Wojtek G 0 Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie Dzień dobry, Mamy chroniczny problem z wyliczaniem ilości dostępnej w Sello NX. Mamy towar, którego mamy 4 sztuki na stanie. 10 sztuk jest zarezerwowane ze stanem C dla klienta, więc wg dokumentacji Subiekta (https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/3812,subiekt-nexo-czym-rozni-sie-rezerwacja-dostaw-od-rezerwacji-stanu.html) dostępna fizycznie ilość powinna zostać zarezerwowana, tym samym dostępne dla innych klientów powinno być 0 sztuk. Na liście ofert w Sello (załącznik) widzimy: ilość dostępna -6 sztuk (minus 6), czyli wydawałoby się, że poprawnie. Pomimo tego Sello nie zamyka oferty, mimo że mamy ustawione zamykanie ofert z wyczerpanym zapasem - zarówno w ustawieniach Sello, jak i poprzez dodatkowy Automat. Sytuacji nie poprawia nawet ręczne wymuszenie aktualizacji stanu (Zmień zbiorczo -> Ilość -> TAG -> Ilość dostępna). Mam wrażenie, że Sello nie radzi sobie z sytuacją, kiedy dostępna ilość towaru spada do zera albo poniżej, i nie zamyka takich ofert automatycznie. Nie znając kodu mogę jedynie spekulować, ale mam wrażenie, że system próbuje wysłać do allegro ilość dostępną 0, ale taka zmiana jest odrzucana jako błąd, bo nie można ustawić ilości 0 w aktywnej ofercie. Zamiast tego Sello powinno natychmiast wysyłać zlecenie zamknięcia oferty dla towaru z ilością dostępną równą 0 lub mniejszą. Sprawę zgłaszaliśmy już ponad 2 lata temu, dotąd bez odzewu. Po kolejnym, kolejnym i jeszcze kolejnym razie dziś straciłem cierpliwość i piszę na forum. Robimy coś nie tak czy w programie faktycznie jest jakiś błąd? Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 252 Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie Dzień dobry, proszę o zrzut ekranu ustawień w Parametrach ofert internetowych i zakładki Podstawowe tej oferty. Cytuj Link to postu
Wojtek G 0 Napisano 27 Maja Autor Udostępnij Napisano 27 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie (edytowane) Oczywiście, bardzo proszę. Jedyna różnica w stosunku do pierwszego wpisu jest taka, że ofertę zamknęliśmy ręcznie po odkryciu błędu. Edytowane 27 Maja przez Wojtek G Cytuj Link to postu
Wojtek G 0 Napisano 27 Maja Autor Udostępnij Napisano 27 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie W ramach eksperymentu próbowaliśmy też tworzyć Automaty, np. takie. Były tego różne wersje (różne warunki aktywacji), żadna nie działała niezawodnie. Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 252 Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie (edytowane) Jeszcze poproszę zakładkę Podstawowe z tej problematycznej oferty i historie wykonań tych automatów, szczególnie tego systemowego. Edytowane 27 Maja przez Rafał Stępień Cytuj Link to postu
Wojtek G 0 Napisano 27 Maja Autor Udostępnij Napisano 27 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie Podstawowe wysłałem jako drugi załącznik w poście #556320. Automaty modyfikowałem tyle razy, że ich log wiele nie wniesie Natomiast z całą pewnością Automat nie zamyka poprawnie ofert, kiedy źródło "wyzerowania" towaru jest inne niż sprzedaż ostatniej sztuki w ofercie (czyli np. NIE dojdzie do zakończenia oferty, kiedy w magazynie powstaje rezerwacja do ZK stworzonego ręcznie). Tak jak napisałem w głównym poście, mam wrażenie, że więcej odpowiedzi dałby log komunikacji z allegro. Nie potrafię wygenerować go we własnym zakresie, ale mam wrażenie, że problem dotyczy próby ustawienia ilości dostępnej 0 w aktywnej ofercie - kiedyś mieliśmy podobny problem w innej