Skocz do zawartości

SeloNX tworzenie FV do Ksef w Subiekt GT problem

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Marek Toporczyk,

Polecane posty

Witam
Subiekt GT ma ustawiony domyślny typ dokumentu FV do ksef
Ksef działa możemy wysyłać oraz odbierać dokumenty ręcznie lub za pomocą autmatycznej wysyłki z Subiekt GT do ksef

Problem!
Gdy tworzymy dokument końcowy FV przez SelloNX  wówczas  tworzony dokument to FV tradycyjna

Czy ktoś pomorze ?

Oczywiście - ale opcji jest kilka, stąd jak dokładnie chcesz te faktury KSeFowe zorganizować? Tutaj my tak samo mamy ustawione jak Ty i sobie każdorazowo pakiet FS masowo konwertujemy by potem przesłać je do KSeF:

image.png.9e5a97c70603f3adf6f9f1856a00d70e.png

Ew. jeśli chcesz od razu mieć FS typu KSeF w zmianach masowych to trzeba analogiczne ustawienie znaleźć - mogę pomóc odszukać, ale ja obecnie robię j.w. (ręcznie).

Ew. przy wystawianiu FS ręcznie w SELLO NX można sobie to ręcznie zmieniać:

image.png.b1fe2fb597d11ebe8c08c678b2577e45.png

Edytowane przez HotKey .

Dziękuję za informacje. Przydadzą się wszystkim którzy korzystają z SubiektNX
W moim przypadku mamy SubiektGT który jest zintegrowany z SelloNX
Zasada jest tutaj podobna podczas wystawiania FV przez SelloNX można ręcznie przestawić typ wysyłanego/drukowanego dokumentu z FV tradycyjnej na FV do ksef
Zauważam jednak niespójność w działaniu programów ponieważ mój Subiekt GT już ma ustawiony domyślny typ dokumentu na FV do ksef
natomiast SelloNX zupełnie to ignoruje dlatego szukam rozwiązania tego problemu.  

Czyli SELLO NX ignoruje ustawienia KSeF z Subiekta GT. A w oknie ustawień konta integracji SELLO NX z Subiektem GT tam nie pojawiła się jakaś opcja do KSeF? Niestety nie mam tej integracji i nie podejrzę, ale w takim razie ustawień w samym SELLO NX w integracji z NEXO do KSeF to nie kojarzę za dużo, po prostu działa. Niedobrze. Warto to zgłębić bo już widziałem ogłoszenie o nowym NEXO PRO 59.1.0 może poprawka będzie niezbędna? Na pewno zmiany ręczne z formy tradycyjnej na KSeF do końca nam działały, więc jakieś obejście ręczne jest, ale jeśli SELLO NX ignoruje ustawienia z Subiekta GT w temacie KSeF może jeszcze ostatnia nadzieja zajrzeć do ustawień konta integracji - nie mam niestety tego okna.

Edytowane przez HotKey .
W dniu 20.02.2026 o 09:33, Marek Toporczyk napisał:

natomiast SelloNX zupełnie to ignoruje dlatego szukam rozwiązania tego problemu

To ustawienie ma spowodować, że Sello czeka na nr KSeF zanim wyśle e-fakturę z QR do klienta. Nie działa to w taki sposób? Na razie nie testowałem...

image.png.8dff5dceb948d0131b4ff26b039ca99b.png

/w parametry zamówień wysyłkowych

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl
9 minut temu, HotKey . napisał:

W sumie to jak to nowe ustawienie z SELLO ma się do tego z SUBIEKTa?

image.thumb.png.386e208b2ee07f0bed3a75422b414edb.png

Moim zdaniem sello czeka np. 60 min i sprawdza faktury czy są w ksef, a subiekt je wysyła i czeka na nr ksef i jeśli oba warunki są spełnione (sello zobaczyło na fakturze nr ksef bo subiekt już go ma) to wysyła fv do klienta. Jeśli to działa, sprawdzisz? Już wysyłasz? Ja chciałbym od poniedziałku przetestować ale coś dużo niepewnych.rzeczy wokół...

Czyli circa 120 min czekania, jeśli czasy synchro tak się ustawią.

