Jakub Wawrzeńczak 10 Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA Dzień dobry, pomimo zmiany ustawień w sposobach dostawy paczek dla InPostu na nadanie w dowolnym paczkomacie lub punkcie, generuje się etykieta tylko do odbioru przez kuriera. Przez to nie mogę nadać paczek w paczkomatach i muszę zamawiać kuriera, a ta funkcja w Sello również mi nie działa - są błędy. Tak wygląda bieżąca konfiguracja: Dlaczego pomimo takiej konfiguracji tworzą się etykiety do zamówienia podjazdu? Cytuj Link to postu
Daniel Salamucha 230 Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA (edytowane) 40 minut temu, Jakub Wawrzeńczak napisał: Dzień dobry, pomimo zmiany ustawień w sposobach dostawy paczek dla InPostu na nadanie w dowolnym paczkomacie lub punkcie, generuje się etykieta tylko do odbioru przez kuriera. Przez to nie mogę nadać paczek w paczkomatach i muszę zamawiać kuriera, a ta funkcja w Sello również mi nie działa - są błędy. Tak wygląda bieżąca konfiguracja: Dlaczego pomimo takiej konfiguracji tworzą się etykiety do zamówienia podjazdu? Zacznij od odświeżenia usługi, to stary widok jest. Następnie nadanie w punkcie pojawi się w usługach dodatkowych . Edytowane 7 Kwietnia przez Daniel Salamucha Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA 38 minut temu, Jakub Wawrzeńczak napisał: Przez to nie mogę nadać paczek w paczkomatach i muszę zamawiać kuriera, a ta funkcja w Sello również mi nie działa - są błędy. Zajrzyj do tego posta - do weryfikacji czy przchodzi przez Paczkomat ze wskazanym ustawieniem: 1 Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA (edytowane) Godzinę temu, Jakub Wawrzeńczak napisał: Przez to nie mogę nadać paczek w paczkomatach Muszę niestety potwierdzić - mimo ustawienia tego: przesyłki nie przechodzą przez Paczkomaty. Właśnie odbiłem się od Paczkomatu. Sprawdzę jeszcze, ale prawdopodobieństwo pomyłki w generaowaniu etykiety nie jest jakieś bardzo duże z mojej strony. Nasze drogie ST - czy to nie jest tak, że w chmurze w tej hybrydzie zahardkodowaliście w dzień awarii to ustawienie do podjazdu kuriera na sztywno i nie mamy możliwości tego obecnie wygenerowania etykiety do wrzuto do Paczkomatu mimo poprawnego zaznaczenia opcji powyższej opcji? Będziemy jeszcze testować, bo można wygenerować etykietkę z samego ALLEGRO i tak sprawdzę, czy to w ogóle działa jeszcze po ostatniej niezapowiedzianej ze strony ALLEGRO czy też INPOST'u zmianie. EDITED: No niestety etykietki z SELLO NX nie przechodzą przez Paczkomaty. Aby nadać przez Paczkomat, na ten moment pozostaje wyłącznie zamawianie etykiet poprzez ALLEGRO - zweryfikowane: Tutaj prośba do ST o wyedytowanie usługi. Rozumiem, że operator nie tylko zmienił parametry przesyłek, ale także zablokował poprzednie, stąd na szybko pewnie zostało to w chmurze zahardkodowane. Ale są już teraz użytkownicy także którzy wysyłają już poprawne zestawy danych i my potrzebujemy możliwość różniocowania przesyłek - część do Paczkomatu, część do kuriera - chodzi o ten poprawiany parametr: Po ostatniej zmianie nie ma tego błędu już, ale nie możemy wrzucać przesyłek bezpośrednio do Paczkomatu - przy czym działa jeśli etykiety robimy poza SELLO NX. Edytowane 7 Kwietnia przez HotKey . Cytuj Link to postu
