Mirosław Kluz 8 Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja w Sello i zużycie pamięci Czy to normalne zachowanie SNX? Restart SNX był wczoraj, po kilku dniach bez restartu zużycie pamięci potrafi dojść do 20GB. Stoi na Windows Server 2019 Essentials z 64GB RAM i SQL Server 2022, 3 końcówki klienckie. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja w Sello i zużycie pamięci Nie wiem na ile to problem Sello NX co platformy nexo, bo w wersji 60 był taki problem odnotowany. Czy prócz Sello jest używany np Subiekt albo inny program z rodziny nexo i też to wygląda podobnie w jego przypadku? Cytuj Link to postu
Mirosław Kluz 8 Napisano 21 Maja Autor Udostępnij Napisano 21 Maja w Sello i zużycie pamięci Jest tylko Sello. Na SQL serwerze też pracuje tylko Sello. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja w Sello i zużycie pamięci A wersja która? Cytuj Link to postu
Mirosław Kluz 8 Napisano 26 Maja Autor Udostępnij Napisano 26 Maja w Sello i zużycie pamięci MSSQL 2022, wersja pełna. Dziś SNX wysysa już 20GB RAM-u Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 26 Maja Udostępnij Napisano 26 Maja w Sello i zużycie pamięci Miałem na myśli wersję Sello NX . Cytuj Link to postu
Mirosław Kluz 8 Napisano 28 Maja Autor Udostępnij Napisano 28 Maja w Sello i zużycie pamięci Wersja 60.0.1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja w Sello i zużycie pamięci Proszę sprawdzić czy taki stan będzie też na wersji 60.1.1, bo w dwóch ostatnich aktualizacjach nexo były poprawki związane z nadmiernym pożeraniem pamięci. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 148 Napisano 10 Czerwca Udostępnij Napisano 10 Czerwca w Sello i zużycie pamięci Podczas pracy na ofertach Sello zżera mi 7GB pamięci i czuje jakby wolniej działał (zapas RAM mam jeszcze dużo). Czy tak powinno być? Cytuj Link to postu
centrumstali com 120 Napisano 10 Czerwca Udostępnij Napisano 10 Czerwca w Sello i zużycie pamięci Najnowsza wersja Sello 60.1.1? Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 148 Napisano 10 Czerwca Udostępnij Napisano 10 Czerwca w Sello i zużycie pamięci tak Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 16 Czerwca Udostępnij Napisano 16 Czerwca w Sello i zużycie pamięci Na czym polega praca na ofertach? Jakie zmiany są przeprowadzane? Cytuj Link to postu
Leszek Oleszczuk 23 Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca w Sello i zużycie pamięci (edytowane) Wystarczy otworzyć edycję oferty i wejść zakładkę opis, i wtedy sello nx zaczyna utylizować mocno zarówno CPU jak i GPU i 5GB RAM. Wersja 60.1.0. Spróbuje zainstalować 60.1.1 Edytowane 17 Czerwca przez Leszek Oleszczuk Cytuj Link to postu
centrumstali com 120 Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca w Sello i zużycie pamięci Raczej jest to dalej coś nie tak z samym subiektem. Mam najnowszą wersję 60.1.1. Mam uruchomionego Subiekta w multiprogramie i otwartą tylko jedną zakładkę. Od 10min nic nie robię tylko patrzę się w monitor (nawet myszką nie ruszam) i zużycie ramu przy subiekcie jest cały czas 5 440,0 MB Cytuj Link to postu
Leszek Oleszczuk 23 Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca w Sello i zużycie pamięci 6 godzin temu, Leszek Oleszczuk napisał: Wystarczy otworzyć edycję oferty i wejść zakładkę opis, i wtedy sello nx zaczyna utylizować mocno zarówno CPU jak i GPU i 5GB RAM. Wersja 60.1.0. Spróbuje zainstalować 60.1.1 Na wykresach zaznaczyłem moment w którym wychodzę z edycji oferty internetowej. Konkretnie to trzeba wejść w zakładkę opis. Na kolejnym zrzucie pokazuję momen wejścia w edycje i przejście na opis. Widać wyraźny skok obciążenia wszystkich rdzeni CPU + GPU (konkretnie wykres 3D) 1 Cytuj Link to postu
