Wojciech Olejnik 0 Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Dzień dobry Czy ktoś mi pomoże, po wysłaniu faktury do KSeF nie widać ceny jednostkowej po rabacie. Widać cenę netto przed rabatem, widać rabat ale kwotowy, o dziwo nie procentowy, jest wartość netto i Vat ale nie ma ceny po rabacie. Czy to normalne? Czy można to zmienić? Klienci się o to upominają. Dziękuję. Link to postu
Robert Dopierała 64 Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT (edytowane) tak to działa w e-fakturze normalne, zgodne z KSEF dlatego wymyślono fakturę w postaci uzgodnionej (tam drukuj jak chcesz, byle spełniała warunki ustawy (QR itp) Edytowane 1 Kwietnia przez Robert Dopierała Link to postu
Paweł B 94 Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Ale zmienić się da - skryptami sferycznymi. Link to postu
Tomasz Kosak 5 Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Tak, można zrobić skryptami. Tylko wtedy blokuje stanowisko na Sferę, i faktury z KSEF można wystawiać tylko na jednym komputerze! Jakoś w Nexo jest to rozwiązane i inne firmy też to ogarnęli. Linia GT jest coraz bardziej pomijana i chyba powoli trzeba się rozglądać za czymś nowym. Link to postu
Maonika Dobosz 0 Napisano 1 Kwietnia Udostępnij Napisano 1 Kwietnia w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT 4 godziny temu, Robert Dopierała napisał: tak to działa w e-fakturze normalne, zgodne z KSEF dlatego wymyślono fakturę w postaci uzgodnionej (tam drukuj jak chcesz, byle spełniała warunki ustawy (QR itp) Witam! nie jest to do końca prawda, gdyż są programy które pozwalają dostosować własną "strukturę danych do ksef". W załączniku przesyłam przykład mojego dostawcy. Większości moich klientów przeszkadza to że muszą wyliczyć cenę po rabacie i do tego dopiero dodać własną marżę Dlatego też przyłączam się do apelu o dodanie tej opcji w konfiguracji do przesyłania danych do ksef. Ponadto mam też problem z datą zakończenia usługi u moich dostawców jest ta dana na fakturze pobranej z strony KSEF (rządowej) (jak w na zdjęciu w załączniku), natomiast jak ja wystawiłem fakturę znajomemu i on ją pobrał to jest brak tej dany. Nie wiem czy jest to ok. Proszę o pomoc Link to postu
Marek Kierkicz 2 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Też odnoszę wrażenie, że firma insert powoli zaczyna olewać klientów subiekt GT... a przygotowanie do ksef jest słabym poziomie... nie wspominając o tym, że pomoc na ich stronie i w programie dotyczy czasów gdy nie było ksef . Mi też dwóch klientów zgłosiło uwagi do faktur odnośnie rabatów.... i nie wiem co dalej, wcześniej wyliczanie rabatów było w programie a na wydruku była cena netto po rabacie, a obecnie wszystko wywrócili do góry nogami a najważniejszej ceny po rabacie wogóle nie ma, to po co są te wszystkie kolumny jesli nie są drukowane w ksef? Może niech insert wyłączy zablokuje wszystko co nie obsługuje ksef i da informację, że tylko do podglądu w ramach programu... 1 Link to postu
Paweł B 94 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT (edytowane) 29 minut temu, Marek Kierkicz napisał: to po co są te wszystkie kolumny jesli nie są drukowane w ksef? KSeF to nie są żadne wydruki. KSeF to pliki xml - czysty tekst. 29 minut temu, Marek Kierkicz napisał: w programie a na wydruku była cena netto po rabacie Ale wie Pan, że to jest konfigurowalne i można na wydrukach ustawić drukowanie tylko ceny przed rabatem i kwoty rabatu lub procent rabatu? I proszę sobie wyobrazić, że byli u nas klienci, którzy chcieli koniecznie mieć tak drukowane. Tak to działa od kiedy pamiętam a korzystam z programów insertu od 15 lat. Ktoś pewnie tak to u was ustawił x lat temu i nawet nie wiecie, że są inne opcje drukowania cen... Co do tego jak inne programy to widzą - na mój gust to wszystkie programy tego typu po prostu powinny mieć funkcję automatycznie wyliczającą cenę końcową gdy jest podana wysokość rabatu - to nie powinien być duży problem od strony programistycznej - pod warunkiem, że dokument nie zawiera dziwnych cen, np. więcej 2 miejsca po przecinku i nie dochodzi do żadnych dziwnych zaokrągleń. Edytowane 8 Kwietnia przez Paweł B Link to postu