integracji, być może podobna sytuacja ma miejsce tutaj. O ile dobrze rozumiem mechanizm działania API allegro, optymalne działanie powinno wyglądać następująco: - przy ilości dostępnej =< 0 wysłanie zmiany ilości zostanie odrzucone jako błędne żądanie - dlatego przy ilości dostępnej =< 0 powinno być wysyłane żądanie zakończenia oferty - dopiero kiedy allegro potwierdzi zakończenie oferty, należałoby ustawić ilość na 0 Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 252 Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie Czy generują się zmiany oczekujące dla tej oferty? Sprawdziłem na szybko ten scenariusz i mechanizm działa poprawnie, jeśli ZK ręcznie zostało wystawione z C Częściowa rezerwacja dostaw i ilość dostępne w MAG spadła poniżej 0, to powinny wygenerować się dwie zmiany oczekujące, jedna zmieniająca stan dostępne w OI na 0, druga zmieniająca OI na Nieaktywna. Cytuj Link to postu
Dawid B. 92 Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie Proszę zerkniać w temat poniżej. Dostępne to zły wybór lecz logiczny. Prawiodłowy to niezarezerwowane. 1 Cytuj Link to postu
Wojtek G 0 Napisano 28 Maja Autor Udostępnij Napisano 28 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie Wow. Tego bym się nie spodziewał, że ta sama nazwa może dotyczyć dwóch zupełnie różnych własności Asortymentu. Dzięki, Dawid! Sprawdzimy to rozwiązanie przez najbliższych kilka dni i mam nadzieję, że to wystarczy. Cytuj Link to postu
Jakub Kardela 8 Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie W dniu 27.05.2026 o 13:31, Wojtek G napisał: Pomimo tego Sello nie zamyka oferty, mimo że mamy ustawione zamykanie ofert z wyczerpanym zapasem - zarówno w ustawieniach Sello, jak i poprzez dodatkowy Automat. Sytuacji nie poprawia nawet ręczne wymuszenie aktualizacji stanu (Zmień zbiorczo -> Ilość -> TAG -> Ilość dostępna). Czy problem polega na tym, że nie generują się w ogóle zmiany oczekujące (ilość na 0 i dezaktywacji oferty) czy wysłane wygenerowane zmiany do serwisu nie powodują dezaktywacji oferty w Allegro? Cytuj Link to postu
Wojtek G 0 Napisano 29 Maja Autor Udostępnij Napisano 29 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie (edytowane) Ciężko powiedzieć. Czasami zmiana nie generuje się w ogóle (o tym za chwilę), a czasami błędny stan "wisi" całymi dniami. Wprowadziliśmy zmianę zasugerowaną przez Dawida, ale niestety nadal coś jest nie tak. Nowa sytuacja: nadal chodzi o towar z poprzedniego przykładu. Nadal mamy ZK blokujące ten towar, ale nadaliśmy mu testowo status "Bez rezerwacji", który powinien zwolnić cały zapas towaru i udostępnić go w ofercie. Na liście ofert w Sello mamy "Dostępne - MAG: 4 sztuki" (czyli poprawnie), ale zmiana w serwisie nie generuje się. Pokazuje to pierwszy załącznik: Oferta nadal jest nieaktywna, ale ma "SAS zielony", a zmian w serwisie brak. Tymczasem powinna być oczekująca aktywacja oferty oraz zmiana ilości na 4 sztuki? Przetestowaliśmy też drugi frustrujący nasz wariant (drugi załącznik). Mamy towar podpięty pod trzy różne oferty. Pomimo tego każda z ofert ma inny stan: - jedna ma ilość zgodną z naszym stanem magazynowym - jedna ma o jedną sztukę za dużo, ale ma "SAS zielony", a zmiany do wygenerowania brak - trzecia ma błędną ilość, a SAS nie ma w ogóle, mimo że oferta istnieje od kilku tygodni; zupełnie, jakby - pomimo podpięcia pod Asortyment - w ogóle nie była zauważana przez Sello jako powiązana Wszystkie trzy oferty mają poprawnie ustawione etykiety "synchronizuj stany", które powinny włączyć je pod działanie Automatu ustawiającego stany w ofercie. Edytowane 29 Maja przez Wojtek G Cytuj Link to postu