Jakub Wawrzeńczak 10 Napisano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA 41 minut temu, HotKey . napisał: Muszę niestety potwierdzić - mimo ustawienia tego: przesyłki nie przechodzą przez Paczkomaty. Właśnie odbiłem się od Paczkomatu. Sprawdzę jeszcze, ale prawdopodobieństwo pomyłki w generaowaniu etykiety nie jest jakieś bardzo duże z mojej strony. Nasze drogie ST - czy to nie jest tak, że w chmurze w tej hybrydzie zahardkodowaliście w dzień awarii to ustawienie do podjazdu kuriera na sztywno i nie mamy możliwości tego obecnie wygenerowania etykiety do wrzuto do Paczkomatu mimo poprawnego zaznaczenia opcji powyższej opcji? Będziemy jeszcze testować, bo można wygenerować etykietkę z samego ALLEGRO i tak sprawdzę, czy to w ogóle działa jeszcze po ostatniej niezapowiedzianej ze strony ALLEGRO czy też INPOST'u zmianie. EDITED: No niestety etykietki z SELLO NX nie przechodzą przez Paczkomaty. Aby nadać przez Paczkomat, na ten moment pozostaje wyłącznie zamawianie etykiet poprzez ALLEGRO - zweryfikowane: Tutaj prośba do ST o wyedytowanie usługi. Rozumiem, że operator nie tylko zmienił parametry przesyłek, ale także zablokował poprzednie, stąd na szybko pewnie zostało to w chmurze zahardkodowane. Ale są już teraz użytkownicy także którzy wysyłają już poprawne zestawy danych i my potrzebujemy możliwość różniocowania przesyłek - część do Paczkomatu, część do kuriera - chodzi o ten poprawiany parametr: Po ostatniej zmianie nie ma tego błędu już, ale nie możemy wrzucać przesyłek bezpośrednio do Paczkomatu - przy czym działa jeśli etykiety robimy poza SELLO NX. Przebrnałem jeszcze raz przez konfigurację InPostu. Zauważyłem, że po którejś aktualizacji może być automatyczne mapowanie. Na razie dezaktywowałem moje bieżące ustawienia, utworzyłem dwa nowe: - InPost - InPost pobranie być może to też rozwiąże mój problem z tym, że nie mogłem zamówić podjazdu kuriera przez Sello. Dam znać, dzięki 1 Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA 8 minut temu, Jakub Wawrzeńczak napisał: Dam znać, dzięki Daj znać, tutaj feedback jest bardzo ważny, mi niestety nie ruszyło, dlatego napisałęm, ale może w tle są już jakieś prace, ale to chyba ST musi zrobić. Cytuj Link to postu
Daniel Salamucha 230 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA 16 godzin temu, HotKey . napisał: Muszę niestety potwierdzić - mimo ustawienia tego: przesyłki nie przechodzą przez Paczkomaty. Właśnie odbiłem się od Paczkomatu. Sprawdzę jeszcze, ale prawdopodobieństwo pomyłki w generaowaniu etykiety nie jest jakieś bardzo duże z mojej strony. Nasze drogie ST - czy to nie jest tak, że w chmurze w tej hybrydzie zahardkodowaliście w dzień awarii to ustawienie do podjazdu kuriera na sztywno i nie mamy możliwości tego obecnie wygenerowania etykiety do wrzuto do Paczkomatu mimo poprawnego zaznaczenia opcji powyższej opcji? Będziemy jeszcze testować, bo można wygenerować etykietkę z samego ALLEGRO i tak sprawdzę, czy to w ogóle działa jeszcze po ostatniej niezapowiedzianej ze strony ALLEGRO czy też INPOST'u zmianie. EDITED: No niestety etykietki z SELLO NX nie przechodzą przez Paczkomaty. Aby nadać przez Paczkomat, na ten moment pozostaje wyłącznie zamawianie etykiet poprzez ALLEGRO - zweryfikowane: Tutaj prośba do ST o wyedytowanie usługi. Rozumiem, że operator nie tylko zmienił parametry przesyłek, ale także zablokował poprzednie, stąd na szybko pewnie zostało to w chmurze zahardkodowane. Ale są już teraz użytkownicy także którzy wysyłają już poprawne zestawy danych i my potrzebujemy możliwość różniocowania przesyłek - część do Paczkomatu, część do kuriera - chodzi o ten poprawiany parametr: Po ostatniej zmianie nie ma tego błędu już, ale nie możemy wrzucać przesyłek bezpośrednio do Paczkomatu - przy czym działa jeśli etykiety robimy poza SELLO NX. Możesz podać problematyczny ID paczki?, może być na priv. Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA 8 godzin temu, Daniel Salamucha napisał: Możesz podać problematyczny ID paczki?, może być na priv. Poszło na PRIV - dzisiaj też nie działa dla generowanych nakejek z SELLO NX. Cytuj Link to postu
Jakub Wawrzeńczak 10 Napisano 9 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA Ze swojej strony sprawdziłem i niestety, pomimo zaznaczeniu opcji nadanie w punkcie dalej przesyłka oczekuje na zamówienie kuriera. Ale przy nowej konfiguracji przynajmniej mogę już zamawiać kurierów z Sello dla Inpostu Cytuj Link to postu
Cezary Dobies 109 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA Spróbujcie proszę ponownie odświeżyć usługi. Usługa nadania paczki powinna się po odświeżeniu odznaczyć, trzeba ją ponownie zaznaczyć. To czy poprawnie zaznaczyła się teraz opcja nadania w punkcie można sprawdzić w Sales center w zakładce Przesyłki i podjazdy: 1 Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia w Konfiguracja InPost przez WzA (edytowane) 58 minut temu, Cezary Dobies napisał: Spróbujcie proszę ponownie odświeżyć usługi. Usługa nadania paczki powinna się po odświeżeniu odznaczyć, trzeba ją ponownie zaznaczyć. Tak się stało - po odświeżeniu faktycznie checkbox się odznaczył - ale tylko przy pierwszym odświeżeniu, przy drugim odświeżeniu już się nie odznaczył. OK. Teraz kwestia wygenerowania naklejki. Potwierdzam teraz pokazuje już opcję do nadania w Paczkomacie - patrz screen niżej - nie było tego jeszcze przed kolejnym odświeżeniem - jeszcze zaniosę do Paczkomatu ale na mój nos już jest teraz OK, bo przez kilka dni te generowane od awarii do teraz nie miały tej opcji "Nadanie w punkcie". Faktycznie bardzo ładnie można to właśnie podejrzeć jak podał wyżej @Cezary Dobies przy czym widać to w ostatniej kolumnie: opcja górna to możliwość nadania w Paczkomacie (bez możliwości zamówienia podjazdu) opcja dolna to możliwość zamówienia podjazdu (bez możliwości nadania w Paczkomacie) 2 godziny temu, Jakub Wawrzeńczak napisał: Ale przy nowej konfiguracji przynajmniej mogę już zamawiać kurierów z Sello dla Inpostu Bo to wymaga właśnie odznaczonego checkboxa, zaznaczenie go uniemożliwi zamówienie podjazdu kuriera, a odznaczenie go uniemożliwi wrzut do Paczkomatu. Tak to było jeszcze niedawno przed tymi zmianami. To trzeba tym checkboxem manipulować. Jeśli utworzysz przesyłkę z tym checkboxem gdy był zaznaczony to już podjazdu nie powinno się dać do niego zamówić, przy czym jeśli kurier podjedzie, to taką "Paczkomatową" przesyłkę jak najbardziej zabierze ją, stąd można jedną sobie zrobić tylko z odznaczonym checboxem tylko aby móc zamówić kuriera (takiej nie wrzucisz już do Paczkomatu), a resztę przesyłek wygnerować jakkolwiek np. z zaznaczonym checkboxem - wtedy i można kuriera zamówić na tą z niezaznaczonym checboxem i można resztę paczek wciąż w Paczkomacie umieścić. Inna opcja to niestety tylko przeetykietowanie i kilka razy coś takiego robiliśmy - można się pomylić w naklejkach. Edytowane 9 Kwietnia przez HotKey . 2 Cytuj Link to postu
