Skocz do zawartości

SeloNX tworzenie FV do Ksef w Subiekt GT problem

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Marek Toporczyk,

Polecane posty

Raczej dotyczy to tylko faktur. Jeśli wystawiasz PA czy FSd to to nie są faktury i nie powinno to mieć żadnego skutku. Ale szczegóły implementacyjne prędzej podpowiedzą Subiektowcy.

24 minuty temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

aktualnie na wzorcu standard drukuje nam się 1 QR, a chyba powinno być 2

To zależy w jakim trybie jest wystawiana FS. Dwa kody są w trybie offline.

59 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Rozumiem, ze przy wzorcu standard oba dokumenty powinny się drukować poprawnie, choć inaczej (FSd do PAi i FS KSeF) ?

No raczej tak. 

W dniu 20.03.2026 o 10:46, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Sello wysyła PS do klienta po ręcznym wysłaniu faktury do ksef z GT... - no i jak by tu nie wysyłało, to było by może i na razie dobrze

Ja potiwerdzam. W NEXO tak samo SELLO NX od razu porywa fakturkę typu KSeF bez uksefienia i jako POTWIERDZENIE SPREDAŻY gdy jest wystawiana pojedynczo i na nic nie czaka tylko od razu wysyla do ALLEGRO.

W dniu 20.03.2026 o 10:50, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Jeśli by się udało powstrzymać Sello od wysyłania dokumentów do klientów z NIP (KSeF-owych), to można by od razu wysyłać do klienta to oznaczenie/powiadomienie...?

Jeśli jeszcze łapię Waszą logikę, to chyba miało to być tak, że SUBIEKT decyduje jaką fakturę wystawić:

image.png.e6c85f17788dc4123b2192dab8ffb635.png

Wtedy Subiekt robi faktury typu KSeF gdy Klient poda NIP, w pozostałych przypadkach robi tradycyjną. SELLO zaś faktury seryjne wysyła od razu gdy są tradycyjne, a gdy KSeF to czeka na ich uksefienie o ile robisz faktury seryjnie. Pojedynczo to nie działa, bo SELLO wysyłą wszystko od razu i to będzie naprawione, tak? Ja tak to rozumiem i chyba do tego samego się Wasza logika sprowadza.

Edytowane przez HotKey .

Wystawianie dokumentów w Subiekcie to nie jest obsługa KSeF :). Sello NX wystawia dokumenty w Subiekcie i z niego je czerpie. Natomiast komunikacją z KSeF zajmuje się Subiekt. Zatem Sello NX nie obsługuje KSeF, tak samo jak nie obsługuje FS. Do tego jest Subiekt potrzebny ;).

Sprawdzenie statusu FS w Subiekcie to również nie jest obsługa KSeF w kontekście synchronizacji z MF. Sprawdzane jest pole ze statusem jak każde inne.

Dziękuję za info jednak już kompletnie nic z tego nie rozumiem. SELLO NX nie wystawia KSeF jednak FS w KSeF się wystawia z SELLO zalinkowanego z SUBIEKTem jak rozumiem. I dalej idzie POTWIERDZENIE SPRZEDAŻY przy wystawianiu ręcznym natychmiast do ALLEGRO mimo iż wciąż SELLO NX nie wystawia nic w KSeF. OK. Czyli:

- pojedynczo nie da się wystawić faktury typu KSeF? Tylko seryjnie to ma nam działać?

To usunąć ten przycisk do wystawiania faktur pojedynczo, jak to nic nie robi, tylko psoci (wysyła z miejsca POTWIERDZENIE SPRZEDAŻY do ALLEGRO) to usunąć go.

Seryjnie działa, pojedynczo nie działa.

Druga sprawa, czy te komunikaty to przyniosło v60? Czy my po prostu u nas powyłączaliśmy MULTIPROGRAM zaś te okna były już wcześniej? Bo zdezorientowany jestem na maksa teraz:

image.png.ac947608c44d6a5ed1691e4b9303c96f.png

image.png.dc59f1060ba80a1328baae5369a66294.png

Bo ja to pierwszy raz widzę i nie wiem czy jeszcze czegoś nie wiem, czy to jest nowa funkcja, czy coś porypałem w ustawieniach znowu ?

Edytowane przez HotKey .
W dniu 27.03.2026 o 23:36, HotKey . napisał:

- pojedynczo nie da się wystawić faktury typu KSeF? Tylko seryjnie to ma nam działać?

to jest błąd i będzie poprawiony. 