Jakub Kardela 8 Napisano 29 Maja Udostępnij Napisano 29 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie 3 godziny temu, Wojtek G napisał: Mamy towar podpięty pod trzy różne oferty. Pomimo tego każda z ofert ma inny stan: Dobry pomysł z przeanalizowaniem tych trzech ofert. Jeżeli te oferty mają identyczne ustawienia związane z synchronizacją (cecha, wybrane magazyny i asortyment) to zmiany oczekujące powinny być generowane dokładnie tak samo dla każdej z tych ofert. W takim razie prosiłbym o zrzuty ekranu tych trzech ofert, gdzie będzie widać czy na każdej z nich są wybrane te same magazyny (bo, że to jest ten sam asortyment widać po symbolu). Cytuj Link to postu
Wojtek G 0 Napisano 30 Maja Autor Udostępnij Napisano 30 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie Korzystamy tylko z jednego magazynu, więc tego typu problem nas nie dotyczy. Cytuj Link to postu
Wojtek G 0 Napisano 30 Maja Autor Udostępnij Napisano 30 Maja w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie Sprawdziłem jeszcze aktualny status ofert dot. produktu 73179 (czyli przykład z trzema ofertami), bo przez weekend sprzedaliśmy ostatnią sztukę towaru. Ze względu na brak reakcji po stronie Sello, po sprzedaniu ostatniej sztuki ze stanu zamknęliśmy wszystkie trzy oferty ręcznie (bezpośrednio w panelu Mój asortyment w allegro). O dziwo Sello poprawnie wykryło fakt zamknięcia oferty (widzi ją jako nieaktywną w allegro), ale pomimo tego nie wykonało żadnych akcji ani nie oznaczyło "Zmian w serwisie" do wykonania. Cytuj Link to postu
Jakub Kardela 8 Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie (edytowane) W dniu 30.05.2026 o 10:50, Wojtek G napisał: Korzystamy tylko z jednego magazynu, więc tego typu problem nas nie dotyczy. Czyli rozumiem, że na wszystkich 3 ofertach jest wybrany ten sam jeden magazyn? Musi tam być wybrany, bo jeżeli na ofercie nie jest wskazany żaden magazyn, wtedy synchronizacja nie działa. Edytowane 1 Czerwca przez Jakub Kardela Cytuj Link to postu
Wojtek G 0 Napisano 1 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie (edytowane) Okej, to by nieco wyjaśniało. Ale nie wszystko Wydaje się, że po ręcznym dodaniu magazynu jako parametru Oferty stany zaczęły się synchronizować. Tyle dobrego. Jednocześnie dziwi mnie, że w konfiguracji Sello (Konta integracji -> Parametry -> Magazyn) mamy ustawiony domyślny magazyn, a pomimo tego jest on brany pod uwagę przy synchronizacji stanów dopiero po ręcznym przypisaniu w ramach parametrów Oferty. To błąd czy "Domyślny magazyn" również nie jest do końca tym, co ma w nazwie? Edytowane 1 Czerwca przez Wojtek G Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 252 Napisano 2 Czerwca Udostępnij Napisano 2 Czerwca w Wyliczanie ilości dostępnej w ofercie 20 godzin temu, Wojtek G napisał: Wydaje się, że po ręcznym dodaniu magazynu jako parametru Oferty stany zaczęły się synchronizować. Tyle dobrego. To bardzo dobra wiadomość 20 godzin temu, Wojtek G napisał: Jednocześnie dziwi mnie, że w konfiguracji Sello (Konta integracji -> Parametry -> Magazyn) mamy ustawiony domyślny magazyn, a pomimo tego jest on brany pod uwagę przy synchronizacji stanów dopiero po ręcznym przypisaniu w ramach parametrów Oferty. To błąd czy "Domyślny magazyn" również nie jest do końca tym, co ma w nazwie? Domyślne magazyny z konta integracji powinny się ustawiać w OI przy podpinaniu asortymentu. Sprawdzimy, jeśli trzeba poprawimy . 2 Cytuj Link to postu
Polecane posty