Jakub Wawrzeńczak 10 Napisano Wtorek o 12:18 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 12:18 w Konfiguracja InPost przez WzA A ja mam dalej problem. Nadanie w punkcie - checkbox zaznaczony. W Allegro wygląda to tak: Wcześniej opcja nadania w punkcie działała również dla paczkomatów - teraz w paczkomacie nie mogę nadać. Czy ta opcja jest już nie potrzebna do nadania w Sello? W managerze InPost przesyłka wyskoczyła jako do utworzenia zlecenia. Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano Środa o 11:21 Udostępnij Napisano Środa o 11:21 w Konfiguracja InPost przez WzA 23 godziny temu, Jakub Wawrzeńczak napisał: Nadanie w punkcie - checkbox zaznaczony. Niedobrze. U mnie problem rozwiązało kliknięcie na ODŚWIEŻ - nawet zrobiłem to kilkukrotnie. Jeśli odświeżenie przebiegło poprawnie za pierwszym odświeżeniem CHECKBOX powinien zniknąć, a za drugim razem już nie. Chyba potem musiałem wejść w pozostałe usługi INPOST i pozaznaczać, bo to powyższe wywaliło mi nadanie w Paczkomacie we wszystkich INPOSTACH w pobraniach, etc. może w tym problem ? Trzeba wszystkie te INPOSTy wyedytować jeszcze raz i zapisać. U mnie wystarczyło odświeżenie tylko pierwszego. 1 Cytuj Link to postu
Cezary Dobies 109 Napisano Czwartek o 05:44 Udostępnij Napisano Czwartek o 05:44 w Konfiguracja InPost przez WzA W dniu 14.04.2026 o 14:18, Jakub Wawrzeńczak napisał: A ja mam dalej problem. Ale problem na czym polega? Czy mimo zaznaczonego nadania w paczkomacie paczka nie jest przyjmowana? Sprawdziłem u siebie i wygląda to tak. W przypadku gdy paczka do nadania w punkcie, w usługach dodatkowych powinno wpaść nadanie paczki w punkcie i podjazd nie dotyczy. Natomiast w przypadku nie zaznaczenia nadania w punkcie W dniu 14.04.2026 o 14:18, Jakub Wawrzeńczak napisał: Tutaj natomiast (wydaje mi się) wkradła się jakaś anomalia, ponieważ widać że zaznaczona jest usługa nadania w punkcie ale mimo wszystko w podjeździe informacja, że nie zamówiony. Proszę spróbować jeszcze raz odświeżyć usługi. Natomiast ja zgłoszę się z pytaniem do Allegro co tutaj się stało, bo na pierwszy rzut oka wygląda na coś dziwnego. Cytuj Link to postu
Jakub Wawrzeńczak 10 Napisano Czwartek o 13:54 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 13:54 w Konfiguracja InPost przez WzA 8 godzin temu, Cezary Dobies napisał: Ale problem na czym polega? Czy mimo zaznaczonego nadania w paczkomacie paczka nie jest przyjmowana? Sprawdziłem u siebie i wygląda to tak. W przypadku gdy paczka do nadania w punkcie, w usługach dodatkowych powinno wpaść nadanie paczki w punkcie i podjazd nie dotyczy. Natomiast w przypadku nie zaznaczenia nadania w punkcie Tutaj natomiast (wydaje mi się) wkradła się jakaś anomalia, ponieważ widać że zaznaczona jest usługa nadania w punkcie ale mimo wszystko w podjeździe informacja, że nie zamówiony. Proszę spróbować jeszcze raz odświeżyć usługi. Natomiast ja zgłoszę się z pytaniem do Allegro co tutaj się stało, bo na pierwszy rzut oka wygląda na coś dziwnego. W jaki sposób odświeżyć te usługi. Co macie na myśli? Cytuj Link to postu
Daniel Salamucha 230 Napisano Czwartek o 14:04 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:04 w Konfiguracja InPost przez WzA 9 minut temu, Jakub Wawrzeńczak napisał: W jaki sposób odświeżyć te usługi. Co macie na myśli? Tutaj w SDP: 1 Cytuj Link to postu
Polecane posty