Skocz do zawartości

pobierz nowe i zmienione oferty

Polecane posty

Czy nowa opcja w v60 o nazwie

"pobierz nowe i zmienione oferty" nie powinna czasem aktualizować troszeczkę szerszego zestawu danych?

Pamiętam, z tego co pisaliście, że nie aktualizuje ona liczby obserwujących ani liczby wyświetleń i że to wynika z ograniczeń API - OK tak było i w SELLO GT.

Przy czym w SELLO GT jak oferta się zamknęła, to natychmiast w oknie ZAKOŃCZONE przy ustawionych filtrach na daty: "dzisiaj" było widać, co się dzisiaj zamknęło.

Spodziewałem się takiego samego zachowania i tutaj, a tu ZONK - oferta zamknięta dzisiaj tzn. 3.04.2026 ma datę zamknięcia na kiedy?

No jak myślicie? 25.03.2026 - przy pobieraniu nową metodą "pobierz nowe i zmienione oferty":

image.png.78aa10db4c31ad865e7e4f99f91b7d8b.png

Dlatego przy założonym filtrze ZAKOŃCZYŁA SIĘ na: DZISIAJ próżno szukać dzisiaj zamkniętych ofert do wznowienia ...

Nie pomaga też opcja PPM --- > POBIERZ SZCZEGÓŁOWE DANE OFERTY. Dopiero opcja "pobierz wszystkie oferty" pobrała mi do tej oferty poprawną datę zakończenia:

image.png.e20b1714611844a025f1efeb06035c9e.png

Czy to nie działało inaczej w SELLO GT? Jakoś w GT szybciutko miałem informacje o zamkniętych ofertach a tutaj po połowie dnia i wciąż dane nieaktualne? Może jednak da się jakoś zaktualizować kilka pól więcej przy tej nowej metodzie pobierania?

Na ten moment utraciłem informację o ofertach zakończonych niedawno i do wznowienia. Ew. jeśli nie ma tego w API to SELLO NX powinno samo obsłużyć ten przypadek i w to pole wpisać TIMESTAMP zmiany statusu z AKTYWNA na NIETAKTYWNA aby można z niego było korzystać do następnego wywołania POBIERZ SZCZEGÓŁOWE DANE OFERTY przez automat tam nie wiem z raz na dobę w ustawieniach to jest wywoływane.

Prośba do ST o weryfikację. Dziękuję.

Edytowane przez HotKey .
  • Lubię to 2
W dniu 3.04.2026 o 21:42, HotKey . napisał:

Czy nowa opcja w v60 o nazwie

"pobierz nowe i zmienione oferty" nie powinna czasem aktualizować troszeczkę szerszego zestawu danych?

Aktualizuje tyle, ile zwraca funkcja pobierania danych konkretnej oferty - przynajmniej w teorii :).

Pamiętam, z tego co pisaliście, że nie aktualizuje ona liczby obserwujących ani liczby wyświetleń i że to wynika z ograniczeń API - OK tak było i w SELLO GT.

W Sello 1 nie było takiej funkcji :). Tam zawsze pobierały się oferty na podstawie listingu, więc był pełen komplet danych - chyba, że je pobierałeś ręcznie z grida.

Spodziewałem się takiego samego zachowania i tutaj, a tu ZONK - oferta zamknięta dzisiaj tzn. 3.04.2026 ma datę zamknięcia na kiedy?

No jak myślicie? 25.03.2026 - przy pobieraniu nową metodą "pobierz nowe i zmienione oferty":

No dobra, ale to nie jest kwestia pobierania danych tylko brutalnej zmiany daty zakończenia, którą Sello 1 robiło gdy nie odebrało z listingu oferty wśród trwających. 

Dlatego przy założonym filtrze ZAKOŃCZYŁA SIĘ na: DZISIAJ próżno szukać dzisiaj zamkniętych ofert do wznowienia ...

Widocznie trzeba dodać taką funkcję. Ja nawet nie pamiętałem, że w Sello 1 taka była :). Ale też należy brać pod uwagę, że ta data zakończenia będzie nadpisywała datę zakończenia, która widnieje w serwisie w ofercie, co oznaczać może, że będą tam też oferty zakończone w sobotę i niedzielę, jeśli pobierzesz je w poniedziałek.

Z tego co pamiętam, to były jakieś rozmowy kiedyś na forum, że taka niedoskonałość była akceptowalna, bo rezultat był taki, że było widać, które się zakończyły.

Nie pomaga też opcja PPM --- > POBIERZ SZCZEGÓŁOWE DANE OFERTY. Dopiero opcja "pobierz wszystkie oferty" pobrała mi do tej oferty poprawną datę zakończenia:

Bo oferta nie zawiera prawdopodobnie tej daty, tylko jest ona na listingu właśnie.

Może jednak da się jakoś zaktualizować kilka pól więcej przy tej nowej metodzie pobierania?

No można dodatkowo strzelić po informacje z listingu (inna funkcja API) albo zmienić datę na teraz - przy pobraniu informacji o zakończeniu.

