Skocz do zawartości

Problem z edycją przesyłek (błąd programu?)

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Infobot nexo,

Polecane posty

Mam problem z edycją danych w przesyłce. W momencie kiedy nazwa (receiver.name) lub (receiver.company) przekraczają 30 znaków, wpisane wymiary są nieakceptowane, a także inne pola edytowalne są źle wypełnione przez kupującego chce je zmienić. 

Są dwa przypadki:
1. zauważę przed próbą wydruku etykiety - wszystko jest w porządku. Mogę zmienić, etykieta się generuje
2. zauważę po próbie wydruku etykiety. Wyświetla się błąd. Edytuję, w teorii poprawione. Probuję drukować ponownie - mimo poprawnych danych ten sam błąd. Czy to (company.name) itp. ale dotyczy też przekroczonych wymiarów przesyłki, itp.

jedyna możliwość to ponowne pobranie, poprawa i znów wydruk. Ale nie jest to rozwiązanie, gdyż wcześniej wydrukowałem dokumenty i nie są one wtedy powiązane.

Czy ktoś miał taki problem? Istnieje rozwiązanie?

4 godziny temu, MM N napisał:

ponowne pobranie

Ponowne pobranie zlecenia poprzedzone jego usunieciem? A jak wejdziesz w opcje pobierania etykiety w zleceniu to tam są możliwości jej usunięcia (gdy utknie pomiędzy WzA a Sello NX). W przypadku wystawienia FS do KSeF faktycznie brakuje opcji powiązania wystawionej uprzednio FS. Wydaje się że podobne mechanizmy (ponownego ręcznego podpinania ) są już od dawna w Nexo Pro. Szkoda że Sello NX tego nie ma. W Sello GT na pewno kilka razy było to proponowane. Rozwiązałoby wiele podobnych problemów. Proponuję pilną impkementację podpinania FS ZK i KFS. Mogę pikazać skąd możecie to skopiować w Subiekcie 🤪

Edytowane przez HotKey .
  • Lubię to 2
6 godzin temu, MM N napisał:

wcześniej wydrukowałem dokumenty i nie są one wtedy powiązane.

2 godziny temu, HotKey . napisał:

Szkoda że Sello NX tego nie ma.

Ja bym spróbował ponownie wywołać na takim zamówieniu komplet dokumentów końcowych. Może odpiąć druk. fiskalną, żeby ew. dało się usunąć w GT paragon (jeśli utworzy się kolejny). Jeśli u mnie Sello NX wystawi PAi ale zgubi FSd, to po ponownym wybraniu tego samego zestawu Sello tworzy tylko FSd ale już nie paragon. Ale nie testowałem po usunięciu zamówienia i ponownym pobraniu... Jestem pewien, że widziałem jak Sello podpina w taki sposób istniejące już w Subiekcie dokumenty, ale takiego przypadku z usuwaniem nie miałem...

Ale z tego co rozumiem, głównym problemem jest to, że jeżeli zamówienie "złapie" jakiś błąd (jak kolega pisze związany z 30 znakami) to jedynym sposobem na jego usunięcie i wygenerowanie jest usunięcie zamówienia z Sello i jego ponowne pobranie. U mnie chyba nigdy coś takiego nie wystąpiło. Zawsze po takim samym błędzie (lub innych) i jego korekcie tworzą się i dokumenty i etykieta. Nic z Sello nie trzeba usuwać...

• Lubię to 1
5 godzin temu, HotKey . napisał:

brakuje opcji powiązania wystawionej uprzednio FS.

Zgadzam się, ale problem jest jaki opisuje dotyczy czego innego. Nie mogę poprawić nic w momencie kiedy błąd się już pojawi. Skrócić nazwy, zmienić wymiarów paczki itp. Nawet po poprawieniu błąd zostaje? Tak jakby Sello nic nie przekazało do Allegro.

3 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

głównym problemem jest to, że jeżeli zamówienie "złapie" jakiś błąd (jak kolega pisze związany z 30 znakami) to jedynym sposobem na jego usunięcie i wygenerowanie jest usunięcie zamówienia z Sello i jego ponowne pobranie.

Dokładnie, to jest podstawa problemu. I pytanie czy jest ktoś w stanie pomóc

Ale z tego co rozumiem, głównym problemem jest to, że jeżeli zamówienie "złapie" jakiś błąd (jak kolega pisze związany z 30 znakami) to jedynym sposobem na jego usunięcie i wygenerowanie jest usunięcie zamówienia z Sello i jego ponowne pobranie. U mnie chyba nigdy coś takiego nie wystąpiło. Zawsze po takim samym błędzie (lub innych) i jego korekcie tworzą się i dokumenty i etykieta. Nic z Sello nie trzeba usuwać...

