Mariusz Kownacki 134 Napisano 31 Marca Udostępnij Napisano 31 Marca w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska Mam problem z tworzeniem listów przez integrację Poczta Polska: Mam skonfigurowane tak: A pojawia się błąd: Tak samo jest z przesyłkami poleconymi. Kontaktowałem się z opiekunem, który powiedział, że mamy w usłudze listy polecone firmowe. Proszę o pomoc. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 134 Napisano 31 Marca Autor Udostępnij Napisano 31 Marca w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska @Bartosz Rosa @Rafał Stępień Kontaktował się informatyk z poczty polskiej i przekazał, ze u nich jest wszystko poprawnie, natomiast w Sello NX nie ma usługi Przesyłka firmowa polecona (845). Czy po API to się powinno pobrać czy te usługi są wbudowane w Sello NX? Powiedział również że usługa Pocztex Kurier 48 już dawno nie funkcjonuje, a jak klikam odśwież to nic nie pobiera na nowo Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 593 Napisano 31 Marca Udostępnij Napisano 31 Marca w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska Są wbudowane ale na serwisie chmurowym, z którego Sello NX korzysta, więc możemy je zweryfikować i dodać od ręki - czyli jak będzie chwila czasu . Sprawdzimy i odblokujemy taka możliwość - niestety uzyskanie od kurierów jasnych informacji nt. usług jakie mają w ofercie to nie jest łatwy kawałek chleba . Dokumentacja mówi jedno, konsultant drugie, a API zwraca jeszcze coś innego. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 134 Napisano 31 Marca Autor Udostępnij Napisano 31 Marca w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska 1 minutę temu, Bartosz Rosa napisał: Są wbudowane ale na serwisie chmurowym, z którego Sello NX korzysta, więc możemy je zweryfikować i dodać od ręki - czyli jak będzie chwila czasu . Sprawdzimy i odblokujemy taka możliwość - niestety uzyskanie od kurierów jasnych informacji nt. usług jakie mają w ofercie to nie jest łatwy kawałek chleba . Dokumentacja mówi jedno, konsultant drugie, a API zwraca jeszcze coś innego. Proszę o dodanie jeżeli to nie problem, ponieważ teraz muszę wysłać kurierem przesyłki oraz usunąć z dostaw. Już myślałem, ze trzeba będzie poczekać na nową aktualizację. Niestety tak jest, jak w Sello 1 tworzyłem exporty do paczek to też się głowiłem jakie usługi i jaki numer powinien być bo mają tego dużo. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 593 Napisano 31 Marca Udostępnij Napisano 31 Marca w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska No, wg dokumentacji ten Pocztex Kurier 48 nadal istnieje ;), czekamy na odpowiedź z PP. 1 Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 134 Napisano 31 Marca Autor Udostępnij Napisano 31 Marca w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska 53 minuty temu, Bartosz Rosa napisał: No, wg dokumentacji ten Pocztex Kurier 48 nadal istnieje ;), czekamy na odpowiedź z PP. Proszę, daj znać jak dodacie Przesyłka firmowa polecona (845). 🙂 1 Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 134 Napisano 3 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska @Bartosz Rosa Czy dodali Państwo usługę Przesyłka firmowa polecona (845)? Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 242 Napisano 3 Kwietnia Udostępnij Napisano 3 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska Jeszcze nie, mamy przygotowane rozwiązanie, ale wymaga sprawdzenia. Planowane udostępnienie tej usługi po świętach, tj. wtorek. 1 1 Cytuj Link to postu
