Skocz do zawartości

PROPOZYCJA - InPost > nadanie w paczkomacie // nadanie u kuriera > w oknie Ctrl+R - kto byłyby za? czy to możliwe?

Polecane posty

A co gdyby ustawienia z konfiguracji InPost dotyczące sposobu wysyłki paczki (zrzut ekranu z ustawienia ShipX):

image.png.02b5d762800f2ffe655228fb554405f7.png

!!! sam wybór Sposobu wysyłki, bez pozostałych ustawień !!!

umieścić także tutaj:

image.png.2580b6876cac21f7c573c01c81831c5d.png

Jeżeli ktoś ma potrzebę zmiany z kuriera na paczkomat to było by to (np. dla mnie niekiedy) dość duże uproszczenie pracy.

• Lubię to 1

Ciekawy pomysł. Problem jest szerszy chyba, w poprzednim SELLO mieliśy potworzone po kilka różnych INPOSTów i można było je zmieniać.

Tzn. INPOST do PACZKOMATU

INPOST dla KURIERA

INPOST do PUNKTU

To by się do tego samego sprowadzało w sumie. Tylko tutaj w nowym SELLO NX to strach cokolwiek takiego nawet testować w tym temacie, bo po zrobieniu przesyłki już nie ma możliwości usunięcia takiej usługi czy choćby jej poprawki. Albo inny scenariusz - zmiana INPOST WzA na INPOST ShipX. Też nie wiem czy to można ogarnąć ale obawiam się coś nawet testować, aby nie pozostały blokady w konfiguracji i to potem psuje mi wszystko od mapowania pobrań po filtry w gridzie AW (FILTR konto kurierskie sposobu dostawy wciąż nie zwraca żadnych wartości gdy było użyte AMK, tylko zwraca gdy bez AMK były tworzone zamówienia wysyłkowe).

10 minut temu, HotKey . napisał:

w poprzednim SELLO mieliśy potworzone po kilka różnych INPOSTów i można było je zmieniać

W zasadzie o to chodzi: problemem jest edycja dostawy (otwieranie, zmiana i pamiętanie potem żeby odzmienić na to, co było). Gdyby się dało stworzyć np. dwa ShipX-y jedno do paczkomatu a drugie dla kuriera, i jeszcze rozróżnić je kolorem, to by bajka była...

5 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

A co gdyby ustawienia z konfiguracji InPost dotyczące sposobu wysyłki paczki (zrzut ekranu z ustawienia ShipX):

image.png.02b5d762800f2ffe655228fb554405f7.png

!!! sam wybór Sposobu wysyłki, bez pozostałych ustawień !!!

umieścić także tutaj:

image.png.2580b6876cac21f7c573c01c81831c5d.png

Jeżeli ktoś ma potrzebę zmiany z kuriera na paczkomat to było by to (np. dla mnie niekiedy) dość duże uproszczenie pracy.

Witam

jestem za - dobra propozycja

4 godziny temu, HotKey . napisał:

Ciekawy pomysł. Problem jest szerszy chyba, w poprzednim SELLO mieliśy potworzone po kilka różnych INPOSTów i można było je zmieniać.

Tzn. INPOST do PACZKOMATU

INPOST dla KURIERA

INPOST do PUNKTU

To by się do tego samego sprowadzało w sumie. Tylko tutaj w nowym SELLO NX to strach cokolwiek takiego nawet testować w tym temacie, bo po zrobieniu przesyłki już nie ma możliwości usunięcia takiej usługi czy choćby jej poprawki. Albo inny scenariusz - zmiana INPOST WzA na INPOST ShipX. Też nie wiem czy to można ogarnąć ale obawiam się coś nawet testować, aby nie pozostały blokady w konfiguracji i to potem psuje mi wszystko od mapowania pobrań po filtry w gridzie AW (FILTR konto kurierskie sposobu dostawy wciąż nie zwraca żadnych wartości gdy było użyte AMK, tylko zwraca gdy bez AMK były tworzone zamówienia wysyłkowe).

Właśnie tak samo miałem ogarnięte w Sello 1, gdzie domyślnie było do paczkomatu, i ręcznie zmieniałem sobie na pięciu  paczkach na podjazd kuriera, a reszta szła do paczkomatu. W Selllo NX zrobiłem tak samo, mam dwa inposty, jeden podjazd kuriera drugi paczkomat. 
Ogólnie to jak dla mnie to Inpost powinien usunąć tę głupią restrykcję i dać możliwość nadania paczki czy to w punkcie czy w paczkomacie kiedy jest zamówione do podjazdu kuriera.. Tak naprawdę to tutaj tuszujemy problem Inpostu. Tylko gdzie to i komu zgłosić.

5 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

W zasadzie o to chodzi: problemem jest edycja dostawy (otwieranie, zmiana i pamiętanie potem żeby odzmienić na to, co było)

Dokładnie. Bardzo dokładnie opisałeś temat.

36 minut temu, Leszek Oleszczuk napisał:

Ogólnie to jak dla mnie to Inpost powinien usunąć tę głupią restrykcję

Dla mnie to też głupie, ale niestety oni z tego nie zamierzają raczej

rezygnować. Co ciekawe co integra to te restrykcje są inne. Teraz są zmienione w WzA, ja u brokera mam jeszcze chyba w sumie po staremu (że można wymusić np. tylko do Paczkopunktu i nie przyjmie Paczkomat) i jeszcze inaczej ma ShipX.