Nie ważne czy seryjnie czy pojedynczo Sello jedyne co robi to tworzy dokument FS w Subiekcie. KSeFem zajmuje się dalej Subiekt. 

Natomiast tutaj Sello NX źle oznacza status wysyłki dokumentu w przypadku korzystania z pojedynczego wystawiania dokumentu, po poprawce będzie tak samo jak seryjnie.

W dniu 27.03.2026 o 23:36, HotKey . napisał:

Druga sprawa, czy te komunikaty to przyniosło v60? Czy my po prostu u nas powyłączaliśmy MULTIPROGRAM zaś te okna były już wcześniej? Bo zdezorientowany jestem na maksa teraz:

image.png.ac947608c44d6a5ed1691e4b9303c96f.png

image.png.dc59f1060ba80a1328baae5369a66294.png

Bo ja to pierwszy raz widzę i nie wiem czy jeszcze czegoś nie wiem, czy to jest nowa funkcja, czy coś porypałem w ustawieniach znowu ?

Podejrzewam, że w v60. Wcześniej leciały jakieś brzydkie techniczne błędy. Ale to nadal nie zmienia nic w kwestii współpracy z KSeF. Nadal komunikacją z KSeF zajmuje się tylko Subiekt i programy księgowe. Sello NX nie komunikowało się z KSeF i nie będzie się komunikować, bo nie obsługuje faktur. Może je wystawiać ale ich nie obsługuje w rozumieniu takim, że ma jakieś algorytmy przeliczania FS, komunikacji z KSeF itp.

• Dziękuję 1

No i pojedyncze wystawianie bardzo ładnie wysyła fakturki do ALLEGRO i to bez żadnego lagu i seryjne też już nie laguje na etapie wysyłania faktur - jeszcze będziemy testować. Na chwilę obecną tradycyjne potwierdzam, KSeFy na pewno zatrzymało i jak tylko kasjer mi podepnie płatności i wyśle do KSeF to wygląda na to, że SELLO je przechwyci z SUBIEKTa po uksefieniu. Prawie pewne.

Teraz poniżej checklista jeśli jeszcze komuś będzie to niedziałać to proszę sprawdzić następujące sprawy:

1. najnowsza wersja SUBIEKTa i SELLO NX
  2. faktura musi być typu KSeF
  3. czy poprzednie wysyłanie do ALLEGRO nie zakończyło się niepowodzeniem (np. błąd transmisji) - wtedy tylko ponawianie ręczne wchodzi w grę w v60 w v60.0.1 - do weryfikacji
  4. czy faktura nie była usuwana w SUBIEKTcie i tworzona ponownie w SELLO NX - w sumie nie wiem już co wtedy SELLO robiło źle - do weryfikacji

Pytanie do ST czy można jeszcze coś ulepszyć na bazie powyższej checklisty (pty 3 i 4) :D

Edytowane przez HotKey .

No niestety po chyba tygodniu eleganckiej pracy dzisiaj opcja robienia FS pojedynczo (tzn. nie-SERYJNIE) przepuściła mi i wysłała fakturkę KSeFową natychmiast do ALLEGRO jako POTWIERDZENIE SPRZEDAŻY. Ja coś w tej fakturce zmieniałem przy wystawianiu, dlatego była robiona ręcznie. Zdaje się z jednej pozycji z dwoma sztukami zamieniłem na dwie pozycje po jednej sztuce tak, aby można było wpisać numery seryjne do każdej sztuki w FS. Ja to kopiuję od zawsze klikając na pozycję w FS i skrótami takimi CTRL+K i potem CTRL+J. I to kopiuje rekordy na FS. I chyba się raz pomyliłem i zrobiłem tak jak to było w GT czyli CTRL+K i po tym CTRL+L. W NEXO jest ta pierwsz opcja. Zapisałem i tą nieszczęsną fakturkę porwało natychmiast do ALLEGRO i jeszcze z ciekawych okoliczności to tak - takie okno mi pokazało i chyba zrobiłem ANULUJ:

image.png.59e57f4e18f320d6c8ddc079f2132c6a.png

A potem jak chciałem fakturkę do KSeFu wysłać z SUBIEKTA (był włączony na tej stacji ale nie w MULTIPROGRAMIE) to się okazało, że w FS brakuje automatycznie wygenerowanej E-FAKTURY i musiałem ją przed wysyłką do KSeFu do-generować w SUBIEKTcie, mimo, że zawsze robiło się to automatycznie - nawet był wątek w tym temacie kilka dni temu. No może ten ANULUJ okno wyżej przerwało to generowanie e-faktury. I SUBIETK NEXO zgłosił, że była drukowana/mailowana i że czy na pewno chcę ją do KSeFu w takiej sytuacji wysłać i że mam zrobić e-fakturę bo jej nie ma.

