Skocz do zawartości

Sello 1 a faktury do KSef

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Bartosz Rosa,

Polecane posty

Wiem, że zakończono wsparcie dla Sello 1. Ale jak sami Twórcy sugerują pracujemy na Sello 1 oraz Sello 2 równocześnie do czasu wprowadzenia jeszcze wielu usprawnień w nowym sello NX.
I tu mam mytanie a może prośbę o przygotowanie możliwości wystawiania w sello 1 faktur KSef.

Na tą chwile nie widzę opcji aby z poziomu sello 1 wystawić "Faktura do KSef" a co mnie bardziej interesuje "Faktura do KSef (offline24)"

Pomimo ustawienia domyślnej formy dokumentu w subiekcie GT i tak wystawia się standardowa Faktura Vat. 

Wystarczy zaimplementowanie możliwości zbiorczej zmiany na transakcjach do których będzie wystawiana faktura z Faktury standardowej na KSeF lub KSeF offline24. 
Wystawiamy faktury zbiorczo do transakcji i są ich setki wiec ręczna zmiana przy wystawianiu każdego dokumentu jest wykluczona bo to godziny pracy. 

Proszę o wsparcie w tym temacie

@Bartosz Rosa  Twoje wskazówki pomogły ale pojawił się inny problem.

Zmiany w ustawieniach ZK z poziomu Subiekta GT pomogły w prawidłowym wystawianiu faktur z poziomu sello czyli (offline24).

Problem jest z wysłaniem Potwierdzenia wystawienia takiej faktury do klienta, ponieważ podczas zapisu dokumentu do pdf za pomocą ustawień [Transakcja::DokumKoncowy|strip=`_`|replace=`/==_`].pdf zapisuje się dokument z tytułem Faktura i jej numerem systemowmy a powinien zapisywać sie dokument o tytule Potwierdzenie i numer systemowy faktury. 

Gdy chcemy wydrukować bądź zapisać ręcznie daną fakturę (offline24) z poziomu subiekta to drukuje i zapisuje się jako Potwierdzenie czyli prawidłowo.

Druga sprawa dotyczy wysyłanego dokumentu sprzedaży do allegro. Czy w takim przypadku sello wyśle potwierdzenie wystawienia faktury (offline24) czy fakturę?

Dodam tylko, że w świetle przepisów nie możemy wysłać klientowi  faktury, która nie posiada numeru KSeF dlatego chcemy wysyłać potwierdzenie jej wystawienia z wymaganymi kodami QR. A więc faktura, nie może zostać wysłana ani na maila jak i do allegro - tylko potwierdzenie jej wystawienia.

Macie jakieś rozwiązania? pomysły? inny model działania z sello 1 co do wysyłania potwierdzeń faktur KSeF do allegro jak i do klientów?

W dniu 29.03.2026 o 10:16, Dawid B. napisał:

podczas zapisu dokumentu do pdf za pomocą ustawień [Transakcja::DokumKoncowy|strip=`_`|replace=`/==_`].pdf zapisuje się dokument z tytułem Faktura i jej numerem systemowmy a powinien zapisywać sie dokument o tytule Potwierdzenie i numer systemowy faktury. 

Ale gdzie ta Faktura się pojawia? Jako tytuł dokumentu PDF? Tutaj raczej Sello nic nie wskóra, bo jedynie zleca wyeksportowanie dokumentu Subiektowi i to on zapisuje je w podanej lokalizacji. Możliwe, że działa to inaczej przy korzystaniu z API sferycznego Subiekta a z interfejsu Subiekta.

W dniu 29.03.2026 o 10:16, Dawid B. napisał:

Druga sprawa dotyczy wysyłanego dokumentu sprzedaży do allegro. Czy w takim przypadku sello wyśle potwierdzenie wystawienia faktury (offline24) czy fakturę?

Sello wyśle to co w momencie wywołania wysyłania będzie w Subiekcie. Sello NX posiada wbudowany automat, który oczekuje na to, aż dokument stanie się fakturą w rozumieniu KSeF. W Sello 1 nie ma takiej funkcji i trzeba to obsłużyć ręcznie.

12 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Ale gdzie ta Faktura się pojawia? Jako tytuł dokumentu PDF?

Pojawia się tam gdzie zostaje zapisana podczas tworzenia Faktury z poziomu sello 1. Następnie jest wysyłana do klienta w wiadomości z szablonu. To wszystko oczywiście działa od lat. Ale teraz tak jak wspomniałem zapisuje się dokument z tytułem Faktura i jej numerem systemowmy a powinien zapisywać sie dokument o tytule Potwierdzenie i numer systemowy faktury. 

