MM N 15 Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) Mam problem z edycją danych w przesyłce. W momencie kiedy nazwa (receiver.name) lub (receiver.company) przekraczają 30 znaków, wpisane wymiary są nieakceptowane, a także inne pola edytowalne są źle wypełnione przez kupującego chce je zmienić. Są dwa przypadki: 1. zauważę przed próbą wydruku etykiety - wszystko jest w porządku. Mogę zmienić, etykieta się generuje 2. zauważę po próbie wydruku etykiety. Wyświetla się błąd. Edytuję, w teorii poprawione. Probuję drukować ponownie - mimo poprawnych danych ten sam błąd. Czy to (company.name) itp. ale dotyczy też przekroczonych wymiarów przesyłki, itp. jedyna możliwość to ponowne pobranie, poprawa i znów wydruk. Ale nie jest to rozwiązanie, gdyż wcześniej wydrukowałem dokumenty i nie są one wtedy powiązane. Czy ktoś miał taki problem? Istnieje rozwiązanie? Cytuj Link to postu
HotKey . 432 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) (edytowane) 4 godziny temu, MM N napisał: ponowne pobranie Ponowne pobranie zlecenia poprzedzone jego usunieciem? A jak wejdziesz w opcje pobierania etykiety w zleceniu to tam są możliwości jej usunięcia (gdy utknie pomiędzy WzA a Sello NX). W przypadku wystawienia FS do KSeF faktycznie brakuje opcji powiązania wystawionej uprzednio FS. Wydaje się że podobne mechanizmy (ponownego ręcznego podpinania ) są już od dawna w Nexo Pro. Szkoda że Sello NX tego nie ma. W Sello GT na pewno kilka razy było to proponowane. Rozwiązałoby wiele podobnych problemów. Proponuję pilną impkementację podpinania FS ZK i KFS. Mogę pikazać skąd możecie to skopiować w Subiekcie 🤪 Edytowane 23 Lutego przez HotKey . 2 Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 299 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) 6 godzin temu, MM N napisał: wcześniej wydrukowałem dokumenty i nie są one wtedy powiązane. 2 godziny temu, HotKey . napisał: Szkoda że Sello NX tego nie ma. Ja bym spróbował ponownie wywołać na takim zamówieniu komplet dokumentów końcowych. Może odpiąć druk. fiskalną, żeby ew. dało się usunąć w GT paragon (jeśli utworzy się kolejny). Jeśli u mnie Sello NX wystawi PAi ale zgubi FSd, to po ponownym wybraniu tego samego zestawu Sello tworzy tylko FSd ale już nie paragon. Ale nie testowałem po usunięciu zamówienia i ponownym pobraniu... Jestem pewien, że widziałem jak Sello podpina w taki sposób istniejące już w Subiekcie dokumenty, ale takiego przypadku z usuwaniem nie miałem... Ale z tego co rozumiem, głównym problemem jest to, że jeżeli zamówienie "złapie" jakiś błąd (jak kolega pisze związany z 30 znakami) to jedynym sposobem na jego usunięcie i wygenerowanie jest usunięcie zamówienia z Sello i jego ponowne pobranie. U mnie chyba nigdy coś takiego nie wystąpiło. Zawsze po takim samym błędzie (lub innych) i jego korekcie tworzą się i dokumenty i etykieta. Nic z Sello nie trzeba usuwać... 1 Cytuj Link to postu
MM N 15 Napisano 23 Lutego Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) 5 godzin temu, HotKey . napisał: brakuje opcji powiązania wystawionej uprzednio FS. Zgadzam się, ale problem jest jaki opisuje dotyczy czego innego. Nie mogę poprawić nic w momencie kiedy błąd się już pojawi. Skrócić nazwy, zmienić wymiarów paczki itp. Nawet po poprawieniu błąd zostaje? Tak jakby Sello nic nie przekazało do Allegro. 