Skocz do zawartości

InsPunkty KSeF

Polecane posty

Dzień dobry,

Mam 2 pytania.

1. Czy doładowanie na InsPunkty działa do wykorzystania ich limitu niezależnie od czasu korzystania, np. przez kilka miesięcy, rok itd. Czy tylko do końca danego miesiąca są ważne ?

2. InsPunkty działają tak, że są liczone do fv sprzedażowych, kosztowych i zakupowych, i są wtedy pobierane InsPunkty za każdą fv. Ja chciałbym żeby mi tylko pobierały InsPunkty tylko z fv sprzedażowych. Czy można ustawić konfigurację żeby "pobierały" się InsPunkty tylko i wyłącznie z fv sprzedażowych ?

Dzień dobry,

informacje dotyczące InsPunktów oraz ich ważności opublikowano na naszej stronie:

51 minut temu, Ireneusz Piasecki napisał:

Czy można ustawić konfigurację żeby "pobierały" się InsPunkty tylko i wyłącznie z fv sprzedażowych ?

W Parametrach KSeF można zdecydować, czy program ma pobierać e-Faktury na których firma występuje jako nabywca lub w innej roli:

image.png

Czy po skonfigurowaniu parametrów ksef w następujący sposób, czyli po zaznaczeniu tylko i wyłącznie checkbox odbieraj e-faktury ksef gdy moja firma jest nabywcą, to czy nadal będą pobierane inspunkty(aktualnie wartosci 0,5zł) za każdą pobraną fakturę z ksef nawet jeżeli nie będą te faktury obsługiwane pośrednio przez PortalBiura?

Jaka jest inna dostępna opcja importowania faktur zakupu do Subiekta Nexo lub Rewizora Nexo wykluczająca pośrednictwo PortaluBiura, w sytuacji gdy nie chcę korzystać z PortaluBiura? Pliki ksef, xml, nexo api?  image.png.35e22f2d8998a909f7fbc71e2e4d67ce.png

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...

Zwracam się z prośbą do pracownika firmy Insert o informację jakie są inne sposoby importowania faktur z KSEF do programu insert poza systemem portalubiura i związanego z nimi inspunktami?

Jeżeli sprawa nie zostanie wyjaśniona, to zostanie skierowana na drogę prawną, aby wyjaśnić czy prywatna firma ma prawo pobierać haracz 0,5PLN w postaci inspunktów od każdej faktury przechodzącej przez obowiązkowy państwowy system wymiany informacji. Zostaną zadane pytania czy jest to zgodne z prawem ochrony konkurencji i dostępu do informacji z obowiązkowych repozytoriów publicznych. Należy się również liczyć z pozwami zbiorowymi, ponieważ znajdzie się wiele kancelarii prawnych chcących zarobić duże pieniądze na obsłudze takich pozwów, a przecież nikt by tego nie chciał, bo programy insert służą dobrze przedsiębiorcom i szkoda byłoby aby firma w postaci kar liczonych jako procent od przychodów oddała znaczną część zysków z ostatnich lat.  

• Haha 1

Z tego artykułu wynika, że nie ma Pani racji i akceptacja regulaminu portalubiura oraz jego powiązanie z programiami insert Subiekt+Rwizor jest niezbędna do importu dokumentów z KSEF: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/portfel_insert/inspunkty_a_ksef.html 

Ponadto, nigdzie nie można znaleźć instrukcji jak deaktywować portalbiura w Subiekt+Rwizor i zacząć korzystać w sposób jaki Pani opisała, aby niezależnie i samodzielnie importować dokumenty w XML lub innym formacie, co prowadzi do wniosku, że jest to niemożliwe w obecnym stanie modułu KSEF w programach Subiekt powiązanym z Rewizor. Cisza pracowników Insert na forum w tym temacie również sugeruje potwierdzenie tej tezy.

Edytowane przez Piotr Kowalski
  • Haha 1
4 godziny temu, Piotr Kowalski napisał:

Jeżeli sprawa nie zostanie wyjaśniona, to zostanie skierowana na drogę prawną, aby wyjaśnić czy prywatna firma ma prawo pobierać haracz 0,5PLN w postaci inspunktów od każdej faktury przechodzącej przez obowiązkowy państwowy system wymiany informacji.

Oprócz InsERTu proszę również pozwać dostawcę internetu. To niedopuszczalne, aby trzeba było płacić za internet aby mieć dostęp do darmowego KSeFu. Jeszcze bez Subiekta da się przeżyć, ale bez internetu to jak? Można pojechać z pendrivem do MF?