Ręczny export faktury w poziomu drukowania i wskazania miejsca zapisu zapisuje ją poprawnie jako Potwierdzenie

Więc nie zrozumieć dlaczego ta sama czynność wywoływana z poziomu sello (podczas tworzenia dokumentu i jego zapisu pdf w miejscu docelowym) lub z poziomu subiekta (drukuj i nastepnie export do miejca docelowego) przynosi inny efekt?

2 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Ale gdzie ta Faktura się pojawia? Jako tytuł dokumentu PDF?

U mnie na dysku lokalnym zapisuje się jako image.png.65ad7df078597d8b4981529080fe9677.pngautomatem (w środku jest tytuł Potwierdzenie sprzedaży)

Automat jak niżej. Czy @Bartosz Rosa nie koliduje on z automatem KSeF? U mnie do klienta wysyła się potwierdzenie sprzedaży z tytułem FS...

Po ostatnim GT nie robiłem prób, ale też muszę do drukowania ksefu ustawiać domyślny wzorzec wydruku, a do faktur detalicznych mój, bo inaczej nic się nie wysyła...

Nadal (ale niestety już bez okna gdzie można dokonać zmian) w Sello FS tworzy się jako tradycyjna (w ZK ustawiona ksef)

image.png.1a386a674172a24da09f4e29c1ffa6fc.png

23 minuty temu, Dawid B. napisał:

Ale mówisz o Sello NX? Ja opisuje problem z Sello 1.

W NX wysyłamy do klienta automatem po nadaniu numeru KSeF ale w Sello 1 niestety trzeba wysłać Potwierdzenie bo brak tu automatu i wszystko będzie ok jeżeli zapisze się poprawnie dokument)

Mówię o NX, ale my wysyłamy FAKTURY FSeF oraz Faktury Detaliczne, i nie mogę dojść do ładu... Na razie nie wystawiałem zbiorczo - tak robicie w NX? i działa poprawnie? Ale pewnie nie robicie FSd?

16 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Ale pewnie nie robicie FSd?

W NX nie wystawiamy zbiorczo tylko faktura wystawia się po spakowaniu paczki i automat wysyła dokumenty do allegro. Wszystko działa ale z błedem kóry dzisiaj opisałem i dziwną fakturą w KSeF. Nie wystawiamy FSd. Spokojnie my też nie możemy dojść do ładu. Inaczej wystawiamy w sello NX i inaczej w sello 1.

W Sello 1 wystawiamy faktury zbiorczo do Subiekta GT przed pakowaniem paczek. Dokument w postaci PDF zapisuje się w danej lokalizacji. Po spakowaniu paczki sello 1 wysyła dokumenty zapisane w lokalizacji do allegro oraz w wiadomosci do klientów. 
GT wie, że ma wystawić fakturę KSeF bo tak ma w parametrach faktury i parametrach zamówień. Dodatkowo dokumenty drukują/generują się PDF z szablonu wydruku FS ale po ostatniej aktualizacji (to bardzo ważne bo inaczej nie ma kodów QR)

Następnie na koniec dnia w GT wysyłamy zbiorczo faktury do KSeF a klient otrzymuje jej potwierdzenie już wcześniej z dwoma kodami QR wysłane do allegro oraz na maila. 

Wszystko to powinno zadziałać bez problemu i w testach działa. Ale podczas tworzenia faktur z poziomu sello 1 zapisuje nam do pdf jako fakturę z dwoma kodami QR a musi zapisać jako potwierdzenie z kodami QR. Rozwiązaniem jest ponowny ręczny klik drukuj daną fakturę w subiekcie i export do lokalizacji. Wtedy zapisuje poprawnie. Ale nie chcę tego robićcodzinnie ręcznie.

W dniu 30.03.2026 o 12:31, Dawid B. napisał:

Pojawia się tam gdzie zostaje zapisana podczas tworzenia Faktury z poziomu sello 1. Następnie jest wysyłana do klienta w wiadomości z szablonu. To wszystko oczywiście działa od lat. Ale teraz tak jak wspomniałem zapisuje się dokument z tytułem Faktura i jej numerem systemowmy a powinien zapisywać sie dokument o tytule Potwierdzenie i numer systemowy faktury.

No dlatego pytam, gdzie ten napis fizycznie występuje. Czy w PDFie z dokumentem czy w nazwie pliku?

