Skocz do zawartości

Cennik podstawowy

Polecane posty

W dniu 8.07.2026 o 00:59, Anna Smolarska napisał:

W kontach integracji w Subiekcie mam już tylko jeden magazyn. Celowo też ustawiłam tylko 1 cennik

image.png.6a3217b5ebb63ef8a1b81dad8b244f4a.png

W koncie integracji z Subiektem GT pokazane są magazyny z Subiekta GT, ale Sello NX działające na platformie nexo ma jeszcze swój (zerowy) cennik o tej samej nazwie MAG.

21 godzin temu, Mariusz Kownacki napisał:

Tu by się przydały to co pisałem w innym wątku, ale nie było zbyt odpowiedzi aby ST @Bartosz Rosa @Rafał Stępień wprowadziło do Sello NX tzw. grupy cenowe tak jak jest to chociaż by w Base.

Na przykładzie tego, jest to grupa cenowa, która zmienia cenę z PLN na CZK.

Subiekt GT (nie wiem jak w NEXO) ma ograniczoną ilość cen, a jakby była taka możliwość jak w Base to Sello NX byłoby dużo lepsze pod tym względem, ponieważ grupa cenowa w Base jest przypisywana do całego marketplace, a w Sello NX (co jest super) można przypisywać dla konkretnej oferty.

Czy jest na to szansa w (nie)dalekiej przyszłości?

Ten temat powinno dać się ograć za pomocą cenników nexo. One mają dość rozbudowane możliwości, ale były tworzone pod Subiekta i kilka tematów trzeba tam dostosować pod potrzeby SNX. W przypadku korzystania z Subiekta GT dostępu do tych cenników nie ma z poziomu SNX, ale zobaczymy, czy da się to bez większych problemów odblokować. W takich cennikach głównych (te obecne synchronizowane z GT) można wtedy dodać cennik dodatkowy, który może wpływać na cenę wyliczaną dla towaru, ale nie wiem jeszcze, czy można na podstawie jednego cennika wyliczyć kilka innych cen.

20 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

W koncie integracji z Subiektem GT pokazane są magazyny z Subiekta GT, ale Sello NX działające na platformie nexo ma jeszcze swój (zerowy) cennik o tej samej nazwie MAG.

Niech sobie będzie, skoro musi, ale niech mi zniknie z przestrzeni użytkowej. Po co mi zerowy cennik-duch w oknie transakcji ? Mogę to zmieniać za każdym razem, ale chyba nie o to chodzi. Nie po to się tyle razy to ustawia w parametrach, by dalej korzystał z nieznanego mi cennika podstawowego. 

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
W dniu 9.07.2026 o 00:38, Anna Smolarska napisał:

Na Allegro może być zdefiniowany własny Przelicznik Cen, gdzie można sobie ustawić narzut dla cen dla np. Czech, czyli np "Przelicznik cen 1:1 + 8%". Warto z tego skorzystać (połączyć z ww pomysłem) dla wystawiania/powielania aukcji. Teraz po wystawieniu aukcji trzeba wchodzić na Allegro i ustawiać dla każdej aukcji swoje przeliczniki cen z Allegro. Jak się tego nie zrobi, to jest liczone 1:1. 

Na Allegro dla prawie 3000 ofert korzystamy z własnej reguły cenowej na rynkach zagranicznych (przelicznik +10%).

Wiąże się to z klikaniem 3 stron po 1000 pozycji i zaznaczaniem dla każdego rynku tej reguły cenowej.

Czy w Sello NX będzie istniała możliwość dodania takich cenników, które automatycznie przeliczają cenę w PLN, np. dodając 10%, a następnie przeliczają ją według kursu CZK, EUR i HUF?

W zakładce „Konta integracji”, po wybraniu konta Allegro, można ustawiać domyślne cenniki.

Zależy mi na tym, aby po dodaniu oferty w Sello NX i ustawieniu ceny na 10,00 zł automatycznie ustawiały się również cenniki na rynkach zagranicznych z ceną powiększoną o 10%.

W załączniku przesyłam wizualizację tego rozwiązania.

@Bartosz Rosa

v1.jpg

v2.jpg

Edytowane przez Piotr Bielesz

Nie wiem czy to zadziała prawidłowo, ale spróbuj w taki sposób. W Subiekcie utwórz nowy cennik główny z takimi ustawieniami:

image.png.93dc5ab505666567134a34b66ae5a06e.png

image.png.3965f547c8f61e06c0bc526c0253bcfa.png

image.png.d51e0aef772d622e5ddb42be774d0ec1.png

I taki cennik przypisać do ofert. Powinien on zadziałać na asortymencie następującym algorytmem: (Cena detaliczna + 10%) x NBP średni kurs walut = cena końcowa lub (Cena detaliczna x NBP średni kurs walut) + 10% = cena końcowa. Nie testowałem osobiście, więc trzeba sprawdzić

Edytowane przez centrumstali com
45 minut temu, centrumstali com napisał:

Nie wiem czy to zadziała prawidłowo, ale spróbuj w taki sposób. W Subiekcie utwórz nowy cennik główny z takimi ustawieniami:

I taki cennik przypisać do ofert. Powinien on zadziałać na asortymencie następującym algorytmem: (Cena detaliczna + 10%) x NBP średni kurs walut = cena końcowa lub (Cena detaliczna x NBP średni kurs walut) + 10% = cena końcowa. Nie testowałem osobiście, więc trzeba sprawdzić

Dziękuję za odpowiedź, natomiast my korzystamy z Subiekta GT, a dla towarów nie mamy przypisanych cen. Powoduję to, że mając cennik podstawowy przypisuje nam wartość 0,00 pln - więc ta forma rozwiązania odpada. 
Chcielibyśmy obejść przypisywanie cen do GT, cenniki mogłyby zaciągać ceny z ofert aktywnych i wtedy wyliczać wartości +10%

11 godzin temu, Piotr Bielesz napisał:

korzystamy z Subiekta GT, a dla towarów nie mamy przypisanych cen.

Też uważałam, że to zbędne, ale od kilku lat nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. Ceny z Subiekta GT uaktualniają się na Allegro, więc baza cen i całe zarządzanie przeniosło się na GT. Dla sklepu mam drugi cennik, oba działają równolegle. 

Także przerzuciłam przeliczanie cen na przelicznik cen na Allegro. Tam cena się codziennie aktualizuje i daje narzut % ile chcemy. Niby można w GT zrobić kolejny cennik tylko dla Czech, ale czy to będzie działać i aktualizować się to nie wiem. 

Stąd propozycja dla ST, by pozwalała nam te reguły importować z Allegro i używać do wystawiania aukcji i w zmianach zbiorczych. Prawdopodobnie dla każdego rynku będzie osobna reguła, czyli obecnie 3 kraje. 

Nie zmienia to faktu, że ten cennik podstawowy to kompletny zbuk i należy się go szybciutko pozbyć z NX. 

20 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Korzystanie z reguł cenowych w Allegro ma plus taki, że nie trzeba tych ofert aktualizować - robi to Allegro. Dlatego mamy w planach zapisane dodanie obsługi tych reguł z poziomu SNX. Jeśli pojawiło się na to zapotrzebowanie to podpiję priorytet. 

Byłoby miło, gdyby ta funkcjonalność się pojawiła. 

Nadal pozostaje wszczepiony Cennik Podstawowy, który potrzebny jest jak dziura w moście 😉

Edytowane przez Anna Smolarska