Skocz do zawartości

Obsługa EPP 1.12 w Subiekt GT

Polecane posty

Dzień dobry,

W firmie jest główna baza Subiekta GT. Przedstawiciel w terenie używa swojej lokalnej bazy i wystawia faktury. Następnie przesyła je za pomocą EPP do bazy głównej. Takie rozwiązanie działa dobrze, ale brakuje obecnie numeru KSeF w pliku EPP. Subiekt generuje ten plik w wersji 1.11. Kiedy pojawi się wersja 1.12?

• 3 tygodnie później...

Zaktualizowałem Subiekt GT do wersji 1.87 SP3 HF1 ale nadal ten sam problem

dodam, że pliki EPP generuje w ten sposób:
1. Moduł "Faktury sprzedaży"
2. Wybieram fakturę

3. Menu "Operacje"

4. Wybieram "Wyślij do"

5. Wybieram "Plik EDI++"
6. Wskazuje plik
7. Klikam w "Wyślij"

image.png.2d9470e8426bf19379bdb3f70a577849.png

Edytowane przez Mamut Maniek

Zaktualizowałem Subiekt GT do wersji 1.87 SP3 HF1 ale nadal ten sam problem

dodam, że pliki EPP generuje w ten sposób:
1. Moduł "Faktury sprzedaży"
2. Wybieram fakturę
3. Menu "Operacje"
4. Wybieram "Wyślij do"
5. Wybieram "Plik EDI++"
6. Wskazuje plik
7. Klikam w "Wyślij"

IMO brak numerów KSeF jest tu świadomy i bardzo rozsądny.
Takie przesyłanie dokumentów przez EPP i odtwarzanie w innej bazie nie gwarantuje że utworzony dokument będzie taki sam jak w bazie źródłowej. Zaryzykował bym nawet że gwarantuje że co któryś będzie się różnił.
Zmienić się mogą daty, numer, nazwa asortymentu (ten sam symbol, różne towary w obu bazach) i jeszcze kilka innych elementów.
Mielibyśmy ten sam numer KSeF i dwa różniące się dokumenty.
Nie idźcie tą drogą.

Spędzilem sporo życia walcząc z tymi problemami u większego klienta zanim TP doprowadziła internet i mogliśmy przejść na RDP, więc wiem co mówię.
Nigdzie nie nauczyłem się tyle co tam, szukając i poprawiając niezgodności, uzgadniając remanent itd.

bez sensu to co napisałeś - w centrali chcą tylko fakturę "subiektową" (skoro to działało im do tej pory, to niech dalej tak pracują) z numerem ksef.

z założenia e-faktury w subiekcie po wysłaniu nikt nigdy więcej nie ogląda. czyli sam xml nie musi być exportowany.

zgadzam się natomiast, że zdalny dostęp rozwiązuje masę problemów (niekoniecznie RDP) - oczywiście musi być stabilne łącze internetowe.

osobiście traktuję brak 1.12 w wysyłce dokumentów jako strategie Insert.

plus brak sferycznych metod ustawiania nr ksef w rachmistrzu i rewizorze - bo użytkownicy muszą płacić za ksef

18 minut temu, Robert Dopierała napisał:

bez sensu to co napisałeś

Dziękuję, ja też pozdrawiam.

10 minut temu, Robert Dopierała napisał:

nikt tu nie napisał, że w centrali potrzebują XML. chcą tylko widzieć, że ta faktura jest już wysłana do KSEF.

Rozumiem ze w centrali nie przeszkadza im że ta faktura może mieć inny numer, datę, albo zawartość?

OK, ja swoje argumenty podałem, wszystkie podtrzymuję i na tym kończę.

2 minuty temu, Andrzej Kubik napisał:

OK, ja swoje argumenty podałem, wszystkie podtrzymuję i na tym kończę.

argumenty są poprawne, ale nie dotyczą problemu

za wyjątkiem tego:

43 minuty temu, Andrzej Kubik napisał:

IMO brak numerów KSeF jest tu świadomy i bardzo rozsądny

zauważ, że brak lub obecność numerów KSEF nic nie zmieniają w samej "istocie" stosowanej przez nich komunikacji.

z lub bez numerów ksef nadal będą faktury przesyłać - z całą konsekwencją błędów, które mogą powstać.

Przesłanie numeru KSEF mogłoby choć jeden błąd usunąć.

pozdrawiam

32 minuty temu, Robert Dopierała napisał:

plus brak sferycznych metod ustawiania nr ksef w rachmistrzu i rewizorze - bo użytkownicy muszą płacić za ksef

Nie rozumiem / nie mam pewności o czym Pan pisze i co chciał przekazać ? Funkcjonalność ta jest zaplanowana na najbliższą wersję 1.88, która ma się ukazać w drugiej połowie kwietnia.

