Skocz do zawartości

Problem z wycofanym skutkiem magazynowym

Polecane posty

Dzień dobry,

"Wycofałem skutek magazynowy" w Fakturze Sprzedaży, która została wysłana już do KSEF. Potrzebowałem wykonać tą operację aby poprawić przyjęcie magazynowe, niestety po poprawieniu dokumentu nie mogę wykonać operacji "Wywołaj skutek magazynowy" na tej fakturze ponieważ wyskakuje błąd: "Niedozwolony zapis. Nie można zapisać Zmian! Wprowadzone zamiany spowodują niezgodność dokumentu w systemie z plikiem XML wysłanym już do KSeF. Zmieniono dane w obowiązujących sekcjach e-Faktur: Fa".

Na tej fakturze nie zostały wprowadzone żadne zmiany oprócz wspomnianego "Wycofanego skutku magazynowego". Teraz towar wrócił mi na stan w systemie i nic nie mogę zrobić z tym dokumentem, pozostał w systemie z wycofanym skutkiem magazynowym. 
Przed KSeF wykonywaliśmy takie operacje bez najmniejszego problemu. Dlaczego system pozwala na wycofanie skutku magazynowego a nie pozwala wywołać skutku magazynowego?

Kolejny błąd, na który się napotkałem to mając dwa magazyny i poprawiając przesunięcie międzymagazynowe wstecz, system blokuje wybrane pozycje pomimo braku obrotu na tych pozycjach. Wyskakuje błąd "Brak bieżącego rekordu". W celu testowym wykonałem tą operację na kilku dokumentach i mam zablokowane kilka pozycji na nich.

Moim zdaniem program obecnie zbyt ogranicza poprawienie dokumentów, które nie mają wpływu na faktury przesłane do KSeF.

Jak rozwiązać te problemy?

Godzinę temu, Marcin Kaczyński napisał:

"Wycofałem skutek magazynowy" w Fakturze Sprzedaży, która została wysłana już do KSEF. Potrzebowałem wykonać tą operację aby poprawić przyjęcie magazynowe, niestety po poprawieniu dokumentu nie mogę wykonać operacji "Wywołaj skutek magazynowy" na tej fakturze ponieważ wyskakuje błąd: "Niedozwolony zapis. Nie można zapisać Zmian! Wprowadzone zamiany spowodują niezgodność dokumentu w systemie z plikiem XML wysłanym już do KSeF. Zmieniono dane w obowiązujących sekcjach e-Faktur: Fa".

Niestety nie podał Pan podstawowych informacji - jakie zmiany wykrył program.

Na tej fakturze nie zostały wprowadzone żadne zmiany oprócz wspomnianego "Wycofanego skutku magazynowego".  Teraz towar wrócił mi na stan w systemie i nic nie mogę zrobić z tym dokumentem, pozostał w systemie z wycofanym skutkiem magazynowym. 

Operacja taka powoduje usunięcie dokumentu magazynowego, którego numer zapewne przekazuje Pan do KSeF, a jego ponowne utworzenie może utworzyć go z innym numerem niż wcześniej. Poza tym do e-faktury nie trafiają tylko i wyłącznie dane z faktury, trafiają tam też dane asortymentu, które mogły w międzyczasie ulec zmianie, dane uzależnione są też od parametrów programu (na przykład przekazywanie numerów WZ), które też mogły ulec zmianie w międzyczasie.

Przed KSeF wykonywaliśmy takie operacje bez najmniejszego problemu.

Teraz też można to zrobić w sposób, który był dostępny przez KSeF, który to już został wskazany.

Dlaczego system pozwala na wycofanie skutku magazynowego a nie pozwala wywołać skutku magazynowego?

Tu jest według mnie jakaś niekonsekwencja programu, nie zagłębiałem się.

Kolejny błąd, na który się napotkałem to mając dwa magazyny i poprawiając przesunięcie międzymagazynowe wstecz, system blokuje wybrane pozycje pomimo braku obrotu na tych pozycjach. Wyskakuje błąd "Brak bieżącego rekordu". W celu testowym wykonałem tą operację na kilku dokumentach i mam zablokowane kilka pozycji na nich.

To sugeruje efekt błędu programu lub uszkodzenia bazy danych, sugeruję jak najszybciej sprawdzić i wyjaśnić.

Moim zdaniem program obecnie zbyt ogranicza poprawienie dokumentów, które nie mają wpływu na faktury przesłane do KSeF.

Nie mamy pewności jakie dane Pan wysłał do KSeF i następnie zmodyfikował, gdyż ich Pan nie opisał, ani nie pokazał, ale zapewne jest to numer dokumentu WZ, który Pan umieścił na e-fakturze wysłanej do KSeF, a później go usunął poprzez wycofanie skutku magazynowego.

Dodam, że można też odkładać skutki magazynowe (Niebieski Plus) na dokumentach handlowych i magazynowych, co pozwala zachować dokument WZ, nie powoduje jego usunięcia. 

Dzień dobry,

w celu analizy zgłoszenia konieczne będzie doprecyzowanie scenariusza postępowania dla tej e-Faktury oraz przekazanie dodatkowych informacji:

1. Czy typ faktury był zmieniany?
  2. Czy problem występuje wyłącznie przy dokumentach od określonego kontrahenta, pojawia się na wszystkich e-Fakturach, czy dotyczy pojedynczego przypadku?
  3. Zrzut ekranu z modułu Administracja Parametry KSeF zakładka Dane e-Faktur, z widocznymi wszystkimi opcjami.
  4. Zrzut ekranu z zakładki Dane e-Faktur w kartotece kontrahenta, na który został wystawiony problematyczny dokument (Kartoteki Kontrahenci).

Proszę pamiętać o ukryciu danych wrażliwych.

Jeżeli w momencie wystąpienia problemu był uruchomiony Szpieg, jego zapis może pomóc w weryfikacji przebiegu procesu.

• 2 tygodnie później...
9 godzin temu, Damian Juda napisał:

Mam ten sam problem i te same błędy.

Proszę obsłgę inserta o naprawę tego. Podejrzewam, że błędem jest to, że przy wywołaniu skutku magazynowego generuje się nowy, kolejny numer WZ a na fakturze  KSEF jest  ten stary i wyskauje błąd. 

Obejście działające od początku obowiązywania KSeF (przed udostępnieniem edycji dokumentów wysłanych do KSeF) zostało podane w pierwszej odpowiedzi w tym wątku - z czym dokładnie ma Pan problem ?

• Dodaj nową pozycję...