Skocz do zawartości

KSeF w Subiekcie 123, najczęściej zadawane pytania

Polecane posty

Zebraliśmy najczęściej pojawiające się pytania dotyczące Krajowego Systemu e-Faktur w Subiekcie 123. 

1. Został wgrany certyfikat w Konfiguratorze KSeF, ale ikona nie zmieniła się na zieloną.
Wystarczy wejść w Konfigurację Subiekta 123, zakładkę Dane firmy i kliknąć przycisk Odśwież.

image.png

2. Kiedy faktura została poprawnie przyjęta przez KSeF?
Faktura ma nadany numer KSeF a jej status to Zarejestrowano.

image.png

3. Kiedy będzie można wgrywać certyfikat typu II (offline)?
W wersji planowanej na przełomie lutego i marca planujemy udostępnić możliwość wgrywania certyfikatu offline oraz wystawiania faktur offline.

4. Czy faktury cykliczne można ustawić, żeby automatycznie były wysyłane do KSeF?
Planujemy dodanie takiej opcji w szablonach faktur cyklicznych. W wersji bliżej 1 kwietnia.

5. Certyfikat został wgrany, ale nie widać w menu e-faktur i nie ma opcji wysyłki do KSeF.
Należy sprawdzić czy użytkownik w Konfiguracji Subiekta 123 ma nadane uprawnienia do wysyłki i odbioru faktur. Takie uprawnienia domyślnie ma użytkownik w roli Administratora.

image.png

image.png

6. Pojawia się błąd przy odbiorze faktur „Nie udało się odebrać…”.
Proszę sprawdzić czy są nadane uprawnienia do odbioru dokumentów w KSeF. Często dotyczy to spółek, które po złożeniu ZAW-FA powinny nadać uprawnienia w Aplikacji Podatnika.

7. Odebraną fakturę można zobaczyć, ale jest błąd przetwarzania.
Faktura została poprawnie wprowadzona do KSeF przez wystawcę oraz poprawnie odebrana. Znajdują się w niej transakcje, których Subiekt 123 nie obsługuje lub sam rodzaj faktury nie jest obsługiwany przez Subiekta 123. Przykładowo może to być korekta zbiorcza. Zbieramy dane i będzie sukcesywnie starać się obsługiwać coraz więcej przypadków.

Polecamy materiały video przygotowane przez nasz dział VideoPorady InsERT:
Jak wygenerować certyfikat KSeF i wczytać go w Subiekcie 123

Jak nadawać uprawnienia do KSeF biurom rachunkowym

Jak wygenerować certyfikat KSeF typu 2

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry,

Mam pytanie jak pobrać faktury które pojawiły się w zakładce KSeF. Nie mogę znaleźć żadnej opcji pobierz wydrukuje itp.
W działalności mam różne stawki vat i fv kosztowe rozdzielane są wg rodzaju kosztu nie bardzo wiem jak moge to szybko ściagnąć lub dodać opis dla ksiegowości. 

Dziekuję 

2 godziny temu, Marek Wardawa napisał:

Mam zdefiniowane faktury cykliczne, które wystawiane są co m-c. Czy planowana jest opcja aby wysyłać takie faktury do KSef. Taka opcja jest dostępna przy wystawianiu nowej faktury natomiast w cyklicznych tego nie widzę.

Jest dużo informacji na ten temat na forach 123. Na tym też, kilka postów wcześniej ... . Generalnie, mają być na przełomie marca i kwietnia. 

Edytowane przez Zenon Liber
W dniu 27.02.2026 o 17:12, Zenon Liber napisał:

Jest dużo informacji na ten temat na forach 123. Na tym też, kilka postów wcześniej ... . Generalnie, mają być na przełomie marca i kwietnia. 

Ma byc na prima aprilis (patrz wyzej). Czyli jak sie w kwietniu cos zepsuje to insert wezmie na siebie odpowiedzialnosc

Edytowane przez Kacper Panek
Kultura wypowiedzi
W dniu 5.03.2026 o 14:12, Bartosz Roszewski napisał:

Dzień dobry, 

Czy przewidujecie zmiany bo na ten moment nie widać uwag do dokumentu, które są dodawane do faktury, potem w KSeF ich nie ma. Kolejne pytanie, to czy problemem byłoby dodanie możliwości innych form płatności, konfigurowanych według uznania. Albo chociaż pozycji kompensata...

