Skocz do zawartości

SeloNX tworzenie FV do Ksef w Subiekt GT problem

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Marek Toporczyk,

Polecane posty

9 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Status w Sello mówi o tym czy wysłać do Allegro czy nie a nie czy ma iść do KSeF czy nie. O tym decyduje Subiekt i to co w nim robisz.

Do tego momentu 100% zgoda.

B otrzymują dokument, które nie mają być wysyłane do serwisu, albo FS, które mają iść do KSeF.

B(rak) się przestawia na O(czekuje) w momencie gdy KSeF id zostanie w Subiekcie uzupełniony i

wtedy inny automat w Sello NX wysyła FS do Allegro.

Nie przy fakturach wystawianych w SELLO NX pojedynczo, wtedy otrzymuje znacznik O a nie B i czekasz sobie w nieskończoność SELLO nie wyśle takiej FV do ALLEGRO, dlatego podajemy, że wysyłanie do ALLEGRO FS KSeF nie działa (lub działa jedynie przy wystawianiu seryjnym FS i to w jedynym szczególnym przypadku - gdy FS nie była wcześniej kasowana w NEXO - patrz niżej).

No ale tak właśnie jest. Sello wystawia FS w Subiekcie, dalej to Subiekt to wysyła do KSeF wg ustawień w Subiekcie, a Sello oczekuje aż FS którą stworzył w Subiekcie się uksefowi. Dopiero po tym ją prześle do Allegro.

No właśnie tak nie jest - dla faktur wystawianych pojedynczo tylko dla seryjnych. Dla faktur wystawianych seryjnie robicie nam "B", a dla FS pojedynczo robicie nam "O":

image.png.ed88133f3d4dfa1e250a7e9c3fd818e7.png

I nie wychodzi to do KSeF. Poza tym jest większy problem, bo przy skasowaniu FS bez KSeF w SUBIEKTcie numer jest automatycznie usuwany z SELLO, jednak status O dalej zostaje. Oprócz skasowania numeru w SELLO należałoby także ustawić status z powrotem na podstawowy "B", bo przez to wystawienie FS nawet seryjnie wypycha do ALLEGRO "potwierdzenie sprzedaży" a nie FS KSeF.

Inna sprawa, że zmiana numeru FS z poziomu SUBIEKTa NEXO nie aktualizuje tego numeru FS w SELLO NX - obsługa zwrotów to jest choroba wyzwanie obecnie.

Po mojemu to jest naprawy, system jest dziurawy, ale co ja tam wiem. Pokażecie nam jak przy wystawianiu FV pojedynczo zrobić znacznik "B" tak jak to działa dla seryjnych ? Oraz po skasowaniu FS w SUBIEKTcie jak zrobić znacznik "O" z powrotem na "B"? Po zmianie nr FS w SUBIEKTcie NEXO jak zaktualizować ten NR w SELLO NX ?

Edytowane przez HotKey .
17 godzin temu, HotKey . napisał:

wtedy otrzymuje znacznik O a nie B i czekasz sobie w nieskończoność SELLO nie wyśle takiej FV do ALLEGRO

A masz włączone wysyłanie dokumentów do Allegro?

No właśnie tak nie jest - dla faktur wystawianych pojedynczo tylko dla seryjnych. Dla faktur wystawianych seryjnie robicie nam "B", a dla FS pojedynczo robicie nam "O":

Dla seryjnego wystawiania FS jest osobny parametr w Subiekcie. Podeślij zrzut ekranu z parametry KSeF -> WYSYŁKA (sprzedaż).

Inna sprawa, że zmiana numeru FS z poziomu SUBIEKTa NEXO nie aktualizuje tego numeru FS w SELLO NX

Nie aktualizuje, bo Sello NX musiało by śledzić zmiany w Subiektach (w tym w Subiekcie GT), a nie wydaje się to częstym scenariuszem, żeby ktoś zmieniał numer dokumentu. Więc tutaj konieczna jest bardziej zaawansowana funkcja synchronizacji tych danych. Tak nigdy nie było i w starym Sello.

Godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

A masz włączone wysyłanie dokumentów do Allegro?

18 godzin temu, HotKey . napisał:

image.png.beb2e4e26a796b2e8a94ce1a49e6b4c0.png

58 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Tak nigdy nie było i w starym Sello

W starym SELLO był przycisk do EDYCJa FS i przy zmianie jej numeru nadpisywało to jej numer w SELLO NX - to było dla nas OK. W sytuacji gdy Użytkownik ustawowo musi pilnować koleljności numeracji scenariusz przenumerowywania nie jest scenariuszem rzadkim. Tutaj nie mamy żadnego narzędzia by to poprawić i numeracja w SUBIEKTcie i SELLO rozjeżdża się.

