Skocz do zawartości

Subiekt 123 – pilna potrzeba obsługi systemu kaucyjnego DRS na fakturach KSeF

Polecane posty

Dzień dobry,

chciałabym ponownie zwrócić uwagę na problem obsługi systemu kaucyjnego w Subiekcie 123 z perspektywy sklepu spożywczego, który wystawia faktury w KSeF.

Po konsultacji z księgowym otrzymałam informację, że opakowania kaucyjne DRS nie powinny być wykazywane na fakturze jako zwykłe pozycje sprzedaży razem z towarami (np. napojami). Jednocześnie wystawianie do każdej faktury dodatkowej noty księgowej jest bardzo uciążliwe i w praktyce powoduje niepotrzebny bałagan w rozliczeniach.

Czy nie byłoby możliwe wprowadzenie rozwiązania, w którym:

• faktura zawiera wyłącznie sprzedawane towary,
  • pod podsumowaniem pozycji pojawia się oddzielna sekcja, np. „Rozliczenie opakowań kaucyjnych (DRS)”,
  • w tej sekcji wykazywana jest liczba opakowań i kwota pobranej kaucji,
  • na końcu dokumentu znajduje się podsumowanie:
    • wartość towarów,
    • wartość kaucji,
    • łączna kwota do zapłaty.

Takie rozwiązanie pozwoliłoby zachować jeden czytelny dokument dla klienta, bez konieczności wystawiania dodatkowych dokumentów, a jednocześnie oddzieliłoby rozliczenie kaucji od sprzedaży towarów.

Myślę, że nie jest to problem pojedynczego użytkownika. Z systemu kaucyjnego korzystają tysiące sklepów spożywczych, a Subiekt 123 jest reklamowany jako program do wystawiania faktur z obsługą KSeF. Brak funkcjonalności umożliwiającej prawidłowe i wygodne rozliczanie kaucji będzie dla wielu przedsiębiorców dużym utrudnieniem.

Bardzo proszę o ponowne rozważenie wdrożenia obsługi DRS w Subiekcie 123 lub przynajmniej dodanie funkcji wyodrębnienia rozliczenia opakowań na fakturze.

Dziękuję za odpowiedź, natomiast nie mam na myśli obsługi systemu kaucyjnego - sklep jest w stanie obsługiwać system za pomocą odpowiednich aplikacji. Problemem jest brak możliwości prawidłowego oznaczenia kaucji na wystawianych fakturach. Bardzo proszę o rozwiązanie tego problemu, w przeciwnym razie, sklep będzie musiał skorzystać z innego programu, który jest dostosowany do wymogów systemu kaucyjnego. 

• Dodaj nową pozycję...