W dniu 30.03.2026 o 12:31, Dawid B. napisał:

Więc nie zrozumieć dlaczego ta sama czynność wywoływana z poziomu sello (podczas tworzenia dokumentu i jego zapisu pdf w miejscu docelowym) lub z poziomu subiekta (drukuj i nastepnie export do miejca docelowego) przynosi inny efekt?

Czynność ta sama, ale wykonywana w różnych okolicznościach: raz wywoływana z poziomu okna Subiekta a raz sferycznie przez API. 

W dniu 30.03.2026 o 12:41, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Automat jak niżej. Czy @Bartosz Rosa nie koliduje on z automatem KSeF?

Jeśli automat patrzy na status wysyłki dokumentu do serwisu to jest ok. Ten status się zmienia, gdy FS otrzyma numer KSeF, do czasu kiedy jest to jeszcze potwierdzenie sprzedaży (technicznie FS) to ten automat nie powinien się wytrigerować (pomijając różnicę w działaniu wystawiania zbiorczego i pojedynczego, która jest błędem i będzie poprawiona w najbliższym HF).

2 godziny temu, Dawid B. napisał:

Czy możecie skonsultować to z Subiektem GT?

Konsultujemy, ale tam też musimy chwilę poczekać na diagnozę.

14 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Problem jest w samym Subiekcie i jest przewidziany do poprawy w jednej z najbliższych aktualizacji. Więc na tę chwilę nic tutaj nie jesteśmy w stanie poprawić od strony Sello.

Na tą chwilę udało mi się to rozwiązać ustawiając na stałe tytuł we Wzorcu wydruku (patrz załącznik). Sprawdziłem kilka faktur i wszystko poprawnie działa i zapisuje. Wysyłka do allegro poprawny dokument czyli Potwierdzenie sprzedaży i do klienta w mailu również. Dokument poprawnie opatrzony kodami QR. Teraz można spokojnie wysyłać do drugiego dnia roboczego do KSeF ale będziemy to robić na kniec dnia. 

Zrzut ekranu 2026-04-01 093415.png

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
W dniu 31.03.2026 o 14:03, Bartosz Rosa napisał:

Konsultujemy, ale tam też musimy chwilę poczekać na diagnozę.

Uff.. wnioski (stan obecny i oczekiwany)

SUBIEKT GT - przy wyborze FS standard i próbie wydruku (podgląd wydruku) faktura tradycyjna FSd generuje się poprawnie (do paragonu... bez QR), faktura KSeF także - wydruk z kodem QR (1 szt.) i nazwą w nagłówku Faktura  (ale ona jest już wysłana do KSeF - więc chyba(?) jest to poprawne? PS jeśli wpiszę tam Potwierdzenie sprzedaży to na FSd też jest potwierdzenie - inaczej mówiąc zmiana nazwy działa na KAŻDY wydruk i FS i FSd... (w tej chwili nie mam FS do wystawienia więc nie mogę sprawdzić jaki będzie wydruk i nagłówek przy fakturze offline nie wysłanej do KSeF)

SELLO NEXO - nie zauważa, że wydruk FS standard ma podwójną rolę, i jeśli dzisiaj mi wygenerowało FSd z tytułem Faktura, opisem do paragaonu i... kodem QR offline... ; żeby działać zgodnie z przepisami mam (na razie przyjąłem takie opcje):

- przestawiać wzorce wydruku z standard na stary w zależności od tego czy w Sello robię FSd czy FS...

- NIE WYSTAWIAĆ w Sello FS, jak rozumiem, jeśli je wystawię ręcznie w GT z ZK to one nie znajdą sobie drogi do Sello żeby się stamtąd wysłać do klienta?

Innych rozwiązań nie widzę... Dodam, że wystawiam z Wystaw - jeśli tu nie działa, to obawiam się wybrać ...seryjnie.

Mam wrażenie, że skonfigurowano Sello dla prostego użycia: albo FS albo PA, program jakby nie umie pojąć, że istnieje byt o nazwie FSd do paragonu... 

W dniu 2.04.2026 o 09:17, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

PS jeśli wpiszę tam Potwierdzenie sprzedaży to na FSd też jest potwierdzenie - inaczej mówiąc zmiana nazwy działa na KAŻDY wydruk i FS i FSd...

Bo one używają tego samego wzorca wydruku a to wzorzec edytujesz.

jak rozumiem, jeśli je wystawię ręcznie w GT z ZK to one nie znajdą sobie drogi do Sello żeby się stamtąd wysłać do klienta?

Obecnie nie, chyba, że klikniesz tworzenie FS z Sello po utworzeniu jej z poziomu Subiekta. Wtedy sobie znajdzie np poprzez ZK.

