Skocz do zawartości

Przenoszenie aukcji allegro

Polecane posty

No i elegancko - bardzo ładnie się podpięło.

Tylko trzeba skonfigurować sobie takie archiwum:

image.png.ea9c5da90ba2b9b0272d45f1662e52ef.png

w TAGu <database>NAZWA_STAREJ_BAZY_SELLO_GT</database> wpisujemy nazwę bazy danych SELLO GT, jak ktoś nie pamięta, do można ją odczytać ze starego programu serwisowego:

image.png.90a8b324962140b299401bbedd890a1a.png

Co my tutaj mamy :D

image.png.be605e6c3484dbd8f1a038c75145c9b4.png

Jeszcze do transakcji takie cudo poproszę - było postulowane tutaj:

https://forum.insert.com.pl/index.php?/topic/84134-migracja-danych-z-sello-1-do-sello-nx/&do=findComment&comment=429863

Edytowane przez HotKey .
5 godzin temu, HotKey . napisał:

No i elegancko - bardzo ładnie się podpięło.

Tylko trzeba skonfigurować sobie takie archiwum:

To jest w zasadzie zawartość pliku konfiguracyjnego z Sello 1. Dlaczego tak to jest zrobione? Bo tak to zrobili w Subiekcie i my się podpięliśmy pod istniejący mechanizm :).

5 godzin temu, HotKey . napisał:

Czy jakieś operacje poza podglądem są potrzebne?

13 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Czy jakieś operacje poza podglądem są potrzebne?

Tylko wgląd do historii, potrzeba to do reklamacji. To jest "must".  Z możliwością dorobienia paczki to pewnie będzie za dużo zachodu i czas szybko leci, więc zanim taka opcja się pojawi to już nie będzie potrzebna (czas na rekamację to w praktyce "co do zasady" 24 miesiące lub 12 miesiecy od zauważenia wady), więc ja bym dorabianie przesyłki już w zasadze pominął. NOTATKI potrzeba, bo tam mamy turbo ważne informacje o numerach seryjnych i inne ustalenia to musimy mieć wgląd w to. Ale NOTATKI w ofertach ogarnęliście, więc tutaj też pewnie pójdzie migusiem. Jakieś podlinkowania do ALLEGRO - standardowo, aby otworzyć w oknie przeglądarki. Tam jest w ALLEGRO coś takiego jak "migawka oferty na etapie zakupu". Nigdy to nie było obsłużone, może warto tutaj zgłębić temat, bo sama treść ofert to się przecież zmienia i ewoluuje, a treść tej "migawki oferty w momencie zakupu" jest dodatkowo zapisana każdorazowo dla każdego pojedynczego zakupu (aktualna treść oferty + zdjęcia), to jakbyście to zgłębili, to można też potem w NX dodać. To jest ważne, bo do tego jest też niełatwy dostęp po stronie SPRZEDAWCY w samym ALLEGRO, szczególnie po 12 miesiącach karta zakupu jest ukrywana przez ALLEGRO i dostęp do karty zakupu w ALLEGRO jest chyba wyłącznie przez ... tak - tak poprzez SELLO - SELLO otwiera kartę zakupu w ALLEGRO po jej ID i wtedy jest ona wciąż widoczna w ALLEGRO i tam jest też ta "migawka oferty w momencie zakupu".

Edytowane przez HotKey .
19 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Nie wiem też czy API daje dostęp do tych migawek

To jest bardziej link o strukturze takiej:

https://salescenter.allegro.com/offer-post-purchase-information/11111111-2222-3333-4444-555555555555

Przy czym nie wiadomo czym jest ten ID: 11111111-2222-3333-4444-555555555555

Nie jest to ani ID_PŁATNOĆI, anie ID_ZAMÓWIENIA, ale ALLEGRO po nim bardzo ładnie wyszukuje.

Jak się to kliknie to bardzo ładnie ALLEGRO pokazuje stan zamówienia w chwili zamówienia.

• 4 miesiące temu...

Podepnę się. Już się ucieszyłam, że skorzystam z archiwalnych aukcji, bo sporo mam towaru sezonowego, a tu zonk. Wszystko szło dobrze do czasu wystawienia aukcji. 

Błąd: "Id osoby odpowiedzialnej nie jest poprawnym UUID". Nie mam ustawionej osoby odpowiedzialnej i nigdy nie miałam. Zawsze tam mam "brak", teraz też. Do tej pory się nie przyczepił do tego, dopiero gdy wzięłam aukcję z archiwum. 