image.png.be7ba6ab67adc74a9b2e00667b5e4a6b.png

Zobaczę, czy to się da tak samo łatwo odtworzyć i czy podane tak w jak zwykle rozwlekłym poście okoliczności są wystarczające do reprodukcji problemu (no i jak tu przy debugowaniu w 2-3 zdaniach opisać :D )

A i mogło chwilkę przed wysłaniem być zapuszczone "pobierz zlecenia sprzed 3 dni" albo nawet jeszcze oferty widzę się pobierały. Albo też w krótkim czasie wygenerowałem FS w kilku akcjach po kilka-kilkanaście sztuk i co? Może któreś zlecenie wysyłania poprzednie porwało fakturę nieuksefioną z następnego zlecenia? Trzeba by jakoś daty tych znaczników może śledzić, żeby wysyłało tylko te, które zlecono w tym konkretnym akcie. No nie wiem, trochę zgaduję.

Edytowane przez HotKey .

Jak się robi FS pojedynczo i kliknie się w trakcie fakturowania na ANULUJ i jeszcze raz się tą faktrukę zacznie tworzyć ręcznie, to cuda się dzieją:

image.png.59e57f4e18f320d6c8ddc079f2132c6a.png

i faktura taka nie me swojej e-faktury w SUBIEKTcie - trzeba tworzyć ręcznie, mimo, że ustawione jest automatyczne tworzenie ich w SUBIEKTcie, które działa jeśli pojedynczo się wystawia na raz bez anulowania FS i tworzenia jej ponownie.

• 1 miesiąc temu...

No i teraz coś się zwaliło - SELLO NX nie odznaczyło mi z jakiegoś powodu faktur które poszły już raz do Serwisu Allegro i są już raz wysłane i teraz wiszą mi jako "DO WYSŁANIA DO SERWISU", przy czym one były już raz wysłane i Serwis ALLEGRO więcej ich nie chce przyjąć i nie mam jak zmienić znacznika "DO WYSŁANIA" z "O" na "W" - wysłanie po raz drugi kończy się zgłoszeniem błedy ze strony Allegrowego API:

image.png.729a97ea11bd1f7baa3df924253d278d.png

I niestety zlecenia w filtrach mi zalegają jako "DO WYSŁANIA" - chorobka. Może SQLem jakoś to zmienić w bazie z "O" - oczekuje na wysłanie na "W" - wysłane tak, jak to w rzeczywistości jest?

SELLO NX na serwerze cały czas się zwiesza i możliwe, że te zwieszki coś takiego wywołały. Dodatkowo SELLO NX przestaje pobierać po kilku dniach zlecenia wysyłkowe i trzeba je zgasić i ponownie włączyć aby znów zaczęło pobierać zlecenia wysyłkowe. Jest to dość subtelne i nie bardzo to widać, no chyba, poznajemy to po tym, że jak się pobiera ręcznie to nagle wpada duża ilość zleceń wysyłkowych.

EDITED:

Podaję rozwiązanie SQ-Love: w kolumnie ModelDanychContainer_zamowieniaWysylkowe.StatusWysyłki zmianiamy wartość z 1 na 2.

1 to Oczekuje na wysyłkę, 2 to Wysłane. Oczywiście każdy rekord trzeba ręcznie sprawdzić, czy na pewno został wysłany już wcześniej do Allegro i tylko te "odbijane" przez Allegro aktualizujemy - bo może są jakieś rekordy które poprawnie mają oznaczenie, że "oczekuje na wysłanie" - to tylko po 1000% upewnieniu się że problem dotyczy tego rekordu poprawiamy go ręcznie. U mnie chyba w totalu 17 rekordów trzeba było poprawić. Jest już OK:

image.thumb.png.05ae6bad16818b255a180889745f4e82.png

Edytowane przez HotKey .
  • Lubię to 1