Rafał Muniak 1 Napisano 6 Lipca Udostępnij Napisano 6 Lipca w PZ zła cena Dzień dobry wpisałem w pz złą cenę zakupu póżniej wypisałem fakturę sprzedaży i dzień później doszła z ksef faktura zakupu z inną ceną. Czytając to forum wyczytałem jak przyjdzie inna cena na fakturze zakupu to program automatycznie zmieni ją w pz. Wciągając fakturę zbiorczą na której była też ta pz zmieniłem cenę na właściwą na FZ po powiązaniu. Myślałem że automatycznie zmienię cene na pz lecz jednak tak sie nie stało. Co mogę zrobić by zmienić tą cene na pz ? Link to postu
Daniel Kozłowski 1 790 Napisano 6 Lipca Udostępnij Napisano 6 Lipca w PZ zła cena 16 minut temu, Rafał Muniak napisał: wpisałem w pz złą cenę zakupu póżniej wypisałem fakturę sprzedaży i dzień później doszła z ksef faktura zakupu z inną ceną. Czytając to forum wyczytałem jak przyjdzie inna cena na fakturze zakupu to program automatycznie zmieni ją w pz. Wciągając fakturę zbiorczą na której była też ta pz zmieniłem cenę na właściwą na FZ po powiązaniu. Myślałem że automatycznie zmienię cene na pz lecz jednak tak sie nie stało. Nic takiego nie może i nie ma miejsca, przeczytał Pan jakieś błędne informacje lub ich nie rozumiał, ceny na PZ się nie zmienią po jej realizacji do FZz lecz zostaną skorygowane, dzięki czemu wszystko koszty / zyski / marże będą prawidłowe. 19 minut temu, Rafał Muniak napisał: Co mogę zrobić by zmienić tą cene na pz ? To, co niezliczoną liczbę razy było opisywane na forum - odłożyć lub wycofać skutek magazynowy na FS, poprawić PZ, wywołać skutek magazynowy na FS. Link to postu
Rafał Muniak 1 Napisano 6 Lipca Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca w PZ zła cena (edytowane) Dziękuje za odpowiedź . 1.FS została już wysłana do KSefuw czerwcu . Czy mogę wycofać skutek magazynowy zapisać, poprawić pz zapisać i wywołać skurtek mag na FS bez zmian w ksef? Może i głupie pytanie ale wole zadać 2. Czyli nie musze robić korekty kosztów ? Zrobić mogę 1 lub 2 i będzie ok ? Edytowane 6 Lipca przez Rafał Muniak Link to postu
Rafał Muniak 1 Napisano 6 Lipca Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca w PZ zła cena 7 godzin temu, Daniel Kozłowski napisał: Nic takiego nie może i nie ma miejsca, przeczytał Pan jakieś błędne informacje lub ich nie rozumiał, ceny na PZ się nie zmienią po jej realizacji do FZz lecz zostaną skorygowane, dzięki czemu wszystko koszty / zyski / marże będą prawidłowe. To, co niezliczoną liczbę razy było opisywane na forum - odłożyć lub wycofać skutek magazynowy na FS, poprawić PZ, wywołać skutek magazynowy na FS. Zrobiłem tak jak Pan pisał.Wszedłem na fs dałem wycofaj skutek magazynowy , chciałem poprawić pz lecz nie da się dalej poprawić ceny - jak na zdjęciu próbuje pisać ale nic nie da się zmienić. Chciałem przywrócić skutek magazynowy na fs ale już się nie da.... wyskakuje komunikat zdjęcie 2 qd i teraz jest że tak powiem w malinach..... skasowana została wz z tej faktury... co teraz zrobić ? stworzyłem wz o poprzednim numerze i dalej jest błąd.... Link to postu