3 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: głównym problemem jest to, że jeżeli zamówienie "złapie" jakiś błąd (jak kolega pisze związany z 30 znakami) to jedynym sposobem na jego usunięcie i wygenerowanie jest usunięcie zamówienia z Sello i jego ponowne pobranie. Dokładnie, to jest podstawa problemu. I pytanie czy jest ktoś w stanie pomóc Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 276 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) 3 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: Ale z tego co rozumiem, głównym problemem jest to, że jeżeli zamówienie "złapie" jakiś błąd (jak kolega pisze związany z 30 znakami) to jedynym sposobem na jego usunięcie i wygenerowanie jest usunięcie zamówienia z Sello i jego ponowne pobranie. U mnie chyba nigdy coś takiego nie wystąpiło. Zawsze po takim samym błędzie (lub innych) i jego korekcie tworzą się i dokumenty i etykieta. Nic z Sello nie trzeba usuwać... W wersji v60 będzie możliwość usuwania danych kurierskich w przypadku błędu tworzenia: To powinno rozwiązać ten problem. 5 godzin temu, HotKey . napisał: Rozwiązałoby wiele podobnych problemów. Proponuję pilną impkementację podpinania FS ZK i KFS. Mogę pikazać skąd możecie to skopiować w Subiekcie 🤪 Zgłoszenie mamy zapisane, dopisałem głosy , ale do najbliższych wersji nie jest zaplanowane. 1 1 Cytuj Link to postu
MM N 15 Napisano 23 Lutego Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) 2 godziny temu, Rafał Stępień napisał: To powinno rozwiązać ten problem. Dlaczego u mnie jest tem problem? Czy jestem wyjątkowy. Z tego co kolega Marcin napisał - nie spotkał się z takim błędem u siebie: 5 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: U mnie chyba nigdy coś takiego nie wystąpiło. Zawsze po takim samym błędzie (lub innych) i jego korekcie tworzą się i dokumenty i etykieta. Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 299 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) 9 minut temu, MM N napisał: Marcin napisał - nie spotkał się z takim błędem u siebie: A działa u Ciebie podświetlanie takich błędów po pobraniu zamówienia? W większości przypadków udaje się wyłapać i poprawić przed generowaniem etykiety. Ale dzisiaj mam takie zamówienie jak u Ciebie, generowałem etykietę i podświetlił się błąd - wcześniej Sello go nie wskazało. Dostawca wymaga nr telefonu +48 a był podany +35. Zostawiłem z błędem. Zobaczę jak się zachowa Sello po poprawce telefonu. Teraz świeci na liście: PS ST możecie zapisać jako błąd do podświetlania? nr komórkowy z innej sieci niż Polska Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 299 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) 1 godzinę temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: Teraz świeci na liście: Więc klient podał właściwy nr telefonu. Poprawiłem i po otwarciu Ctrl+R etykieta wyszła bez problem. Bez usuwania zamówienia. Sam nie wiem od czego to zależy... Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) 3 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: możecie zapisać jako błąd do podświetlania? nr komórkowy z innej sieci niż Polska Wolelibyśmy nie implementować takich walidacji, bo co serwis i sposób wysyłki to może być różnie. Dobrym sposobem będzie zaprzęgnięcie automatyzacji do tego, aby oznaczać sobie wadliwe zamówienia wg własnego uznania i potrzeb. Cytuj Link to postu
MM N 15 Napisano 23 Lutego Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) 5 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Wolelibyśmy nie implementować takich walidacji, bo co serwis i sposób wysyłki to może być różnie. A możesz wyjaśnić, czemu kolega wyżej po błędzie i poprawieniu np. numeru telefonu może wydrukować etykietę z poprawkami, a mi błąd wciąż się powtarza mimo zedytowania tych niepoprawnych elementów? 5 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Dobrym sposobem będzie zaprzęgnięcie automatyzacji do tego, aby oznaczać sobie wadliwe zamówienia wg własnego uznania i potrzeb. Jaką automatyzację masz na myśli? Pomoże może w wielu przypadkach, ale jest sytuacja - błędnie wybiorę rozmiar etykiety - o wymiarach nie dla tego przewoźnika (głupi przypadek, ale błędy się zdarzają) i nie mogę go poprawić, bo wali błędami mimo poprawy (pokazuje pierwotnie wybrany rozmiar). Cytuj Link to postu