Szczegóły błędu:

[
  {
    "code": "RESPONSIBLE_PERSON_ID_IS_NOT_UUID",
    "message": "Responsible person id is not a valid UUID",
    "details": null,
    "path": "productSet[0].responsiblePerson",
    "userMessage": "Id osoby odpowiedzialnej nie jest poprawnym UUID",
    "metadata": {}
  }
]

705 (25-08-2026 21:11:26)==========================================
ZADANIE: InsERT.Moria.HandelElektroniczny.Rozszerzenia.ZadanieWyslaniaOfertyInternetowejDoSerwisu
        InsERT.Moria.HandelElektroniczny.Rozszerzenia, Version=1.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=8f3ef93a6b458098
{
  "idZadania": "04026420-5ed6-46c1-bc0c-13921464c574",
  "idBazodanowy": null,
  "zadaniaPoprzedzajace": [],
  "identyfikatorPuli": 256,
  "zarejestrowane": true,
  "priorytet": 2,
  "liniaOstatniegoPowtorzenia": 340,
  "liczbaNieudanychProb": 1,
  "wykonalneOd": "2026-08-25T19:11:24.8511028Z",
  "nazwa": "Wysyłanie oferty internetowej 'Termoaktywne rajstopy z wełny merynosów, 73,5% merino wool, 68-74. Kremowe' z konta 'ALLEGRO-nakina' integracji 'Allegro' do serwisu",
  "Zadanie": {
    "ObszarBiznesowy": 1,
    "IdOferty": 102514,
    "TytulOferty": "Termoaktywne rajstopy z wełny merynosów, 73,5% merino wool, 68-74. Kremowe",
    "Nazwa": "Wysyłanie oferty internetowej 'Termoaktywne rajstopy z wełny merynosów, 73,5% merino wool, 68-74. Kremowe' z konta 'ALLEGRO-nakina' integracji 'Allegro' do serwisu",
    "IdKlasyZadania": "76b8f55e-6afe-4067-a819-7cd00511d6e0",
    "TypObiektuZrodlowego": "InsERT.Moria.ModelDanych.OfertaInternetowa, InsERT.Moria.ModelDanych, Version=1.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=7e1aa7558fba1cf1",
    "IdObiektuZrodlowego": 102514,
    "KontekstKontaIntegracji": {
      "IdIntegracji": "5545a5bf-2c55-4b51-9bf9-7d4996b9e163",
      "IdKonta": 100004,
      "NazwaKonta": "ALLEGRO-nakina",
      "NazwaIntegracji": "Allegro"
    },
    "Ostrzezenia": []
  }
}
705 (25-08-2026 21:11:27)==========================================
WYNIK: BladWykonaniaException
{
  "TrescBledu": "Id osoby odpowiedzialnej nie jest poprawnym UUID",
  "SzczegolyBledu": "[
  {
    \"code\": \"RESPONSIBLE_PERSON_ID_IS_NOT_UUID\",
    \"message\": \"Responsible person id is not a valid UUID\",
    \"details\": null,
    \"path\": \"productSet[0].responsiblePerson\",
    \"userMessage\": \"Id osoby odpowiedzialnej nie jest poprawnym UUID\",
    \"metadata\": {}
  }
]",
  "Message": "Id osoby odpowiedzialnej nie jest poprawnym UUID",
  "Data": {},
  "InnerException": {
    "NazwaSerwisu": "Allegro",
    "OpisBledu": "Id osoby odpowiedzialnej nie jest poprawnym UUID",
    "SzczegolyBledu": "[
  {
    \"code\": \"RESPONSIBLE_PERSON_ID_IS_NOT_UUID\",
    \"message\": \"Responsible person id is not a valid UUID\",
    \"details\": null,
    \"path\": \"productSet[0].responsiblePerson\",
    \"userMessage\": \"Id osoby odpowiedzialnej nie jest poprawnym UUID\",
    \"metadata\": {}
  }
]",
    "StatusCode": 422,
    "Message": "Id osoby odpowiedzialnej nie jest poprawnym UUID",
    "Data": {},
    "InnerException": null,
    "HelpLink": null,
    "Source": "InsERT.Moria.Allegro",
    "HResult": -2146233088,
    "StackTrace": "   at InsERT.Moria.Allegro.Common.ObslugaOfertyAllegroBase.WyslijOferteDoSerwisu(WyslanieOfertyDoSerwisuDane dane)
   at InsERT.Moria.HandelElektroniczny.Rozszerzenia.ZadanieKontaIntegracji`1.WykonajOperacjeIntegracji[TDane,TWynik](Func`2 operacja, TDane dane)
   at InsERT.Moria.HandelElektroniczny.Rozszerzenia.ZadanieWyslaniaOfertyInternetowejDoSerwisu.WykonajSie(IKontekstWykonania kontekst)
   at InsERT.Kolejki.WykonawcaObszaru.WykonajZadanie(ZadanieWrapped zadanieWrapped)"
  },
  "HelpLink": null,
  "Source": null,
  "HResult": -2146233088,
  "StackTrace": null
}
Ostrzezenia: (brak)