12 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Moim zdaniem sello czeka np. 60 min i sprawdza faktury czy są w ksef, a subiekt je wysyła i czeka na nr ksef

Tutaj Subiekt czeka 30 sekund na odbiór UPO z KSeF - nawet nie widziałem, że to jest konfigurowlne. No nie wiem, SELLO pobiera, SUBIEKT pobiera, nie wiem kwestia usiądnięcia i pocustomizowania sobie, chwilowo nie ogarniam bieżących spraw :D

• Rozwiązanie

Witajcie
Podaje rozwiązanie problemu ponieważ my już działamy na pełnym wdrożeniu ksef

W Subiekt GT
Należy zmienić ustawienia dla FV sprzedaży oraz ZK ! (Administracja/ Parametry)

Jeżeli ustawicie tylko FV sprzedaży bez ZK to efekt będzie taki że SelloNX utworzy ZK do którego następnie będą tworzyć się FV tradycyjne, które następnie przez autoamtyzację SelloNX wyślą się do Allegro

Jeżeli wprowadzicie ustawienie do ZK i FV to SelloNX utworzy dokument końcowy jako FV do ksef lub potwierdzenie z QR code które wyśle się do Allegro

ZK Zrzut ekranu 2026-02-25 101341.jpg

FV Zrzut ekranu 2026-02-25 101429.jpg

• Dziękuję 2
18 godzin temu, HotKey . napisał:

W sumie to jak to nowe ustawienie z SELLO ma się do tego z SUBIEKTa?

image.thumb.png.386e208b2ee07f0bed3a75422b414edb.png

Tutaj ustawia się odbieranie faktur wystawionych Tobie w KSeFie przez inną firmę. Zaś Sello NX sprawdza faktury w Subiekcie (a nie w KSeF), które Ty wystawiasz komuś. Aby Sello NX doczekało się uksefowienia to musisz albo wystawiać FS w Subiekcie z oczekiwaniem na nadanie numeru albo bez oczekiwania i włączyć Automatyczne odświeżanie statusu co... 2 piętra wyżej.

Sello NX <==> Subiekt <-> KSeF

• Dziękuję 1
14 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Zaś Sello NX sprawdza faktury w Subiekcie (a nie w KSeF), które Ty wystawiasz komuś

A co daje nam w efekcie taka walidacja przez SELLO NX statusu w SUBIEKTcie NEXO? (jeszcze raz: NEXO a nie GT) Czy np. automatycznie wyśle faktury za nas? No bo nie znalazłem żadnej dodatkowej kolumny w SELLO ze statusem "KSeF" którą by taka walidacja aktualizowała do późniejszego wykorzystania, w takim razie nie rozumiem jeszcze celu takie funkcji aktualizującej status w SELLO NX z SUBIEKTA NEXO.

Edytowane przez HotKey .
W dniu 26.02.2026 o 00:57, HotKey . napisał:

Tutaj coś takiego by się przydało:

Co ma Subiekt GT do Sello NX ;).

W dniu 26.02.2026 o 01:14, HotKey . napisał:

A co daje nam w efekcie taka walidacja przez SELLO NX statusu w SUBIEKTcie NEXO? (jeszcze raz: NEXO a nie GT) Czy np. automatycznie wyśle faktury za nas?

Komunikacją z KSeFem zajmuje się Subiekt. Sello NX się w to w ogóle nie miesza. Natomiast automat w Sello NX do tej pory działał tak, że wysyłał dokument od razu po utworzeniu w Subiekcie, co przy KSeFie powodowałoby, że zamiast faktury poleci do Allegro potwierdzenie sprzedaży (to jest faktura nieuksefowiona jeszcze).

Dlatego w ostatniej wersji w przypadku chęci wysłania faktury ten automat istniejący tego nie robi zaraz po zapisaniu a drugi automat cyklicznie sprawdza czy Subiekt już wysłał fakturę do KSeF i ma jej ID i dopiero wtedy zleca wysłanie faktury do Allegro, czy innego serwisu.

W dniu 26.02.2026 o 01:14, HotKey . napisał:

No bo nie znalazłem żadnej dodatkowej kolumny w SELLO ze statusem "KSeF" którą by taka walidacja aktualizowała do późniejszego wykorzystania

Bo nie ma takiej kolumny. Sello NX gada sobie z Subiektem i pyta wprost czy którąś z faktur stworzonych przez Sello NX już można wysłać do Allegro.

