Skocz do zawartości

Cennik podstawowy

Polecane posty

Cennik można dodać z poziomu Subiekta GT a następnie zaimportować go do Sello NX. W tym celu proszę w Subiekcie GT wejść do parametrów "Towarów i usług" a następnie w zakładce "Ceny" dodać pożądany przez Pana cenniki.

image.png.926897c1f967ffab806642c23dc70503.png

W kolejnym kroku w Sello NX należy wejść w "Kontach Integracji" do parametrów "Subiekta GT" i tam w zakładce "Magazyny i Cenniki" zaznaczyć ptaszek z dodanym cennikiem i pobrać go to Sello NX.

image.png.540d6f0a30cc89a943251476bcdda0cd.png

Wtedy w EZ w polu cenniki widoczny będzie nowy cennik.

• Lubię to 1
53 minuty temu, Sebastian Broża napisał:

image.png.926897c1f967ffab806642c23dc70503.png

Elegancko. Moją uwagę przykuła obsługa walut potrzebnych mi w ALLEGRO tzn. CZK, EUR, HUF. Jak to jest zorganizowane w Subiektcie NEXO ? Chodzi mi o korelację cennikow i tych trzech walut. Wyglada to interesująco. Nie bardzo mogę znaleźć powiązanie waluty z cennikiem w NEXO PRO, a były też o to pytania na forum SELLO NX.

W Sello NX przydałaby się osobno w konfiguracji opcja: Cenniki lub Grupy cenowe, które można by było modyfikować na podstawie cen z Subiekta.

Subiekt GT ma określoną ilość cenników a tak można by było utworzyć cennik np. Erli na podstawie cennika Allegro, i w tym cenniku opcja dodaj/odejmij do ceny Allegro x wartość lub np. pomnóż o x %

Godzinę temu, Mariusz Kownacki napisał:

w tym cenniku opcja dodaj/odejmij do ceny Allegro x wartość lub np. pomnóż o x %

Jeśli dobrze zrozumiałem interesuje Cię jakiś automatyzm w wyliczaniu ceny? Np ERLI -5% w stosunku do cennika ALLEGRO, albo coś w tym stylu? Ja zgłębiam temat cenników w NEXO, ale widzę ciekawą opcję - może warto sprawdzić, czy przypadkiem nie adresuje ona Twojego zgłoszenia ?

Na etapie tworzenia nowego cennika pytany jesteś o:

image.png.ff59752b3bb19fa604433cd621dfe722.png

Kwestia potestowania, ale wyglada obiecująco. Może ktoś zna z czym to sie je w SUBIEKTcie NEXO?

Ja mam Subiekta GT i Sello NX pobiera sobie cenniki z Subiekta GT.

Natomiast dobrze by było jakby były grupy cenowe, które można powiązać z ofertami. Np pobieram sobie cennik z Subiekta Allegro, ale w grupie cenowej tworze sobie cennik Allegro +10% i wiąże z ofertami.

Możliwości byłoby wiele.

17 minut temu, HotKey . napisał:

Jeśli dobrze zrozumiałem interesuje Cię jakiś automatyzm w wyliczaniu ceny? Np ERLI -5% w stosunku do cennika ALLEGRO, albo coś w tym stylu? Ja zgłębiam temat cenników w NEXO, ale widzę ciekawą opcję - może warto sprawdzić, czy przypadkiem nie adresuje ona Twojego zgłoszenia ?

Na etapie tworzenia nowego cennika pytany jesteś o:

image.png.ff59752b3bb19fa604433cd621dfe722.png

Kwestia potestowania, ale wyglada obiecująco. Może ktoś zna z czym to sie je w SUBIEKTcie NEXO?

7 minut temu, Maciej D napisał:

Rozumiem, chodziło mi tylko o zmiane domyslnego cennika, w tym momencie mam podstawowy, a potrzebuję jako domyslny do Allegro mieć inny. CZy jest mozliwa zmiana domyslnego cennika?

Cennik ustawiany w EZ służy tylko i wyłącznie do tego, aby dodając nowy towar ręcznie w EZ było wiadomo skąd pobrać jego cenę. Na potrzeby serwisów cenniki ustawia się w ofertach internetowych.

9 minut temu, Mariusz Kownacki napisał:

Np pobieram sobie cennik z Subiekta Allegro, ale w grupie cenowej tworze sobie cennik Allegro +10% i wiąże z ofertam

Po mojemu to już jest w takim razie:

image.thumb.png.b8ef6815178a8d6f706e24f796532593.png

Zmieniając cenę w cenniku nr 2 SELLO natychmiast to wykrywa i powiązane z nim oferty otrzymują nową cenę natychmaist po wbiciu jej do cennika.

• 3 miesiące temu...
W dniu 31.03.2026 o 13:52, Bartosz Rosa napisał:

Postaramy się dodać "na szybko" zapamiętywanie ostatniego wyboru. 

U mnie cennik podstawowy wcale nie występuje, chyba, że "fabrycznie" jest w Subiekcie GT. Posługuję się tylko swoimi cennikami, a w Sello tylko jednym. Nie zmienia to faktu, że podstawowy jest jako domyślny we wszystkich ZK:

image.png.0ed8acb7100ac58c3a874649ce4ab61c.png

image.png.181e6220d34c897333d41c92c3606001.png

Dodam, że ten cennik jest zerowy, nigdy nie był definiowany i wszystkie ceny są domyślnie 0 PLN. Nigdy go nie używałam i nie ustawiałam. Ja go nawet nie mam na liście Subiekta:

image.png.d16761e87aa915e648dbf570e198034d.png

image.png.2376392c42035982180598645163e2f7.png

Widzę, że problem występuje dalej, czy trzeba jeszcze gdzieś coś zmienić/ustawić, by się pozbyć tego domyślnego zerowego cennika ? 