Popularny post. Cezary Dobies 115 Napisano 7 Kwietnia Popularny post. Udostępnij Napisano 7 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska Dodaliśmy usługę "Przesyłka firmowa polecona" w ramach integracji Poczta Polska. Jeżeli nie jest ona widoczna na liście usług, należy je odświeżyć. 2 1 Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 53 Napisano 13 Kwietnia Udostępnij Napisano 13 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska Mam pytanie dotyczące Poczta Odbiór w Punkcie. Nie ma go na liście, a jak wybiorę sam Pocztex 2.0 i dodam punkt odbioru do zamówienia, to wywala mi błąd: Pierwszy raz widzę takie ograniczenie wartości paczki. Odpaliłam także ubezpieczenie i tez nie pomogło: Przyznam, że forum nie przekopałam do trzewi. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 134 Napisano 14 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska A to jest przesyłka za pobraniem? A jak wyłączy Pani ubezpieczenie? Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 272 Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska Nie używam, ale sprawdźcie, czy Pocztex 2.0 to nie 855? Jeśli tak, to może to mieć znaczenie, bo wątek koncentruje się na 845 – Przesyłka polecona, jeśli się nie mylę. https://www.poczta-polska.pl/wp-content/uploads/2024/06/IWD_o_przesylce_1.24umowny.pdf Cytuj Link to postu
Daniel Salamucha 232 Napisano 16 Kwietnia Udostępnij Napisano 16 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska W dniu 13.04.2026 o 16:44, Anna Smolarska napisał: Mam pytanie dotyczące Poczta Odbiór w Punkcie. Nie ma go na liście, a jak wybiorę sam Pocztex 2.0 i dodam punkt odbioru do zamówienia, to wywala mi błąd: Pierwszy raz widzę takie ograniczenie wartości paczki. Odpaliłam także ubezpieczenie i tez nie pomogło: Przyznam, że forum nie przekopałam do trzewi. Oto informacje od PP: Uprzejmie informujemy, że dla przesyłki przyjętej w punkcie partnerskim celem jej nadania w placówce pocztowej oraz dla przesyłki z opcją PUNKT oraz opcją AUTOMAT maksymalna wysokość zadeklarowanej wartości wynosi 100 zł. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 53 Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska (edytowane) Wyłączyłam ubezpieczenie, ale to nic nie zmieniło. EN musi pobierać wartość przesyłki z danych transakcji. Czy da się zrobić w kolejnej wersji by: - wartość przesyłki miała wartość zamówienia, jeśli jest mniejsza od 100 PLN - wartość przesyłki wysłać w wysokości 100 PLN, jeśli wartość zamówienia jest wyższa niż 100 PLN (na naszą odpowiedzialność, pole do wyboru typu check box) Obecnie nie da się wysłać Pocztexem (zamówień z Subiekta GT), gdy wartość zamówienia jest większa od 100 PLN. Co wyjdzie w błędach dalej to nie wiem, ale póki co mamy taką barierę do pokonania. Edytowane 17 Kwietnia przez Anna Smolarska Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 53 Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska Potwierdzam, że "Pocztex 2.0 Odbiór w Punkcie" działa w integracji z Elektronicznym Nadawcą gdy wartość zamówienia, a więc kwota ubezpieczenia jest mniejsza niż 100,- Poprosimy więc poprawkę, którą można włączyć/wyłączyć, by nie kolidowało to z innymi użytkownikami, by zamówienia o wartości większej niż 100,- dostawały górną granicę ubezpieczenia 100,-. Inaczej wywala błędy, których się ręcznie nie da naprawić (kwota ubezpieczenia podstawia się poza wiedzą użytkownika i jest nieedytowalna). Cytuj Link to postu
Daniel Salamucha 232 Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska (edytowane) 6 minut temu, Anna Smolarska napisał: Potwierdzam, że "Pocztex 2.0 Odbiór w Punkcie" działa w integracji z Elektronicznym Nadawcą gdy wartość zamówienia, a więc kwota ubezpieczenia jest mniejsza niż 100,- Poprosimy więc poprawkę, którą można włączyć/wyłączyć, by nie kolidowało to z innymi użytkownikami, by zamówienia o wartości większej niż 100,- dostawały górną granicę ubezpieczenia 100,-. Inaczej wywala błędy, których się ręcznie nie da naprawić (kwota ubezpieczenia podstawia się poza wiedzą użytkownika i jest nieedytowalna). Na ten moment rekomendujemy ustawienie ręczne: Edytowane 23 Kwietnia przez Daniel Salamucha Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 53 Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska (edytowane) EDIT. JEST, tylko znów trzeba było włączyć "ubezpieczenie" w Pocztex 2.0 w Sposobach dostawy paczek. Poniższy screen nieaktualny. Można przynajmniej działać, ręcznie bo ręcznie, ale