Marek Kierkicz 2 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Ludzie... wy naprawdę nie czytacie ze zrozumieniem... jest ksef i wszystko co piszemy dotyczy ksef... co mnie interesuje na co pozwala wydruk z subiekta, ja i inni uzytkownicy nie dajemy wydruków, to klient sobie drukuje z systemu KSeF. Mamy problemy bo nie ma cen netto po rabacie na fakturach pobranych z ksef. Ja rozumiem, że ksef nie pokazuje cen netto po rabacie ale nie można tak zrobić żeby program w ramach swojego kodu przeliczał rabat i wysyłał do ksef cene netto już po rabacie? Na moich fakturach jest w miarę mało towarów, ale nie wyobrażam sobie sytuacji jak pisała inna osoba na forach, że ma hurtownię i na fakturze ponad 100 towarów bez cen netto po rabacie... klienci są nieufni, co mają sobie przeliczać na kalkulatorze każdą pozycję żeby wyliczyć cenę po rabacie? 1 Link to postu
Paweł B 94 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT 1 minutę temu, Marek Kierkicz napisał: Ludzie... wy naprawdę nie czytacie ze zrozumieniem... jest ksef i wszystko co piszemy dotyczy ksef... co mnie interesuje na co pozwala wydruk z subiekta, ja i inni uzytkownicy nie dajemy wydruków, to klient sobie drukuje z systemu KSeF. Mamy problemy bo nie ma cen netto po rabacie na fakturach pobranych z ksef. Ja rozumiem, że ksef nie pokazuje cen netto po rabacie ale nie można tak zrobić żeby program w ramach swojego kodu przeliczał rabat i wysyłał do ksef cene netto już po rabacie? Na moich fakturach jest w miarę mało towarów, ale nie wyobrażam sobie sytuacji jak pisała inna osoba na forach, że ma hurtownię i na fakturze ponad 100 towarów bez cen netto po rabacie... klienci są nieufni, co mają sobie przeliczać na kalkulatorze każdą pozycję żeby wyliczyć cenę po rabacie? KSeF pozwala wstawiać rabat? Pozwala. Że jest niepraktyczne dla części klientów - no jest. Kto powiedział, że ma być praktyczne? Czy wszyscy wyłącznie działają na rabatach? No nie - są przecież poziomy cen i są tacy co na nich opierają całą politykę cenową i ci nie mają tutaj tego problemu. Rozwiązania są dwa i oba powinny być we wszystkich programach typu Subiekt: -możliwość ustawienia czy ma być do ksef wysyłana cena z rabatem czy przeliczona -przy odbiorze z ksef przeliczać automatycznie ceny do końcowych jeśli jest podana wysokość rabatu A na ten moment rozwiązania sferyczne. Link to postu
Robert Dopierała 64 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT P_9A - cena jednostkowa netto P_9B - cena jednostkowa brutto P_10 - kwota udzielonych rabatów (netto lub brutto w zależności od...) P_11 - wartość netto P_11A - wartość brutto dalej stawki i wartości podatków podsumowując: nie da się w e-fakturze wykazać jednocześnie ceny jednostkowej przed i po rabacie. - w wypadku udzielenia rabatu, gdy chcemy go wykazać - pozostawiamy jak subiekt ma w standardzie - gdy nie chcemy go wykazywać - zerujemy pole P_10, a pola p_9A (i ew P_9B) zmieniamy kwotę na subiektową cenę po rabacie (należy oczekiwać, że insert sam to ogarnie w postaci parametru) Widoczność ceny po rabacie (w wypadku udzielenia rabatu) to tylko wizualizacja, zależna od programu w którym przeglądamy odebraną e-fakturę ( P_11 / P_8B ). Osobną kwestią pozostaje działanie subiekta przy generowaniu FZ na podstawie e-faktury, moim zdaniem tutaj powinien uwzględniać wyliczoną cenę po rabacie. Link to postu
Jan Genda 0 Napisano Wtorek o 07:49 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:49 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Oczywiście, że nie da się w e-fakturze wykazać jednocześnie ceny jednostkowej przed i po rabacie. Jednak dla klienta jest istotna cena jaką faktycznie płaci a dla sprzedawcy jaką otrzymuje a rabat jest tylko informacyjnie. Mogę zrozumieć jeśli rabat jest udzielany od kwoty faktury po przekroczeniu jakiegoś progu żeby podawać wartość przed i po rabacie ale w poszczególnych pozycjach ? Logicznie tak jak wartością Faktury netto jest suma poszczególnych pozycji P_11( - wartości netto) tak P_11 (- wartość netto) powinna być iloczynem : P_9A( - cena jednostkowa netto) pomnożonym przez P_8B ( - Ilość )(liczba) dostarczonych towarów lub zakres wykonanych usług . A niestety w KSEF w Fakturze wysłanej z Subiekta żeby poznać faktyczną cenę zakupu do przyjęcia trzeba podzielić kalkulatorem P_11 (- wartość netto) przez P_8B (– Ilość). Bo w Insercie P_9A pomnożone P_8B nie jest równe P_11 ! . To że Struktura logiczna FA(3) dopuszcza podawanie ceny przed lub po rabacie nie znaczy, że można podawać cenę przed rabatem a wartość po rabacie - to już nie jest logiczne Link to postu