Paweł B 128 Napisano 6 Lipca Udostępnij Napisano 6 Lipca w PZ zła cena 3 minuty temu, Rafał Muniak napisał: Zrobiłem tak jak Pan pisał.Wszedłem na fs dałem wycofaj skutek magazynowy , chciałem poprawić pz lecz nie da się dalej poprawić ceny - jak na zdjęciu próbuje pisać ale nic nie da się zmienić. Chciałem przywrócić skutek magazynowy na fs ale już się nie da.... wyskakuje komunikat zdjęcie 2 qd i teraz jest że tak powiem w malinach..... skasowana została wz z tej faktury... co teraz zrobić ? stworzyłem wz o poprzednim numerze i dalej jest błąd.... A nie zmieniał Pan przypadkiem tych ustawień gdzieś po drodze: Na jednym skrienie po jednej stronie jest mnemonik faktury a po drugiej nie ma. I podobnie znikający numer WZ. Przywrócenie na chwilę poprzednich ustawień powinno załatwić sprawę. Link to postu
Rafał Muniak 1 Napisano 6 Lipca Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca w PZ zła cena 26 minut temu, Paweł B napisał: A nie zmieniał Pan przypadkiem tych ustawień gdzieś po drodze: Na jednym skrienie po jednej stronie jest mnemonik faktury a po drugiej nie ma. I podobnie znikający numer WZ. Przywrócenie na chwilę poprzednich ustawień powinno załatwić sprawę. nie zmieniłem nic w ustawieniach Link to postu
Daniel Kozłowski 1 790 Napisano 7 Lipca Udostępnij Napisano 7 Lipca w PZ zła cena 13 godzin temu, Rafał Muniak napisał: ...chciałem poprawić pz lecz nie da się dalej poprawić ceny... To sugeruje, że nie jest tak, jak Panu się wydawało i Pan napisał - towar z tego dokumentu PZ został rozchodowany przez inny dokument / dokumenty, zamiast zgadywać należało po prostu sprawdzić: https://forum.insert.com.pl/index.php?/topic/98253-subiekt-_-brak-możliwości-usunięcia-korekty-sprzedaży-zdublowanego-dokumentu/&do=findComment&comment=485145 13 godzin temu, Paweł B napisał: ...jak na zdjęciu próbuje pisać ale nic nie da się zmienić. Nie zamieścił Pan zrzutu ekranu, o którym pisze. 13 godzin temu, Rafał Muniak napisał: Chciałem przywrócić skutek magazynowy na fs ale już się nie da.... Da się tylko należało wcześniej dowiedzieć się wcześniej jak to zrobić, a wystarczy zrobić to co opisałem, zmienić skutek magazynowy zamiast edytować cały dokument: https://forum.insert.com.pl/index.php?/topic/111496-problem-z-wycofanym-skutkiem-magazynowym/&do=findComment&comment=558041 13 godzin temu, Rafał Muniak napisał: wyskakuje komunikat zdjęcie 2 qd i teraz jest że tak powiem w malinach..... skasowana została wz z tej faktury... co teraz zrobić ? Teraz należy zrobić to, co wyżej opisałem. Na przyszłość sugeruję przeszkolić się podstaw obsługi programu, aby unikać problemów, a jeśli już się pojawią to będzie wiadomo jak sobie z nimi radzić. 13 godzin temu, Paweł B napisał: ...stworzyłem wz o poprzednim numerze i dalej jest błąd.... Sugeruję nie pogarszać sytuacji i nie wykonywać operacji, których konsekwencji Pan nie zna, jeśli chce się Pan uczyć, testować, to operacje takie powinny być wykonywane na kopii podmiotu, a nie bazie produkcyjnej: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/4626%2Cinsert-gt-–-jak-wykonac-kopie-podmiotu.html Link to postu
Rafał Muniak 1 Napisano 7 Lipca Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca w PZ zła cena 41 minut temu, Daniel Kozłowski napisał: To sugeruje, że nie jest tak, jak Panu się wydawało i Pan napisał - towar z tego dokumentu PZ został rozchodowany przez inny dokument / dokumenty, zamiast zgadywać należało po prostu sprawdzić: https://forum.insert.com.pl/index.php?/topic/98253-subiekt-_-brak-możliwości-usunięcia-korekty-sprzedaży-zdublowanego-dokumentu/&do=findComment&comment=485145 Jest to ten dokument na 100%, gdyż ilość, towar dzień, kontrahent się zgadza i został odblokowany (kolor czcionki zmienił się z jasno szarego na czarny), ale nie mogę zmienić w nim nic. wyskakuje komunikat {edycja dokumentu pz jest ograniczona} Link to postu