W wersji v60 będzie możliwość usuwania danych kurierskich w przypadku błędu tworzenia:
image.png
To powinno rozwiązać ten problem.

5 godzin temu, HotKey . napisał:

Rozwiązałoby wiele podobnych problemów. Proponuję pilną impkementację podpinania FS ZK i KFS. Mogę pikazać skąd możecie to skopiować w Subiekcie 🤪

Zgłoszenie mamy zapisane, dopisałem głosy :D, ale do najbliższych wersji nie jest zaplanowane. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
2 godziny temu, Rafał Stępień napisał:

To powinno rozwiązać ten problem.

Dlaczego u mnie jest tem problem? Czy jestem wyjątkowy.  Z tego co kolega Marcin napisał - nie spotkał się z takim błędem u siebie:

5 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

U mnie chyba nigdy coś takiego nie wystąpiło. Zawsze po takim samym błędzie (lub innych) i jego korekcie tworzą się i dokumenty i etykieta.

9 minut temu, MM N napisał:

Marcin napisał - nie spotkał się z takim błędem u siebie:

A działa u Ciebie podświetlanie takich błędów po pobraniu zamówienia?

W większości przypadków udaje się wyłapać i poprawić przed generowaniem etykiety.

Ale dzisiaj mam takie zamówienie jak u Ciebie, generowałem etykietę i podświetlił się błąd - wcześniej Sello go nie wskazało. Dostawca wymaga nr telefonu +48 a był podany +35. Zostawiłem z błędem. Zobaczę jak się zachowa Sello po poprawce telefonu. Teraz świeci na liście:

image.thumb.png.0d800d283f59b7703bbb46ffaf80837c.png

PS

ST możecie zapisać jako błąd do podświetlania? nr komórkowy z innej sieci niż Polska

możecie zapisać jako błąd do podświetlania? nr komórkowy z innej sieci niż Polska

Wolelibyśmy nie implementować takich walidacji, bo co serwis i sposób wysyłki to może być różnie. Dobrym sposobem będzie zaprzęgnięcie automatyzacji do tego, aby oznaczać sobie wadliwe zamówienia wg własnego uznania i potrzeb.

5 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Wolelibyśmy nie implementować takich walidacji, bo co serwis i sposób wysyłki to może być różnie.

A możesz wyjaśnić, czemu kolega wyżej po błędzie i poprawieniu np. numeru telefonu może wydrukować etykietę z poprawkami, a mi błąd wciąż się powtarza mimo zedytowania tych niepoprawnych elementów?

5 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Dobrym sposobem będzie zaprzęgnięcie automatyzacji do tego, aby oznaczać sobie wadliwe zamówienia wg własnego uznania i potrzeb.

Jaką automatyzację masz na myśli?

Pomoże może w wielu przypadkach, ale jest sytuacja - błędnie wybiorę rozmiar etykiety - o wymiarach nie dla tego przewoźnika (głupi przypadek, ale błędy się zdarzają) i nie mogę go poprawić, bo wali błędami mimo poprawy (pokazuje pierwotnie wybrany rozmiar).

W dniu 23.02.2026 o 09:32, Rafał Stępień napisał:

Zgłoszenie mamy zapisane, dopisałem głosy :D, ale do najbliższych wersji nie jest zaplanowane. 

Spokojnie, z biegiem roku też będzie OK.

Mogę pokazać - FV MARŻA w Subiekcie NEXO - taki mechanizm podpinania faktury:

image.thumb.png.a49ea016224a1a244441e206ae542de0.png

Można użyć gotowych, nie wiem jak to tutaj w tym środowisku nazywa - komponentów?

Każde następne obejście będzie dla nas rozwiązaniem. Jeśli będę pewien, że usunięcie transakcji z FV w KSeF będzie mogło zostać niejako zostać ponownie powiązane z Zamówieniem Wysyłkowym, to będzie to gigantyczne ułatwienie w rozwiązywaniu wszelkich problemów samodzielnie. Na ten momet zostaje jedynie zawracanie 4 liter Developorowi :D

Edytowane przez HotKey .
W dniu 23.02.2026 o 21:16, MM N napisał:

A możesz wyjaśnić, czemu kolega wyżej po błędzie i poprawieniu np. numeru telefonu może wydrukować etykietę z poprawkami, a mi błąd wciąż się powtarza mimo zedytowania tych niepoprawnych elementów?