Polecam również ten artykuł:

https://www.pit.pl/aktualnosci/ksef-nie-jest-bezkosztowy-czy-beda-zmiany-w-kierunku-obnizenia-wydatkow-dla-firm-mf-odpowiada

2 godziny temu, Jacek Izydorczyk napisał:

Oprócz InsERTu proszę również pozwać dostawcę internetu. To niedopuszczalne, aby trzeba było płacić za internet aby mieć dostęp do darmowego KSeFu. Jeszcze bez Subiekta da się przeżyć, ale bez internetu to jak? Można pojechać z pendrivem do MF?

Polecam również ten artykuł:

https://www.pit.pl/aktualnosci/ksef-nie-jest-bezkosztowy-czy-beda-zmiany-w-kierunku-obnizenia-wydatkow-dla-firm-mf-odpowiada

Trochę bez sensu ta analogia.
Programy Inserta służą do prowadzenia księgowości i nie zapewniają podstawowej funkcjonalności wymaganej prawnie bez kupowania "żetonów".

To nie jest dodatkowa funkcjonalność. To ma być.

Jestem programistą od zawsze, prowadzę również własne firmy od 20 lat, i nie przekonasz mnie, że jest to coś innego niż zwykła chciwość i pazerność.

Wystarczyło podnieść cenę abonamentu i każdy by to przełknął bez gadania. A tak to został niesmak i zgaga.

Marcin

Edytowane przez Marcin Łukasik
  • Lubię to 2
3 godziny temu, Marcin Łukasik napisał:

Trochę bez sensu ta analogia.

Dlaczego bez sensu? Już teraz z KSeF muszą korzystać ludzie, którym do tej pory internet był nie potrzebny, a co dopiero będzie od 2027 roku?

Programy Inserta służą do prowadzenia księgowości i nie zapewniają podstawowej funkcjonalności wymaganej prawnie bez kupowania "żetonów".

To nie jest dodatkowa funkcjonalność. To ma być.

Żadne prawo nie wymaga, aby jakikolwiek komercyjny program miał wbudowaną obsługę KSeF.

Jestem programistą od zawsze, prowadzę również własne firmy od 20 lat, i nie przekonasz mnie, że jest to coś innego niż zwykła chciwość i pazerność.

Nie miałem takich zamiarów. Ja w ogóle nie przymierzałem się do dyskusji na ten temat.

4 godziny temu, Marcin Łukasik napisał:

Wystarczyło podnieść cenę abonamentu i każdy by to przełknął bez gadania.

Nieprawda, bo wtedy oburzyliby się Ci najmniejsi, którzy w obecnym układzie mają obsługę KSeF w ramach abonamentu, bez dodatkowych opłat.

• Lubię to 1

Wiesz Jacek, występując w roli obrońcy Inserta w ogóle mnie nie przekonujesz. To tak jak sprzedawca Daewoo mówiący, że ich samochody są najlepsze. No bo i co mają powiedzieć?

Jeśli wybrałeś ścieżkę wdrożeniowca tych produktów to rozumiem, że z tego żyjesz, czy jesteś w nich zakochany to nie wiem, ale obawiam się, że nie potrafisz już obiektywnie spojrzeć na całość.

Klienci jednak stoją z boku, oni za to później płacą, i jeszcze nie słyszałem, żeby któryś był zadowolony z takiej strategii.

Ja na pewno nie jestem. Jest to po prostu słabe zagranie. Mogę zapłacić za moduły, programy czy licencje za dodatkowe osoby, ale opłata za ściąganie czy wysyłanie faktur przez KSeF jest tak samo słaba jak np. baselinker pobierający % Twojego przychodu od sprzedaży powyżej 5 tys. przedmiotów miesiecznie; co najmniej jakby uczestniczyli w procesie sprzedaży. Tam odpadło wielu klientów dość szybko, bo akurat zmiana na kogoś innego nie była trudna czy żmudna.

Jedyny powód dlaczego nie odpadło w Insercie wielu klientów po takim zagraniu to to, że zmiana programu księgowego w tym kraju to istna apokalipsa. 

Nie musimy się zgadzać. Z opinią jak z d#&@ - każdy ma własną.

Wszystkiego dobrego.

Marcin

8 godzin temu, Piotr Kowalski napisał:

powiązanie z programiami insert Subiekt+Rwizor jest niezbędna do importu dokumentów z KSEF

Nie jest to niezbędne, może Pan nadal dodawać faktury poprzez opcję Dodaj - Faktura VAT zakupu w module ZAKUP;

Rownież faktury sprzedażowe można ręcznie przepisywać do KSeF. 