36 minut temu, Robert Dopierała napisał:

osobiście traktuję brak 1.12 w wysyłce dokumentów jako strategie Insert.

Zgadza się, to jest strategia InsERT, strategia tworzenia oprogramowania, której celem jest dostarczenie dużo ważniejszych funkcjonalności oczekiwanych przez jak największą liczbę użytkowników... Jakie są nasze doświadczenia po kilkunastu latach na rynku, ilu klientów korzysta z komunikacji centrala<->oddział ? Okazuje się, że chyba cały jeden i to taki, któremu pomagamy sporadycznie, tylko w problemach o które spyta, wcześniej nie spytał od pracę zdalną, nie widział, że jest taka możliwość, teraz się dowiedział i chce z nich skorzystać, gdyż jak sam Pan zauważył:

40 minut temu, Robert Dopierała napisał:

zgadzam się natomiast, że zdalny dostęp rozwiązuje masę problemów (niekoniecznie RDP)

przy czym:

41 minut temu, Robert Dopierała napisał:

oczywiście musi być stabilne łącze internetowe.

do RDP nie musi takie być, nie mamy na to wpływu, więc my wymagamy RDP lub nie dajmy gwarancji na poprawne działanie programów.

No to teraz mam do zastanowienia. My działamy na subiekcie a nasze biuro rachunkowe na optimie.

Eksportujemy dokumenty do epp a nastepnie exporterem S2O przygotowujemy plik do biura rachunkowego. Korzystamy z rozwiązań sferycznych - ukrycie rabatu, numer GLN. Czy w takim wypadku takie faktury nie zostaną przeniesione poprawnie? 

dane do biura rachunkowego powinny eksportować się prawidłowo - wielu użytkowników programów księgowych (Rewizor, Rachmistrz) korzysta z tego ito działa prawidłowo w wersji z ksef.

eksportowana jest "subiektowa" faktura plus nr ksef - to nie jest e-faktura ( XML )

modyfikacje własne nie mają na to wpływu.

• Lubię to 1
7 minut temu, Robert Dopierała napisał:

świetnie

tylko że taka potrzeba to już chyba rok temu była znana :)

a od listopada to na pewno

a ksef obowiązkowy ruszył od 1 lutego.

To prawda, nie zaprzeczam, lecz nie zmienia niczego co napisałem i działa też w drugą stronę, wobec użytkowników programów - było wiadomo, że nie wszystkie wymagania KSeF zostaną zrealizowane w terminie, a niektóre raczej w ogóle nie zostaną zrealizowane (typu korekty zbiorcze), więc należało się do tego przygotować, w tym przypadku przejściem na pracę zdalną lub rozwiązaniami dodatkowymi.

W dniu 20.03.2026 o 15:36, Ewelina Boguszyńska napisał:

Jak realizować import faktur między dwiema bazami dla tej samej firmy?

w dokumentacji do edi++ 1.12 (epp) znalazłem taki (przeoczony przeze mnie wcześniej) zapis 

...Ze względu na rodzaj, dane przesyłane za pomocą EDI++ zostały podzielone na następujące
grupy i podgrupy:...

 dane o dokumentach KSEF (tylko do biura rachunkowego)**.

Czyli insert nie przewiduje obecnie możliwości przesyłania nr KSEF w dokumentach między oddziałami.

Pozostaje rozwiązanie własne: np tradycyjny tarnsfer dokumentów przez epp plus rozwiązanie własne wstrzykujące statusy i nr ksef.

Generalnie rozwiązanie z pracą zdalną może być najlepszą opcją do wprowadzenia.

1 minutę temu, Robert Dopierała napisał:

Generalnie rozwiązanie z pracą zdalną może być najlepszą opcją do wprowadzenia.

To rozwiązanie jest od początku jedynym które nie prowadzi do problemów.

Walczyłem z komunikacją centrala-oddział i ku wielkiej uldze tak mojej, jak i klienta, pożegnaliśmy się z nią 20 lat temu.

Szczerze mówiąc, nie zdawałem sobie nawet sprawy że jeszcze ktoś tego używa w warunkach produkcyjnych.

Problem nie dotyczy mojej firmy, ale podmiotu, któremu pomagałam z KSeF. W rozmowach zalecaliśmy model pracy zdalnej, ale do tej pory wykorzystywano tam model oddział-centrala. Sprawdzał się i do czasu KSeF nie było problemów.

Wygląda jednak, że to rozwiązanie nie będzie wspierało KSeF.

Dziękuję za liczne sugestie.

• Dodaj nową pozycję...