dobre i to. Wszystko pięknie, ale to zamówienie z Allegro. W zamówieniach pobranych z Subiekta GT nie ma takiej opcji: Nie czepiałabym się, gdyby choćby taka ręczna opcja była. Przesłałam bazy, to ZK też tam jest i można sprawdzić, dlaczego to nie działa jak na wskazywanym screenie. Generalnie wszystko co związane z ZK z Subiekta GT kuleje i jest traktowane po macoszemu. Walczę z tym od wakacji z przerwą na szczyt sezonu. Niedługo będzie rok.... a jak to nie działało dobrze, tak nadal nie działa... Panowie... Edytowane 23 Kwietnia przez Anna Smolarska Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 593 Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska Nie po macoszemu, tylko mamy dziesiątki zgłoszeń i różnych problemów do rozwiązania związanych z z Subiektami, w tym również z GT. A z reguły nie są to proste tematy, bo różnego rodzaju ustawień i scenariuszy jest po prostu ogrom. Nie jesteśmy więc obecnie w stanie szybciej dostarczać poprawek każdego problemu, a tematy realizowane są począwszy od tych z wyższym priorytetem - zazwyczaj te, które wpływają na pracę większej liczby użytkowników. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 134 Napisano 27 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska u mnie również pojawił się ten błąd. Paczka za 200zł, ale nawet po zmianie kwoty ubezpieczenia na 99zł dalej jest ten błąd. Czy można to jakoś obejść? Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 134 Napisano 27 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska W EN jest taka opcja, ale jako usługa dodatkowa, która nie jest wymagana, natomiast w Sello w ustawieniach sposobach dostaw takiej opcji nie ma, tak jakby Sello miało na stałe włączoną tą opcję Cytuj Link to postu
Popularny post. Bartosz Rosa 2 593 Napisano 27 Kwietnia Popularny post. Udostępnij Napisano 27 Kwietnia w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska Tutaj problemem nie jest ubezpieczenie a wartość zamówienia. Przy generowaniu paczek trzeba podać również wartość takiej paczki i ona nie może przekraczać tych 100 zł. Zweryfikujemy, czy tutaj jest konieczne przekazywanie tej wartości. 2 1 Cytuj Link to postu
Popularny post. Cezary Dobies 115 Napisano Wtorek o 08:37 Popularny post. Udostępnij Napisano Wtorek o 08:37 w Problem z tworzeniem listów Poczta Polska Dodaliśmy usługę "Wartość" w integracji z Pocztą Polską. Aby usługa pojawiła się w sposobie dostawy należy odświeżyć usługi: Gdy usługa jest odznaczona, usługa dodatkowa wartość nie jest przekazywana do PP. W przypadku zaznaczenia tej opcji, przekazywana jest wartość paczki z EZ. Według informacji od PP w temacie usługi dodatkowej "Wartość": Jeżeli zwykła wartość rzeczy zawartych w przesyłce: 1) nie przekracza 100,00 zł i nadawca nie zadeklarował wartości przesyłki - przesyłkę taką traktuje się jako przesyłkę z zadeklarowaną wartością 100,00 zł, 2) przekracza 100,00 zł i nadawca zadeklarował wartość przesyłki - przesyłkę taką traktuje się jako przesyłkę z zadeklarowaną wartością o wartości podanej przez nadawcę, z zastrzeżeniem pkt 3, 3) przekracza 100,00 zł, ale nadawca nie zadeklarował wartości, tylko dokonał ubezpieczenia przesyłki zgodnie z zasadami określonymi w OWU i cenniku albo umowie pisemnej - przesyłkę taką traktuje się jako przesyłkę z zadeklarowaną wartością 100,00 zł objętą ubezpieczeniem do wskazanej przez nadawcę kwoty. Dla przesyłki przyjętej w punkcie partnerskim celem jej nadania w placówce pocztowej oraz dla przesyłki z opcją PUNKT oraz opcją AUTOMAT maksymalna wysokość zadeklarowanej wartości wynosi 100 zł. Maksymalna kwota zadeklarowanej wartości przesyłki: - 20.000 zł. dla klienta Indywidualnego - 70.000 zł. dla klienta Biznesowego z zastrzeżeniem serwisu Na Dziś realizowanym na terenie całego kraju w wyznaczonych relacjach i godzinach nadania określonych w „Wykazie relacji dla przesyłek krajowych w serwisie Na Dziś" dla którego zadeklarowana wartość nie może być wyższa niż 1.200 zł. 2 2 Cytuj Link to postu
Polecane posty