Tomasz Litwin 0 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert Jestem na etapie szukania serwera pod aplikacje Insert, tak aby Sello mogło samo działać w tle przez cały dzień. Podzielcie się proszę informacją z jakich firm korzystacie, jak wam się to sprawdza i jaki jest koszt. Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert Dell Precision 3630 Tower. 128GB RAM, CPU i9-9900K, 2x sieć 2.5Gbps z opcją przesiadki na 10Gbps za jakiś czas (kwestia switchy). Śmiga jak ta lala. Sam serwer za 1000zł można pewnie kupić, RAM GOODRAM Polski 1500zł-1800zł, CPU chyba 1100 zł wszystko brutto podaję, sieć ok 1000zł, części wymontowane na pniu się sprzedały, czyli poprzedni CPU, RAM. Minusem jest, że niestety jest duży, na rozwiązanie RACKowe nie starczyło funduszy, pewnie za kilka lat jakiś RACKowy wstawimy. Cytuj Link to postu
Tomasz Litwin 0 Napisano 8 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert Na początek miałem na myśli wynajem. Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert Z przyzwyczajenia używam OVH. Ale mieli awarie poważne typu spalona gigantyczna serwerownia w Szwarjcarii to chyba było. I obsługę poczty dla Windowsa 7 chyba wyłączyli TLS1.0 czy coś, w sumie nie wiem, czy to oni mi wyłączyli, teraz mam Windowsa 11 wszędzie stąd działa bez problemów. Możesz od tego zacząć spróbuj na miesiąc zakupić Windows Server może SQLa do tego, ew. na Linuxie próbować MS-SQLa ale nie wiem czy wsparcia będziesz miał wystarczająco na forum - do weryfikacji. Kasy fiskalne działały nam po RDP wymagało to doinstalowania chyba dwóch elementów INSERTowych - SUZ i coś jeszcze do RDP. Cytuj Link to postu
Leszek Oleszczuk 19 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert To chyba zależy jakie masz potrzeby, ile osób będzie pracowało, ile masz kartotek, ile kont itd. Ja od praweie 10 lat mam laptop z prockiem i5 drugiej generacji, 16gb ramu i dysk SSD. Teraz tam dorzuciłem drugiego sqlservera 2025 i póki co jeszcze daje radę, ale myślę nad czymś szybszym. Acha z ciekawostek to SQLServer Express 2025 ma limit 50GB gdyby ktoś nie ogarnął (poprzednie wersjie 10GB) więc jak komuś kończy się to można śmignąć na 2025 i dalej za free. Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert 3 minuty temu, Leszek Oleszczuk napisał: Acha z ciekawostek to SQLServer Express 2025 ma limit 50GB gdyby ktoś nie ogarnął (poprzednie wersjie 10GB) więc jak komuś kończy się to można śmignąć na 2025 i dalej za free. I SELLO NX też Ci poszło na 2025? To można wreszcie ostatecznie potwierdzić? Bo mieliśmy dość niepotwierdzone dane w temacie SELLO NX. SUBIEKT Producent potwierdził, a SELLO NX w sumie nie było pewnych danych. Cytuj Link to postu
Leszek Oleszczuk 19 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert (edytowane) https://sello.pl/pobierz/ Tak działam na 2025. Tylko tak jak napisane , w instalatorze jest 2019, więc ja ręcznie instalowałem 2025. Tam trzeba zwrócić uwagę przy konfiguracji na odpowiedni wybór Collation Polish_CI_AS. No jak, ktoś ma pojęcie, i troche pogada z chatgpt to ogarnie, ale totalnym laikom nie polecam. Edytowane 8 Kwietnia przez Leszek Oleszczuk 1 Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert 42 minuty temu, Leszek Oleszczuk napisał: Collation Polish_CI_AS Właśnie mamy problem z kopiowaniem polskich znaków diakrytycznych, serwer jest językowo w US chyba, a baza niby przestawiona na PL, ale wykopiowanie polskich znakó diakrytycznych z bazy do Excela to robi psikusy. OK fajnie, może w tym problem, sprawdzimy. Cytuj Link to postu
Leszek Oleszczuk 19 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert Połącz się do bazy jakimś klientem np SqlDeveloper i daj polecenie to wyjdzie jak masz ustawione. SELECT name, collation_name FROM sys.databases; 1 Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert (edytowane) Niby w NEXO PRO jest dobrze ustawione. Może to któraś inna baza była, super przejrzę pozostałe instancje. W starym SELLO mam chyba źle, ja tam jeszcze zaglądam, muszę sobie przypomnieć, ale wykopiowywanie polskich znaków z którejś bazy robiło mi masakrę w polskich literkach, czy to trzeba / można poprawić ? Edytowane 8 Kwietnia przez HotKey . Cytuj Link to postu
Robert . 38 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert Jest sens wsiadzć na 2025 są jakieś konkretne różnice ? Pytam bo regeneruje serwer della rackowy, żeby dac najanowszego sql muszę kupić nowego Windows server i to się wszysyko z sobą zazębia tak że kasą można 🤮 w nieskonczoność Cytuj Link to postu
Leszek Oleszczuk 19 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert 45 minut temu, Robert . napisał: Jest sens wsiadzć na 2025 są jakieś konkretne różnice ? Jeśli używałeś wersji express czyli darmowej to ona pomieściła tylko 10GB, a najnowsza 2025 pomieści 50GB. To główny argument. W przypadku płatnej wersji to nowszy silnik pewnie wprowadza niuanse których nie zawuażysz. Cytuj Link to postu
Robert . 38 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia w Serwer pod aplikacje Insert 28 minut temu, Leszek Oleszczuk napisał: Jeśli używałeś wersji express czyli darmowej to ona pomieściła tylko 10GB, a najnowsza 2025 pomieści 50GB. To główny argument. W przypadku płatnej wersji to nowszy silnik pewnie wprowadza niuanse których nie zawuażysz. Nie używałem. Mam płatne pytam o różnice miedzy sgl 2016 a nowszymi w sensie działania, prędkosci itp czy warto najnowszy czy nie. Czy posrednia wersje bo 2016 juz odpada na dniach Cytuj Link to postu
Polecane posty