21 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Bo nie ma takiej kolumny. Sello NX gada sobie z Subiektem i pyta wprost czy którąś z faktur stworzonych przez Sello NX już można wysłać do Allegro.

Jeśli tak, to czy taki automat mogę zostawić bez zmian?

(kiedy pokazują się do wyboru wzorce wydruku na listach?)

image.thumb.png.cd8b6074dde8fe596a8303b4d7d2cd4e.png

Godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

Komunikacją z KSeFem zajmuje się Subiekt. Sello NX się w to w ogóle nie miesza. Natomiast automat w Sello NX do tej pory działał tak, że wysyłał dokument od razu po utworzeniu w Subiekcie, co przy KSeFie powodowałoby, że zamiast faktury poleci do Allegro potwierdzenie sprzedaży (to jest faktura nieuksefowiona jeszcze).

Dlatego w ostatniej wersji w przypadku chęci wysłania faktury ten automat istniejący tego nie robi zaraz po zapisaniu a drugi automat cyklicznie sprawdza czy Subiekt już wysłał fakturę do KSeF i ma jej ID i dopiero wtedy zleca wysłanie faktury do Allegro, czy innego serwisu.

Testujemy. Załączyliśmy coś takiego:

Póki co SELLO NX nic nie wysłało:

image.png.beb2e4e26a796b2e8a94ce1a49e6b4c0.png

Godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

Co ma Subiekt GT do Sello NX ;).

Pełna zgoda. Tak dla inspiracji pokazałem. SELLO NX wysyła fakturki do ALLEGRO (przynajmniej teoretycznie).

Mamy dwa scenariusze:

- wysyłka ręczna po spradzeniu ręczenie w KSeF i już steki faktur do dosłania wskutek omyłki operatora

- wysyłka automatyczna, która jak podajecie ma sama sprawdzać KSeF w Subiekcie - no gdyby tak było to by było super, ale póki co jeszcze za głupi chyba jestem w temacie bo mi nie działa 🤣

EDITED: wysyła wszystko tylko nie faktury KSeF. Jak na razie wysłało nam POTWIERDZENIE ZAMÓWIENIA oraz FAKTURĘ ZWYKŁĄ (nie KSeF) - a to już jest gruba sprawa bo faktura z tym samym numerem w wersji KSeF i nie KSeF wymaga skorygowania do zera jednej z nich.

Edytowane przez HotKey .
W dniu 27.02.2026 o 14:07, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Jeśli tak, to czy taki automat mogę zostawić bez zmian?

Powinno zadziałać. Po sprawdzeniu wysłania FS do KSeF Sello NX ustawia ten znacznik właśnie, więc można na niego się zaczaić automatem.

W dniu 27.02.2026 o 14:26, HotKey . napisał:

EDITED: wysyła wszystko tylko nie faktury KSeF. Jak na razie wysłało nam POTWIERDZENIE ZAMÓWIENIA oraz FAKTURĘ ZWYKŁĄ (nie KSeF) - a to już jest gruba sprawa bo faktura z tym samym numerem w wersji KSeF i nie KSeF wymaga skorygowania do zera jednej z nich.

Restartowałeś wszystkie instancje Sello NX po zmianie tych parametrów?

3 godziny temu, Bartosz Rosa napisał:

Restartowałeś wszystkie instancje Sello NX po zmianie tych parametrów?

Sprawdzimy. Ale nie wiem. Już patrzę. Dla pewności poszedł reboot serwera. A i wysyła bez KSeF faktycznie tylko faktury tradycyjne, więc raczej to jest OK. Jeszcze próbujemy wywołać wysyłkę tych faktur wysłanych do KSeFu z SUBIEKTa ręcznie. 

Edytowane przez HotKey .

Niestety SUBIEKT NEXO - SELLO NX - nie wysyła automatycznie do ALLEGRO faktur wysłanych ręcznie do KSeF z Subiekta. Jakieś wskazówki? Domyślną formę faktury mam "tradycyjna" - czasami w poziomu SELLO w ręcznym wystawianiu FV zmieniamy ją na typ KSeF, innym razem zmieniamy zmianami seryjnymi w SUBIEKT NEXO i tam wysyłamy je do KSeF ręcznie z SUBIEKTA NEXO - takich SELLO nie potrafi wysłać do ALLEGRO automatynicznie. HILFE.