Pytanie czy mamy do czynienia z tymi samymi integracjami i usługami, bo to może być różnie. W grę może też wchodzić czas po jakim ponawiana jest próba (a w zasadzie status) no i też wersja programu używana. Z wersji na wersję rozwiązujemy różne problemy co wpływa na to jak zachowuje się program w takich samych sytuacjach. Trzeba by było dokładnie to przebadać z uwzględnieniem tych informacji.

Przyglądaliśmy tematowi automatycznego skracania w rozsądny sposób tych nazw odbiorców ale większość badanych przypadków nie daje się w rozsądny i prosty sposób skrócić, czyli nie da się np. zastosować skracania spółka z ograniczoną odpowiedzialnością do sp z o.o. Najczęściej są to po prostu długie nazwy firmy + imię i nazwisko dla JDG. 

W dniu 23.02.2026 o 21:16, MM N napisał:

Jaką automatyzację masz na myśli?

Automat nexo, który po zapisie EZ dla wybranych dostawców sprawdzałby długość danych nadawcy i np nadawał flagę takiemu EZ. Trzeba by było dorobić taką regułę zewnętrzną, jako rozszerzenie do nexo, bo obecnie nie ma takiej możliwości w programie. 

W dniu 26.02.2026 o 09:39, Bartosz Rosa napisał:

Pytanie czy mamy do czynienia z tymi samymi integracjami i usługami, bo to może być różnie.

Tak, z tego co rozmawiałem z Marcinem w naszym przypadku jest to to samo. Razem działaliśmy w temacie i też nie wie jak rozwiązać problem i z czego u mnie wynika.

Zresztą u mnie wystarczy ustawić u przewoźnika jakiś niepoprawny element, np. za duży wymiar paczki i po wykazaniu błędu nie mogę go już poprawić - mimo poprawy cały czas wygląda jakbym wymiaru nie poprawił.

Z wersji na wersję rozwiązujemy różne problemy co wpływa na to jak zachowuje się program w takich samych sytuacjach. Trzeba by było dokładnie to przebadać z uwzględnieniem tych informacji.

Czy jest szansa przesłać logi do analizy gdy pojawi się znów taki przypadek?

Jedyna różnica jest taka, że miałem przeskok aktualizacji, to znaczy w marcu 2025 instalowałem wersję i 2 tygodnie temu zaktualizowałem wersję. 

Przyglądaliśmy tematowi automatycznego skracania w rozsądny sposób tych nazw odbiorców ale większość badanych przypadków nie daje się w rozsądny i prosty sposób skrócić, czyli nie da się np. zastosować skracania spółka z ograniczoną odpowiedzialnością do sp z o.o. Najczęściej są to po prostu długie nazwy firmy + imię i nazwisko dla JDG. 

A to tu mam podpowiedź, często jest to nazwa odbiorcy np. one box itp. Gdzie to nie gra roli, gdyż do odbioru bierze się pod uwagę tylko numer telefonu/kod odbioru. Odbiorcy wpisują Imię i nazwisko i nazwę firmy często też z imieniem i nazwiskiem. Wystarczy skrócić do max. liczby znaków, gdyż to nie gra roli przy odbiorze paczki. 

Obserwuje ten wątek, i ciekawe, że u mnie można poprawiać bez końca i nic nie muszę usuwać...

Zachowanie programu u @MM N widziałem, i rzeczywiście tak jest. Ostatnio na jeszcze innej bazie też mnie zapytano, co robić, bo, jedyne wyjście do DELETE.

Ta baza w wątku ma za sobą chyba prawie rok bezczynności (tak, Mateusz?), i był update do najnowszej, a ta druga jest całkiem nowa od ok. miesiąca. Obie pracują z GT (jak i moja).

Jedyną różnicę przy tworzeniu etykiet, którą zauważyłem, to ja nie drukuję etykiet generalnie z Ctrl+R tylko z listy Ctrl+E... I na niej robię poprawki adresów. Czasem wymiarów paczek też.

• 2 tygodnie później...

Ja również nie zaobserwowałem problemu z ponownym utworzeniem etykiety po błędzie i ręcznej poprawie EZ przed drugą próbą wygenerowania etykiety. A miałem błędy na Allegro i Erli.

Tylko ja przed poprawą EZ i ponownej próbie wygenerowania etykiety, to usuwam najpierw błędy i ostrzeżenie do tego EZ - może w tym problem?

• 2 tygodnie później...