Daniel Kozłowski 1 790 Napisano 7 Lipca Udostępnij Napisano 7 Lipca w PZ zła cena Teraz, Rafał Muniak napisał: Jest to ten dokument na 100%, gdyż ilość, towar dzień, kontrahent się zgadza i został odblokowany (kolor czcionki zmienił się z jasno szarego na czarny), ale nie mogę zmienić w nim nic. wyskakuje komunikat {edycja dokumentu pz jest ograniczona} Jeśli chce Pan coś zmienić, wyjaśnić, to proszę zacząć pokazywać to, co próbuje Pan opisywać... Teraz podaje Pan nowe informacje, które informuję o kolejnej, innej przyczynie problemu z edycją PZ... Link to postu
Rafał Muniak 1 Napisano 7 Lipca Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca w PZ zła cena (edytowane) W dalszym ciągu próbuje zmienić cenę na pz i dalej nie mogę. Wycofałem skutek magazynowy na fs i na pz wyskakuje komunikat jak na zdjęciu Edytowane 7 Lipca przez Rafał Muniak Link to postu
Andrzej Kubik 2 041 Napisano 7 Lipca Udostępnij Napisano 7 Lipca w PZ zła cena A do tego PZ nie jest przypadkiem wystawiona FZ? Link to postu
Daniel Kozłowski 1 790 Napisano 7 Lipca Udostępnij Napisano 7 Lipca w PZ zła cena 16 minut temu, Rafał Muniak napisał: W dalszym ciągu próbuje zmienić cenę na pz i dalej nie mogę. Wycofałem skutek magazynowy na fs i na pz wyskakuje komunikat jak na zdjęciu To proszę się zastosować do komunikatu i sprawdzić z jakiego powodu edycja dokumentu jest ograniczona, proszę zacząć od pokazania dokumentów powiązanych z tym PZ: Link to postu
Rafał Muniak 1 Napisano 7 Lipca Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca w PZ zła cena (edytowane) jest FZ z nią powiązana jak i z innymi 2 pz. W tamtej FZ jest też odwołany skutek magazynowy. Gdybym kliknął w dymek i pojawiło sie dlaczego było by idealnie, ale niestety jak kliknę tylko znika... Edytowane 7 Lipca przez Rafał Muniak Link to postu
Rozwiązanie Daniel Kozłowski 1 790 Napisano 7 Lipca Rozwiązanie Udostępnij Napisano 7 Lipca w PZ zła cena 3 minuty temu, Rafał Muniak napisał: jest FZ z nią powiązana jak i z innymi 2 pz. W tamtej FZ jest też odwołany skutek magazynowy. Gdybym kliknął w dymek i pojawiło sie dlaczego było by idealnie, ale niestety jak kliknę tylko znika... Znowu wracamy do podstaw obsługi programu - wystawienie dokumentu powiązanego (PZ->FZ, FZ->KFZ, PA->ZW, FS->KFS, itd) blokuje jego pełną edycję - w tym przypadku należy jeszcze usunąć FZ. Co do czytelności komunikatów w programie, to nie mam na nie wpływu, nie jestem ich autorem. Link to postu
Rafał Muniak 1 Napisano 7 Lipca Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca w PZ zła cena 8 godzin temu, Daniel Kozłowski napisał: Znowu wracamy do podstaw obsługi programu - wystawienie dokumentu powiązanego (PZ->FZ, FZ->KFZ, PA->ZW, FS->KFS, itd) blokuje jego pełną edycję - w tym przypadku należy jeszcze usunąć FZ. Co do czytelności komunikatów w programie, to nie mam na nie wpływu, nie jestem ich autorem. Dziękuję bardzo za cierpliwość i rozwiązanie mojego problemu 1 Link to postu
Polecane posty