To które rozwiązanie jest dla Was bardziej satysfakcjonujace?

Godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

No można dodatkowo strzelić po informacje z listingu (inna funkcja API) albo zmienić datę na teraz - przy pobraniu informacji o zakończeniu.

Rozumiem, że mamy do wyboru:

- strzał po informacje do listingu - będzie trochę dłuższe

- zmienić datę na teraz - będzie szybkie, ale może czasami nie być zbyt mocno aktualne (soboty). Przy czym będzie bardzo szybkie

Tutaj jak ktoś ma 20'000 ofert to czy ten listing to bardzo wydłuży mu pobieranie?

Ja bym zrobił takie rozwiązanie pośrednie.

Z uwagi, że SELLO NX to zwykle chodzi na serwerze i kiedyś jednak pobierze te pełne dane z API, to może nadpisać dzisiejszą datą, ale tylko raz? Tzn. tak, aby pobieranie szybkie wpisało datę dzisiejszą, ale tylko gdy nie pobrano jej pobieraniem pełnym z API. Może jakiś znacznik dodać z kolumną ukrytą w SQL - nie potrzeba jej w sumie na gridzie. Dzięki temu takie nadpisanie dzisiejszą datą nastąpi tylko raz, bo gdy kiedyż pobierze się jednak pełne (powiedzmy jak rozprawialiśmy o tej opcji tak z raz na dobę) to wtedy wpisze prawdziwą datę i ona nie będzie już więcej usuwalna dla tego pobierania szybkiego. No nie wiem. Czy to chroni interesy użytkowników którzy mają po 20'000 SKU? Ja do nich nie należę, ale taki pomysł mam sprawiedliwy dla wszystkich - do dyskusji.

Generalnie pozostawienie tak jak teraz to zdecydowanie najgorsza opcja.

Edytowane przez HotKey .

Aha a oferty niedawno wystawione których sprzedaż się zakończyła po raz pierwszy to filtr "ZAKOŃCZYŁA SIĘ" nie zadziała bo?

Bo komórka zawiera bazodanowy NULL:

image.png.65b916b1462d5ff22873573e28c75ae7.png

Także trzeba no jakoś to obsłużyć, bo w oknie NIEAKTYWNE to w zasadzie nie ma już mowy o podglądzie tego, co się zakończyło ostatnio.

18 minut temu, HotKey . napisał:

Aha a oferty niedawno wystawione których sprzedaż się zakończyła po raz pierwszy to filtr "ZAKOŃCZYŁA SIĘ" nie zadziała bo?

Bo komórka zawiera bazodanowy NULL:

image.png.65b916b1462d5ff22873573e28c75ae7.png

Także trzeba no jakoś to obsłużyć, bo w oknie NIEAKTYWNE to w zasadzie nie ma już mowy o podglądzie tego, co się zakończyło ostatnio.

Trzeba pobrać oferty nieaktywne bez zdjęć. U mnie się wtedy data zakończenia pojawia

7 minut temu, Mariusz Kownacki napisał:

Trzeba pobrać oferty nieaktywne bez zdjęć. U mnie się wtedy data zakończenia pojawia

Tak, bardzo dziękujemy za podanie rozwiązania, przy czym to jest rozwiązane ręczne które dodatkowo wymaga szkolenia personelu i jak się śpieszysz to akurat wtedy user jest kompletnie zdezorientowany i myśli o błędzie aplikacji bo się pomyli i poza tym jak masz 20'000 SKU to pobieranie może zająć >24h (z info na forum). Ja tu wiercę w brzuchu Deweloperowi o jakieś automatyczne rozwiązanie :D

Albo jeszcze jedną kolumnę dodać z TIMESTAMPem ostatniego pobierania danych, wtedy sortowanie albo nawet jakiś filtr na niej powinien zwrócić ostatnie zamknięte rekordy w oknie NIEAKTYWNE? Zgaduję trochę, ale powinien na pewno umożliwić przynajmniej posortowanie takich ostatnio zakończonych rekordów przynajmniej w oknie NIEAKTYWNE. Można taką kolumnę nazwać "świeżość danych" 🤪Tak próbuję wymyślić coś nieskomplikowanego w programowaniu - ale będzie to wymagało jeszcze jednego filtru i kolejnej kolumny na gridzie - stąd może być niepraktyczne. Nie wiem - do dyskusji.