A jak to jest usuwane z SELLO gdy usuwa to SUBIEKT NEXO? Tak ja usuwana jest FS z SELLO należy ustawić na domyślne pozostałe elementy w tym statusy wysyłki do serwisu ALLEGRO.

Edytowane przez HotKey .
W dniu 5.03.2026 o 09:51, Bartosz Rosa napisał:

image.png

image.png

@Bartosz Rosa a u mnie tak:

image.png.e32375550bd4274e7895f8fc8b2dc921.png

image.png.acb23d28246a9065dba0dd46d373bb9a.png

I potem w Sello:

image.png.2dd8eedea640c337e231dfcd88cb7455.png

image.png.aca5301bd6a14ac8b267c692a28bfb70.png

Gdzie leży przyczyna, że z poziomu Sello jednak domyślna jest faktura tradycyjna?

Najnowsze wersje programów.

Żeby na FS było poprawnie to na razie wstrzymuję się przed opcjami zbiorczymi, mimo, że @HotKey . pisał o prawidłowym działaniu wówczas.

PS

na dysku zapisuje się jako "Faktura" ale tradycyjna, więc ręczna zmiana przy tworzeniu jej na "KSeF" nie jest zapamiętywana. Dopiero jak w Subiekt GT zmieni się ją na KSeF-ową to jest możliwość wydruku "Potwierdzenia sprzedaży" z QR z poziomu GT - ale Sello wysyła nadal fakturę detaliczną do klienta, nawet po tym jak w GT zmieniłem ją na ksef.

Wydaje się, że jeśli Sello by otwierało wg ustawień w GT od razu okno faktury jako KSeF (a nie tradycyjna) to problem chyba by znikł. Czy to prawda? Potwierdzacie to?

52 minuty temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Żeby na FS było poprawnie to na razie wstrzymuję się przed opcjami zbiorczymi,

Jeśli w polu

wstawia SELLO NX wartość "O", to czego bym nie zrobił w SUBIEKTcie NEXO, to nie wyśle i tak pewnie jest w GT. Wstawia Ci "O"? To po mojemu cokolwiek zrobisz w GT to i tak SELLO nie wyśle do ALLEGRO. Ja już w GT to coraz mniej kumam ;) ale tam chyba nie ma więcej kofniguracji, ja w SELLO NX na podstawie obserwacji i doświadczenia nie spodziewałbym się, iż SELLO NX wypchnie jakikolwiek dokument jeśli w powyższej kolumnie pojawi się "O", ale chciałbym być w błędzie. Ew. usunięcie faktury w SUBIEKTcie NEXO i wystawienie jej jeszcze raz spowoduje wypchnięcie "Potwierdzenie sprzedaży" i nawet nie pyta o KSeF, nie sprawdza tylko wali "Potwierdzenie sprzedaży" do ALLEGRO nieważne, że KSeF działa w pozostałych przypadkach.

Edytowane przez HotKey .
7 godzin temu, HotKey . napisał:

Jeśli w polu

wstawia SELLO NX wartość "O", to czego bym nie zrobił w SUBIEKTcie NEXO, to nie wyśle i tak pewnie jest w GT. Wstawia Ci "O"? To po mojemu cokolwiek zrobisz w GT to i tak SELLO nie wyśle do ALLEGRO. Ja już w GT to coraz mniej kumam ;) ale tam chyba nie ma więcej kofniguracji, ja w SELLO NX na podstawie obserwacji i doświadczenia nie spodziewałbym się, iż SELLO NX wypchnie jakikolwiek dokument jeśli w powyższej kolumnie pojawi się "O", ale chciałbym być w błędzie. Ew. usunięcie faktury w SUBIEKTcie NEXO i wystawienie jej jeszcze raz spowoduje wypchnięcie "Potwierdzenie sprzedaży" i nawet nie pyta o KSeF, nie sprawdza tylko wali "Potwierdzenie sprzedaży" do ALLEGRO nieważne, że KSeF działa w pozostałych przypadkach.

Mnie to by się podobało, żeby KSeF-owe nie były wysyłane (ew. na prośbę klienta) do allegro. Problem z głowy. Teraz po prostu zaznaczam tu:

image.thumb.png.7f683f7a6fa426a77ca8db0c9820abac.png

Może allegro z dn. 1 kwietnia też coś uprości...?