HotKey . 432 Napisano 24 Lutego Udostępnij Napisano 24 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) (edytowane) W dniu 23.02.2026 o 09:32, Rafał Stępień napisał: Zgłoszenie mamy zapisane, dopisałem głosy , ale do najbliższych wersji nie jest zaplanowane. Spokojnie, z biegiem roku też będzie OK. Mogę pokazać - FV MARŻA w Subiekcie NEXO - taki mechanizm podpinania faktury: Można użyć gotowych, nie wiem jak to tutaj w tym środowisku nazywa - komponentów? Każde następne obejście będzie dla nas rozwiązaniem. Jeśli będę pewien, że usunięcie transakcji z FV w KSeF będzie mogło zostać niejako zostać ponownie powiązane z Zamówieniem Wysyłkowym, to będzie to gigantyczne ułatwienie w rozwiązywaniu wszelkich problemów samodzielnie. Na ten momet zostaje jedynie zawracanie 4 liter Developorowi Edytowane 24 Lutego przez HotKey . Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 26 Lutego Udostępnij Napisano 26 Lutego w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) W dniu 23.02.2026 o 21:16, MM N napisał: A możesz wyjaśnić, czemu kolega wyżej po błędzie i poprawieniu np. numeru telefonu może wydrukować etykietę z poprawkami, a mi błąd wciąż się powtarza mimo zedytowania tych niepoprawnych elementów? Pytanie czy mamy do czynienia z tymi samymi integracjami i usługami, bo to może być różnie. W grę może też wchodzić czas po jakim ponawiana jest próba (a w zasadzie status) no i też wersja programu używana. Z wersji na wersję rozwiązujemy różne problemy co wpływa na to jak zachowuje się program w takich samych sytuacjach. Trzeba by było dokładnie to przebadać z uwzględnieniem tych informacji. Przyglądaliśmy tematowi automatycznego skracania w rozsądny sposób tych nazw odbiorców ale większość badanych przypadków nie daje się w rozsądny i prosty sposób skrócić, czyli nie da się np. zastosować skracania spółka z ograniczoną odpowiedzialnością do sp z o.o. Najczęściej są to po prostu długie nazwy firmy + imię i nazwisko dla JDG. W dniu 23.02.2026 o 21:16, MM N napisał: Jaką automatyzację masz na myśli? Automat nexo, który po zapisie EZ dla wybranych dostawców sprawdzałby długość danych nadawcy i np nadawał flagę takiemu EZ. Trzeba by było dorobić taką regułę zewnętrzną, jako rozszerzenie do nexo, bo obecnie nie ma takiej możliwości w programie. Cytuj Link to postu
MM N 15 Napisano 1 Marca Autor Udostępnij Napisano 1 Marca w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) W dniu 26.02.2026 o 09:39, Bartosz Rosa napisał: Pytanie czy mamy do czynienia z tymi samymi integracjami i usługami, bo to może być różnie. Tak, z tego co rozmawiałem z Marcinem w naszym przypadku jest to to samo. Razem działaliśmy w temacie i też nie wie jak rozwiązać problem i z czego u mnie wynika. Zresztą u mnie wystarczy ustawić u przewoźnika jakiś niepoprawny element, np. za duży wymiar paczki i po wykazaniu błędu nie mogę go już poprawić - mimo poprawy cały czas wygląda jakbym wymiaru nie poprawił. W dniu 26.02.2026 o 09:39, Bartosz Rosa napisał: Z wersji na wersję rozwiązujemy różne problemy co wpływa na to jak zachowuje się program w takich samych sytuacjach. Trzeba by było dokładnie to przebadać z uwzględnieniem tych informacji. Czy jest szansa przesłać