Skocz do zawartości

Ogromne zapotrzebowanie na pamięć ram

Polecane posty

Dzień dobry, 

Przed pojawieniem się wersji 57 Nexo zużywało mi średnio 1,2GB pamięci ram na jednego otwarego klienta. (chyba nawet 2 nie zauważyłem). 
Wiadomo było, że po przejściu na wersje 58 będzie gorzej, ale obecnie  Nexo potrafi wciągnąć i 5GB na jednego otwartego klienta. 

image.png.2dd9288a7156997fb602ace9aa2511b4.png

Zazwyczaj zużycie ramu waha się w przedziale 3-4GB, ale przy kilku pracownikach jest dramat. Co ciekawe pracownik w chwili robienia screena nie używa komputera od kilku minut - jest na przerwie. Wiec program "trzyma" ten ram tylko nie wiem do czego. 

Czy można coś zrobić żeby ograniczyć zużycie? Wyłączenie jakiś funkcji w samych programie? 

PS: dodałem nie w tym forum. Będę wdzięczny za przeniesienie. 

Edytowane przez Łukasz Cieciorowski
4 minuty temu, Kacper Panek napisał:

Dzień dobry,

jakie programy nexo są wykorzystywane? Jakie moduły są używane najczęściej? Czy wykorzystują Państwo moduł poczty i widok komentarzy?

Większość pracowników pracuje tylko na Subiekcie. 
Moduły: Zamówienia, Zlecenia, Sprzedaż, Asortyment, Klienci, Wydania. 

Poczta jest skonfigurowana, ale służy tylko do maili wychodzących - głównie do wysyłki zleceń i faktur. 

Okno komentarzy się pojawia, ale z nich nie korzystamy - wyłączyłem nawet komunikacje między stanowiskową, ale niewiele to dało. 

U nas tak samo, Nexo ma spore wysokie pamięci. Po aktualizacji do 60.0.1 ma po paru godzinach ponad 5 GB Ramu.
NP. dziś po 2 godzinach pracy zużycie 3,2 GB, gdzie dawniej oscylowało w granicach 1,5-2,0 GB.

Na stacji klienckiej (przy słabszym komputerze) uruchomienie zakładki Ksef powoduje obciążenie procesora CPU na poziomie 16%, procesora graficznego 63-65% i w ogóle do końca dnia nie spada. Jedyne wyście to zamknięcie i ponowne uruchomienie programu.

Przed aktualizacją czyli do wersji 60.0.0 i wcześniejszych takich problemów nie było.

Wygląda na to, że moduł Ksef i podgląd wizualizacji Faktur powoduje obciążenie.

1 minutę temu, Tomasz Skałuba napisał:

Dzień dobry,
Ten sam problem, ten sam schemat. Po aktualizacji trzeba zamykać program co kilka godzin ponieważ po kliku godzinach jest już ponad 5 GB RAMu.
Czy udało się już coś ustalić w tym temacie? Jest planowana jakaś aktualizacja?

Wysłałem do Insertu potrzebne plik, zrzuty pamięci i czekam, ale jak widać to nie tylko ja i Pan Marek ma problem. 

@Kacper Panek coś już wiadomo?

• Dodaj nową pozycję...