PS

Od wczoraj (tzn. dzisiaj ok. 1 w nocy) mam błąd w wysyłaniu dok. końcowych do serwisu, zadziało się to po obsłudze KSeF-owych. po zmianie wzorca na domyślny w GT. W błędzie:

6.pdf\",\"printPatternId\":null}

Zmiana tutaj:

image.thumb.png.8d9756b9b604db2f6b7b3f2b1ade0af7.png

na mój wzorzec rozwiązał problem z wysyłką (albo drukowaniem w locie) faktur detalicznych.

czyli u mnie wygląda na to, że domyślny wzorzec, zalecany do KSeF (jeśli się nie mylę) nie umie zapisać do pdf dokumentu...

PS

czy da się dla ZW które mają O w dokumentach zablokować wysyłanie ich do allegro? albo całkiem do FS (bo tylko takie mam dla KSeF), FSd nadal by się wysyłała sama..

W dniu 9.03.2026 o 23:16, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Gdzie leży przyczyna, że z poziomu Sello jednak domyślna jest faktura tradycyjna?

Sprawdzimy.

W dniu 9.03.2026 o 23:20, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Dalej po ręcznej zmianie w Sello na fakturę KSeF, przy zapisie dokumentu na dysk widać, że nie ma napisu "Potwierdzenie sprzedaży".

A jak drukniesz tę FS z poziomu Subiekta to jak jest?

W dniu 9.03.2026 o 23:28, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

na dysku zapisuje się jako "Faktura" ale tradycyjna, więc ręczna zmiana przy tworzeniu jej na "KSeF" nie jest zapamiętywana.

Może to jest kwestia w którym momencie ten wydruk zapisujesz. Jeśli przed zmianą na KSeFową to pewnie zapisze się tradycyjna.

W dniu 9.03.2026 o 23:28, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Wydaje się, że jeśli Sello by otwierało wg ustawień w GT od razu okno faktury jako KSeF (a nie tradycyjna) to problem chyba by znikł. Czy to prawda?

Tak być powinno, ale może jeszcze coś ma na to wpływ. Zbadamy.

W dniu 10.03.2026 o 07:47, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

czy da się dla ZW które mają O w dokumentach zablokować wysyłanie ich do allegro? albo całkiem do FS (bo tylko takie mam dla KSeF), FSd nadal by się wysyłała sama..

Status wynika z tego, czy w parametrach zamówień wysyłkowych masz dany dokument ustawiony jako taki, który ma być wysyłany do serwisu. 

Ja już nie łapię Waszych pomysłów. Na ten moment mam wszystko najnowsze (SELLO NX, SUBIEKT NEXO) i wystawianie FV pojedynczo typu KSeF wali potwierdzenie sprzedaży od razu do serwisu ALLEGRO na nic już nie czekając i nie mam nad tym kontroli. Gorzej niż było.

EDITED:

EEEEeeeno :D Pan Manager, będzie sztywniej na forum, nie powygłupiamy się tyle :D

image.thumb.png.93b5563cf2080d89225d3739980906c1.png

Edytowane przez HotKey .
  • Haha 1
W dniu 14.03.2026 o 08:15, HotKey . napisał:

Ja już nie łapię Waszych pomysłów. Na ten moment mam wszystko najnowsze (SELLO NX, SUBIEKT NEXO) i wystawianie FV pojedynczo typu KSeF wali potwierdzenie sprzedaży od razu do serwisu ALLEGRO na nic już nie czekając i nie mam nad tym kontroli. Gorzej niż było.

Ale wysyłasz to z ręki czy masz automaty skonfigurowane?

W dniu 14.03.2026 o 08:15, HotKey . napisał:

EEEEeeeno :D Pan Manager, będzie sztywniej na forum, nie powygłupiamy się tyle :D

a jak :D

• Lubię to 1
1 godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

Ale ja pytałem czy WYSYŁASZ z ręki opcją Wyślij dokument do serwisu a nie czy ręcznie tworzysz dokument :)

A to nie robię nic. SELLO NX samo porywa faktury wystawione pojedynczo praktycznie zaraz po ich zapisie po wystawieniu pojedynczo i wywyła do nich potwierdzenie zamiast FS, gdzie faktury wystawione seryjnie odczekuje na ich uksefowienie i wysyła FS i to dopiero po uksefowieniu. Typ faktury mam wyłącznie KSeF. Seryjnie działa OK, pojedynczo niestety nie.