Ew. inny pomysł, może udało by się zaprzęgnąć do tej aktualizacji chociaż ZLECENIA WYSYŁKOWE - nie wiem tak do dyskucji jako pomysł, może mogłoby to jakoś wykrywać sprzedaż ostatniej sztuki i aktualizować pole oferty z nieaktualną datą? Nie wiem, wydaje się programistycznie skomplikowane, ale nie pojawiają się inne pomysły. Dla mnie pomysł nr 1. jest najlepszy:

12 godzin temu, HotKey . napisał:

Z uwagi, że SELLO NX to zwykle chodzi na serwerze i kiedyś jednak pobierze te pełne dane z API, to może nadpisać dzisiejszą datą, ale tylko raz? Tzn. tak, aby pobieranie szybkie wpisało datę dzisiejszą, ale tylko gdy nie pobrano jej pobieraniem pełnym z API. Może jakiś znacznik dodać z kolumną ukrytą w SQL - nie potrzeba jej w sumie na gridzie. Dzięki temu takie nadpisanie dzisiejszą datą nastąpi tylko raz, bo gdy kiedyż pobierze się jednak pełne (powiedzmy jak rozprawialiśmy o tej opcji tak z raz na dobę) to wtedy wpisze prawdziwą datę i ona nie będzie już więcej usuwalna dla tego pobierania szybkiego.

I taka bieżąca wpisana data mogłaby być wskazana kursywą tak samo jak robi to SUBIEKT dla FS oczekujących na wysłanie do KSeF:

image.thumb.png.65fe659699252f9231d95ddeb0e29444.png

a ta powyższa kursywa jest realizowana przez formatowanie warunkowe:

image.thumb.png.22fe9b7c56bbcb993ff6f61416d7a87f.png

i mamy eleganckie rozwiązanie na pewną część dnia dane będą się aktualizować "z ręki" wtedy pokażą się jako pochylone i będzie to akt jednorazowy, bo po pobraniu ich przez pobieranie pełne już nigdy nie będą one nadpisywane przez pobieranie częściowe. Swoją drogą ile opcji jest dostępnych po kliknięciu na DATA WYSTAWIENIA RZECZYWISTA, no nie wiem, to chyba bezpośrednio z bazy danych kolumny zaciąga bo wygląda  to na znacznie więcej niż jest kolumn na gridzie SUBIEKTa.

Na ten moment nie mamy możliwości wykrycia aktu przejścia oferty do statusu NIEAKTYWNY przez znaczną część doby (do momentu pobrania jej pełnym pobieraniem) i to jest najgorsza możliwa opcja.

Jeszcze jedna dziwna rzecz jest - przy pobieraniu pełnym (POBIERZ WSZYSTKIE OFERTY) ok 50% ofert ma pustą kolumnę ZAKOŃCZYŁA SIĘ w zakładce AKTYWNE, a reszta ofert ma tam jakąś datę. Osobliwe. Nawet te oferty co na 100% były dzisiaj zakończone i wznawiałem to mają NULL - zaleźy od oferty. Dziwne.

Edytowane przez HotKey .

Słuchajcie - tutaj jest chyba coś nie tak. Ja z ciekawości podejrzałem stare SELLO GT i tam od 2016 nie ma ani jednego pustego pola ZAKOŃCZYŁA SIĘ - wszędzie jest gdzieś jakaś data. Tutaj mam ok 50% ofert z pustym tym polem w NX i to nie da się tego w żaden sposób, żadnym pobieraniem uzupełnić, a na moich oczach wznawiają się niektóre oferty z NIEKTYWENE do AKTYWNE i to nie jest w żaden sposób odnotowane na gridzie w zakładce AKTYWNE w kolumnie ZAKOŃCZYŁA SIĘ:

image.thumb.png.9eefebc1abc70c069e3da3c2b899681d.png

Tutaj generalnie coś dziwnego się działo z ofertami nieaktywnymi, bo miałem wrażenie, że ich jakoś nie można niekiedy znaleźć. Filtr mam ustawione na ZAKOŃĆZYŁA SIĘ: DZISIAJ. Zawsze tak miałem w okine NIEAKTYWNE - dzięki temu widać co się zakmnęło ostatnio i to wymaga codzienniej nawet częściej - co chwilę obsługi. Przy czym nie wszystkie oferty robią taki ZONK. Czasami się ładnie pokazują w NIEAKTYWNE nie wiem co jest powodem, może filtr po prostu nie pokazuje tych z pustą wartością ZAKOŃCZYŁA SIĘ. Prośba o diagnostykę.

Edytowane przez HotKey .

Jeżeli jest puste pole, to filtr zakończyła się nie pokaże tych ofert - to logiczne 😁

Też mam kilka ofert z pustą wartością i też się zastanawiam skąd to się bierze.

No i te nieaktywne. Po przejściu z Sello 1 na Sello NX w nieaktywnych miałem oferty zakończone w tamtym roku, i po aktywacji Allegro je wznowiło. Tu też się zdziwiłem, bo po 60 dniach, taka oferta ląduje do archiwum.

W dniu 8.04.2026 o 12:57, HotKey . napisał:

Tutaj jak ktoś ma 20'000 ofert to czy ten listing to bardzo wydłuży mu pobieranie?

Zazwyczaj strzał do Allegro to czas rzędu kilka do kilkuset milisekund a to też nie dzieje się na wszystkich 20k ofertach tylko na mniejszej liczbie albo wręcz na pojedynczych. Nie wiem tylko czy da się odfiltrować pojedynczą ofertę. Sprawdzimy.

Te rozwiązania to półśrodki, zrobimy tak, żeby było dobrze ;) 

• Dziękuję 1