centrumstali com 120 Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca w Sello i zużycie pamięci Sprawdziłem u siebie i u mnie takiego skoku nie ma. Jest to samo obciążenie przy edycji (opisu) jak i po wyjściu z OI. Odnośnie wczorajszego ramu, to nie wiem co było przyczyną, ale ponowne uruchomienie komputera pomogło Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 148 Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca w Sello i zużycie pamięci W dniu 16.06.2026 o 15:12, Bartosz Rosa napisał: Na czym polega praca na ofertach? Jakie zmiany są przeprowadzane? Sprawdzałem dużo ofert przed wystawieniem. Każdą ofertę otwierałem i sprawdzałem parametry, zdjęcia, opisy. Czasami w opisach lub parametrach musiałem dodać zmianę. 1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 22 Czerwca Udostępnij Napisano 22 Czerwca w Sello i zużycie pamięci Samo szarpanie użyciem CPU pewnie będzie występować. Renderowanie HTML (opisu) jest dość drogie zarówno pod kątem użycia CPU jak i RAM. Co do zasady powinno być tak. Moment wejścia w opis może szarpnąć CPU i dość poważnie ale po chwili przebywania na tej zakładce powinno się uspokoić. Natomiast użycie RAM wzrośnie, ale powinno spaść po zamknięciu okna oferty - niekoniecznie od razu, może spaść po np. 2 zamknięciach kolejnych dwóch ofert. Nie powinno natomiast rosnąć bez umiaru ciągle (czyli więcej brać, a zwracać mniej lub wcale) w przypadku dłuższej pracy. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 148 Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca w Sello i zużycie pamięci W dniu 22.06.2026 o 17:11, Bartosz Rosa napisał: Samo szarpanie użyciem CPU pewnie będzie występować. Renderowanie HTML (opisu) jest dość drogie zarówno pod kątem użycia CPU jak i RAM. Co do zasady powinno być tak. Moment wejścia w opis może szarpnąć CPU i dość poważnie ale po chwili przebywania na tej zakładce powinno się uspokoić. Natomiast użycie RAM wzrośnie, ale powinno spaść po zamknięciu okna oferty - niekoniecznie od razu, może spaść po np. 2 zamknięciach kolejnych dwóch ofert. Nie powinno natomiast rosnąć bez umiaru ciągle (czyli więcej brać, a zwracać mniej lub wcale) w przypadku dłuższej pracy. Z tego co zaobserwowałem to zużycie RAM nie spada. Po otwarciu około 200 ofert, zużycie RAM wzrosło do 10 GB 1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca w Sello i zużycie pamięci Prośba jeszcze o informację, czy podobny efekt występuje na wersji 61+ (zużycie RAM, które nie spada). Cytuj Link to postu
Robert . 41 Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca w Sello i zużycie pamięci W dniu 28.05.2026 o 15:51, Bartosz Rosa napisał: Proszę sprawdzić czy taki stan będzie też na wersji 60.1.1, bo w dwóch ostatnich aktualizacjach nexo były poprawki związane z nadmiernym pożeraniem pamięci. Jezzzzzu teraz to czytam a nakupiłem ponad 140 gb ramu nie wiem chyba ze 168 Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 148 Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca w Sello i zużycie pamięci W dniu 2.07.2026 o 17:30, Bartosz Rosa napisał: Prośba jeszcze o informację, czy podobny efekt występuje na wersji 61+ (zużycie RAM, które nie spada). W sobotę będziemy aktualizować Sello itd, więc w przyszłym tygodniu dam odpowiedź. 1 Cytuj Link to postu
Mirosław Kluz 8 Napisano 26 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia w Sello i zużycie pamięci Sello dziś po aktualizacji. Działa od 5h, wystawione ok. 100 ofert. Z czasem czuć coraz wolniejszą pracę. W zasadzie nic się nie zmieniło. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 148 Napisano 26 Sierpnia Udostępnij Napisano 26 Sierpnia w Sello i zużycie pamięci Potwierdzam. Podczas wystawiania ofert lub przygotowania ich do wystawienia Sello potrafi zająć 9GB RAMu i widoczne jest spowolnienie pracy. Niestety Sello nie zwalnia tej pamięci i trzeba uruchomić ponownie program. Cytuj Link to postu
centrumstali com 120 Napisano 26 Sierpnia Udostępnij Napisano 26 Sierpnia w Sello i zużycie pamięci (edytowane) U mnie Sello i komputer uruchomiony od zeszłego tygodnia (bez restartu). Dziś wystawione również ok 100 ofert i żadnego spowolnienia nie zauważyłem, wszystko idzie szybko. Żuzycie RAMu w granicach 5-6GB Edytowane 26 Sierpnia przez centrumstali com Cytuj Link to postu
Polecane posty