy płatności.

Odnosi się do scenariusza, gdy:

1. Dodano dokument FS, ale jeszcze go nie zapisano.
  2. Zmieniono wartość parametru "Wykaż jako rozliczeniowa w KSeF".
  3. Po zapisie dokumentu zmiana w punkcie 2 nie była uwzględniona. Należało wówczas raz jeszcze edytować i zmieniać wartość parametru.

Powyższy błąd został naprawiony, o czym poinformował Infobot. Zmiana nie dotyczy ogólnego działania mechanizmu.

• 2 tygodnie później...
  • Dodaj nową pozycję...