Dzień dobry,

Proszę przejść do konfiguracji -> KSeF i ustawienia -> parametry i włączyć opcję wysyłania opisu.  Co do nowych form płatności, to na razie nie mamy nic w planach, ale jeśli więcej użytkowników zgłosi swoje potrzeby, to nie wykluczam, że wrócimy do tematu.

image.png

KOREKTA DATY SPRZEDAŻY - „Data sprzedaży dokumentu korygującego nie może być wcześniejsza niż data sprzedaży dokumentu korygowanego.”

Jakie jest rekomendowane rozwiązanie, aby w Subiekt 123 prawidłowo zaraportować do KSeF korektę daty sprzedaży z 01/03/2026 na 28/02/2026, tj. aby trafiła do pola P_6 (bez obejść typu narzędzia zewnętrzne)?

----------------------------------------------------------------------------------------
W Subiekcie 123 próbuję wystawić fakturę korygującą wyłącznie w zakresie błędnie wskazanej daty sprzedaży: z 01/03/2026 na 28/02/2026. Podczas edycji korekty program wyświetla komunikat: „Data sprzedaży dokumentu korygującego nie może być wcześniejsza niż data sprzedaży dokumentu korygowanego.”

Uzasadnienie:

·         Data dokonania/zakończenia dostawy lub wykonania usługi (potocznie „data sprzedaży”) jest elementem faktury, gdy jest określona i różni się od daty wystawienia.

·         W razie stwierdzenia pomyłki w jakiejkolwiek pozycji faktury podatnik wystawia fakturę korygującą, a w przypadkach innych niż kwotowe wskazuje „prawidłową treść korygowanych pozycji” (czyli m.in. poprawną datę).

Blokada w Subiekt 123 uniemożliwia wystawienie korekty z prawidłową datą sprzedaży (28/02/2026), a przez to nie jestem w stanie zaraportować prawidłowej daty w e-Fakturze wysyłanej do KSeF w strukturze FA(3) (pole odpowiadające dacie sprzedaży/dostawy - P_6).

Kroki do odtworzenia:

1. Otwieram fakturę pierwotną z datą sprzedaży 01/03/2026.

2. Wybieram wystawienie faktury korygującej, przyczyna: błędna data sprzedaży.

3. Ustawiam docelową datę sprzedaży na 28/02/2026.

4. Pojawia się komunikat ("Data sprzedaży dokumentu korygującego nie może być wcześniejsza niż data sprzedaży dokumentu korygowanego") i nie mogę zapisać korekty.

Oczekiwane działanie: Możliwość wystawienia korekty daty sprzedaży na wcześniejszą (do stanu faktycznego) oraz wysłania do KSeF z poprawnie raportowaną datą (P_6 / odpowiednie pole FA(3)).

Mam prośbę o odpowiedź na poniższe pytania:

1. Jakie jest rekomendowane rozwiązanie, aby w Subiekt 123 prawidłowo zaraportować do KSeF korektę daty sprzedaży z 01/03/2026 na 28/02/2026, tj. aby trafiła do pola P_6 (bez obejść typu narzędzia zewnętrzne)?

2. Jeżeli Subiekt 123 mapuje „datę sprzedaży” na inne pole (np. „data obowiązku podatkowego”), proszę o potwierdzenie mapowania oraz instrukcję, które pole w UI należy zmienić, by do KSeF trafiła prawidłowa data.

W dniu 8.03.2026 o 22:39, Kamil Jagieła napisał:

Dzien dobry

Czy moge uzyskać odpowiedz na moje pytanie?

Pozdrawiam  

W dniu 3.03.2026 o 22:54, Kamil Jagieła napisał:

Cześć,

Czy istnieje możliwość, aby z faktury zakupu pobranej z KSeF utworzyć normalną fakturę zakupu, która wywoła skutek magazynowy poprzez dodanie towaru?