Daniel Kozłowski 1 732 Napisano Wtorek o 08:04 Udostępnij Napisano Wtorek o 08:04 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT 9 minut temu, Jan Genda napisał: A niestety w KSEF w Fakturze wysłanej z Subiekta żeby poznać faktyczną cenę zakupu do przyjęcia trzeba podzielić kalkulatorem P_11 (- wartość netto) przez P_8B (– Ilość). Bo w Insercie P_9A pomnożone P_8B nie jest równe P_11 ! . Nie, to nigdy nie zależało i nie zależy od programu tylko od jego użytkownika, to użytkownik programu decyduje o treści e-faktury, między innymi można dodać informacje o rabacie procentowym czy cenie po rabacie jako dodatkowe opisy pozycji dokumentu. 10 minut temu, Jan Genda napisał: To że Struktura logiczna FA(3) dopuszcza podawanie ceny przed lub po rabacie nie znaczy, że można podawać cenę przed rabatem a wartość po rabacie - to już nie jest logiczne Proszę prezentować ceny i rabaty tak, jak według Pana jest logiczne i/lub Pan potrzebuje, jeśli chodzi o rabat to przecież od wersji 1.88 jest to już standardowy parametr programu: Link to postu
Jan Genda 0 Napisano Wtorek o 09:07 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:07 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Przepraszam nie widziałem, że wczoraj wyszła wersja 1.88 . Napisałem bo dziś mi kolejny klient dał dawkę że teraz kupuje tylko u tych co mają inne programy niż Subiekt GT bo ma dość tego wyliczania cen pomimo, że dałem mu do ręki wydruk z prawidłowymi cenami netto po rabacie. Ale cóż takie jest prawo klienta że może wspierać Comarch. Aktualnie tylko poczytałem wprowadzone zmiany bo aktualizacja będzie po pracy ale widzę naprawdę dobre zmiany. Serdecznie dziękuję za zmiany i przepraszam, że przed napisaniem nie sprawdziłem że od wczoraj nie aktualne. Co do pierwszej odpowiedzi nie o to mi chodziło ale nie będę polemizował bo w wersji 1.88 sprawa rozwiązana. Ponadto mam swoje lata i od dawna nie zabieram głosu na forach. Jakoś tak mnie ten klient ruszył. Link to postu
Marek Kierkicz 2 Napisano Wtorek o 12:19 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:19 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Nie wiem co się zmieniło wg firmy insert.. u mnie jedynie tyle, że kolumna "kwota rabatu" zmieniła nazwę na "rabat" i dalej na fakturach ksef jest cena przed rabatem, kwota rabatu i tyle w temacie, czyli dalej nasi klienci będą źli, że nie widzą ceny po rabacie i muszą używać kalkulatora. Więc chyba nic się nie zmieniło. Link to postu
Robert Dopierała 64 Napisano Wtorek o 12:22 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:22 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT a jak ustawiłeś ten parametr?: Link to postu
Paweł B 94 Napisano Wtorek o 12:26 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:26 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT 3 minuty temu, Marek Kierkicz napisał: Nie wiem co się zmieniło wg firmy insert.. u mnie jedynie tyle, że kolumna "kwota rabatu" zmieniła nazwę na "rabat" i dalej na fakturach ksef jest cena przed rabatem, kwota rabatu i tyle w temacie, czyli dalej nasi klienci będą źli, że nie widzą ceny po rabacie i muszą używać kalkulatora. Więc chyba nic się nie zmieniło. A zmienił Pan ustawienia parametru do swoich potrzeb według wskazanego przez Pana Daniela dwa posty wyżej? Bo jak tylko zainstalował Pan nową wersję i konfiguracji nie zmienił to nie ma co się dziwić, że zachowanie programu się zmieniło. Program nie jest napisany tylko dla Pana - nie każdy będzie chciał to mieć ustawione tak samo jak Pan ma. Link to postu
