MARCIN e-kupowanie.pl 1 263 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w PROPOZYCJA - InPost > nadanie w paczkomacie // nadanie u kuriera > w oknie Ctrl+R - kto byłyby za? czy to możliwe? A co gdyby ustawienia z konfiguracji InPost dotyczące sposobu wysyłki paczki (zrzut ekranu z ustawienia ShipX): !!! sam wybór Sposobu wysyłki, bez pozostałych ustawień !!! umieścić także tutaj: Jeżeli ktoś ma potrzebę zmiany z kuriera na paczkomat to było by to (np. dla mnie niekiedy) dość duże uproszczenie pracy. 1 Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w PROPOZYCJA - InPost > nadanie w paczkomacie // nadanie u kuriera > w oknie Ctrl+R - kto byłyby za? czy to możliwe? Ciekawy pomysł. Problem jest szerszy chyba, w poprzednim SELLO mieliśy potworzone po kilka różnych INPOSTów i można było je zmieniać. Tzn. INPOST do PACZKOMATU INPOST dla KURIERA INPOST do PUNKTU To by się do tego samego sprowadzało w sumie. Tylko tutaj w nowym SELLO NX to strach cokolwiek takiego nawet testować w tym temacie, bo po zrobieniu przesyłki już nie ma możliwości usunięcia takiej usługi czy choćby jej poprawki. Albo inny scenariusz - zmiana INPOST WzA na INPOST ShipX. Też nie wiem czy to można ogarnąć ale obawiam się coś nawet testować, aby nie pozostały blokady w konfiguracji i to potem psuje mi wszystko od mapowania pobrań po filtry w gridzie AW (FILTR konto kurierskie sposobu dostawy wciąż nie zwraca żadnych wartości gdy było użyte AMK, tylko zwraca gdy bez AMK były tworzone zamówienia wysyłkowe). Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 263 Napisano 8 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w PROPOZYCJA - InPost > nadanie w paczkomacie // nadanie u kuriera > w oknie Ctrl+R - kto byłyby za? czy to możliwe? 10 minut temu, HotKey . napisał: w poprzednim SELLO mieliśy potworzone po kilka różnych INPOSTów i można było je zmieniać W zasadzie o to chodzi: problemem jest edycja dostawy (otwieranie, zmiana i pamiętanie potem żeby odzmienić na to, co było). Gdyby się dało stworzyć np. dwa ShipX-y jedno do paczkomatu a drugie dla kuriera, i jeszcze rozróżnić je kolorem, to by bajka była... Cytuj Link to postu
Krzysztof Buczyński 25 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w PROPOZYCJA - InPost > nadanie w paczkomacie // nadanie u kuriera > w oknie Ctrl+R - kto byłyby za? czy to możliwe? 5 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: A co gdyby ustawienia z konfiguracji InPost dotyczące sposobu wysyłki paczki (zrzut ekranu z ustawienia ShipX): !!! sam wybór Sposobu wysyłki, bez pozostałych ustawień !!! umieścić także tutaj: Jeżeli ktoś ma potrzebę zmiany z kuriera na paczkomat to było by to (np. dla mnie niekiedy) dość duże uproszczenie pracy. Witam jestem za - dobra propozycja Cytuj Link to postu
Leszek Oleszczuk 19 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w PROPOZYCJA - InPost > nadanie w paczkomacie // nadanie u kuriera > w oknie Ctrl+R - kto byłyby za? czy to możliwe? 4 godziny temu, HotKey . napisał: Ciekawy pomysł. Problem jest szerszy chyba, w poprzednim SELLO mieliśy potworzone po kilka różnych INPOSTów i można było je zmieniać. Tzn. INPOST do PACZKOMATU INPOST dla KURIERA INPOST do PUNKTU To by się do tego samego sprowadzało w sumie. Tylko tutaj w nowym SELLO NX to strach cokolwiek takiego nawet testować w tym temacie, bo po zrobieniu przesyłki już nie ma możliwości usunięcia takiej usługi czy choćby jej poprawki. Albo inny scenariusz - zmiana INPOST WzA na INPOST ShipX. Też nie wiem czy to można ogarnąć ale obawiam się coś nawet testować, aby nie pozostały blokady w konfiguracji i to potem psuje mi wszystko od mapowania pobrań po filtry w gridzie AW (FILTR konto kurierskie sposobu dostawy wciąż nie zwraca żadnych wartości gdy było użyte AMK, tylko zwraca gdy bez AMK były tworzone zamówienia wysyłkowe). Właśnie tak samo miałem ogarnięte w Sello 1, gdzie domyślnie było do paczkomatu, i ręcznie zmieniałem sobie na pięciu paczkach na podjazd kuriera, a reszta szła do paczkomatu. W Selllo NX zrobiłem tak samo, mam dwa inposty, jeden podjazd kuriera drugi paczkomat. Ogólnie to jak dla mnie to Inpost powinien usunąć tę głupią restrykcję i dać możliwość nadania paczki czy to w punkcie czy w paczkomacie kiedy jest zamówione do podjazdu kuriera.. Tak naprawdę to tutaj tuszujemy problem Inpostu. Tylko gdzie to i komu zgłosić. Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w PROPOZYCJA - InPost > nadanie w paczkomacie // nadanie u kuriera > w oknie Ctrl+R - kto byłyby za? czy to możliwe? 5 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: W zasadzie o to chodzi: problemem jest edycja dostawy (otwieranie, zmiana i pamiętanie potem żeby odzmienić na to, co było) Dokładnie. Bardzo dokładnie opisałeś temat. 36 minut temu, Leszek Oleszczuk napisał: Ogólnie to jak dla mnie to Inpost powinien usunąć tę głupią restrykcję Dla mnie to też głupie, ale niestety oni z tego nie zamierzają raczej rezygnować. Co ciekawe co integra to te restrykcje są inne. Teraz są zmienione w WzA, ja u brokera mam jeszcze chyba w sumie po staremu (że można wymusić np. tylko do Paczkopunktu i nie przyjmie Paczkomat) i jeszcze inaczej ma ShipX. 38 minut temu, Leszek Oleszczuk napisał: Właśnie tak samo miałem ogarnięte w Sello 1, gdzie domyślnie było do paczkomatu, i ręcznie zmieniałem sobie na pięciu paczkach na podjazd kuriera, a reszta szła do paczkomatu. Zgadza się i ja już nie pamiętam, ale do starego SELLO GT postulowaliśmy, aby to można było zmienić masowo zmianami zbiorczymi bo jak się coś rypnie jak ostatnio w WzA to można było szybko na ShipX przełączyć, teraz w sumie nie wiadomo jak taki scenariusz obsłużyć, mam naturalne obawy, że zostanę z niechcianą konfiguracją która zostanie zakłódkowana na zawsze. Cytuj Link to postu
Leszek Oleszczuk 19 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w PROPOZYCJA - InPost > nadanie w paczkomacie // nadanie u kuriera > w oknie Ctrl+R - kto byłyby za? czy to możliwe? (edytowane) 1 godzinę temu, HotKey . napisał: 2 godziny temu, Leszek Oleszczuk napisał: Właśnie tak samo miałem ogarnięte w Sello 1, gdzie domyślnie było do paczkomatu, i ręcznie zmieniałem sobie na pięciu paczkach na podjazd kuriera, a reszta szła do paczkomatu. Zgadza się i ja już nie pamiętam, ale do starego SELLO GT postulowaliśmy, aby to można było zmienić masowo zmianami zbiorczymi bo jak się coś rypnie jak ostatnio w WzA to można było szybko na ShipX przełączyć, teraz w sumie nie wiadomo jak taki scenariusz obsłużyć, mam naturalne obawy, że zostanę z niechcianą konfiguracją która zostanie zakłódkowana na zawsze. Mam ShipX 2x założony. Jedno z P - Paczkomat, drugie K - Kurier oraz Dostawca własny Inpost MP czyli manager paczek i wtedy mogę z palca podać numer etykiety. Z racji, że w powiązaniach zmapowane mam tylko przy P to domyślnie podpina mi się nadanie w paczkomacie. Potem na zamówieniach na 5-ciu zmieniam na K tylko po to żeby zamówić darmowy podjazd, ale i tak kurierowi daje np wszystkie 30. To nadanie paczkomatem to jest potrzebne tylko awaryjnie gdyby okazało się, że kurier wcześniej przyjechał i np muszę włożyć do paczkomatu (u mnie do 16 jest czyszczony). Z drugiej strony zstanawiam się nad tym bo u mnie w Lublinie mam blisko oddział i jak pojadę nawet na 18:30 to wrzucam do kraty i też jedzie, jedyne co to taka chwila niepewności czy paczka dziwnym trafem nie zaginie, bo pierwszy skan dostaje na taśmie, a czasami dopiero w oddziale centralnym (ale w sumie to nie zdarzyło i się, żeby paczka zginęła, za to zdażyło mi się wrzucić im paczkę np z Pocztex i na drugi dzień kurier mi ją przywoził. Sorki za wywody osobiste. Nie wiem jak to by zadziałało z Inpost WzA, ogólnie nie wiem czy to jakaś różnica w czymś jest ShipX a WzA. Edytowane 8 Kwietnia przez Leszek Oleszczuk 1 Cytuj Link to postu
HotKey . 428 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia w PROPOZYCJA - InPost > nadanie w paczkomacie // nadanie u kuriera > w oknie Ctrl+R - kto byłyby za? czy to możliwe? 50 minut temu, Leszek Oleszczuk napisał: Sorki za wywody osobiste. Właśnie dobrze, to cenna wiedza praktyczna. Kiedyś dzieliliśmy się na forum różnymi inside'ami, szkoda że ta praktyka zanika, ale jak masz sortownię niedaleko to możesz zawalczyć o bardzo późne godziny nadania z dostawą na następny dzień. Super sprawa. My też na godzinę graniczną łapiemy INPOST w sumie mamy na 15:00 i jak kurier chce się urwać, to podrzucamy gościowi który akurat Paczkomat obrabia, albo zaraz będzie pod Paczkomatem, to faktycznie z Paczkomatu wyjmuje. Soboty też do Paczkomatu zostawiamy kurierowi cały INPOST sobotni i w niedzielę w święta jak jest włączone niedzielne nadawanie z dostawą na poniedziałek - stąd to są istotne opcje dla mnie. 52 minuty temu, Leszek Oleszczuk napisał: Nie wiem jak to by zadziałało z Inpost WzA, ogólnie nie wiem czy to jakaś różnica w czymś jest ShipX a WzA. Jeśli jest awaria WzA, to wciąż jest duża szansa, że nadasz przesyłki po ShipX. Tak było kilka dni temu. W starym SELLO ShipX dawał jeszcze aktualizacje statusów szybciutko, ale to migusiem przychodziły do SELLO, czego nie miało WzA. Teraz mamy usługę w sumie niewielu użytkowników z niej zdaje sobie sprawę, ale w tle chodzi SELLO NX COURIERS które także nam zapewnia obsługę statusów z WzA i umowami własnymi i w v60.0.1 naprawdę już nieźle to chodzi. Bardzo cenne informacje zwraca i lag nie jest też tak duży - może kilka minut. Cytuj Link to postu
Polecane posty