logi do analizy gdy pojawi się znów taki przypadek? Jedyna różnica jest taka, że miałem przeskok aktualizacji, to znaczy w marcu 2025 instalowałem wersję i 2 tygodnie temu zaktualizowałem wersję. W dniu 26.02.2026 o 09:39, Bartosz Rosa napisał: Przyglądaliśmy tematowi automatycznego skracania w rozsądny sposób tych nazw odbiorców ale większość badanych przypadków nie daje się w rozsądny i prosty sposób skrócić, czyli nie da się np. zastosować skracania spółka z ograniczoną odpowiedzialnością do sp z o.o. Najczęściej są to po prostu długie nazwy firmy + imię i nazwisko dla JDG. A to tu mam podpowiedź, często jest to nazwa odbiorcy np. one box itp. Gdzie to nie gra roli, gdyż do odbioru bierze się pod uwagę tylko numer telefonu/kod odbioru. Odbiorcy wpisują Imię i nazwisko i nazwę firmy często też z imieniem i nazwiskiem. Wystarczy skrócić do max. liczby znaków, gdyż to nie gra roli przy odbiorze paczki. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) Proszę podesłać identyfikator takiej paczki oraz włączyć logowanie w koncie tej integracji (zakładka ZAAWANSOWANE) a następnie stworzyć popsutą paczkę, poprawić i ponownie spróbować stworzyć. Tego loga do nas podesłać. Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 299 Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) Obserwuje ten wątek, i ciekawe, że u mnie można poprawiać bez końca i nic nie muszę usuwać... Zachowanie programu u @MM N widziałem, i rzeczywiście tak jest. Ostatnio na jeszcze innej bazie też mnie zapytano, co robić, bo, jedyne wyjście do DELETE. Ta baza w wątku ma za sobą chyba prawie rok bezczynności (tak, Mateusz?), i był update do najnowszej, a ta druga jest całkiem nowa od ok. miesiąca. Obie pracują z GT (jak i moja). Jedyną różnicę przy tworzeniu etykiet, którą zauważyłem, to ja nie drukuję etykiet generalnie z Ctrl+R tylko z listy Ctrl+E... I na niej robię poprawki adresów. Czasem wymiarów paczek też. Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 276 Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) Porównywaliście to dla takich samych usług/kurierów? Bliźniacze ustawienia w SDP? Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 299 Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) 9 minut temu, Rafał Stępień napisał: Porównywaliście to dla takich samych usług/kurierów? Bliźniacze ustawienia w SDP? Nie robiliśmy porównania. Cytuj Link to postu
HotKey . 432 Napisano 3 Marca Udostępnij Napisano 3 Marca w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) Ja też mam wrażenie, że mnie nic nie blokuje. SELLO NX nie ma też podsystemu uprawnień, więc nie jest to kwestia brakujących uprawnień SELLO NX. Dziwne - ja bym szukał. Cytuj Link to postu
centrumstali com 120 Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) Ja również nie zaobserwowałem problemu z ponownym utworzeniem etykiety po błędzie i ręcznej poprawie EZ przed drugą próbą wygenerowania etykiety. A miałem błędy na Allegro i Erli. Tylko ja przed poprawą EZ i ponownej próbie wygenerowania etykiety, to usuwam najpierw błędy i ostrzeżenie do tego EZ - może w tym problem? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) Raczej nie powinno mieć to znaczenia. Cytuj Link to postu
Rozwiązanie Infobot nexo 358 Napisano 26 Marca Rozwiązanie Udostępnij Napisano 26 Marca w Problem z edycją przesyłek (błąd programu?) Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 60.0.0.9195. Fragment listy zmian: Poprawiono działanie funkcji czyszczenia danych kurierskich w paczce. Teraz można funkcję wywołać również dla paczek z błędem tworzenia. Cytuj Link to postu
Polecane posty