Skocz do zawartości

Nowa wersja Subiekta 123 - wersja 2026.03

Polecane posty

Dzień dobry,

Planujemy w poniedziałek wieczór wydać nową wersję Subiekta 123 w ramach której umożliwimy:

• wystawianie faktur sprzedaży, zaliczkowych i korekt w trybie offline oraz awaryjnym wraz z ich wydrukiem  Dodaliśmy również kolumnę z informacją do kiedy należy wysłać fakturę do KSeF.
  • wybranie domyślnego rodzaju dokumentu, tj. czy jest to tradycyjny, czy ma trafić do KSeF - każdy nowy dokument będzie przyjmował wartość domyślną za wyjątkiem powielanych dokumentów.
  • dodanie identyfikatora wewnętrznego (IdWew) do klienta
  • wyświetlanie wizualizacji eFaktur w najnowszej wersji
  • pobieranie zamówień z allegro, gdzie ilość pozycji jest większa niż 5 (niektóre zamówienia powodowały błędy i się nie przetwarzały)
  • automatyczne wysyłanie faktur cyklicznych do KSeF -> więcej szczegółów: Wysyłka faktur cyklicznych w wersji 2026.03 (koniec marca)

Niestety przekształcanie eFZ na WD i FZ i generowanie PZ na jej podstawie, zostało przesunięte do następnej wersji. 

Edytowane przez Konrad Sikorski
  • Konrad Sikorski zmienił tytuł na Nowa wersja Subiekta 123 - wersja 2026.03
W dniu 27.03.2026 o 16:04, Konrad Sikorski napisał:

Dzień dobry,

Planujemy w poniedziałek wieczór wydać nową wersję Subiekta 123 w ramach której umożliwimy:

• wystawianie faktur sprzedaży, zaliczkowych i korekt w trybie offline oraz awaryjnym wraz z ich wydrukiem  Dodaliśmy również kolumnę z informacją do kiedy należy wysłać fakturę do KSeF.
  • wybranie domyślnego rodzaju dokumentu, tj. czy jest to tradycyjny, czy ma trafić do KSeF - każdy nowy dokument będzie przyjmował wartość domyślną za wyjątkiem powielanych dokumentów.
  • dodanie identyfikatora wewnętrznego (IdWew) do klienta
  • wyświetlanie wizualizacji eFaktur w najnowszej wersji
  • pobieranie zamówień z allegro, gdzie ilość pozycji jest większa niż 5 (niektóre zamówienia powodowały błędy i się nie przetwarzały)
  • automatyczne wysyłanie faktur cyklicznych do KSeF -> więcej szczegółów: Wysyłka faktur cyklicznych w wersji 2026.03 (koniec marca)

Niestety przekształcanie eFZ na WD i FZ i generowanie PZ na jej podstawie, zostało przesunięte do następnej wersji. 

A czy jest możliwość dodania zestawienia które sumuje faktury cykliczne do wystawienia? Albo chociaż opcje sumowania faktur cyklicznych po ich zaznaczeniu? Jest to pomocne przy planowaniu budżetu

Czy ktoś z Państwa może mi podpowiedzieć jak w Subiekt 123 mogę pobrać faktury sprzedaży w formie xml albo JPK (xml) za dany miesiąc, aby móc przesłać je do biura rachunkowego? Dotychczas wystarczało pobranie faktur w pdf, ale teraz potrzebuję faktur w wersji, którą biuro przegra do swojego programu. Z góry dziękuję za pomoc.

Mam taki problem, że Subiekt123 raz uważa, że KseF jest skonfigurowany, a w innym miejscu że nie jest.

Na głównym ekranie widać brak połączenia i jest info, że nie zaakceptowano warunków prawnych (nie wiem gdzie to zrobić)

Wchodzę w ustawienia i tam już widać, że jest ok.

Więc jest ok czy nie jest?

Zrzut ekranu 2026-03-31 o 19.44.16.png

Zrzut ekranu 2026-03-31 o 19.44.30.png

19 godzin temu, Kamil Łowicki napisał:

W ZESTAWIENIACH zbiorczych brakuje opcji dodania w zarządzaniu kolumnami nr faktury w KSef, jest tylko nr dokumentu z systemu. Np. ZESTAWIENIA sprzedaż w okresie, rejestr sprzedaży.

W fakturach sprzedaży można włączyć nr faktury z KSeF i to jest super, dodajcie tę opcję również w zestawieniach.

Dzień dobry, już dopisałem do listy rzeczy do zrobienia.

• Dziękuję 1
17 godzin temu, Łukasz Matlak napisał:

Witam. W nowej wersji dodany użytkownik utracił uwierzytelnienie do KSeF na bazie głównego konta. Nie może wysłać dokumentu do KSeF. Czy to jest zamierzone i taki użytkownik ma sobie sam skonfigurować połączenie z KSeF?

Nowa wersja nie powinna mieć wpływu na uwierzytelnianie do KSeF. Czy po zalogowaniu użytkownik widzi, czy jest połączony z KSeF?

image.png

14 godzin temu, Krzysztof Frączek napisał:

Mam taki problem, że Subiekt123 raz uważa, że KseF jest skonfigurowany, a w innym miejscu że nie jest.

Na głównym ekranie widać brak połączenia i jest info, że nie zaakceptowano warunków prawnych (nie wiem gdzie to zrobić)

Wchodzę w ustawienia i tam już widać, że jest ok.

Więc jest ok czy nie jest?

Zrzut ekranu 2026-03-31 o 19.44.16.png

Zrzut ekranu 2026-03-31 o 19.44.30.png

Dzień dobry, proszę  przejśc do konfiguracja -> Dane firmy i kliknąć w odśwież:
image.png

Można jeszcze, po odświeżeniu wylogować i zalogować się ponownie.

15 godzin temu, Jacek Pawlak napisał:

Tak i w kartotece klienta mogę jedynie wpisać inny NIP.
Przy tworzeniu faktury to w ogóle nie mam możliwości wybrać innego odbiorcy niż nabywca, tylko inny adres dostawy

1.jpg

Inny nabywca powinien być wcześniej dodany do kartoteki klientów.  nazwa lub nip umożliwia wyszukiwanie w kartotece klientów.

• Dodaj nową pozycję...