Marek Kierkicz 2 Napisano Wtorek o 12:27 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:27 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT No wlasnie mam ustawione "dodaj", jak na górze zaznaczy się pole indeks w wierszu "procent rabatu" to wtedy jedynie wyskakuje informacja o rabacie procentowym.. ale dalej cene netto trzeba wyliczyć samemu Link to postu
Marek Kierkicz 2 Napisano Wtorek o 12:33 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:33 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Ja nie wiem dlaczego wielu użytkowników pisze o cenie przed rabatem... nas ta cena nie interesuje na fakturach.. nas i klientów interesuje cena po rabacie, moi klienci nie wiedzieli ile mają rabatu, to byla tylko informacja na potrzeby firmy. Dużo firm nie używa poziomów rabatów, bo to obejmuje wszystkie towary w magazynie, często klienci mają rabat na jeden towar 30% a na inny 27% i nie można użyć stałego rabatu na wszystko, dlatego trzeba posiłkować się promocjami. Link to postu
Robert Dopierała 64 Napisano Wtorek o 12:33 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:33 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT no jak chcesz dodawać informacje o rabacie (po staremu), to masz prawidłowo ustawione 2 Link to postu
Daniel Kozłowski 1 732 Napisano Wtorek o 12:37 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:37 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT 2 minuty temu, Marek Kierkicz napisał: Ja nie wiem dlaczego wielu użytkowników pisze o cenie przed rabatem... nas ta cena nie interesuje na fakturach.. nas i klientów interesuje cena po rabacie, moi klienci nie wiedzieli ile mają rabatu, to byla tylko informacja na potrzeby firmy. Dużo firm nie używa poziomów rabatów, bo to obejmuje wszystkie towary w magazynie, często klienci mają rabat na jeden towar 30% a na inny 27% i nie można użyć stałego rabatu na wszystko, dlatego trzeba posiłkować się promocjami. To powinno być oczywiste, są firmy, które pracują inaczej, dla których informacja o rabacie jest bardzo istotna, wręcz podstawowa. Link to postu
Marek Kierkicz 2 Napisano Wtorek o 12:37 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:37 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT No tak ale to jest info o rabacie i nadal klient musi liczyć sobie cene ostateczną, wiem że w ksef nie ma takiej możliwości ale zadałem pytanie czysto teoretycznie, czy jest możliwe żeby program w ramach swojego kodu wyliczał cene po rabacie i ją wysyłał jako cenę netto do ksef? Czy jacyś programiści są wstanie takie coś wykonać? Link to postu
Marek Kierkicz 2 Napisano Wtorek o 12:40 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:40 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Na obecną chwilę są dwie opcje, albo sprzedawca musi policzyć cenę na kalkulatorze i wprowadzić cenę netto po rabacie (żeby była widoczna dla kupującego) albo to kupujący musi sam sobie ją policzyć na kalkulatorze. Ksef miał ułatwić a tylko utrudnił życie firmom uzywającym rabatów. Link to postu
Robert Dopierała 64 Napisano Wtorek o 12:41 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:41 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT no to łopatologicznie: ustaw tam coś innego (nie wiem jak to się nazywa, bo nie zainstalowałem najnowszej wersji) Link to postu
Marek Kierkicz 2 Napisano Wtorek o 12:45 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:45 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT Ustawiłem, masz "dodaj" albo "nie dodawaj" po twoim poście zaktualizowałem insert gt i liczyłem że coś się zmieni ale jak dla mnie i moich klientów nic się nie zmieniło, nadal będą telefony z pretensjami że cena jest za wysoka a ja nadal będę tłumaczyć, że muszą odjąć kwotę rabatu od ceny netto... albo podzielić wartość przez ilość sztuk Link to postu
Robert Dopierała 64 Napisano Wtorek o 12:46 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:46 w Cena jednostkowa po rabacie na fakturze do KSeF - Subiekt GT pytanie przy okazji: w drugą stronę (faktura odebrana z ksef, przetwarzana na FZ) - cena zakupu jest już wyliczana "po rabacie) (wartość / ilość )? Link to postu
Polecane posty