Skocz do zawartości

Problem z tworzeniem listów Poczta Polska

Polecane posty

@Bartosz Rosa @Rafał Stępień

Kontaktował się informatyk z poczty polskiej i przekazał, ze u nich jest wszystko poprawnie, natomiast w Sello NX nie ma usługi Przesyłka firmowa polecona (845). Czy po API to się powinno pobrać czy te usługi są wbudowane w Sello NX? Powiedział również że usługa Pocztex Kurier 48 już dawno nie funkcjonuje, a jak klikam odśwież to nic nie pobiera na nowo

image.png.cb3424f3599d2bd85edb7104eb4d8a3c.png

Są wbudowane ale na serwisie chmurowym, z którego Sello NX korzysta, więc możemy je zweryfikować i dodać od ręki - czyli jak będzie chwila czasu :). Sprawdzimy i odblokujemy taka możliwość - niestety uzyskanie od kurierów jasnych informacji nt. usług jakie mają w ofercie to nie jest łatwy kawałek chleba :). Dokumentacja mówi jedno, konsultant drugie, a API zwraca jeszcze coś innego.

1 minutę temu, Bartosz Rosa napisał:

Są wbudowane ale na serwisie chmurowym, z którego Sello NX korzysta, więc możemy je zweryfikować i dodać od ręki - czyli jak będzie chwila czasu :). Sprawdzimy i odblokujemy taka możliwość - niestety uzyskanie od kurierów jasnych informacji nt. usług jakie mają w ofercie to nie jest łatwy kawałek chleba :). Dokumentacja mówi jedno, konsultant drugie, a API zwraca jeszcze coś innego.

Proszę o dodanie jeżeli to nie problem, ponieważ teraz muszę wysłać kurierem przesyłki oraz usunąć z dostaw. Już myślałem, ze trzeba będzie poczekać na nową aktualizację.

Niestety tak jest, jak w Sello 1 tworzyłem exporty do paczek to też się głowiłem jakie usługi i jaki numer powinien być bo mają tego dużo.

Mam pytanie dotyczące Poczta Odbiór w Punkcie. Nie ma go na liście, a jak wybiorę sam Pocztex 2.0 i dodam punkt odbioru do zamówienia, to wywala mi błąd:

image.png.f8ab17764e1c5bbd8a41a80bd05f072b.png

Pierwszy raz widzę takie ograniczenie wartości paczki. Odpaliłam także ubezpieczenie i tez nie pomogło:

image.thumb.png.36dd5757bebf82fe77391c8bddf35fcf.png

Przyznam, że forum nie przekopałam do trzewi.

Nie używam, ale sprawdźcie, czy Pocztex 2.0 to nie 855? Jeśli tak, to może to mieć znaczenie, bo wątek koncentruje się na 845 – Przesyłka polecona, jeśli się nie mylę.

https://www.poczta-polska.pl/wp-content/uploads/2024/06/IWD_o_przesylce_1.24umowny.pdf

W dniu 13.04.2026 o 16:44, Anna Smolarska napisał:

Mam pytanie dotyczące Poczta Odbiór w Punkcie. Nie ma go na liście, a jak wybiorę sam Pocztex 2.0 i dodam punkt odbioru do zamówienia, to wywala mi błąd:

image.png.f8ab17764e1c5bbd8a41a80bd05f072b.png

Pierwszy raz widzę takie ograniczenie wartości paczki. Odpaliłam także ubezpieczenie i tez nie pomogło:

image.thumb.png.36dd5757bebf82fe77391c8bddf35fcf.png

Przyznam, że forum nie przekopałam do trzewi.

Oto informacje od PP: Uprzejmie informujemy, że dla przesyłki przyjętej w punkcie partnerskim celem jej nadania w placówce pocztowej oraz dla przesyłki z opcją PUNKT oraz opcją AUTOMAT maksymalna wysokość zadeklarowanej wartości wynosi 100 zł.

Wyłączyłam ubezpieczenie, ale to nic nie zmieniło. EN musi pobierać wartość przesyłki z danych transakcji. Czy da się zrobić w kolejnej wersji by:

- wartość przesyłki miała wartość zamówienia, jeśli jest mniejsza od 100 PLN

- wartość przesyłki wysłać w wysokości 100 PLN, jeśli wartość zamówienia jest wyższa niż 100 PLN (na naszą odpowiedzialność, pole do wyboru typu check box)

Obecnie nie da się wysłać Pocztexem (zamówień z Subiekta GT), gdy wartość zamówienia jest większa od 100 PLN.  Co wyjdzie w błędach dalej to nie wiem, ale póki co mamy taką barierę do pokonania. 

Edytowane przez Anna Smolarska

Potwierdzam, że "Pocztex 2.0 Odbiór w Punkcie" działa w integracji z Elektronicznym Nadawcą gdy wartość zamówienia, a więc kwota ubezpieczenia jest mniejsza niż 100,- Poprosimy więc poprawkę, którą można włączyć/wyłączyć, by nie kolidowało to z innymi użytkownikami, by zamówienia o wartości większej niż 100,- dostawały górną granicę ubezpieczenia 100,-. Inaczej wywala błędy, których się ręcznie nie da naprawić (kwota ubezpieczenia podstawia się poza wiedzą użytkownika i jest nieedytowalna).

6 minut temu, Anna Smolarska napisał:

Potwierdzam, że "Pocztex 2.0 Odbiór w Punkcie" działa w integracji z Elektronicznym Nadawcą gdy wartość zamówienia, a więc kwota ubezpieczenia jest mniejsza niż 100,- Poprosimy więc poprawkę, którą można włączyć/wyłączyć, by nie kolidowało to z innymi użytkownikami, by zamówienia o wartości większej niż 100,- dostawały górną granicę ubezpieczenia 100,-. Inaczej wywala błędy, których się ręcznie nie da naprawić (kwota ubezpieczenia podstawia się poza wiedzą użytkownika i jest nieedytowalna).

Na ten moment rekomendujemy ustawienie ręczne:

image.png

Edytowane przez Daniel Salamucha

EDIT.  JEST, tylko znów trzeba było włączyć "ubezpieczenie" w Pocztex 2.0 w Sposobach dostawy paczek. Poniższy screen nieaktualny. Można przynajmniej działać, ręcznie bo ręcznie, ale dobre i to. 

Wszystko pięknie, ale to zamówienie z Allegro. W zamówieniach pobranych z Subiekta GT nie ma takiej opcji:

image.png.b186df0eecabfec3c5ba1b3f3156a01f.png

Nie czepiałabym się, gdyby choćby taka ręczna opcja była. Przesłałam bazy, to ZK też tam jest i można sprawdzić, dlaczego to nie działa jak na wskazywanym screenie.

Generalnie wszystko co związane z ZK z Subiekta GT kuleje i jest traktowane po macoszemu. Walczę z tym od wakacji z przerwą na szczyt sezonu. Niedługo będzie rok.... a jak to nie działało dobrze, tak nadal nie działa... Panowie... 

Edytowane przez Anna Smolarska

Nie po macoszemu, tylko mamy dziesiątki zgłoszeń i różnych problemów do rozwiązania związanych z z Subiektami, w tym również z GT. A z reguły nie są to proste tematy, bo różnego rodzaju ustawień i scenariuszy jest po prostu ogrom. Nie jesteśmy więc obecnie w stanie szybciej dostarczać poprawek każdego problemu, a tematy realizowane są począwszy od tych z wyższym priorytetem - zazwyczaj te, które wpływają na pracę większej liczby użytkowników.