Do tej pory nie miałam problemu z wystawianiem aukcji. Powielałam istniejącą i dokonywałam zmian. Tą też teraz powieliłam z tej błędnej, ale błąd się powtarza. Myślałam, że coś "zgubi" po drodze po powieleniu 😉 

Ok, wystawiłam ją od nowa, czyli starą metodą "powiel" z jakiejś aktywnej + edycja i poszło normalnie, jak zwykle. Jakiś trefny parametr musiał z tego archiwum zaciągnąć. Aukcja się zakończyła w okolicach stycznia 2026. Mam takich ze 50-80 szt, więc miło by było skorzystać z tego archiwum. 

Edytowane przez Anna Smolarska
2 godziny temu, Anna Smolarska napisał:

Do tej pory nie miałam problemu z wystawianiem aukcji. Powielałam istniejącą i dokonywałam zmian. Tą też teraz powieliłam z tej błędnej, ale błąd się powtarza. Myślałam, że coś "zgubi" po drodze po powieleniu 😉 

Ok, wystawiłam ją od nowa, czyli starą metodą "powiel" z jakiejś aktywnej + edycja i poszło normalnie, jak zwykle. Jakiś trefny parametr musiał z tego archiwum zaciągnąć. Aukcja się zakończyła w okolicach stycznia 2026. Mam takich ze 50-80 szt, więc miło by było skorzystać z tego archiwum. 

Może spróbuj ustawić w allegro producenta jako osobę odpowiedzialną. Zdaje się, że tak zadziała...

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
12 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Może spróbuj ustawić w allegro producenta jako osobę odpowiedzialną. Zdaje się, że tak zadziała...

Nigdy tego nie ustawiałam, tam zawsze był u mnie "brak" i nadal mogę to robić przy wszystkich nowych aukcjach, oprócz tych z archiwum. Jak się nie da, to ustawię, ale tu jakiś ewidentny błąd się wkradł.

Wygląda z opisu, że trafiają do tego pola jakieś śmieci. W samym kodzie przetwarzanie tego pola nie różni się od innych pól, więc potrzebne by były dwie rzeczy. Jak wygląda na podglądzie aukcji archiwalnych pole z identyfikatorem osoby odpowiedzialnej oraz log z próby wysłania takiej oferty do Allegro.

21 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Zapisane do poprawki.

Jak długo będzie realizowana ta poprawka? Mam ok 100 aukcji sezonowych i muszę JUŻ je wystawiać, bo towar doszedł. Problem zniknie zapewne po roku od zakończenia Sello1, bo nie będzie już aukcji z archiwum, które by były warte wznowienia. To problem na tu i teraz, za 2 miesiące nie będzie to już potrzebne, bo będę je musiała wystawić ręcznie. Może jakiś mały programik na priv dla zainteresowanych? 

Edytowane przez Anna Smolarska
22 godziny temu, Anna Smolarska napisał:

Jak długo będzie realizowana ta poprawka?

Realizacja a wdrożenie to dwie różne rzeczy. Na szybko poprawiamy tylko tematy krytyczne, bo to jest duże przedsięwzięcie aby taką poprawkę wypuścić. Bywa, że przygotowujemy też poprawki dedykowane przesyłane na życzenie - koszt ich przygotowania jest mniejszy, bo nie przechodzą normalnych testów, nie rusza cała maszyna związana z normalnym wypustem wersji. Ale to też wymaga oderwania od zaplanowanych prac, czyli w zasadzie wyrzucenie czegoś z wersji na co czeka ktoś inny, więc  też raczej są to tematy krytyczne.

Natomiast na teraz można skorzystać ze zmian zbiorczych, bo ten import nie nosi znamion problemu krytycznego - jest obejście.

2 godziny temu, Bartosz Rosa napisał:

Natomiast na teraz można skorzystać ze zmian zbiorczych, bo ten import nie nosi znamion problemu krytycznego - jest obejście

To ja poproszę o wskazówkę punkt po punkcie, bo póki co żadnej aukcji z archiwum nie udało mi się wystawić, a kolejka rośnie. Jak się za to wezmę od zera, to mi już żadna poprawka nie będzie nigdy potrzebna. To towar sezonowy, mam go na stanie, nie będę czekać tygodniami. Potrzebuję rozwiązania na tu i teraz. Nie chcę wielkiej wersji tylko małą nakładkę, która to naprawia.