Dzień dobry, pracujemy nad taką funkcjonalnością. Będzie można przetworzyć eFZ do FZ i utworzyć PZ do takie faktury. Będziemy się starali, aby weszło to do wersji, którą opublikujemy na przełomie marca i kwietnia. 

23 godziny temu, Paweł Sałdyka napisał:

KOREKTA DATY SPRZEDAŻY - „Data sprzedaży dokumentu korygującego nie może być wcześniejsza niż data sprzedaży dokumentu korygowanego.”

Jakie jest rekomendowane rozwiązanie, aby w Subiekt 123 prawidłowo zaraportować do KSeF korektę daty sprzedaży z 01/03/2026 na 28/02/2026, tj. aby trafiła do pola P_6 (bez obejść typu narzędzia zewnętrzne)?

----------------------------------------------------------------------------------------
W Subiekcie 123 próbuję wystawić fakturę korygującą wyłącznie w zakresie błędnie wskazanej daty sprzedaży: z 01/03/2026 na 28/02/2026. Podczas edycji korekty program wyświetla komunikat: „Data sprzedaży dokumentu korygującego nie może być wcześniejsza niż data sprzedaży dokumentu korygowanego.”

Uzasadnienie:

·         Data dokonania/zakończenia dostawy lub wykonania usługi (potocznie „data sprzedaży”) jest elementem faktury, gdy jest określona i różni się od daty wystawienia.

·         W razie stwierdzenia pomyłki w jakiejkolwiek pozycji faktury podatnik wystawia fakturę korygującą, a w przypadkach innych niż kwotowe wskazuje „prawidłową treść korygowanych pozycji” (czyli m.in. poprawną datę).

Blokada w Subiekt 123 uniemożliwia wystawienie korekty z prawidłową datą sprzedaży (28/02/2026), a przez to nie jestem w stanie zaraportować prawidłowej daty w e-Fakturze wysyłanej do KSeF w strukturze FA(3) (pole odpowiadające dacie sprzedaży/dostawy - P_6).

Kroki do odtworzenia:

1. Otwieram fakturę pierwotną z datą sprzedaży 01/03/2026.

2. Wybieram wystawienie faktury korygującej, przyczyna: błędna data sprzedaży.

3. Ustawiam docelową datę sprzedaży na 28/02/2026.

4. Pojawia się komunikat ("Data sprzedaży dokumentu korygującego nie może być wcześniejsza niż data sprzedaży dokumentu korygowanego") i nie mogę zapisać korekty.

Oczekiwane działanie: Możliwość wystawienia korekty daty sprzedaży na wcześniejszą (do stanu faktycznego) oraz wysłania do KSeF z poprawnie raportowaną datą (P_6 / odpowiednie pole FA(3)).

Mam prośbę o odpowiedź na poniższe pytania:

1. Jakie jest rekomendowane rozwiązanie, aby w Subiekt 123 prawidłowo zaraportować do KSeF korektę daty sprzedaży z 01/03/2026 na 28/02/2026, tj. aby trafiła do pola P_6 (bez obejść typu narzędzia zewnętrzne)?

2. Jeżeli Subiekt 123 mapuje „datę sprzedaży” na inne pole (np. „data obowiązku podatkowego”), proszę o potwierdzenie mapowania oraz instrukcję, które pole w UI należy zmienić, by do KSeF trafiła prawidłowa data.

Jak napisałem w innym wątku. Kwestie rozwiążemy w wersji wydanej w okolicy maja. 

Witam,

Dwa pytanka dotyczące integracji z ksef:

1) Czy istnieje możliwość pobrania faktury kosztowej z ksef razem z załącznikami? Orlen (PGNiG) w swoich fakturach stosuje załączniki, które są widoczne z poziomu ksef. Nie widzę natomiast tych załączników jak otwieram podgląd faktury (ani skrócony ani pełny) w subiekcie.

2) Czy jest w planach implementacja cyklicznego pobierania faktur z ksef i powiadomienia np. mailowe? 

• Dodaj nową pozycję...