38 minut temu, Leszek Oleszczuk napisał:

Właśnie tak samo miałem ogarnięte w Sello 1, gdzie domyślnie było do paczkomatu, i ręcznie zmieniałem sobie na pięciu  paczkach na podjazd kuriera, a reszta szła do paczkomatu.

Zgadza się i ja już nie pamiętam, ale do starego SELLO GT postulowaliśmy, aby to można było zmienić masowo zmianami zbiorczymi bo jak się coś rypnie jak ostatnio w WzA to można było szybko na ShipX przełączyć, teraz w sumie nie wiadomo jak taki scenariusz obsłużyć, mam naturalne obawy, że zostanę z niechcianą konfiguracją która zostanie zakłódkowana na zawsze.

1 godzinę temu, HotKey . napisał:
2 godziny temu, Leszek Oleszczuk napisał:

Właśnie tak samo miałem ogarnięte w Sello 1, gdzie domyślnie było do paczkomatu, i ręcznie zmieniałem sobie na pięciu  paczkach na podjazd kuriera, a reszta szła do paczkomatu.

Zgadza się i ja już nie pamiętam, ale do starego SELLO GT postulowaliśmy, aby to można było zmienić masowo zmianami zbiorczymi bo jak się coś rypnie jak ostatnio w WzA to można było szybko na ShipX przełączyć, teraz w sumie nie wiadomo jak taki scenariusz obsłużyć, mam naturalne obawy, że zostanę z niechcianą konfiguracją która zostanie zakłódkowana na zawsze.

Mam ShipX 2x założony. Jedno z P - Paczkomat, drugie K - Kurier oraz Dostawca własny Inpost MP czyli manager paczek i wtedy mogę z palca podać numer etykiety.
Z racji, że w powiązaniach zmapowane mam tylko przy P to domyślnie podpina mi się nadanie w paczkomacie.
Potem na zamówieniach na 5-ciu zmieniam na K tylko po to żeby zamówić darmowy podjazd, ale i tak kurierowi daje np wszystkie 30. 
To nadanie paczkomatem to jest potrzebne tylko awaryjnie gdyby okazało się, że kurier wcześniej przyjechał i np muszę włożyć do paczkomatu (u mnie do 16 jest czyszczony). Z drugiej strony zstanawiam się nad tym bo u mnie w Lublinie mam blisko oddział i jak pojadę nawet na 18:30 to wrzucam do kraty i też jedzie, jedyne co to taka chwila niepewności czy paczka dziwnym trafem nie zaginie, bo pierwszy skan dostaje na taśmie, a czasami dopiero w oddziale centralnym (ale w sumie to nie zdarzyło i się, żeby paczka zginęła, za to zdażyło mi się wrzucić im paczkę np z Pocztex i na drugi dzień kurier mi ją przywoził.
Sorki za wywody osobiste.
Nie wiem jak to by zadziałało z Inpost WzA, ogólnie nie wiem czy to jakaś różnica w czymś jest ShipX a WzA.

image.png.03d7523e7b50ead668785c91ddf7b25c.pngimage.png.5df40f6b64c1ad645abb70b877741596.pngimage.png.3b9539ba724540d894f0ebacf38b3172.pngimage.png.59ad1eef3744a1611d504df52498a4d3.png

image.png

Edytowane przez Leszek Oleszczuk
  • Dziękuję 1
50 minut temu, Leszek Oleszczuk napisał:

Sorki za wywody osobiste.

Właśnie dobrze, to cenna wiedza praktyczna. Kiedyś dzieliliśmy się na forum różnymi inside'ami, szkoda że ta praktyka zanika, ale jak masz sortownię niedaleko to możesz zawalczyć o bardzo późne godziny nadania z dostawą na następny dzień. Super sprawa. My też na godzinę graniczną łapiemy INPOST w sumie mamy na 15:00 i jak kurier chce się urwać, to podrzucamy gościowi który akurat Paczkomat obrabia, albo zaraz będzie pod Paczkomatem, to faktycznie z Paczkomatu wyjmuje. Soboty też do Paczkomatu zostawiamy kurierowi cały INPOST sobotni i w niedzielę w święta jak jest włączone niedzielne nadawanie z dostawą na poniedziałek - stąd to są istotne opcje dla mnie.

52 minuty temu, Leszek Oleszczuk napisał:

Nie wiem jak to by zadziałało z Inpost WzA, ogólnie nie wiem czy to jakaś różnica w czymś jest ShipX a WzA.

Jeśli jest awaria WzA, to wciąż jest duża szansa, że nadasz przesyłki po ShipX. Tak było kilka dni temu. W starym SELLO ShipX dawał jeszcze aktualizacje statusów szybciutko, ale to migusiem przychodziły do SELLO, czego nie miało WzA. Teraz mamy usługę w sumie niewielu użytkowników z niej zdaje sobie sprawę, ale w tle chodzi SELLO NX COURIERS które także nam zapewnia obsługę statusów z WzA i umowami własnymi i w v60.0.1 naprawdę już nieźle to chodzi. Bardzo cenne informacje zwraca i lag nie jest też tak duży - może kilka minut.