A tak na marginesie to na przykład ja jestem do przodu na KSeF, gdyż wcześniej musiałam drukować każdą fakturę dwa razy - jedna dla klienta, druga dla księgowej - płacąc za wydruk obu około 12-15 groszy (toner, papier, amortyzacja drukarki) ...
( czekaj czekaj, czyżby ktoś wymuszał na nas koszty papieru do drukarki przed wejściem KSeF !? Halo policja proszę przyjechać, to niezgodne z prawem zmuszać mnie do kupowania papieru ... )

W KSeF w NEXO koszt takiej faktury to 11 groszy. Jestem więc do przodu;

• Lubię to 1
2 minuty temu, Magdalena Szwałek napisał:

Nie jest to niezbędne, może Pan nadal dodawać faktury poprzez opcję Dodaj - Faktura VAT zakupu w module ZAKUP;

Rownież faktury sprzedażowe można ręcznie przepisywać do KSeF. 

A tak na marginesie to na przykład ja jestem do przodu na KSeF, gdyż wcześniej musiałam drukować każdą fakturę dwa razy - jedna dla klienta, druga dla księgowej - płacąc za wydruk obu około 12-15 groszy (toner, papier, amortyzacja drukarki) ...
( czekaj czekaj, czyżby ktoś wymuszał na nas koszty papieru do drukarki przed wejściem KSeF !? Halo policja proszę przyjechać, to niezgodne z prawem zmuszać mnie do kupowania papieru ... )

W KSeF w NEXO koszt takiej faktury to 11 groszy. Jestem więc do przodu;

Tylko dlatego jesteś do przodu, bo nie umiałaś wysłać PDFa do klienta czy księgowości. Gdybyś umiała, to teraz byłabyś do tyłu.

2 minuty temu, Magdalena Szwałek napisał:

Widzę, że jak brakuje argumentów merytorycznych, to zaczynają się wycieczki osobiste; No tak, zapomniałam, że mogłam jeszcze zapisywać faktury w Excelu i wysyłać je klientom SMS-em jak Kelly Rowland w teledysku z Nellym. 😂

Wycieczki osobiste? Nie, prosty dowód na to, że wcale nie jesteś na tym do przodu. Ale jak lubisz myśleć, że jest inaczej to spoko (Y).

Osobiście mocno kwestionowałbym w ogóle legalność tego rozwiązania. Faktem natomiast jest, że jeśli okazałoby się to nielegalne to mogą po prostu podnieść cenę abonamentu... więc w zasadzie haracz i tak trzeba będzie zapłacić.

9 godzin temu, Marcin Łukasik napisał:

Wiesz Jacek, występując w roli obrońcy Inserta w ogóle mnie nie przekonujesz. To tak jak sprzedawca Daewoo mówiący, że ich samochody są najlepsze. No bo i co mają powiedzieć?

Jeśli wybrałeś ścieżkę wdrożeniowca tych produktów to rozumiem, że z tego żyjesz, czy jesteś w nich zakochany to nie wiem, ale obawiam się, że nie potrafisz już obiektywnie spojrzeć na całość.

Powtarzam: nie chcę Cię do niczego przekonywać. Zaczepiłeś mnie, stwierdzasz, że chcę Cię do czegoś przekonać, piszesz o moim życiu, o moich uczuciach i mnie oceniasz. To nie jest mój poziom, ale nie jestem zaskoczony. Wiedząc, że tak będzie, ograniczyłem moją wypowiedź jedyne do sugestii, kogo jeszcze można pozwać. Nie była ona zresztą skierowana do Ciebie.

• Lubię to 1

Przecież MF zmusiło przedsiębiorców do zakupu komputerów, a te (olaboga!) zużywają prąd (pasożyty z Enea, Tauron, itd.) i co kilka lat trzeba kupować nowe, bo Microsoft (który też jest tu niezbędny) mówi "nie" maszynom starszym niż kilka lat. To jest dopiero zmowa! Pozwać ich wszystkich, łącznie z firmą kurierską, która pobrała swój haracz za dostawę komputera.

• Haha 1
  • 3 tygodnie później...

Szanowni Partnerzy i Wdrożeniowcy,

Przedstawiane przez was argumenty: zakup komputera lub usługi internetowej, które są przedmiotami uniwersalnego zastosowania, ma się nijak do przedmiotu pojedynczego zastosowania, którym są żetony Inspunkty będące haraczem od każdej faktury.

Dziękuję Pani Magdo za wskazanie ręcznej metody wprowadzania faktur, dzisiaj będę testować, dam znać jak poszło. Mam nadzieję, że się uda uniezależnić od haraczu Inspunktów.

• Dodaj nową pozycję...