Ania, a tu masz dwa? Podstawowy jest zakładany przy instalce Sello, uważam, że nie można tego uniknąć.

image.png.f89e2531a77878668e5dc4cb73be8f61.png

image.png.6f45bda9824aa7598f9c790146d00498.png

tu wybierasz swój poziom cenowy, tak żeby Sello umiało skorygować cenę na allegro z ceną z GT

image.png.d905f7e4c216f8bc17d826ae1fa43f0b.png

moim zdaniem pierwszy jest aktywny w programie i z niego pobiera ceny

.1 to nexowy, którego nie używasz więc nie ma skąd pobrać "cen" innych niż 0, nie może być na liście domyślnym / oczywiście jako "nexowy" nie istnieje w GT / tu ustawiasz o piętro wyżej > wskazujesz programowi, w razie gdy jest więcej niż 1 magazyn który jest nadrzędny

Pod ofertę - jak na razie - ja tak robiłem - na wszystkich ofertach (najlepiej na zakładce WSZYSTKIE) ustawić go wszędzie zmianami zbiorczymi... Tam powyżej kolega pokazał...

Jeśli ktoś nie chce synchronizować cen to niech nie podpina żadnego cennika, wtedy będą te z allegro.

Pytaj w razie...

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl
4 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Ania, a tu masz dwa? Podstawowy jest zakładany przy instalce Sello, uważam, że nie można tego uniknąć.

Tu są 2, zakazano mi kasować ten pierwotny, ale magazyn GT jest ustawiony jako domyślny:

image.png.3cf1b521cad922104e06c915a5eeed1f.png

W kontach integracji w Subiekcie mam już tylko jeden magazyn. Celowo też ustawiłam tylko 1 cennik

image.png.6a3217b5ebb63ef8a1b81dad8b244f4a.png

....no i w ZK mam cennik podstawowy jako domyślny.... Nic to nie zmienia. 

Używam synchronizacji cen, przyzwyczaiłam się już. 

5 godzin temu, Anna Smolarska napisał:

Nic to nie zmienia. 

A pokaż to miejsce z oferty?

image.png.2a57e22422ee92cf30f910805347b0ca.png

PS Cennik podstawowy instalowany z sello nx to nie to samo co cena podstawowa (wybrana z allegro) do synchronizacji cen z GT... Mam wrażenie, że w tym wątku czasem ktoś pisze jakby uważał je za jeden cennik.

Tu by się przydały to co pisałem w innym wątku, ale nie było zbyt odpowiedzi aby ST @Bartosz Rosa @Rafał Stępień wprowadziło do Sello NX tzw. grupy cenowe tak jak jest to chociaż by w Base.

Na przykładzie tego, jest to grupa cenowa, która zmienia cenę z PLN na CZK.

Subiekt GT (nie wiem jak w NEXO) ma ograniczoną ilość cen, a jakby była taka możliwość jak w Base to Sello NX byłoby dużo lepsze pod tym względem, ponieważ grupa cenowa w Base jest przypisywana do całego marketplace, a w Sello NX (co jest super) można przypisywać dla konkretnej oferty.

Czy jest na to szansa w (nie)dalekiej przyszłości?

image.thumb.png.dee719c7e8729c40cdca837f812233c3.png

10 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

To jeszcze raz napisz, co chcesz poprawić w istniejącym układzie

Wejdź do ZK i zobacz, jaki masz cennik nad listą asortymentu.  

image.png.bad2fe3a5611f7252933361db84f82b7.png

Sprzedaję wielopaki, czyli aukcja dotyczy 3 rożnych towarów z listy np 10 wzorów. Każdy wzór mam osobno w GT, więc teraz następuje przeróbka. Kasuję "wielopak" i zastępuję go 3 wzorami z GT. No ale te towary mają ceny z cennika Podstawowego, czyli 0 pln. 

Klient dzwoni, że się pomylił i chciał inny rozmiar z tego samego produktu. Wchodzę, kasuję stary, wstawiam nowy- cena 0 pln...

8 godzin temu, Mariusz Kownacki napisał:

Na przykładzie tego, jest to grupa cenowa, która zmienia cenę z PLN na CZK.

Na Allegro może być zdefiniowany własny Przelicznik Cen, gdzie można sobie ustawić narzut dla cen dla np. Czech, czyli np "Przelicznik cen 1:1 + 8%". Warto z tego skorzystać (połączyć z ww pomysłem) dla wystawiania/powielania aukcji. Teraz po wystawieniu aukcji trzeba wchodzić na Allegro i ustawiać dla każdej aukcji swoje przeliczniki cen z Allegro. Jak się tego nie zrobi, to jest liczone 1:1. 

7 godzin temu, Anna Smolarska napisał:

Sprzedaję wielopaki

Nie spotkałem się z tym problemem, bo u mnie w Subiekcie każdy taki wielopak to komplet, który montuję do realizacji w odpowiednim momencie, lub po prostu ileś ich jest na stanie. Ale ciekawe, na pierwszy rzut oka nie wiem, jak to przestawić, poza ręcznym ustawieniem tam GT przed dodaniem towaru... 

Zdecydowanie do zmiany/wyjaśnienia...

• Lubię to 1