Mam wrażenie, że skonfigurowano Sello dla prostego użycia: albo FS albo PA, program jakby nie umie pojąć, że istnieje byt o nazwie FSd do paragonu... 

To raczej kwestia ogólnego zamieszania i zmian w Subiektach związanych z KSeFem. Sprawdzimy ten temat z FSd, ja byłem do tej pory mylnie przekonany, że to jest inny wzorzec wydruku i będzie działać po staremu 🙄.

1 godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

Obecnie nie, chyba, że klikniesz tworzenie FS z Sello po utworzeniu jej z poziomu Subiekta. Wtedy sobie znajdzie np poprzez ZK.

👍

1 godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

To raczej kwestia ogólnego zamieszania i zmian w Subiektach związanych z KSeFem. Sprawdzimy ten temat z FSd, ja byłem do tej pory mylnie przekonany, że to jest inny wzorzec wydruku i będzie działać po staremu 🙄.

Dzisiaj to widzę nieco inaczej. Mam już w GT powielony i nieco zmieniony pod siebie FS standard i w zależności w jakiej fakturze (tradycyjnej lub KSeF) chcę zobaczyć wizualizację to raz jest QR (FS, KSeF) a raz nie ma (FSd, detaliczna) - to nie zależy li tylko od wzorca, parę innych miejsc też musi być ustawionych poprawnie. Teraz czekam aż kupi coś jakaś firma (u mnie nieczęsto) żeby sprawdzić jak to jest w Sello. Tradycyjne "chodzą" właściwie. SubNexo miał jakąś aktualizację a GT nie, więc nie wiem, dopiero próby na żywym organizmie pokażą. Napiszę gdzieś jak to wyszło jak posprawdzam.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
W dniu 9.04.2026 o 15:39, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Napiszę gdzieś jak to wyszło jak posprawdzam.

Co nie działa:

w Sello wystaw ręcznie FS FSd > nie wiadomo od czego to zależy ale FS losowo wyświetla okno faktury tradycyjnej lub ksef; FSd zawsze jest OK, bo klient nie ma NIP i taki dymek się pojawia (ale to robię już jako 'wystaw seryjnie' i nie ma błędów; a przy kliencie z NIP raz tak raz inaczej (nie zauważyłem jakiejś prawidłowości). Dzisiaj miałem faktury z odbiorcą i też tylko na główną firmę - obie sello otworzyło jako tradycyjne... ale bywało już też, że z NIP otwierało się okno od razu jako faktura KSeF...

Co działa:

wysyłanie faktury z nr KSeF i QR > Sello czeka aż w GT wyślę fakturę do KSeF i za kilka minut leci do klienta pdf. Nie ma już opcji, że wysyłana jest faktura bez QR... Jeśli nic w tym zakresie nie zmieniano w Sello (było tak, że wysyłał się pdf faktura bez qr) to widocznie cała sprawa była do wyprostowania u mnie w GT.

Wydruki są realizowane z jednego wzorca wydruku (FS standard z małymi poprawkami). W parametrach GT ZK-i, klienci, FS i FSd, oraz wzorzec wydruku wg mnie są poustawiane poprawnie pod KSeF. Oceniam, że po stronie GT wszystko działa poprawnie. Może spróbuję wystawiać seryjnie z Sello i wtedy zobaczymy jak to działa... Ktoś chyba pisał, że seryjnie nie robi błędów, ale chyba jednak tak u mnie nie było dotąd...

Jakieś zmiany wnosi nowe nexo dzisiejsze w tym względzie? Lub coś innego do samego sello?

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl
18 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Może spróbuję wystawiać seryjnie z Sello i wtedy zobaczymy jak to działa... Ktoś chyba pisał, że seryjnie nie robi błędów, ale chyba jednak tak u mnie nie było dotąd...

Możliwe, że to dotyczyło Subiekta nexo a nie GT, bo tutaj są pewne różnice w działaniu.

18 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Jakieś zmiany wnosi nowe nexo dzisiejsze w tym względzie? Lub coś innego do samego sello?

W tym kontekście nie. https://sello.pl/lista-zmian/

4 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Możliwe, że to dotyczyło Subiekta nexo a nie GT, bo tutaj są pewne różnice w działaniu.

OK. Więc chyba tylko jedno do naprawienia w Sello NX + GT zostaje w ramach KSeF > wybór odpowiedniego dokumentu (f. tradycyjna lub KSeF) przez Sello dla klientów z NIP. Będzie może jakaś poprawka przed kolejną dużą wersją?

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl