Skocz do zawartości

problem z wysyłką faktur do KSEF-Kontrahent spoza UE-SUBIEKT123

Polecane posty

Podczas wysyłki dokumentu do KSeF wystąpił problem. InvoiceRejected: KSeF odrzucił przesyłaną fakturę. Błąd weryfikacji semantyki dokumentu faktury

Taki komunikat mi wyświetla się w programie Subiekt123. Nie ma nawet podanego nr błędu , nie ma możliwości sprawdzenia co jest nie tak . Chcę podkreślić , że faktura wystawiona dla kontrahenta z UE poszła szybciutko -bez problemu , a faktura poza UE z komunikatem powyżej . Faktury różnią się tylko nr NIP. w podręczniku KSEF każą wpisać w miejsce ID "1" -niestety nie działa. Dzwoniłam na infolinię KSEF -Pani tam siedząca sama do końca nie wiedziała jak postąpić -poradziła wpisać "brak" , albo "brak NIP " albo Brak ID" -powiedziała że może któreś z nich zadziała , NIE ZADZIAŁAŁY . Wyczerpałam już opcje , a Pan z INSERTu odesłał mnie na forum . POMOCY-PROSZĘ , BARDZO PROSZĘ

• 4 miesiące temu...

Dzień dobry,

proszę o informację, w którym momencie pojawia się problem i czego dokładnie dotyczy. Po wybraniu dla kontrahenta rodzaju identyfikatora NIPUE/VATIN można wprowadzić dowolny numer, który zostanie przekazany w pliku XML jako NrId.

image.png.52daca2ce3c581adf7e0cb81fa4c83ed.pngimage.png.e83cd2d80e357b378b032bb2a0f88645.png

Należy pamiętać, aby po wprowadzeniu numeru upewnić się, że w polu Rodzaj identyfikatora nadal wybrana jest opcja NIPUE/VATIN. W przypadku wpisania numeru bez kodu kraju rodzaj identyfikatora może zostać automatycznie zmieniony na NIP.

Nazwa firmy nie powinna mieć wpływu na występowanie problemu. Proszę o weryfikację, czy w kartotece kontrahenta w polu Rodzaj identyfikatora ustawiona jest wartość NIPUE/VATIN. Jeżeli tak, proszę o przesłanie szczegółowych informacji dotyczących problemu – w którym momencie występuje, czy pojawia się komunikat błędu oraz jaka jest jego treść.

4 godziny temu, Martyna Świdzińska napisał:

Nazwa firmy nie powinna mieć wpływu na występowanie problemu. Proszę o weryfikację, czy w kartotece kontrahenta w polu Rodzaj identyfikatora ustawiona jest wartość NIPUE/VATIN. Jeżeli tak, proszę o przesłanie szczegółowych informacji dotyczących problemu – w którym momencie występuje, czy pojawia się komunikat błędu oraz jaka jest jego treść.

Dziękuję, udało się.

• Lubię to 1
  • Dodaj nową pozycję...