W dniu 13.03.2026 o 12:55, Bartosz Rosa napisał:

Sprawdzimy.

Złapaliście coś?

A jak drukniesz tę FS z poziomu Subiekta to jak jest?

Ostatnio (chyba była poprawka do GT w tym czasie) "drukuje" się tak z Sello, ale bez żadnych QR

image.png.138a24c2841a04347bbe508f30d69df6.png

Więc nadal co jest nie tak moim zdaniem:

w Sello wystaw > trzeba zmieniać Ftrad na Fksef...

Sello generuje pdf bez QR, ale potwierdzenie sprzedaży

Sello wysyła PS do klienta po ręcznym wysłaniu faktury do ksef z GT... - no i jak by tu nie wysyłało, to było by może i na razie dobrze, ale klient powinien dostawać  QRki z tym potwierdzeniem raczej...

image.png.8374d58be2ff3ea49df7370015bed916.png

Czy przyczyną może być stosowanie swojego wzorca wydruku?

W dniu 17.03.2026 o 09:41, Bartosz Rosa napisał:

a jak :D

Podbijam: Pan Manadzer (z załogą) Zacertyfikowanego Produktu 👍

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl
  • Lubię to 1

PS

image.png.2babf7ce90041c319a231a29d5771488.png

@Bartosz Rosa a czy ten "ptaszek/mefka" jest w API?

Jeśli by się udało powstrzymać Sello od wysyłania dokumentów do klientów z NIP (KSeF-owych), to można by od razu wysyłać do klienta to oznaczenie/powiadomienie...?

image.png.ede2fc5c702fe9d74ef98de88c6b2ac2.png

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl
3 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Czy przyczyną może być stosowanie swojego wzorca wydruku?

TAK, na domyślnym potwierdzenie sprzedaży ma QRek :)

image.png.c2b0d50cc9e9d4c14fa7633f9ff97c3f.png

PS

image.png.075e864bf5ebf7c52c77932c83c3b6a2.png

A pobrane potwierdzenie, które i tak zostało wysłane do klienta z nr ksef ma jakiś QerEk w nagłówku dodatkowy ... ???

Na PDF na dysku nie ma...

Czy to się zrobiło "na łączach"?

image.png.80155883604cb1ba2205c44797219734.png

W dniu 20.03.2026 o 10:46, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Sprawdzimy.

Złapaliście coś?

Wydawało mi się, że odpisywałem. W Subiekcie trzeba też przestawić ustawienie domyślne dla ZK. Gdy jest ZK wystawiany to FS dziedziczy ustawienia z ZK.

W dniu 20.03.2026 o 10:50, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

a czy ten "ptaszek/mefka" jest w API?

Jeśli pytasz o ten allegrowy, to nie słyszałem aby taki był. Raczej jest to coś w UI Allegro.

W dniu 20.03.2026 o 14:47, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

A pobrane potwierdzenie, które i tak zostało wysłane do klienta z nr ksef ma jakiś QerEk w nagłówku dodatkowy ... ???

Na PDF na dysku nie ma...

Czy to się zrobiło "na łączach"?

Na pewno wiele się działo w Subiektach na wzorcach wydruków, więc własne powielone wcześniej nie będą obsługiwać KSeFa. Ale o szczegółach to Ci niestety nie opowiem. Wiedza Subiektywna :).

12 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Wydawało mi się, że odpisywałem. W Subiekcie trzeba też przestawić ustawienie domyślne dla ZK. Gdy jest ZK wystawiany to FS dziedziczy ustawienia z ZK.

No dobrze, fakt coś kojarzę, że pisałeś, ale zapomniałem.

Czyli chodzi o to miejsce?

image.png.e1a7fc918d1702b8ba2eb99d596a52e1.png

A co z PAi oraz FSd - jeśli tu ustawię KSeF? Dogadają się Sello z GT? FSd nie będzie jako KSeF?

PS

aktualnie na wzorcu standard drukuje nam się 1 QR, a chyba powinno być 2 ale za to FSd wychodzą puste:

image.png.bae23c51c47f1cdcda5003210535422e.png

Jeśli na moim wzorcu, to FSd są OK, ale problemy z QR KSeFowym...

Rozumiem, ze przy wzorcu standard oba dokumenty powinny się drukować poprawnie, choć inaczej (FSd do PAi i FS KSeF) ?

Też ma ktoś taką rozbieżność? Gdzie zaglądać, żeby jakoś to ustawić?