Poszło!

Wymagało to jednocześnie dwóch niewyspefycikowanych elementów konfiguracji:

- domyślny typ FV przestawić z TRADYCYJNA na KSEF

- wystawiać FV seryjnie a nie pojedynczo

PYTANIE:

czemu nie działa w trybie wystawiania pojedynczego ? Proszę o wsparcie. Większość naszych FV wymaga wpisania ręcznie numeru seryjnego dość drogiego urządzenia, stąd FV nie wystawiamy w zasadzie seryjnie:

Jakiś myk?

image.png.560898080867087064a4a4be5052abeb.png

Edytowane przez HotKey .

Przy wystawianiu faktury seryjnie SELLO robi poniekad niekonsekwentne ustawienie wartości w kolumnie STATUS WYSYŁKI DOKUMENTU DO SERWISU tzn.:

image.thumb.png.94078fd256028b703422e82b5919dbd4.png

Literka B - bardzo ładnie przechodzi - automat wysyła FV - BAJKA.

Niestety wystawienie FV pojedynczo robi tutaj literkę "O" i wtedy można sobie czekać w nieskończoność - SELLO nie wysyła do ALLEGRO.

Po mojemu w obu przypadkach:

1. powinien byś status "O: - OCZEKUJE

2. Niezależnie od statusu powinno wysyłać do ALLEGRO ...

O co kaman ? To nie może być uzależnione od żadnego statusu w SELLO, bo u nas księgowość chce sama robić WYSYŁKĘ do KSeF w wielu dokmentach niezaleźnie od tego statusu i po dodatkowej weryfikacji. Oznacza to, że SELLO robi fakturę typu KSeF, ale sama wysyłka do KSeF jest po dłuższym czasie i dodatkowej weryfikacji przez operatora SUBIEKTa. Spodziewaliśmy się, że SELLO sobie takie fakturki znajdzie w SUBIEKTcie i wyśle do ALLEGRO a tutaj lipa.

No trochę to niekonsekwentne i jest to giga poszlaka do odpowiedzenia sobie czemu to mi nie bangla...

Edytowane przez HotKey .

Status w Sello mówi o tym czy wysłać do Allegro czy nie a nie czy ma iść do KSeF czy nie. O tym decyduje Subiekt i to co w nim robisz.

B otrzymują dokument, które nie mają być wysyłane do serwisu, albo FS, które mają iść do KSeF.

B(rak) się przestawia na O(czekuje) w momencie gdy KSeF id zostanie w Subiekcie uzupełniony i

wtedy inny automat w Sello NX wysyła FS do Allegro.

22 godziny temu, HotKey . napisał:

Oznacza to, że SELLO robi fakturę typu KSeF, ale sama wysyłka do KSeF jest po dłuższym czasie i dodatkowej weryfikacji przez operatora SUBIEKTa

No tak i dlatego Sello jak widzi, że FS ma iść do KSeF to czeka aż dokument stanie się fakturą. Inaczej wysyłało by potwierdzenie sprzedaży, czyli dokument, który nie stanowi faktury. 

22 godziny temu, HotKey . napisał:

Spodziewaliśmy się, że SELLO sobie takie fakturki znajdzie w SUBIEKTcie i wyśle do ALLEGRO a tutaj lipa.

No ale tak właśnie jest. Sello wystawia FS w Subiekcie, dalej to Subiekt to wysyła do KSeF wg ustawień w Subiekcie, a Sello oczekuje aż FS którą stworzył w Subiekcie się uksefowi. Dopiero po tym ją prześle do Allegro.

20 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

No tak i dlatego Sello jak widzi, że FS ma iść do KSeF to czeka aż dokument stanie się fakturą. Inaczej wysyłało by potwierdzenie sprzedaży, czyli dokument, który nie stanowi faktury. 

OK, A Czy jest miejsce, gdzie się ustawia automat, że faktury z NIP są zbiorczo tworzone w opcji do KSeF? Jak się w tym upewnić?

Jak na razie próbnie wystawiam ręcznie i domyślnie wyskakuje tradycyjna, gdzie się zmienia tę opcję (ale przy fakturach detalicznych do paragonu musi być po staremu)

image.png.489ac28eb9398654fc45b84fee36f80b.png